Τοπικές καταιγίδες και νοτιάδες με τον χιονιά να καραδοκεί

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχές, τοπικές καταιγίδες και Ν-ΝΑ ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ. Οι βροχές και οι καταιγίδες, που στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο θα είναι κατά τόπους ισχυρές, δεν θα κρατήσουν πολύ και μέσα στην ημέρα θα αρχίσει βελτίωση του καιρού από τα δυτικά. Παράλληλα, οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς με ένταση ως τα 7 μποφόρ. Το Σάββατο (7/2) η μέρα θα είναι καλύτερη με μικρότερες συγκεντρώσεις βορειοαφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, αλλά δεν θα λείψουν οι βροχές στα δυτικά και αργότερα στην κεντρική Ελλάδα και τη Μακεδονία. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στα ορεινά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις. Η Κυριακή (8/2) θα αρχίσει με τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις, αλλά από το απόγευμα και από τη Β-ΒΔ Ελλάδα, προβλέπεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού με τη βαθμιαία επικράτηση πολύ ισχυρών βοριάδων, τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και την επέκταση των χιονοπτώσεων και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (9-10/2) προβλέπεται κακοκαιρία με πολύ κρύο, βοριάδες 8 με 9 και πιθανώς τοπικά στο Αιγαίο 10 μποφόρ (Αιγαίο) και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Πελοποννήσου. Για τον επικείμενο χιονιά, που έστω και πρόσκαιρα θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι η κατανομή των πιέσεων στην επιφάνεια που συνδέεται βέβαια με την ανώτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Με απλά λόγια, αν δεν ξεκαθαρίσει η εικόνα των επιφανειακών ανέμων, δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προγνώσεις για χιονοπτώσεις σε τοπικό επίπεδο. 


Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6-2-2015

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Άνεμοι ΝΑ 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι αργότερα σε Δ-ΒΔ. Θερμοκρασία από 4 έως 16 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Άνεμοι ΝΑ 7 με 8 μποφόρ και βαθμιαία Δ ως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 16 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι. Άνεμοι ΝΑ 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία Δ ως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και βόρεια από το απόγευμα. Άνεμοι ΝΑ 7 με 8 μποφόρ και βαθμιαία Δ-ΒΔ ως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 21 βαθμούς.

Αττική:
Παροδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές ώρες. Άνεμοι ΝΑ 6 με 7 μποφόρ και αργότερα Δ-ΒΔ ως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 17 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Παροδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές ώρες. Άνεμοι ΝΑ 4 με 6 μποφόρ και αργότερα Δ-ΒΔ ως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 14 βαθμούς.

2 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακοπουλε αυτό το κύμα κακοκαιρίας με τα χιόνια έρχεται εξασθενημένο στην Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα δούμε επιτέλους μια άσπρη μέρα στα Σέρρας;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή