Καλή Κυριακή, φίλοι μου!

 

Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

Νοέμβρης!

«Τσίπουρο κι από γινωμένα γκόρτσα, τις ζιούλες. Η διαδικασία ακριβώς η ίδια μονάχα που στο καζάνι του αποστακτήρα αντί για σταφύλια βάζουμε τα γκόρτσα. Γκορτσιές -αγριαχλαδιές ή αγριαπιδιές- υπήρχαν παντού και κυρίως στις άκρες των χωραφιών. Όταν ήταν βαρυφορτωμένες καρπό ξέραμε ότι ο ερχόμενος χειμώνας θα ‘ταν βαρύς. Η φύση προνοούσε για τους υπηκόους της.

Σωροί-σωροί τα κίτρινα φύλλα στις πλατείες, τους δρόμους και στους κήπους.

Στην καρδιά τσιμπήματα για τους καθυστερημένους του καλοκαιριού κι η αντάρα να κρύβει το Πάπιγγο και τη Νεμέρτσκα». 

(Οι δώδεκα μήνες του χρόνου – μηνολόγιο, του Τάσου Πορφύρη 2009).

18 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακόπουλε οι ζούλες νομίζω είχαν εξαφασνισθεί από αρχές Σεπτεμβρίου από τους νόμιμους και παράνομους συλλέκτες,προσωπικά εγώ κάθε μέρα περνούσα από τις αχλαδιές και τους έλεγα καλημέρα μέχρι να ξεχωρίσω το βαθύ καφέ μέσα από τον φλοιό τους...οπότε και το εξαφάνιζα.
    Οσον αφορά την σχέση αφθονίας καρπών-χειμώνα είναι ένας μύθος πάλι των γερόντων καθώς η καρποφορία εξαρτάται από την άνοιξη που προηγείται και όχι από τον χειμώνα που έρχεται,όταν το έλεγα με μάλωναν(αντίχριστο κλπ )παρ όλα αυτά εγώ τα έλεγα) "θωμάς"
    χμμ μου φαίνεται το ισλανδικό χαμηλό ζωντανεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα δάσκαλε .Εμνήσθης,μέσω Τ.Πορφύρη,ημερών αρχαίων.Το "γκορτσιά" στη Μάνη υπάρχει και ως "αγκοριτσιά",χωρίς σίγηση του "ι"και με το προθεματικό "α",ίσως κατ επίδραση του.......Χατζηχρήστου (α-σουπή ,α-κάθαρμα)!!.Δεν ξέρω αν ισχύει το του ποιητή "παρήλθον (ανεπιστρεπτί) οι χρόνοι εκείνοι". Ως προς τα καιρικά εδώ, χαίροντες αναβοώμεν "στην αναβροχιά καλός και ο "Καραμήτρος"!.Ωραία μέρα σήμερα,ηλιόλουστη φθινοπωρινή ατμόσφαιρα.Τα πάντα σε καλούν σε έξοδο........--=================Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα καλή Κυριακή κύριε Ζιακοπουλε και φίλοι!ο "Καραμήτρος" εδώ στα ανατολικά της Αχαΐας έδωσε ένα ψιλόβροχο για κάποιες ώρες που άφησε ελάχιστα.. ποντάρουμε σε ένα καλό δεύτερο μισό του Νοέμβρη να ρεφαρουμε όσο γίνεται.. αν και φανατικός χιονοφιλος, βροχές χρειαζόμαστε τώρα.. Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέσσερα χιλιοστά βροχής στα Γιάννενα και ένα πασπαλισμα στην κορυφογραμμη της Πίνδου το επόμενο ίσως να είναι καλύτερο. Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ψάχνοντας στο Google για την λέξη ζιουλες βρήκα και συνταγή για μαρμελάδα με γκορτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε δεν ξέρω ποιος έγραψε το άρθρο αλλά ο δόκιμος όρος είναι "ζούλα γκόρτσα" η "ζούλο γκόρτσο" καθώς προσδιορίζει το αχλάδι ( ουδέτερο) ,τώρα τι τσίπουρο θα κανεις με αυτό άγνωστο...λικερ κονιάκ ίσως τσίπουρο όμως?"θωμάς"

      Διαγραφή
  6. Τι ωραια φωτογραφια!Θυμιζει αυθεντικο φθινοπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και τελικά, ήταν σχεδόν καλοκαιρινή η Κυριακή (13/11). Ο συννεφιασμένος καιρός του Σαββάτου αποδείχτηκε μία παρένθεση στη βδομάδα που προηγήθηκε και σε αυτή που έρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα δάσκαλε, είναι βαρυφορτωμένες φέτος οι γκορτσιές ή αγριαπιδιές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα από την ηλιόλουστη Στοκχόλμη .Επιτέλους μεσοβδόμαδα οι θερμοκρασίες θα εναρμονιστούν με τις φυσιολογικές τιμές του μέσου όρου του μηνα(5c).Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σημειώθηκαν χτες στη νότια Σουηδία .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι καρυδιές άδειασαν,οι μουριές είναι κίτρινες αλλά οι βελανιδιές κρατάνε ακόμη φύλλωμα...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Την Καλησπέρα μου Δάσκαλε και στους φίλους του μπλόγκ. Καλή Κυριακή να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ιωάννης από Μυτιλήνη13 Νοεμβρίου 2022 στις 10:30 μ.μ.

    Καλησπέρα κύριε Δημήτρη και σε όλους τους φίλους του μπλογκ! Κ'δω στο νησί έχω ακούσει για τις αγριοαχλαδιές, όταν είναι φορτωμένες έρχεται βαρύς χειμώνας.. Καλή εβδομάδα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όμορφη φθινοπωρινή φωτογραφία.
    Εδώ στην περιοχή βόρεια τού Αγρινίου τελικά πήραμε χθες σύνολο πέντε ρημάδο χιλιοστά,αλλά έτσι όπως έπεσαν με ήπιο ρυθμό και αρκετές ώρες ήταν βάλσαμο ενώ λόγω τού σχετικά ενισχυμένου ανατολικού ρεύματος η ψύχρα ήταν αρκετά έντονη.
    Άκρως συννεφιασμένο και σήμερα Κυριακή ήταν το σκηνικό.

    Στα της εξέλιξης τού καιρού τώρα τη νέα εβδομάδα,όπως είχαμε γράψει αρχίζει επιτέλους και φαίνεται φως στο κομμάτι των βροχών.
    Γιά πρώτη φορά φέτος οι δύο δυνατοί παίκτες τού καιρού της Ευρώπης(Σκανδιναβικός αντικυκλώνας και το Ισλανδικό χαμηλό) μπαίνουν γερά στη μάχη.
    Ο ένας θα μεταφέρει υψηλές πιέσεις στα βόρεια και ανατολικά κράσπεδα της Ευρώπης μαζί τού όμως και αρκετό ψύχος γιά την εποχή περιφερειακά τού, το άλλο(Ίσλανδικό χαμηλό) θα φέρει φοβερά χαμηλά γεωδυναμικά και πιέσεις στα δυτικά ΒΔυτικά της Ευρώπης και μπάσιμο οικογενειακών υφέσεων από τα δυτικά προς τα ανατολικά.
    Η χώρα μας και η Μεσόγειος έχει δείξει λόγω γεωγραφίας, ότι επηρεάζεται άμεσα από αυτόν τον τύπο καιρού αρχικά από νοτιάδες με βροχές καταιγίδες πού στον δυτικό άξονα της χώρας(συν ανατολικό Αιγαίο και τοπικά κάποια βόρεια τμήματα της χώρας) πολλές φορές είναι και ισχυρές.
    Σε δεύτερη φάση(3ο 10ήμερο τού μήνα) πολύ πιθανόν να μπουν στο παιχνίδι και τα υπόλοιπα ανατολικά νότια ενώ στα τέλη τού μήνα το ενδιαφέρον θα αυξηθεί και από θερμοκρασιακής πλευράς εάν όλα πάνε βάση στοιχείων.
    Αυτά λοιπόν γενικά.
    Ειδικά θα τα βλέπουμε καθημερινώς.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν διαφαίνονται αξιόλογες βροχές, τουλάχιστον μέχρι το Σαββατοκύριακο 19-20/11. Αντίθετα, θα επικρατήσουν σχετικά υψηλές θερμοκρασίες σχεδόν όλη τη βδομάδα που διανύουμε, με γενικευμένα 20άρια plus.

      Διαγραφή
    2. Να με διαβάζεις καλύτερα ανώνυμε τι ακριβώς γράφω, γιά πότε και για πού!
      Μία χαρά αξιόλογες βροχές και καταιγίδες θα δεχθούν τα δυτικά ανατολικό Αιγαίο και ίσως βόρεια χώρα τοπικά.
      Δεν είναι μόνο Αθήνα ή Ελλάδα.
      Εδώ παραθέτουμε στοιχεία γιά την πιθανή εξέλιξη τού Νοέμβρη ανά ημερομηνίες και όχι ότι κατεβάζει ο εγκέφαλος μας.
      Ευχαριστώ,πάμε παρακάτω.
      Σε τέτοια σχόλια δεν ξανά απαντώ γιατί κουράζουν.

      Διαγραφή
    3. Καλό είναι να κάνουμε και την αυτοκριτική μας κάποιες φορές, πάντως.

      Διαγραφή
  14. Αδάμαστο Καστελλόριζο ξεπέρασε τους 24 βαθμούς την Κυριακή. Από κοντά και η Καλαμάτα και περιοχές της Ρόδου, του Ηρακλείου και της Ηλείας, που επίσης τους πλησίασαν. Αλλά ακόμα και βορειότερα, στη Λέσβο, το θερμόμετρο έδειξε λίγο κάτω από τους 23 βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή