Νέος κύκλος βροχών εν όψει!

Η χαράδρα του Αώου από το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας, του Επαμεινώνδα Ζιακόπουλου

 

Βαρομετρικό χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο κινείται Ν-ΝΑ, ενώ ένα άλλο χαμηλό που βρίσκεται στις ακτές της Λιβύης αναμένεται να κινηθεί Α-ΒΑ. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), στη χώρα μας προβλέπονται αρκετές νεφώσεις, αλλά οι βροχές που θα σημειωθούν θα είναι σύντομες και θα περιοριστούν βασικά στα ορεινά της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και της Δ. Στερεάς. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 28 βαθμούς.


Την Πέμπτη (9/5), στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένονται τοπικές βροχές και μετά το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες. Τη νύχτα προς την Παρασκευή τα φαινόμενα στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Φθιώτιδα, τις Κυκλάδες και τη Δ. Κρήτη κατά τόπους θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ έως ΝΑ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. 

Την Παρασκευή (10/5), παροδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, τη βόρεια χώρα, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 25 βαθμούς.


Επετειακό συμπλήρωμα.

Ο παλιός είνια αλλιώς! Παραδοσιακός ξυλόφουρνος στο Καστρί Κυνουρίας, του Λευτέρη Σταυρόπουλου.

Να είσαι πάντα καλά, Λευτέρη. Μου θύμισες το φούρνο της γιαγιάς μου στα τέλη της δεκαετίας του 1950 στον Αμάραντο της Κόνιτσας και την παρακάτω ιστορία που μας διηγούνταν και συνδέεται με αυτόν. Την 23η Απριλίου 1941, μετά την κατάρρευση του μετώπου, οι Ιταλοί πέρασαν για δεύτερη φορά από τον Αμάραντο. Την ημέρα εκείνη, όπως κάθε χρόνο την ημέρα  της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, το χωριό είχε πανηγύρι και σχεδόν κάθε οικογένεια είχε ψητό στο φούρνο. Περιττό να σας πω ότι οι «ηρωικοί» κατακτητές δεν είχαν αφήσει φούρνο για φούρνο «ασύλητο», προς μεγάλη λύπη της γιαγιάς μου και των συγχωριανών της που σπάνια απολάμβαναν τέτοια εδέσματα!   

10 σχόλια:

  1. Χριστός Ανέστη Δάσκαλε απο Τρίπολη, άλλη μια πολύ όμορφη εικόνα απο την πανέμορφη Κόνιτσα. Αν επιτρέπεται τι τον έχετε ακριβώς τον Επαμεινώνδα απο πλευράς συγγένειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιος μου είναι.
      Καλησπέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Να τον χαίρεστε κύριε Ζιακόπουλε, τον Γιο σάς και ολόκληρη την οικογένεια σας.

      Τι μου θυμίσατε Δάσκαλε με τον ξυλόφουρνο.

      Πριν κάμποσα χρόνια είχα κατέβει στην Μάνη και έφτιαχναν κάτι θείες μου ζυμωτό ψωμί σε ξυλόφουρνο.
      Είχα πάρει μορταδέλα και τυρί και είχα φάει ίσα με δύο καρβέλια ζεστά.
      Από την λαιμαργία μου και όταν τα ψωμιά τα είχα καταναλώσει, έβλεπα αστράκια από το πολύ φαγητό .
      Δεν κατάλαβα πότε τα έφαγα.

      Αθάνατος ξυλόφουρνος.

      Καλησπέρα σε όλους!

      Διαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη! Εύχομαι υγεία, αγάπη και καλοσύνη στα σπίτια και στις καρδιές όλων μας! Μακάρι να έχουμε βροχές πλούσιες και ποτιστικές, πολλά ζητάω, αλλά τρέχουμε να προλάβουμε την μεγάλη ξηρή περίοδο που ακολουθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο7 Μαΐου 2024 στις 9:02 μ.μ.

    Χριστός Ανέστη.Χρόνια πολλά κι ευλογημένα σε όλους.Μας γεμίσατε αναμνήσεις δάσκαλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χριστός Ανέστη χρόνια πολλά σε όλο το μπλοκ και κυρίως στο δάσκαλο μας για τις πάντα μετρημένες και σοβαρές αναρτήσεις. Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα πρωταθλητές με 31,2 βαθμούς. Κάτι μέρες σαν και αυτές σκέφτομαι την αναφορά του δασκάλου μας στην ζέστη της Θεσσαλίας σε σχέση με την Κρήτη και τα ρεκόρ θερμοκρασίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντώνης-Καρδίτσα7 Μαΐου 2024 στις 9:57 μ.μ.

    Σε σχέση με το "Επετειακό σημπλήρωμα":
    Πως να νιώσουμε 'μεις οι χορτάτοι στις μέρες μας, τις κακουχίες, τις στερήσεις και τις θυσίες των προγόνων μας...
    Δυστυχώς, οι πράξεις των σύγχρονων γενεών, μόνο τιμή δεν αποτίουν σ' αυτούς..
    Στα του καιρού δε, ό,τι πέφτει σε βροχή πια, είναι πολύτιμο, αφού βρισκόμαστε σε υετικό έλλειμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο8 Μαΐου 2024 στις 11:02 π.μ.

    Χριστός Ανέστη καλημέρα.Ομίχλη μεταφοράς αυτή την ώρα στο Πόρτο Ράφτη Μαρκοπούλου Μεσογαίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά και Ευλογημένα σέ όλους! Οι εορτάζοντες-ζουσες τών ημερών να χαίρεστε τά ονόματά σας! Υγεία και κάθε καλό εύχομαι! Σας ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σε όλους από τη Στοκχόλμη όπου μετά από ένα καλοκαιρινό Σάββατο με 22c μέγιστη σήμερα έχουμε χιονόνερο και μια στιγμιαία χιονόπτωση (υγρό χιόνι) .Μακης Στοκχόλμη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή