Τρεις επιδεινώσεις του καιρού σ’ ένα εξαήμερο!

Βαρομετρικό χαμηλό στην Αλγερία - Τυνησία κινείται αργά προς την περιοχή μας, η οποία, προς το παρόν, καλύπτεται από πεδίο υψηλών πιέσεων. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι βροχές που θα σημειωθούν θα είναι τοπικές και κατά κανόνα ασθενείς, αλλά το Σάββατο (24/2) η εικόνα του καιρού θα αλλάξει σημαντικά. Συγκεκριμένα, αναμένονται βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές καθώς και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι άνεμοι, οι οποίοι στα πελάγη θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Πάντως, τα έντονα φαινόμενα δεν θα κρατήσουν πολύ. Από το απόγευμα κιόλας στη Δ-ΝΔ Ελλάδα και σταδιακά στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν. Την Κυριακή (25/2) οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στη Β-ΒΑ Ελλάδα είναι πιθανό να χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου. Τη Δευτέρα (26/2) ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό που θα πλησιάσει τη χώρα από τα δυτικά θα προκαλέσει νέα επιδείνωση του καιρού με έντονα φαινόμενα σχεδόν σε όλες τις περιοχές της.

Επισημάνσεις-Σχόλια:
1. Τα τρεξίματα των μοντέλων, προς το παρόν, διστάζουν να κατεβάσουν αξιόλογο ψύχος στο τέλος του μήνα στην περιοχή μας. Είναι αρκετά πιθανό τις επόμενες μέρες η εικόνα να αλλάξει προς το ψυχρότερο, τουλάχιστον για τη Β. Ελλάδα.  

2. Με τις προϋποθέσεις της προηγούμενης επισήμανσης, στο τελευταίο διήμερο του Φλεβάρη είναι πιθανή νέα επιδείνωση του καιρού στη χώρα με τις χιονοπτώσεις αυτή τη φορά να κατεβαίνουν και σε πεδινές περιοχές της Β-ΒΔ Ελλάδας. Προφανώς, είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για διάρκεια και ένταση.

3. Στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα ο Μάρτης θερμοκρασιακά μάλλον θα μπει σαν λιοντάρι, αλλά στη συνέχεια θα μεταμορφωθεί σε αρνί.


Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23-2-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 13 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι Α-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 17 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Α -ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Άνεμοι Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 16 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 12 βαθμούς.

22 σχόλια:

  1. Παρα πολύ ευχάριστα αυτά που μας λέτε κύριε Ζιακόπουλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διέψευσε ο Τραμπ ότι πρότεινε να δοθούν όπλα στους καθηγητές, κατηγορώντας και ΜΜΕ (CNN, NBC) για Fake News. Το Reuters παραθέτει και τις σχετικές αναρτήσεις που έκανε ο Αμερικάνος πρόεδρος στο Twitter. "Ποτέ δεν είπα, δώστε στους καθηγητές όπλα, όπως ανέφεραν τα Fake News. Αυτό που είπα ήταν να δώσουμε κρυμμένα όπλα (να μην τα έχουν, δηλαδή σε εμφανή θέση, όπως οι αστυνομικοί) σε καθηγητές που θα έχουν στρατιωτική ή, ειδική εκπαίδευση και μόνο στους καλύτερους. Το 20% των καθηγητών θα μπορούν να ανταποδώσουν τα πυρά σε έναν ψυχοπαθή που μπαίνει με κακές προθέσεις σε ένα σχολείο. Τέτοιοι εκπαιδευμένοι καθηγητές θα αποθαρρύνουν τους δειλούς που κάνουν τέτοια εγκλήματα, θα κοστίζουν λιγότερο από τους φρουρούς ασφαλείας και οι επιθέσεις θα τελειώσουν".

    O Tραμπ υποστήριξε επίσης ότι η διάρκεια των πυροβολισμών σε σχολεία είναι 3 λεπτά, ενώ η αστυνομία φτάνει στα 5 με 8 λεπτά.Οπότε αν υπήρχαν εκπαιδευμένοι καθηγητές και προπονητές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ενώ ένας ψυχοπαθής εκτελεστής που θα γνώριζε ότι στο σχολείο υπάρχουν όπλα και εκπαιδευμένοι άνθρωποι δεν θα έκανε ποτέ επίθεση σε ένα τέτοιο σχολείο, συμπλήρωσε ο Αμερικάνος πρόεδρος. Τέλος, ο Τραμπ, που υποστήριξε ότι θα πιέσει για περισσότερους ελέγχους για την ψυχική υγεία και για την αύξηση του ορίου ηλικίας για την οπλοκατοχή στα 21 έτη, χαρακτήρισε μεγάλους πατριώτες τους ανθρώπους της ΝRA (Εθνική Συνομοσπονδία Όπλων).
    https://www.reuters.com/article/us-usa-trump-tweet-factbox/factbox-trump-on-twitter-school-shootings-bump-stocks-school-safety-idUSKCN1G61MD?il=0

    Τα αμερικάνικα σχολεία πάνε ολοταχώς, δηλαδή, για να γίνουν στρατόπεδα. Είχε και Αμερικάνους τουρίστες (και Άγγλους και Γερμανούς), εξάλλου, σήμερα στο ΚΤΕΛ και ήταν σχεδόν όλοι με κοντομάνικα και αμάνικα. Άραγε, να τους έπιασε στο Σούνιο η βροχή που έπεσε στο Θυμάρι μετά το μεσημέρι. Ο ουρανός μαύρισε και αν ήταν ο νοτιάς 1 beaufort πιο δυνατός θα είχε και κυματάκι. Βέβαια, και οι βροχές και τα κρύα που θα ακολουθήσουν είναι μάλλον τα τελευταία σκιρτήματα του χειμώνα.

    Ακόμα και να παγώσουν τα καταπράσινα λιβάδια και οι ανθισμένοι αγροί, η άνοιξη απέχει πια μία ανάσα. Και όπως είχε πει και ο Πάμπλο Νερούντα: "Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να κάνεις την άνοιξη να μην έρθει".
    Βαγγέλης Σπανός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορεί να ζήσει ο Αμερικάνος χωρίς όπλα. Από τον καιρό που εξολόθρευαν τους Ινδιάνους κοιμούνται με τα όπλα αγκαλιά. Τους έμεινε. Σαν εθνικό συλλογικό απωθημένο. Και βέβαια το λόμπυ των όπλων είναι πανίσχυρο και κάνει οτι θέλει. Όσο για τη ...σχολική πολιτοφυλακή καθηγητών και ..."προπονητών", μία ακόμα από τις πολλές αρλούμπες του Ντόναλντ Ντακ.

      Διαγραφή
  3. Αφού στη βόρεια χώρα θα μπεί σαν λιοντάρι (;) και μετά θα γίνει αρνί, καταλαβαίνουμε καλά σαν τι θα μπει και σαν τι θα βγει εδώ κάτω σ΄εμάς. Άντε, καλό καλοκαίρι παίδες κεντρικονότιοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κλασικα οταν ειναι να ρθει η ανοιξη δεν την κραταει τιποτα. Οταν ειναι ομως να ρθει ο χειμωνας περιμενουμε μεχρι τις αρχες για να μην πω μεχρι τα μεσα του Γεναρη! Παρ ολα αυτα το accuweather προβλεπει ακρως βροχερη ανοιξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἀκόμα τούτη τὴν ἄνοιξη/ραγιάδες, ραγιάδες,
      τοῦτο τὸ καλοκαῖρι,/ὅσο νὰ ῾ρθεῖ ὁ Μόσκοβος (Σιβηρικός),
      ραγιάδες, ραγιάδες/νὰ φέρει τὸ σεφέρι
      (σεφέρι=στράτευμα, καιρικώς: ψυχρές είσβολές")

      Η απελευθέρωση από τον ζυγό της Αφρικής αναβάλλεται για τον ερχόμενο χειμώνα, σύντροφοι συναγωνιστές. Φέτος, οι ορδές του Ιμπραήμ μας νίκησαν κατά κράτος, όπως το 2007, καιρικώς τότε και ποδοσφαιρικώς.

      https://www.youtube.com/watch?v=JxkATj8utXo

      Διαγραφή
  5. http://www.northmeteo.gr/prognosis/vrocheri-anixi-provlepoun-amerikani/

    Αν επιβεβαιωθούν οι Αμερικάνοι που είναι αρκετά πιθανό,τουλάχιστον αν κ δεν θα δούμε πεδινό χιονιά φέτος μας το ξεπληρώνει ο καιρός με παρατεταμένα νερά κ συννεφιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το χορταρι ειναι πολυ μικρο ακομη για να κρατησει το αρνι στην βορεια ελλαδα,και εφοσον το λιονταρι εχει ερθει εξω απο την αυλη μας ειναι αδυνατον να μην μας επισκευθει τουλαχιστον δυο φορες εστο και για εναν καπουτσινο

    Σταματης Γιαλοψος
    Δυτικη Θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα είσασταν ευχαριστημένοι ωρέ καρντάσηδες με μιά - δυό πασπάλες στη Σαλονίκη, μετά την αχιονία που σας (και μας) δέρνει φέτος; Εγώ στη θέση σας δε θα είμουνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριε Λαμερα εγω για να ημουν ευχαριστημενος θα επρεπε να ζω τουλαχιστον στην βορεια Αμερικη για τον χειμωνα που περναμε φετος,αλλα απο την στιγμη που ειμαι θεσσαλονικη με πενηντα μετρα υψομετρο, οτι πεφτει σε νιφαδα ειναι καλοδεχουμενο

      Σταματης Γιαλοψος
      Δυτικη θεσσαλονικη

      Διαγραφή
    2. μαλλον η τελευταια ευκαιρια για τα πεδινα της βορειας ελλαδας η ερχομενη δευτερα....
      (μαλλον,απο την μια διοτι κανεις γνωριζει το μελλον του καιρου και απο την αλλη μαρτης γδαρτης)
      για τους υπολοιπους μονο βροχες και αυτες οχι παντου!

      καρδιτσα

      Διαγραφή
    3. Η κλιματική αλλαγή θα μας κάνει ψιλικατζήδες φίλε μου. Ωραία, είσαι στα 50 μέτρα, ο χειμώνας ήταν χάλια και δεν είδες χιόνια. Αξιοπρεπές κρύο σαλονικιώτικο είχες; Τι να σου κάνουν πέντε νιφάδες; Σεβαστή, εννοείται, η άποψή σου, αλλά, βρε παιδί μου, υοέρ το δέον ολιγαρκής.

      Διαγραφή
  8. Σταμάτη ας είναι και ο καφες της παρηγοριάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μετά από την ωραία βόλτα που έκανα το Σαββατοκύριακο ξεκινώντας από Τρίκαλα στην συνέχεια στα ορεινά της Αργιθεας(με πολύ χιόνι εκει)και μετα(Κυριακή)έφθασα από Γλυφάδα να κατεβαίνω Λαύριο(ειπα μηπώς δω και τον Βαγγέλη να κανει το μπανιο του)και αφού ήπια τα τσίπουρα μου γύρισα στην βάση μου.Την καθαρά Δευτέρα παρότι την συννεφιά,την ψύχρα και την ομίχλη καταφέραμε να πετάξουμε τον χαρταετό λιγο πριν αρχίσει να βρέχει και ετσι να χαρουν τα παιδια που ειχαν γεμισει ολο το γηπεδο.Δυστυχώς δυο απρόοπτα γεγονοτα πιτ συνεβησαν χαλασαν το πολύ ωραίο τριήμερο και όλη την εβδομάδα ανεβοκατεβαινα από το χωριό μου στην Θήβα-Σχηματάρι-Ιπποκράτειο-Παίδων και ξανά πίσω.Έκανα στο σύνολο πάνω από 4000 χιλιόμετρα(κές και ΜΟΥ λειπουν).Έτσι έχασα και την επαφή μαζί σας γιατί πού μυαλό για τέτοια.Όπως βλέπω Η παρέα έχει μεγαλώσει αρκετά και καλωσορίζουμε όλους τους καινούργιους φίλους του μπλοκ.Όσα σχόλια μπορεσα να διαβάσω μέχρι στιγμης(Φυσικά θα τα δω ολα)είναι πολύ ενδιαφέροντα και πολύ όμορφα.Χαίρομαι που μπορώ να είμαι ξανά εδώ και να μοιράζομαι μαζι σας ωραιες Ιστορίες και να μαθαινω ακρως ενδιαφέροντα πραγματα.Εστω και καθυστερημενα ευχομαι σε ολους καλη Σαρακοστή και με το καλο να μας έρθει το Πασχα(αν και πιστεύω ότι όλοι λίγο πολύ θα θέλαμε πρώτα να έχει έρθει το πολυποθουμενο αν και επικίνδυνο για ζημιές χιονι).ΚΑΛΗΜΕΡΑ σε όλους και να έχουμε ΥΓΕΊΑ που είναι και το σημαντικότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Χριστόδουλε καλώς μας ξανά ήρθες στην παρέα.
      Καλή σαρακοστή λοιπόν κ σε σένα κ αφού το Πάσχα φέτος είναι νωρίς ας ελπίσουμε να είναι κ Πασχούγεννα απο καιρικής πλευράς!

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα χριστουδουλε,αφου είχες γεμάτο τριήμερο κ γεμισες μπαταρίες κ χιλιομετρα αυτό μετράει,αντωνης,μυτιληνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εμάς πάλι μας παραγαπάνε τα μοντέλα το Φλεβάρη. και εάν ως εδώ είναι "τώρα που πέφτει σα ζεστή βροχή η αγάπη" (και τούμπαλιν), από δω και πέρα γίνεται "μοιραίο πάθος", μιας και προβλέπονται γύρω στα 80-100 mm (φοβάμαι για περισσότερο) και ήδη πλέουμε σε πελάγη (ποταμίσια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.youtube.com/watch?v=lBnTp-JUQh0

      "Με παράσυρε το ρέμα, μάννα μου δεν είναι ψέμα", του αθάνατου συντοπίτη σου.

      Διαγραφή
    2. Πάντως παιδιά πέρα απο τα χιόνια κ που θα τα κάνει αυτά στο άμεσο μέλλον η κατάσταση φαίνεται να σοβαρεύει αρκετά όπως βλέπω με τα χαμηλά να σφυροκοπούν για μεγάλο διάστημα με τον κίνδυνο σε δυτική Ελλάδα κ Θεσσαλία πια για πλυμμήρες να είναι μεγάλος.Οπότε ας έχουν το νού τους οι αρμόδιοι φορείς καθώς σε αυτές τις περιοχές το έδαφος είναι ήδη αρκετά κορεσμένο.

      Διαγραφή
    3. η εικόνα στα μοντέλα, για μεγάλα ποσά βροχής σε σχετικά λίγο χρόνο τη Δευτέρα, είναι σταθερή εδώ και μέρες. προστίθεται και το Σάββατο. έβρεξε αρκετά και χτες και λίγο σήμερα (που υποτίθεται θα έκανε ένα διάλειμμα). ο Πηνειός είναι ήδη ψηλά και οι "κλασικές" περιοχές Φαρκαδώνα-Ζάρκο έχουν αρκετή έκταση πλημμυρισμένη. δεν έχω άμεση επαφή, ότι βλέπω από το δρόμο Λάρισας-Τρικάλων. ο Ληθαίος (εντός της πόλης) είναι ένα σχετικά μικρό ποτάμι που φουσκώνει περίπου 1 φορά το χρόνο (ή τα 2), τέτοια εποχή. σε οριακές περιπτώσεις λαμβάνονται μέτρα (φράγμα, διοχέτευση νερών) και ενώ φτάνει αρκετά συχνά σε οριακό σημείο, τα 1-2 επιπλέον μέτρα που χρειάζονται για να βγει στην πόλη, νομίζω και ελπίζω ότι, είναι δύσκολο να τα πάρει. ας με διορθώσει/συμπληρώσει κάποιος συντοπίτης.

      τέλος, θα βοηθήσει να κατέβουν τα χιόνια χαμηλά, γιατί πολλοί παραπόταμοι του Πηνειού (του Ληθαίου συμπεριλαμβανομένου) πηγάζουν από ημιορεινά και μερικοί από πεδινά σημεία.

      Διαγραφή
  12. Στα όρια του ο ληθαιος στα Τρίκαλα και προβλέπεται και άλλο νερό συνδυασμό με χιόνια τις επόμενες ημέρες

    Και έλεγα να τα παρω τα μελισσακια από τα ημιορεινα αλλα η υγρασία του καμπου είναι περισσότερη. Και όπου υγρασία = ασθένειες.

    Ανθησαν και οι κορομηλιες στα ημιορεινά και δώσανε στα μελισσια τις δυνατότητες να αλλάξουν τους παλιούς πληθυσμούς.

    Τώρα με τα χιόνια στα 200μ που λέει η εμυ στο εκτακτο θα δούμε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή