Έρωτας με το χιόνι, για τους περισσότερους χωρίς ανταπόκριση

Βαρομετρικό χαμηλό στα ΒΔ Βαλκάνια, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται ανατολικά και θα επηρεάσει πρόσκαιρα τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη), με την απομάκρυνση του συστήματος αυτού από την περιοχή μας, ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, η οποία όμως θα είναι πρόσκαιρη. Ένα άλλο χαμηλό που αναμένεται να σχηματισθεί στη Δ. Μεσόγειο θα κινηθεί Α-ΝΑ και την Πέμπτη (15/2) θα προκαλέσει νέο κύκλο βροχών, τοπικών καταιγίδων και χιονοπτώσεων (ορεινά-ημιορεινά). Οι άνεμοι στα πελάγη θα φθάνουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Παρασκευή (16/2) τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και σταδιακά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 7 μποφόρ. Το Σαββατοκύριακο (17-18/2) ο καιρός θα είναι σχετικά καλός με λίγο κρύο κυρίως τη νύχτα και το πρωί και ενισχυμένους βοριάδες στην Α. Ελλάδα.
    
Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14-2-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές, καταιγίδες στα ΒΑ και χιόνια στα ορεινά. Βαθμιαία βελτίωση. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 13 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) το πρωί. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και το βράδυ Α-ΝΑ. Θερμοκρασία από 0 έως 14 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) νωρίς το πρωί. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 2 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες που σταδιακά θα σταματήσουν. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανή βροχή τις πρώτες πρωινές ώρες. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 15 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Πιθανή βροχή τις πρώτες πρωινές ώρες. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 12 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. Ακόμα ένας πολύ έξυπνος τίτλος από τον κ. Ζιακόπουλο για την αυριανή γιορτή των ερωτευμένων. Αλλά μιας και ο λόγος για χιόνια, ο Guardian γράφει ότι το λιώσιμο των πάγων μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 60 εκατοστά ως το τέλος του αιώνα. Υψηλότερα και από τις μέχρι πρότινος εκτιμήσεις, με τους επιστήμονες να προειδοποιπούν ότι ακόμα και μικρές αλλαγές στο ύψος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να οδηγήσουν σε πλημμύρες τις παράκτιες περιοχές όχι το 2100, αλλά τις επόμενες δεκαετίες.

    Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας (7,5 εκ. τα τελευταία 25 χρόνια) οφείλεται τόσο στα θερμά νερά (κατά 55%), όσο και στο λιώσιμο των πάγων (κατά 45%). Η επιτάχυνση της αυτής της διαδικασίας, όμως, οφείλεται κατά 75% στο λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής. Υπάρχουν δύο παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα της θάλασσας: οι ετήσιες διακυμάνσεις που οφείλονται σε φυσικά γεγονότα και οι μακροπρόθεσμες τάσεις, που είναι απόρροια της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

    Σύμφωνα, μάλιστα, με την επιστήμονα Anny Cazenave, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι καλύτερος δείκτης για την κλιματική αλλαγή απ' ό,τι η θερμοκρασία. Και τα επίπεδα της θάλασσας, που παρέμειναν σταθερά για 3.000 χρόνια, άρχισαν να ανεβαίνουν τον 20ο αιώνα, εξαιτίας της υπερθέρμανσης από τα ορυκτά καύσιμα. Μία άνοδος 60 εκατοστών ως το τέλος του αιώνα θα έχει επιπτώσεις για περιοχές, όπως το Μαϊάμι ή, η Νέα Ορλεάνη. Όχι καταστροφικές, αλλά αν η άνοδος της στάθμης της θάλασσας συνδυαστεί με έναν υπερτυφώνα, όπως αυτός του 2012, τότε οι καταστροφές θα είναι ιστορικές.
    https://www.theguardian.com/environment/2018/feb/13/melting-ice-sheets-are-hastening-sea-level-rise-satellite-data-confirms
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσκαλε ειλικρινά περιμένω έναν τίτλο σας πριν την πρόγνωση σας,που επιτέλους θα μας προϊδεάσει χιόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο έρωτας με το χιόνι είναι όπως ο πρώτος παιδικός μας έρωτας!
    Δεν ξεχνιέτε ποτέ κ αφήνει για πάντα μία θέση στην καρδιά μας!Τώρα το αν κ πότε θα μας ξανά'ρθει θα δείξει η ιστορία.

    Εντώ μεταξύ μ'αρέσει που παραπονιόμουνα το καλοκαίρι έως κ τα μέσα φθινοπώρου ότι έχουμε ανομβρία στα δυτικά.Εμένα με την φετινή εξέλιξη για τα μέρη μας μου θυμίζει μούλιασμα απ'τα παλιά!(Ακόμη κ τώρα ρίχνει ασταμάτητα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το επεισόδιο ΑΣΘ (αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση), για το οποίο μιλήσαμε και τις προηγούμενες μέρες, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη:

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/temperature/10mb9065.png

    Η διαταραχή μεταφέρεται ήδη με ταχύτητα κάτω στην τροπόσφαιρα, όπως φαίνεται στις παρακάτω χρονοσειρές:

    1)Θερμοκρασίας: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/strat-trop/gif_files/time_pres_TEMP_ANOM_JFM_NH_2018.png

    2)Διαταραχής του ζωνικού (δυτικού) ρεύματος: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/strat-trop/gif_files/time_pres_UGRD_ANOM_JFM_NH_2018.png

    3)Γεωδυναμικού ύψους, όπου φαίνεται η τάση να "χτίζονται" υψηλές πιέσεις στα μεγάλα πλάτη, ήτοι αντικυκλώνες εμποδισμού και αποκομμένα κέντρα υψηλών πιέσεων:
    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/strat-trop/gif_files/time_pres_HGT_ANOM_JFM_NH_2018.png

    Αναμένονται έντονες μεσημβρινές ροές. Που ακριβώς, ποιές περιοχές θα επηρεαστούν και πως (σε μια μεσημβρινή ροή υπάρχει πάντα ο ψυχρός και ο θερμός τομέας του κύματος), είναι άλλο ζήτημα. Πάντως η κυκλοφορία "ανακατεύεται". Πιστός στην αυτοδέσμευσή μου να μη μιλάω και χαλάω το ...γούρι του μπλογκ, δε θα αποτολμήσω ουδεμία εκτίμηση για το αν αυτή η ατμοσφαιρική αναμπουμπούλα είναι πιθανό η όχι να επηρεάσει τη χώρα, με τον τρόπο που η πλειονότητα των φίλων του μπλογκ θα επιθυμούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Γιώργο,διάβασα πρόσφατα στο ιταλικό 3bmeteo( με την μετάφραση που είναι σαν καινούργια γλώσσα αλλά την έχω συνηθίσει) ότι τα μοντέλα δεν μπορούν εύκολα να προσομοιώσουν αυτές τις καταστάσεις παρά μόνο την «τελευταια στιγμή». Όποτε οψόμεθα, που λέει και ο δάσκαλος...
      Κε ζιακοπουλε την κεντρική στερεά μην ξεχάσετε αύριο στα υψόμετρα.ευρυτανια-φθιωτιδα τύπου...καλο βράδυ σε ολους
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Πολλύ ενθαρυντικά αρχίζουν κ γίνονται τα στοιχεία περί ΑΣΘ Γιώργο.
      Όμως εμείς πάλι στον θερμό τομέα θα βρεθούμε στάνταρ!(το γούρι)

      Διαγραφή
    3. Δημήτρη, πράγματι τα προγνωστικά μοντέλα αργούν να πιάσουν τις συνέπειες μιας ΑΣΘ. Αυτές οι χρονοσειρές βεβαίως που έδωσα δεν είναι προγνωστικά στοιχεία αλλά η τρέχουσα κατάσταση του φαινομένου. Που συνεχίζει να πάει καλά και σήμερα.
      Φώτη, σωστά! Το γούρι, το γούρι! Σχόλια του "ταρατσάκια" δε βλέπω όμως και αυτό με ανησυχεί.

      Διαγραφή
  5. Kαλησπέρα Δάσκαλε

    Μιας και είπατε για χιόνι, θεωρώ οτι θα υπάρξουν εκπληξούλες στα υψόμετρα της Πέμπτης όσον αφορά τις χιονοπτώσεις από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα μέχρι και το εσωτερικό της Πελοποννήσου. Εκτός από ορεινές περιοχές και χιονοδρομικά παίζουν και ημιορεινές περιοχές ίσως και λίγο πιο κάτω. Το χαμηλό έχει δυναμική , έχει ενα πολύ καλό συνεσφιγμένο μέτωπο το οποίο όπου βγάλει και καταιγίδες με καθοδικά ρεύματα το χιόνι θα κατέβει πιο χαμηλά.
    Γι'αυτό και μόνο αξίζει να ασχολείσαι με το χιόνι,γιατί με αρκετές παραμέτρους ταυτόχρονα μπορείς να δεις χιονόπτωση με θερμοκρασίες στα 850hpa που δεν το περιμένεις-πιστεύεις,αυτή εξάλου είναι η τρέλα για το ποιες παράγοντες θα "προσγειώσουν" το επίπεδο παγοποίησης πολλές φορές ακόμα και 300-500 μέτρα κάτω από το όριο. Κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες είναι το μικροκλίμα της περιοχής δηλαδή το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής σε συνδιασμό με τον εκάστοτε άνεμο (διέυθυνση ανέμου άρα και ποσοστό υγρασίας). Μεγάλο ρόλο παίζουν τα μέτωπα που έχει ένα χαμηλό (θερμό,ψυχρό,συνεσφιγμένο) ,η ένταση του υετού, τα καθοδικά ρευματα μιας καταιγίδας που σε συνδιασμό με το μικροκλίμα του βουνού κάνουν κυριολεκτρικά θαύματα(και άλλοι φυσικά παράγοντες όπως θερμοκρασίες στα 500hpa ,πάχος κ.τ.λ) . Μεγάλο κεφάλαιο βέβαια είναι και το χιόνι εγκλωβισμού(νοτιά) που μόλις έρθει το θερμό μέτωπο και γενικώς ένα νοτιαδοχαμηλό μας αφήνει άναυδους για το τι μπορεί να γίνει. (Χαρακτηριστικό παράδειγμα το χαμηλό από την Σύρτη τον Δεκέμβριο του 2017 και η ύπαρξη εγκλωβισμένη ψυχρής μάζας κάπου στα 950-1000hpa καθώς είχε προϋπάρξει πριν μια ξηρή ψυχρή εισβολή (βορειοδυτιού ανέμου) της τάξης του -2 ώς και -4 στα 850hpa κάτι που τελικά λόγω και θέσης χαμηλού που ήταν μακριά δεν μπήκε ο νοτιάς σε όλα τα ύψη της ατμόσφαιρας έτσι ώστε να γίνει το χιόνι νερό.
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός είσαι, φίλε μου. Η δημιουργία μιας ψυχρής σφήνας κατά μήκος της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι σχεδόν σίγουρη και όντως τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων θα κατέβουν χαμηλά ακόμα και στην Πελοπόννησο. Αύριο, θα προσπαθήσουμε να εξειδικεύσουμε τα ημιορεινά που αναφέρονται στην πρόγνωση της Πέμπτης.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Ι.Κ και δάσκαλε μακάρι για την Πέμπτη να κατέβουν επιτέλους τα χιόνια κ χαμηλότερα γιατί στη σημερινή δυνατή κακοκαιρία που χτυπά τα δυτικά τα χιόνια αν κ πολύ πυκνά εντοπίζονται όπως το περίμενα πάνω απο τα 1150 με 1250μ.
      Καμία σχέση με τις προγνώσεις της ΕΜΥ για 700μ.
      Σίγουρα βέβαια η επόμενη κακοκαιρία έχει εντελώς διαφορετική δομή.
      Περιμένουμε λοιπόν.

      Διαγραφή
    3. Στα ΒΔ έπεσε κοντά η ΕΜΥ ΤΟ χιόνι έφτασε πανω απο την πόλη (Γιάννενα)λίγο ακόμη και θα το εχουμε απόψε.

      Διαγραφή
    4. Δημήτρη ήταν όλα θέμα ανεμικών πεδίων κ τοπικών συγκλίσεων.
      Αλλού χιόνισε πιο χαμηλά αλλά υπήρχαν κ περιοχές ακόμη κ στην Ήπειρο που κ στα 900 με 1000μ. χθές μόνο έβρεχε.Σήμερα τα ξημερώματα τα υψόμετρα όντως πέσανε παντού.
      Μέσα στο κόλπο του χιονιού κ η πόλη σας τη νύχτα κ αύριο το πρωί.Μακάρι.

      Διαγραφή
  6. Ωραία Η ανάλυση του φίλου Ι.Κ και έχει απόλυτο δίκιο.Έτσι ακριβώς πρέπει να λειτούργησε όλο το σύστημα του χαμηλού με τους προαναφερθέντες παράγοντες ώστε να "σκασει"η μετεωρολογική βόμβα το τριήμερο αυτό του Δεκεμβρίου στην περιοχη μου και να ζησουμε απροοπτες μεν αλλα ωραιες στιγμες.Και ηταν πολυ δυνατο και με ιδιαιτερη ενταση τοσο το βραδυ της Πέμπτης 21/12(ήταν τόσο πυκνό και τόσο χοντρό που για πρώτη φορά "εχασα" τον δρόμο που τον περνώ δέκα φορές την ημέρα και οδηγώ επαγγελματικά 25 χρονια)όσο και την επόμενη μέρα 22/12 έως και το ξημέρωμα του Σαββάτου με ισχυρή χιονοθυελλα με το χιόνι να ξεπερνά τα 70-80 εκατοστά και αν η θερμοκρασία ήταν λίγο χαμηλότερη ΘΑ ήταν πολύ παραπανω(όπως στην περιοχή Ευαγγελίστρια ούτε 10 χιλιόμετρα στην ευθεια από εδώ που έφθασε το 1,5 μέτρο.,μπορείτε να δείτε στο τοπικό σάιτ " permissos"Παλαιότερες αναρτησεις).Βεβαίως είχαμε και προβλήματα γιατί όλος ο Δήμος έμεινε σχεδόν τριάντα ώρες χωρίς ρεύμα και πολλές περιοχές για τρεις και τέσσερις μέρες χωρίς νερό.Αλλά μπρος στην"δοξα"τι είναι ο πονος;!!Ελπίζω και εύχομαι ο φίλος να έχει δίκιο και το χαμηλό που έρχεται να μας χαρίσει και άλλες τέτοιες στιγμες(να δούμε τι θα πει σήμερα και κ.Ζιακοπουλος).Εχθές το βραδυ γύρω στις 11:30 είχε για περίπου 20 λεπτά μια τρομερή καταιγίδα με έναν τρελό και παλαβό άνεμο που παραλίγο να "σηκωσει"τα πάντα.Πολύ νερό, παρά πολύ.ΚΑΛΗΜΕΡΑ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή