Γαϊδουροκαλόκαιρο με …ολίγη από ψύχρα

Η χώρα καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα την ηλιοφάνεια και τους ασθενείς ανέμους στις περισσότερες περιοχές της. Από πλευράς ανέμων εξαίρεση αποτελούν οι νοτιοανατολικές νησιωτικές περιοχές, όπου θα διατηρηθεί το ΒΔ ρεύμα με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της, αλλά οι ελάχιστες τιμές νωρίς τα πρωί θα είναι χαμηλές. Την Τετάρτη (11/10) αναμένονται περισσότερες νεφώσεις και δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δ. Στερεά, τη Δ. Πελοπόννησο και τη Β-ΒΑ Ελλάδα. Ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. Οι υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας θα περάσουν χωρίς βροχές και με θερμοκρασίες κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά πελάγη 6 μποφόρ.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου
   
Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 10-10-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 22 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ΒΔ. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 24 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά Α-ΒΑ 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 24 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 και στα νοτιοανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 23 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 22 βαθμούς.

12 σχόλια:

  1. Αυτό που φαίνεται σαν τάση για το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα είναι η σταδιακή εγκαθίδρυση αντικυκλώνα εμποδισμού στην κεντρική Ευρώπη και η διατήρηση θερμοκρασιών χαμηλώτερων του κλιματικού Μ.Ο. για την περιοχή μας στη στάθμη των 850 hPa, που όμως δεν φαίνεται να "μεταφράζεται" σε ανάλογα χαμηλές μέγιστες Τ επιφανείας, λόγω της παρατεταμένης ηλιοφάνειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο αντικυκλώνας ΤΕΡΑΣ που θα εγκατασταθεί πάνω από την Ευρώπη θα δώσει θερμοκρασίες πολύ πάνω από τα κανονικά σε όλη την ήπειρο. Π.χ η Γερμανία στο ύψος των 850hpa θα έχει +15 16 Οκτωβρίου καταλαβαίνει κανείς που βαδίζουμε κλιματικά... Δυστυχώς για την Ελλάδα πάει χαμένο ακόμα ένα δεκαήμερο για να μην πω και παραπάνω. Η αττική θα την βγάλει με ένα ανούσιο βοριαδάκι και 25 με 27 βαθμούς ενώ η δυτική στερεά γνώμη μου θα καταγράψει θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών τοπικά. Με λίγα λόγια σκέτη κόλαση!! Έλεος!!!!! Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πότε θα έχουμε επιτέλους μια ολόκληρη βροχερή βδομάδα να θυμηθούμε τα παλιά! Αλήθεια πόσα χρόνια έχει να συμβεί κάτι τέτοιο!! Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε έλειμα υετού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τριπολη σημερα ελαχιστη 0.6c

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οποιος ειναι απο 35 χρονων και ανω και θυμαται τις καταιγιδες του Οκτωμβριου των δεκατιων 80 και 90 απο ΝΔ ρευμα με τα γκριζομαυρα συννεφα,τη μερα να γινεται νυχτα,να ριχνει κεραυνο και να συεται η μιση Ελλαδα και μετα...να ακολουθει ισχυρος μαιστρος να καθαριζει την ατμοσφαιρα διαυγια με ωραια χρωματα,οχι ομως απο συννεφα,να συνεχιζουν αυτα να υπαρχουν στην Πινδο με ζωηρα χρωματα και να συνεχιζουν να ριχνουν ηλεκτρικες εκενωσεις και ολη την νυχτα να δινουν ενα ωραιο θεαμα σε συνδιασμο με το σχετικα ζεστο ανεμο που επικρατουσε να μη σε κανει καρδια μπεις μεσα στο σπιτι...παθαινει καταθληψη με αυτη τη συμπεριφορα του Οκτωμβρη και Νοεμβρη των τελευταιων χρονων...καλα δε βαζω και τις περιπτωσεις που χιονιζε ψηλα παλι με μαιστρο και αστραπες αστο...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω θα σας πάω και στο κοντινό 2008 ή 2009 (δεν είμαι σίγουρος) που απο 20 Σεπτέμβρη μέχρι τέλος οκτώβρη θυμάμαι συνεχόμενους ΝΔ ανέμους πολύ υγρασία και ασταμάτητες ανατροφοδοτήσεις καταιγίδων επι πολλές ημέρες και οι νύχτες να γίνονται μέρες απο τις εκκενώσεις.
      Πραγματικά αυτό πού συνεχίζετε το φετινό φθινώπορο (για να μη πω και το περσινό) είναι αξιολύπητο.
      Είναι αστείο εμείς οι κάτοικοι της ΔΒΔ Ελλάδας να περιμένουμε τέτοιες εποχές αν και που θα ρίξει καμία μπόρα την Τετάρτη όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια καθόμασταν τα βράδια στα μπαλκόνια και απολαμβάναμε τα έντονα φαινόμενα.
      Πραγματικά πολύ κρίμα αν χάσουμε και τις 40 τελευταίες ημέρες του Φθινωπόρου. (Μέχρι τις 19 του μήνα δε φαίνετε κάτι)

      Διαγραφή
    2. Το 2010 ήτανε αυτο που περιγράφεις

      Διαγραφή
  6. Τραγωδια!!!Χρονο με τον χρονο οι ημερες υετου μειωνονται..Ταυτοχρονα αυξανονται τα ακραια φαινομενα..Μια δυο το πολυ κακοκαιριες ανα μηνα που πεφτει ολος ο υετος μαζεμενος.Οκτωβρης ανυπαρκτος υετικα..Ο αντικυκλωνας σταδιακα θα υποχωρησει γυρω στις 20 του μηνα...Οποτε μια κακοκαιρια θα δουμε λογικα το τριτο δεκαημερο...Αυτο παντως δεν ειναι φθινοπωρο...Τι κι αν οι θερμοκρασιες ειναι κατω απο τα κλιματικα???Η πεμπτουσια του καιρου ειναι τα φαινομενα...Νοτιαδες και βροχες προσταζει η εποχη..Τα ανουσια κρυα και η ανομβρια δεν εξυπηρετουν πουθενα..Σακης Οικονομιδης..η καταιγιδακιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να βλέπουμε τι συμβαίνει και αλλού και να λέμε πάλι καλά. Η Καλλιφόρνια γίνεται "κόλαση", για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα:
      http://www.protothema.gr/world/article/720701/ipa-mainodai-oi-purkagies-stin-kalifornia-10-oi-nekroi-eos-tora/

      Ξηρασία-ρεκόρ και άνεμοι, οι συνήθεις ένοχοι. Και στο "παρασκήνιο" κλιματική αλλαγή.

      Διαγραφή
    2. Αυτός ακριβώς είναι και ο μύχιος, αλλά και εκφρασμένος, πρωταρχικός φόβος μας (χωρίς να θέλω να ερμηνεύσω κανέναν). Μια παρατεταμένη ανομβρία – ξηρασία. Μέχρι τώρα έχουμε πλείστες όσες ενδείξεις κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών άνυδρων περιόδων στη χώρα, αλλά (νομίζω ότι) ξηρασία δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε.
      Γι’ αυτό, έχουν ενδιαφέρον ο ποσοτικός ορισμός (αν υπάρχει, ποια είναι η απόκλιση και το χρονικό διάστημα) και τα δεδομένα της εμπειρίας των αρχών της δεκαετίας του ’90.
      [Αν και κατά των μετεωρολογικών ευχών, αχρείαστα να είναι τα στοιχεία αυτά..]

      Διαγραφή
    3. Νίκο, αν δούμε την παρακάτω απεικόνιση για το καλοκαίρι που μας πέρασε, με την επιφύλαξη του βαθμού ανάλυσης και ακρίβειας που διαθέτει, παρατηρούμε οτι ο υετός της θερινής περιόδου στη χώρα μας ήταν πάνω από τον κλιματικό μέσο όρο για το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας. Ήταν εκείνες οι κακοκαιρίες του Ιουνίου και του Ιουλίου που προφανώς έδωσαν αυτό το αποτέλεσμα. Βεβαίως το καλοκαίρι δεν είναι αντιπροσωπευτική περίοδος για την εκτίμηση της ανομβρίας, αλλά κάτι είναι κι αυτό, ιδιαίτερα αν κάνουμε τη σύγκριση με Πορτογαλία, Ιταλία και δυτικά Βαλκάνια που φέτος ξεράθηκαν και κατακάηκαν.

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/3cpnp1.png

      Διαγραφή
  7. Η φετινή χρονιά που πλησιάζει στο τέλος απ'ότι θυμάμαι μοιάζει πολυ με την χρονια του 1989-90 τότε όμως δεν μιλησε κανείς για τίποτα τωρα μετα απο 28 χρόνια δεν αποκλείεται να ειναι κατι φυσιολογικό γι' αυτο δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε να το χρεώσουμε στην κλιματική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή