Ισχυρό Ελ Νίνιο εν όψει

Εξάμηνη πρόγνωση του φαινομένου Ελ Νίνιο από το Ευρωπαϊκό
Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (ECMWF)

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες στο άρθρο με τον τίτλο «Τι καλοκαίρι θα κάνει φέτος;» έγραψα ότι οι έως τότε προβλέψεις για την εξέλιξη του Ελ Νίνιο (σημαντικός παράγοντας του κλίματος του πλανήτη) ήταν εξαιρετικά ασαφείς με αποτέλεσμα να είναι  αβέβαιες και οι όποιες εποχικές προβλέψεις είχαν γίνει για το επικείμενο καλοκαίρι. Στις προβλέψεις του Ελ Νίνιο που έγιναν την 1η Μαΐου (βλέπε διπλανό σχήμα)  τα πράγματα άλλαξαν δραματικά, καθώς διαφαίνεται πλέον ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο θα είναι ισχυρό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον καιρό και το κλίμα μεγάλων περιοχών του πλανήτη. Μπροστά στα νέα δεδομένα, αρκετές χώρες του Νοτίου Ημισφαιρίου έχουν ήδη αρχίσει να ανησυχούν και προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν ακραία φαινόμενα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, ένα ισχυρό Ελ Νίνιο θα προκαλέσει κλιματική αναστάτωση όχι μόνο στο Νότιο Ημισφαίριο, αλλά και σε μεγάλες περιοχές του Βορείου Ημισφαιρίου, όπως π.χ. ο Βορειοανατολικός Ειρηνικός και οι δυτικές ακτές της Β. Αμερικής. Πέρα από αυτό, σε πλανητικό επίπεδο, είναι πιθανό το έτος 2015 να αποδειχθεί ακόμα πιο θερμό από το 2014, που είναι το θερμότερο ως τώρα έτος των τελευταίων 135 ετών. Αν και η επίδραση του Ελ Νίνιο στον καιρό και το κλίμα της Ευρώπης δεν είναι σαφής, η ήπειρός μας δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από το συγκεκριμένο φαινόμενο. Κλιματικές αποκλίσεις μικρής ή μεγάλης κλίμακας, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν τόσο το επικείμενο καλοκαίρι όσο και το χειμώνα 2015-16. Με βάση την ως τώρα έρευνα, ο χειμώνας που ακολουθεί μια χρονιά με ισχυρό Ελ Νίνιο είναι πολύ ψυχρός για τη βόρεια Ευρώπη και θερμός και υγρός για τις μεσογειακές περιοχές. Όμως, σε επίπεδο μηνών ή και ετών ο καιρός και το κλίμα της ηπείρου μας δεν καθορίζονται μόνο από το Ελ Νίνιο. Υπάρχει και το «ευρωπαϊκό Ελ Νίνιο» (Ταλάντωση  Βόρειου Ατλαντικού) καθώς και αρκετοί άλλοι παράγοντες που διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα. Προφανώς, για το κλιματικό σύστημα της Γης δεν τα γνωρίζουμε όλα. Όμως, δεν είναι λογικό να βλέπουμε τη μεγάλη πλέον συχνότητα κατάρριψης των θερμοκρασιακών ρεκόρ και να λέμε ότι πρόκειται για φυσική μεταβλητότητα. 

1 σχόλιο:

  1. Με απόλυτο σεβασμό θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη κάθε μετεωρολόγος και κάθε επίσημη μετεωρολογική υπηρεσία όταν αναφέρεται σε φράσεις όπως "το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων 135 χρόνων" να σημειώνει το γεγονός πως τα 135 χρόνια δεν σημαίνουν ανάλογες συνθήκες αλλά δυστυχώς την πρεμιέρα των καταγραφών και αυτό γιατί ο απλός κόσμος που διαβάζει τα άρθρα δεν αντιλαμβάνεται την μοναδικότητα των φαινομένων!! θα μπορούσαμε να λέμε το θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών ή απο τότε που υπάρχουν στοιχεία όσο δυσάρεστο και αν ακούγεται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή