Βαθμιαία ύφεση της κακοκαιρίας

Βαρομετρικό χαμηλό ΝΔ της Κρήτης κινείται Β-ΒΑ και προκαλεί κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις των Β. Βαλκανίων. Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Σάββατο), με την απομάκρυνση του συστήματος αυτού προς τη Νότια Τουρκία, οι βροχές και οι χιονοπτώσεις βαθμιαία από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα σταματήσουν σχεδόν παντού. Οι βόρειοι άνεμοι όμως θα επιμείνουν με ένταση που πρόσκαιρα στο Αιγαίο θα φθάνει τα 9 μποφόρ. Τις απογευματινές-βραδινές ώρες μια διαταραχή της ανώτερης ατμόσφαιρας που θα κινηθεί από την κεντρική Ευρώπη Ν-ΝΑ θα προκαλέσει τοπικά φαινόμενα μικρής διάρκειας στην Α-ΒΑ Ελλάδα και θα ενισχύσει τους ανέμους στα δυτικά και τα βόρεια. Την Κυριακή (Παραμονή των Χριστουγέννων) τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) θα σημειωθούν στην Α. Στερεά-Εύβοια, Α. Πελοπόννησο, Αιγαίο, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα όμως βαθμιαία θα περιοριστούν στη Β. Κρήτη και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα φθάνουν τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Τη Δευτέρα (Χριστούγεννα) και την Τρίτη (26/12) αναμένεται καλοκαιρία σε όλη τη χώρα με ήλιο σχεδόν παντού και  εξασθενημένους ανέμους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι ελάχιστες όμως τιμές θα είναι γενικά χαμηλές και στα ηπειρωτικά νωρίς το πρωί θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός. Την Τετάρτη (27/12) ο καιρός θα είναι ήπιος με Δ-ΝΔ ανέμους και λίγες βροχές κυρίως στα δυτικά. 
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

        Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23-12-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανότητα ασθενών τοπικών χιονοπτώσεων ή χιονόνερου το απόγευμα - βράδυ κυρίως σε Α. Μακεδονία και Θράκη. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -6 έως 9 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πρόσκαιρες τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) το πρωί στη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 12 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) που γρήγορα θα σταματήσουν. Τα φαινόμενα θα επανέλθουν τις βραδινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 11 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια και ανατολικά. Στα ορεινά χιονοπτώσεις. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων. Άνεμοι Β-ΒΑ 7 με 8 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 15 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) που γρήγορα θα σταματήσουν. Τα φαινόμενα θα επανέλθουν τις βραδινές ώρες στα ανατολικά και βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 10 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 9 βαθμούς.

42 σχόλια:

  1. Λίγο μετά τη Σαρωνίδα η πρωινή βροχούλα σταματούσε πια. Από εκεί και πέρα αρχίζει το βασίλειο του βοριά. Και οι δυνατές ριπές του έκαναν τις ψιχάλες να χορεύουν σκορπίζοντάς τις μακριά. Στην Π. Φώκαια τα θερμόμετρα έδειχναν 7 βαθμούς, κι ένα deja vu με περίμενε στο Θυμάρι.
    Όπως και πέρσι, περίπου τέτοια εποχή (29-30/12 αντί για 21-22/12), αλλά και τότε Πέμπτη - Παρασκευή. Και όπως και πριν από ένα χρόνο η πιο κρύα μέρα ήταν η Παρασκευή. Μερικοί γλάροι και θαλασσοκόρακες έδιναν ζωή σε ένα έρημο τοπίο, αλλά σε τρεις προσπάθειες, δεν κατάφερα να τους βγάλω καμία καλή φωτογραφία. Αλλά και ενδιάμεσα οι υποβρύχιες λήψεις βγήκαν θαμπές και ξεθωριασμένες. Mόνο δύο σκουλήκια της φωτιάς φαίνονται σχετικά καλά (11:09 β'). Ανήκουν στη συνομοταξία πολυχαίτες και η επαφή μαζί τους προκαλεί τσούξιμο και ερεθισμό. Αυτή τη φορά, όμως, έσωσαν την παρτίδα της υποβρύχιας συλλογής της πιο... παγωμένης τη φετινής σεζόν. Και ό,τι ζεστάθηκα λίγο με το καλοφιφέρ στο αμάξι και τα πολλά ρούχα, πάγωσα ξανά, αφού ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν έκανε πολλά. Ο ήλιος άργησε μια μέρα.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρυώνουμε κι εμείς που σε διααβάζουμε, Βαγγέλη μου! Εκτός βέβαια από τον Γιώργο που φαίνεται έτοιμος να παρατείνει την κολυμβητική του περίοδο ως τον Δεκέμβριο!

      Διαγραφή
    2. Το μόνο θετικό για μένα αν προχωρήσει η κλιματική αλλαγή είναι οτι ίσως καταφέρω πράγματι να παρατείνω τα μπάνια μου μέχρι τέλος Δεκέμβρη. Πάντως, πρέπει να παραδεχτείτε δάσκαλε οτι ο Βαγγέλης είναι πραγματικός φυσιολάτρης, γράφει πολύ όμορφα και δίνει μια διαφορετική, θαλασσινή, νότα που έλειπε από την παρέα μας.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ απόλυτα ως "δια παντός ιδανικός και ανάξιος καιροσκόπος των μακρυσμένων ουρανών και των γαλάζιων πόντων..."

      Διαγραφή
    4. Όντως πολύ τολμηρός κ ωραία περιγραφικός ο Βαγγέλης!

      Διαγραφή
  2. Τριπολη απο το πρωι χιονοπτωση και κατα διαστηματα πολυ πυκνη με πολυ αερα (χιονοθυελλα) και τρια δυνατα αστραποβροντα (χιονοκαταιγιδα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν από τρεις ημέρες έγραψα για τα προβλήματα καιρού που θα αντιμετώπιζαν σε στεριά και θάλασσα οι μετακινούμενοι για τη γιορτή των Χριστουγέννων. Δεν αμφιβάλλω ότι και άλλοι πιο αρμόδιοι από εμένα προειδοποίησαν τις αρμόφιες αρχές της πολιτείας και τους πολίτες. Και λοιπόν; Το ίδιο έργο παίζεται και πάλι. Εντάξει, ο αποκλεισμός ορεινών χωριών είναι σχεδόν αναπόφευκτος, αλλά να διακοπεί η κυκλοφορία στην Αθηνών- Λαμίας με 10 εκατοστά χιόνι και θερμοκρασίες περί το μηδέν είναι ασυγχώρητο. Αυτά σκέφτομαι και τρέμω στην ιδέα ενός μςγάλου χιονιά, παρόλο που τον θέλω!

      Διαγραφή
    2. Μπακλαβάς βουτύρου, "τίποτα", για να ζεσταθούν τα σωθικά, χοντρό ντύσιμο και πεζοπορία στον Αη Γιώργη, έτσι φίλε Τριπολιτσιώτη; Για να θυμηθώ και λίγο τα 80's και το φανταριλίκι μου, τότε στην Μεραρχία Πεζικού.

      Διαγραφή
    3. Και ξαφνικά, από το πουθενά σχεδόν, γερμανικό και γαλλικό πρωτάθλημα σε ελληνικά γήπεδα:

      https://www.youtube.com/watch?v=2PihUIYVr18

      https://www.youtube.com/watch?v=amrNSueC568

      Πολύ θα ήθελα να έπαιζα και εγώ χτες στη Λαμία, κια ας είμουνα και ο τερματοφύλακας του ΠΑΟ Διούδης. Μπράβο στη Λαμία! (εδώ κολάει, έτσι Βαγγέλη Κ.;)

      Διαγραφή
    4. Κύριε Ζιακόπουλε, όσα και να κάνει η πολιτεία (ειδικά αυτή η ανοργάνωτη Ελληνική πολιτεία), τον Έλληνα δεν τον... νικάει κανείς! Από χθες όλοι βλέπουμε κι ακούμε για τη χιονόπτωση στην Βοιωτία και την Φθιώτιδα, και αν δείτε τις φωτογραφίες από Μαρτίνο, δεν υπάρχει αμάξι που να φοράει αλυσίδες!

      Κατά τα άλλα, ο καιρός για μια ακόμα φορά μας γοητεύει και μας εκπλήσσει με τα παιχνίδια του. Και ο σημερινός -γνήσια χειμωνιάτικος- καιρός στην Αθήνα είναι απλά τέλειος (ως Αγρινιώτης γέννημα-θρέμμα, με τέτοιο καιρό μεγάλωσα στο Αγρίνιο, όπου ξεκινούσε να βρέχει και ξεχνούσε να σταματήσει). Και φυσικά είναι ευεργετικός για τις αγροτικές καλλιέργειες και τα υπόγεια ύδατα.

      Πάντως, κάτι αχνοφαίνεται στο GFS για μετά τις 4/1. Λέτε να βγει;

      Καλά Χριστούγεννα σε όλη την καιρο-παρέα.
      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    5. Την ευθύνη για την κατάσταση των εθνικών οδών την έχουν, σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις, οι ιδιώτες που τις εκμεταλλεύονται. Που, κατά τα άλλα, μας ξεζουμίζουν στα διόδια. Ευθύνη της ελληνικής πολιτείας είναι να τους επιβάλλει κυρώσεις για αθέτηση συμφωνηθέντων. Και σιγά μην το κάνει!

      Διαγραφή
  3. Το χαμηλό έχει καθυστερήσει καθως οπως φαινεται το εγκλωβισε στα σκοινια της δυτικης κρητης ο υποτροπικός ενα 6ωρο παραπανω απο οτι προβλεποταν απο τα μοντέλα. Αυτο θεωρώ μπορεί να θεωρηθει κατι σαν ανακατεμα της τραπουλας των αρχικων συνθηκών για τα τρεξιματα του 12Ζ των παγκοσμιων μοντελων καιθα φανει σε ενα διωρο αν συνεβη για καλο ή για κακο και για τα βραχυπροθεσμα δηλαση την ψυχρη εισβολούλα αυριο το απογευμα και για τα μετέπειτα καιρικά μοτιβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα σε ολους και καλες γιορτες,ως χιονοφιλος-καιροφιλος θα ηθελα να θεσω σαν ερωτημα οσο αφορα το πεδινο χιονι που εχει γινει σπανιο πια και συγκεκριμενα για την αθηνα,γνωριζει καποιος με δοδεμενο οτι σοβαρο χιονι η αθηνα εχει να δει απο τον φεβρουαριο του 2008 παιζει ρολο σε αυτο η κλιματικη αλλαγη;και αν οντως υπαρχει πια ως πιθανοτητα να μην ξαναυπαρχει χιονοστρωση εντος του λεκανοπεδιου;σε συγκριση παντα με τους χιονιαδες του 92,2002,2004,2006,2008,ευχαριστω και συγνωμη που ημουν off topic.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κλιματική αλλαγή δεν αποκλείει τη χιονόστρωση στο κέντρο της Αθήνας. Σε θεωρητικό επίπεδο μπορούμε να πούμε ότι ίσως μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης του φαινομένου. Ας πούμε ότι σε μάκρος χρόνου η Σόφια θα γίνει Αθήνα και η Αθήνα Ηράκλειο. Αυτό που δεν γνωρίζουμε σχεδόν καθόλου είναι ο τρόπος με τον οποίο η συνεχιζόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη θα επηρεάσει τη μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρική κυκλοφορία και τα ημιμόνιμα (εποχικά) κέντρα δράσης στη ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, τα οποία παίζουν ρόλο στο φαινόμενο της χιονόπτωσης στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
    2. Το χιόνι στην βόρεια φθιωτιδα ξεπέρασε το μισό μέτρο σε υψόμετρα πάνω από 500μ.τετοιες χιονοπτώσεις στην περιοχή δίνει αυτή η διάταξη,δηλαδή χαμηλό από τα νότια που φρενάρει με αντικυκλώνα στα Βαλκάνια,όταν το ψύχος είναι επαρκές.κατι ανάλογο έγινε τέλος Ιανουαρίου η αρχές Φλεβάρη του 2010.αλλη περίπτωση για πολύ χιόνι εδώ είναι ο συνδυασμός χαμηλού από το δυτικά και ψύχους από προηγηθείσα ψυχρή εισβολή.πολυ ωραίο είναι αυτό το χιόνι χωρίς να έχει δημιουργήσει πολλα προβλήματα.η κατάσταση στην εθνική είναι όντως απαράδεκτη..

      Διαγραφή
    3. Και σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος χρόνου, η Αθήνα ...Κάιρο.

      Διαγραφή
    4. οι αριθμοί παντως λένε ότι τα 500μμ+ ετησιου κλιματικου υετου που εχει το Ηρακλειο (βασει στοιχείων μελετης απο το ΤΕΕ/ΤΑΚ) έχουν ήδη πιάσει την αθήνα και τα 200-250μμ ετησιου κλιματικού υετου του καιρου εχουν ηδη πιασει Ηράκλειο σε βαση μεσων όρων τα τελευταια 5 χρονια. Με καποια ξεσπάσματα για το Ηράκλειο να ξεπερνάει τα 300μμ 1 ή 2 χρονιες. Και οταν μιλαμε για Ηρακλειο δεν εννοουμε φυσικα την Κνωσσο. Η οποια εχει υψόμετρο, και ειναι 10χλμ προς την ενδοχωρα και δεν ειναι αντιπροσωπευτικη του κλιματος της πολης.

      Διαγραφή
  5. Δεν έχω την πρόθεση να χαλάσω την διπλά γιορτινή ατμόσφαιρα του μπλογκ, αλλά οι ανανεωμένες μηνιαίες προγνώσεις του εποχικού μοντέλου CFS είναι ακόμα χειρότερες από τις προηγούμενες. Γενάρης και Φλεβάρης ιδανικοί για να κάνω παρέα στον Βαγγέλη στα μακροβούτια του! Ελπίζω μόνο, κάπου ανάμεσα στις βουτιές, να σκάσει και καμιά φωτοβολίδα.

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τα λεγα εγω εδω και καιρο.. ηλιο και ανοδο της θερμοκρασιας τα χριστουγεννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σε προσλάβουν στην ΕΜΥ.

      Διαγραφή
    2. Πες απο τωρα για εκτεταμενες χιονοπτωσεις το τριημερο τις Πρωτοχρονιας για να εχουμε λευκη Πρωτοχρονια...!

      Διαγραφή
  7. δεν ειναι μονο τα χριστουγεννα!αντε πες οτι κανει καλο καιρο με 15αρια μεγιστες,το ζητημα ειναι να ακολουθηθει χειμωνιατικο σκηνικο του καιρου για αργοτερα.Δεν λεμε σον και καλα να χιονιζει καθε τρεις και λιγο μεχρι την παραλια που ετσι κιαλλιως μια η δυο φορες το πολυ(και αν)θα κανει χιονι μεχρι την παραλια,αλλα να κανει αξιολογες βροχες οι οποιες θα πεσουν ως χιονι στα ορεινα.Δεν εχει σημασια να κανει 2-3 μερες λιακαδα με 15 μεγιστη!μεσα στο προγραμμα του καιρου ειναι και αυτα και ας μην αρεσει σε μερικους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ούτε την Αριάδνη την πρόβλεψε κανένα μοντέλο Γιώργο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ νομίζω πως κάνεις λάθος. Αν θυμάμαι καλά, το εποχικό CFS έδωσε από νωρίς το Δεκέμβρη την τάση για πολύ ψυχρό Γενάρη. Αν εννοείς τα προγνωστικά μοντέλα, η σφοδρότητα της ψυχρής εισβολής φαινόταν δεδομένη μέρες πριν. Αυτό που (ως συνήθως) μας ταλαιπώρησε ήταν η πρόβλεψη του υετού. Αν κάτι αποτέλεσε έκπληξη στην Αριάδνη ήταν το φινάλε της, με το χιόνισμα τνς Νότιας Αττικής, εκεί που φαινόταν το παιχνίδι να έχει λήξει.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα από Ασπρόπυργο Αττικής από έναν καιρόφιλο μεταπτυχιακό φοιτητή. Αν και φυσικά παρακολουθώντας τακτικά τα μοντέλα δεν περίμενα χιονιά εδώ, ομολογώ πως με εξέπληξε η απόκλιση της θερμοκρασίας σε σχέση με την πρόγνωση! Ενώ GFS και ECMWF πάλευαν μεταξύ 5-7 βαθμών, τελικά από το πρωί κινηθήκαμε στους 3-4 βαθμούς(υψόμετρο 50μ) με τον υετό να παλεύει μεταξύ χιονόνερου και νιφάδων μεταφερόμενων από το βουνό της Φυλής.Ταυτόχρονα, άλλες περιοχές μερικά χιλιομετρα μακριά σε μεγαλύτερο υψόμετρο είχαν μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Αυτό με κάνει να πιστεύω πως τίποτα δεν έχει κριθεί παρά τα κακά μακροπρόθεσμα τρεξίματα για Πρωτοχρονιά-Θεοφάνεια. Τελικά τον τελευταίο λόγο τον έχει η φύση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κ. Ζιακοπουλε,αυτό που ακούστηκε περί επιδεινωσης από Πέμπτη Παρασκευή,και Πρωτοχρονιά με αρκετές βροχές ??Υπαρχουν όντως τέτοιες ενδείξεις ??Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλημερα σας θα ηθελα καποιος να ενημερωσει αν στον Αργολικο καμπο θα εχουμε ισχυρο παγετο τις επομενες μερες.....τα πορτοκαλια ειναι ακομα στα δενδρα.....καλες γιορτες σε ολους σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε φαίνεται κάτι τέτοιο για την περιοχή σου, άλλωστε η βελτίωση του καιρού θα είναι γρήγορη. Αλλά να μη σε πάρω και στο λαιμό μου, μόνο ειδικός δεν είμαι άλλωστε. Ο κ.Ζιακόπουλος, που έχει, μεταξύ πολλών άλλων, και την απαραίτητη ..."προΥπηρεσία" στο αντικείμενο, θα ξέρει καλύτερα.

      Διαγραφή
    2. Παγετός εκεί διαφαίνεται μόνο αύριο το πρωί, τοπικός και ασθενής. Καλά Χριστούγεννα σε όλους.

      Διαγραφή
  12. Τελικά πήγε το βόρισμα στην Κρήτη και βράχηκαν αρκετές περιοχές της. Άντε τώρα και λίγα χιόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τελικά, όλη σχεδόν τη δουλειά την έκανε η Αφρική, με το εκ Λιβύης χαμηλό που μας κουβάλησε ο υποτροπικός και έφερε το νότιο χιόνι και τα ωραία στρωσίματα στην κεντρική χώρα. Επομένως, να μην την κατηγορούμε αδιακρίτως την Αφρική, δεν φέρνει μόνο σκόνες και λάσπες και καύσωνες. Και με μιά καλύτερη συνεργασία υποτροπικού και πολικού αεροχειμάρρου θα είχαμε τώρα πολύ πιο σπουδαία πράγματα. Για να δούμε πότε θα υπάρξει η επόμενη ευκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς.
      Μια λίγο καλύτερη συνεργασία πολικού κ υποτροπικού αεροχειμάρου κ την επόμενη φορά θα δούμε σπουδαία πράγματα στο σύνολο της επικράτειας.
      Τι να τα κάνω εγώ αυτή την τοπικού περιεχομένου ψευτοδιαταρραχούλα σήμερα το βράδυ.
      Παρηγοριά στον άρρωστο!

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα σε όλους και καλές γιορτές!
    Λοιπόν μετά τον χειμωνιάτικο καιρό των ημερών που περιμέναμε έτσι κ αλλιώς αλλά κ τις εκπλήξεις των χιονοπτώσεων σε μεγάλο μέρος της χώρας μας η αρχική μου άποψη για τις μέρες πριν την Πρωτοχρονιά εξακολουθεί να είναι όπως είχα πει εδώ κ πολλές μέρες για αρκετά βροχερό καιρό κ πάλι κυρίως στον δυτικό άξονα και χιόνια πυκνά μόνο στην ορεινή πίνδο.
    Τώρα για την Πρωτοχρονιά βάση όλων των προγνωστικών μοντέλων που μελέτησα τα στοιχεία είναι απαισιόδοξα για να μην πω χάλια μαύρα.
    Όμως είμαι αρκετά μπερδεμένος ως ένας απλός κ μανιώδης καιρόφιλος γιατί βλέπω και κάποια αχνά σημάδια αλλάγής προς εκείνη την μέρα απο κάποια άλλα μοντέλα.
    Ο Γιώργος είναι βέβαια ο ειδικός στα μοντέλα κ μπορεί να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο(μετεωρολογικά μοντέλα για να μην παρεξηγηθώ).
    Πάντως πιστεύω κάτι ν αλλάξει κ να μην επιβεβαιωθούν κάποιες τάσεις για καλοκαιρία κ 19αρια την Πρωτοχρονιά.
    Όσο για τα Φώτα.....Φώτα χωρίς κακοκαιρία δεν γίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα δε με τρομάζουν τα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων, όσο χάλια και να φαίνονται, αλλάζουν. Αυτό που μου έχει γίνει έμμονη ιδέα είναι η αδυσώπητη σταθερότητα των εποχικών μοντέλων για το υπόλοιπο του χειμώνα.

      Διαγραφή
  15. Τα προγνωστικά μοντέλα για το ερχόμενο δεκαπενθήμερο μοιάζουν με του Μαΐου του 1995!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. σε τι διαφερει ενα οργανομενο βαρομετρικο χαμηλο απο μια απλη ατμοσφαιρικη διαταραχη κ.ζιακοπουλε;επισης σε τι διαφερει ο ομβρος απο την καταιγιδα;η μηπως ειναι ακριβως το ιδιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα είναι ατμοσφαιρικές διαταραχές. Εγώ συνηθίζω να αποκαλώ διαταραχές τις σκάφες χαμηλών υψών που βλέπουμε στους χάρτες της μέσης τροπόσφαιρας (500 hPa) οι οποίες δεν προκαλούν κυκλογένεση στην επιφάνεια.
      Στη μετεωρολογία καταιγίδα είναι το αστραπόβροντο. Ο υετός δεν συμπεριλαμβάνεται στον ορισμό. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές μια καταιγίδα συνοδεύεται από όμβρους βροχής ή χιονιού. Ο όμβρος είναι βροχή μικρής διάρκειας αλλά μεγάλης έντασης που αρχίζει και τελειώνει απότομα.

      Διαγραφή
    2. επισης κυκλογενηση τι θα πει;εαν μια διαταραχη δεν δημιουργησει κυκλογεννηση θα δημιουργησει ηπια κακοκαιρια;

      Διαγραφή
    3. Κυκλογένεση (στην κυριολεξία κυκλωνογένεση) είναι η δημιουργία κυκλώνα, ο οποίος στις εξωτροπικές περιοχές αποκαλείται βαρομετρικό χαμηλό ή ύφεση. Το βαρομετρικό χαμηλό είναι αυτό που προκαλεί βροχές, καταιγίδες και γενικότερα κακοκαιρία. Όσο πιο βαθύ είναι το χαμηλό τόσο πιο μεγάλη κακοκαιρία θα κάνει. Ωστόσο, πολλές φορές μεγάλη κακοκαιρία παρατηρείται και στις περιοχές που ένα χαμηλό συνδυάζεται με ένα υψηλό (σύγκλιση αερίων μαζών διαφορετικών χαρακτηριστικών).

      Διαγραφή
  17. καποιες φορες ομως διαβαζω να λενε μονο για ατμοσφαιρικες διαταραχες!σε αυτες τις περιπτωσεις δεν εχουμε οργανωμενο χαμηλο βαρομετρικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κατα περιόδους ισχυρή χιονόπτωση και χιονόστρωση στα ορεινα της Κρήτης ενω σε Ηράκλειο Λασίθι λόγω των εντάσεων των φαινομένων αλλα και την λιγο καλυτερη ανωτερη υποστηριξη
    η χιονοστρωση ξεκινα απο τα 450 μετρα οριακα που δεν ''κραταει'' όμως. Στο Οροπεδιο λασιθιου ηδη απο τα ξημερωματα τα εκχιονιστικά εχουν πιασει δουλειά ομως και σε ορεινη Βιάννο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή