Νοτιοδυτική κυκλοφορία αξιοσημείωτης εμμονής


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) αβαθές βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί από την κεντρική Μεσόγειο προς τα ΒΑ Βαλκάνια και σε συνδυασμό με τη θερμική αστάθεια θα προκαλέσει τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 6 μποφόρ (Ν. Ιόνιο) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Το Σάββατο (19/5) τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στη βόρεια Ελλάδα και πιθανώς στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δ. Στερεά και την ορεινή Θεσσαλία. Σε ό,τι αφορά τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν προβλέπονται αξιόλογες μεταβολές. Την Κυριακή (20/5) τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν το απόγευμα στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Οι ίδιες καιρικές συνθήκες θα διατηρηθούν και στις αρχές της νέας εβδομάδας.   


Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-5-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα-βράδυ κυρίως στη Μακεδονία. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 28 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 3 με 5 και στο Ν. Ιόνιο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 29 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 29 Βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 και στα νότια ΒΑ έως ΝΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 28 βαθμούς.

Αττική:
Παροδικές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 28 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Παροδικές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 26 βαθμούς.

5 σχόλια:

  1. Συνεχίζεται, δηλαδή, το ικανοποιητικό το τελευταίο διάστημα σκηνικό (ούτε κρύο, ούτε ζέστη και συννεφιά και ήλιος και καμιά βροχή) του καιρού. Συνεχίζεται και η συλλογή υπογραφών στο Avaaz για κυρώσεις σε βάρος του Ισραήλ, ενώ η Διεθνής Αμνηστία αρχίζει έρευνα καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την επαρχία της Χοντεϊντά στη δυτική ακτή της Υεμένης, μετά από επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων, που έχουν τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας, όπως επισημαίνει η Le Monde.

    H επιχείρηση άρχισε τον Δεκέμβριο του 2017 και η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί ότι "τα χειρότερα έρχονται" αν οι μάχες μεταφερθούν στο μεγάλο λιμάνι της Χοντεϊντά στην Ερυθρά Θάλασσα. Η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνεντεύξεις από 34 ανθρώπους που κινδύνευσαν από αεροπορικές επιθέσεις και νάρκες, καθώς υπάρχει μία κλιμάκωση των συγκρούσεων το τελευταίο διάστημα στην Υεμένη, καταγγελίες για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συστάσεις για να γίνει ό,τι είναι δυνατό για την προστασία των πολιτών.

    Ο πόλεμος της Υεμένης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες Houthis ξέσπασε το 2014 όταν οι τελευταίοι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά. Αλλά γενικεύτηκε το 2015 με την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στο πλευρό της κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει 10 χιλιάδες άνθρωποι, έχουν τραυματιστεί 55 χιλιάδες και έχει προκληθεί η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
    http://www.lemonde.fr/proche-orient/article/2018/05/17/yemen-amnesty-s-inquiete-du-sort-des-dizaines-de-milliers-de-deplaces-par-les-combats_5300110_3218.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το εποχικό προγνωστικό "πολυ-σύστημα" (C3S multi-system), στο οποίο συχνά μας παραπέμπει ο δάσκαλος, μας ψιλοτσουρουφλίζει το καλοκαίρι που έρχεται. Με τις τρεις "συνιστώσες" του (ευρωπαϊκή, γαλλική και βρετανική) να μην παρουσιάζουν κάποια αξιοσημείωτη απόκλιση μεταξύ τους. Μάλλον θα αποδειχτεί και πάλι μύθος η άποψη οτι ένας ζεστός χειμώνας ακολουθείται συνήθως από ένα δροσερό καλοκαίρι (και το αντίστροφο).

    http://climate.copernicus.eu/s/charts/c3s_seasonal/c3s_seasonal_spatial_mm_2mtm_3m?time=2018050100,744,2018060100&type=ensm&area=area01

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα να δείς Γιώργο ας μη γελιόμαστε,είναι πολύ δύσκολο ειδικά Ιούλιο κ Αύγουστο να μην κάνει έντονη ζέστη σε μία νότια μεσογειακή χώρα όπως η Ελλάδα.Το θέμα είναι το πεδίο των ανέμων που θα επικρατήσει εκείνους τους μήνες(θα καθορίσουν κ τη κατανομή τής έντονης ζέστης σε δυτικοβόρεια ή ανατολικονότια πλευρά της χώρας καθώς πέρυσι μπορεί να έβγαλε αρκετούς καύσωνες σε όλη τη χώρα αλλά τα παρατεταμένα 38αρια δύο μηνών της δυτικής χώρας η Αθήνα δεν τα είχε λόγω μελτεμιών) το κατά πόσο θα μας δροσίζουν οι καλοκαιρινές καταιγίδες που τόσο έλειψαν πέρυσι κ τέλος η διάρκεια που θα έχει η ζέστη,δλδ αν Ιούνιος κ Σεπτέμβριος δείξουν ένα πιο δροσερό πρόσωπο.
      Δεν με απογοητεύει λοιπόν ακόμη καμία εκτίμηση καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι αυτοί οι δύο μήνες(Ιούλιος,Αύγουστος) είναι αρκετά ζεστοί,το θέμα είναι η χρονική διάρκεια που κουράζει κ εύχομαι να αποφευχθεί φέτος.

      Διαγραφή
    2. Από την άλλη Γιώργο, το CFSv2 του Αμερικάνικου ΝΟΑΑ είναι πιο... ήπιο για το επόμενο εξάμηνο και δείχνει ένα φυσιολογικό καλοκαίρι, χωρίς σημαντικές αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές θερμοκρασίας. Δεν ξέρω τι μπορεί να ισχύει, άλλωστε τα μοντέλα είναι ακόμα σε στάδιο proof-of-concept... και το Ελληνικό καλοκαίρι ήταν πάντοτε ζεστό. Η παρατεταμένη ζέστη (>36-37) για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι που τσακίζει. Μακάρι πάντως να μην επαληθευθεί το C3S και σίγουρα μακάρι να μην έχουμε τα περσινά.

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    3. Σωστά όλα αυτά Φώτη, αλλά αναρωτιέμαι πότε θα ζήσουμε ένα καλοκαίρι με θερμοκρασίες κάτω από τον μέσο όρο, η τουλάχιστον στα κανονικά επίπεδα. Έστω και σαν εξαίρεση στον κανόνα της ανοδικής πορείας της θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής. Όταν τα εποχικά μοντέλα δείχνουν κάτι τέτοιο, πέφτουν έξω. Αντίθετα, όταν δείχνουν πάνω από τα κλιματικά, επαληθεύονται σχεδόν πάντα.

      Διαγραφή