Ασαφή ακόμη τα της εξόδου του καύσωνα




4 σχόλια:

  1. Με δεδομένο το φαινόμενο της θερμονησίδας και με βάση τα τωρινά τρεξίματα των μοντέλων, φαίνεται πως τα μεγάλα αστικά κέντρα θα υποφέρουν τουλάχιστον για μια εβδομάδα από τον επικείμενο καύσωνα. Ας ελπίσουμε οτι θα ακολουθήσουν δροσιές προς τα τέλη του μήνα, κάτι που βέβαια προς το παρόν δεν προκύπτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και αν συνυπολογίσουμε οτι συνήθως υπάρχει περιοδικότητα θα πρέπει να περιμένουμε 2 ακόμη καύσωνες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Να θυμηθούμε το καλοκαιρι του 2000 και του 2007 αν θυμάμαι καλά είχαμε 3 σημαντικά επεισόδια καύσωνα την κάθε χρονιά, το αντίστοιχο ισχυεί τον χειμώνα για τις ψυχρές εισβολές,πχ τον χειμώνα του 1991-92 το 2001-2002 το 2005-2006 και το 2011-12, είχαμε 2-3 η περισσότερες ψυχρές εισβολές.Οπότε δεν είμαι αισιόδοξος για το φετινό καλοκαίρι,για το επόμενο 10ήμερο Φαίνεται να δημιουργούνται χαμηλά στην Δυτική και Κεντρική Ευρώπη και θα έχουμε σκάψιμο θερμών αεριών μαζών προς την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή η συνήθης ατμοσφαιρική κυκλοφορία που επικρατεί με μικρά διαλλείματα απο τα τέλη Γενάρη.


    με εκτίμηση

    Τόλης Δημήτριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καύσωνες έχουμε κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα. Δύο με τρεις τουλάχιστον. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Το θέμα είναι πόσο ισχυροί (σε θερμοκρασίες και διάρκεια) θα είναι αυτοί οι καύσωνες. Επίσης, μεγάλη σημασία για το "προφίλ" του καλοκαιριού έχει το τι συμβαίνει ανάμεσα στους καύσωνες. Αν μεσολαβούν διαστήματα με δροσιά, μελτέμια, κάποιους όμβρους, το καλοκαίρι είναι υποφερτό και κοντά στα κλιματικά δεδομένα της περιοχής μας. Αν αντίθετα (κάτι που συμβαίνει ολοένα και συχνότερα την τελευταία δεκαετία), έχουμε παρατεταμένα διαστήματα υψηλών θερμοκρασιών, ακόμα και αν οι καύσωνες είναι ηπιότεροι, το καλοκαίρι είναι αφόρητο, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα και στις ηπειρωτικές περιοχές, και οι μέσες θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους κλιματικούς μέσους όρους.

      Διαγραφή
  3. θα επιβληθει αραγε φετος το καλοκαιρι το μελτεμι, η θα χουμε παρομοια κυκλοφορια του καλοκαιριου του 2014?

    ΑπάντησηΔιαγραφή