Η επέτειος ενός μεγάλου χιονιά (4-6/1/2002)

Έκπληκτος ο Εμύλιος χαζεύει το χιόνι στην αυλή της ΕΜΥ την 6η
Ιανουαρίου 2002. Φωτ, Χρήστος Χαραλαμπόπουλος
Στις 2 Ιανουαρίου 2002 εκδόθηκε από την ΕΜΥ Έκτακτο Δελτίο το οποίο προέβλεπε ισχυρό χιονιά μετά από δύο μέρες κυρίως στα ηπειρωτικά της ανατολικής Ελλάδας (από τη Μαγνησία και νοτιότερα), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στις 4 Ιανουαρίου ο χιονιάς έδωσε το παρών και μάλιστα με δραματικό τρόπο. Παρά την προειδοποίηση της ΕΜΥ, εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και πολλοί Αθηναίοι οδηγοί δεινοπάθησαν στους δρόμους της πόλης. Το ύψος του χιονιού που έπεσε το διήμερο 4 και 5 Ιανουαρίου κυμάνθηκε: στο κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια από 15 ως 20 εκατοστά, στην Κυψέλη από 20 ως 25 εκατοστά, στα βόρεια προάστια έφθασε τα 50 εκατοστά και στα ορεινότερα από αυτά το ένα μέτρο. Μεγάλα ύψη χιονιού παρατηρήθηκαν ακόμα στην Εύβοια, τις βορειότερες των Κυκλάδων και τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου το χιόνι είχε φθάσει τα δύο μέτρα (Ανώγεια).  

Ο χιονιάς του Ιανουαρίου του 2002 κατέχει το ρεκόρ της μεγάλης διάρκειας των  χιονοπτώσεων στη Β. Αττική και την Εύβοια. Αναφορικά με το τέλος των χιονοπτώσεων, τόσο στις έκτακτες όσο και στις τακτικές προγνώσεις της η ΕΜΥ έκανε λόγο για βελτίωση του καιρού την 6η Ιανουαρίου (Θεοφάνεια). Η βελτίωση αυτή δεν ήλθε τη συγκεκριμένη ημέρα και το αίτιο ήταν ένα μέγιστο αεροχειμάρρου (jetstreak) που κινήθηκε από την Ουκρανία προ την περιοχή μας και προκάλεσε ισχυρές χιονοπτώσεις κυρίως στην Αττική. Επειδή, όπως λέει ο Δημοσθένης στον Α΄ Ολυνθιακό: «Προς γαρ το τελευταίον εκβάν έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται», η επιτυχημένη πρόγνωση της ΕΜΥ όχι μόνο ξεχάστηκε, αλλά και αμαυρώθηκε. Κρατικές Υπηρεσίες απέδωσαν τις χρόνιες αδυναμίες της Πολιτείας στην ΕΜΥ η οποία είχε μιλήσει για βελτίωση και αυτή άργησε μια μέρα. Ειπώθηκε ακόμα και το εξωφρενικό ότι είχαν ανακληθεί τα εκχιονιστικά από τους δρόμους λόγω της αναμενόμενης βελτίωσης του καιρού!

Ως προϊστάμενος του τμήματος προγνώσεων της ΕΜΥ απέφυγα τις αντιδικίες με άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες που τελικά βλάπτουν την εικόνα όλων. Τις μικρόψυχες αντιδράσεις τους και την πικρία που μου προκάλεσαν τις ξέχασα πολύ γρήγορα. Αυτό που με έχει στοιχειώσει από εκείνο το περιστατικό είναι άλλο. Έχοντας παρκάρει το αυτοκίνητο σε μια κατηφόρα της οδού Δοϊράνης της Κυψέλης, με το χιόνι και τον πάγο που υπήρχε, δεν μπόρεσα να κατέβω στην ΕΜΥ το Σάββατο, 5 Ιανουαρίου, για να επιληφθώ των προγνώσεων. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έβλεπα το δυσδιάκριτο μέγιστο του αεροχειμάρρου, αλλά έπρεπε να ήμουν εκεί και να είχα προσπαθήσει.


Χρόνια πολλά, φίλοι μου 

37 σχόλια:

  1. Φώτη από το Αγρίνιο, πριν αρχίσουν (ελλείψει και συμβάντων) οι ...χιονοαναμνήσεις των σχολιαστών, χρόνια πολλά και καλά! Άντε, μετά τον "καύσωνα", πάλι βροχούλες σου έρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Γιώργο να σαι πάντα καλά να τα λέμε απο εδώ και χρόνια πολλλά για την ημέρα!
      Αυτές τις αναμνήσεις σκέφτομαι όπως του 2002 ή κ πιο πρόσφατα της Ευρυδίκης ανήμερα των φώτων κ την βάζω σε σύγκριση με σήμερα κ αναπολώ.
      Πάλι καλά που εδώ σήμερα η συνεφιά κ η ομίχλη κρατούν κάποια προσχήματα!
      Άντε απο Τετάρτη κ μετά σιγά σιγά μπας κ μας θυμηθεί ο Χειμώνας.

      Διαγραφή
    2. Χρονια πολλα Φωτη να 'σαι καλα,και σου ευχομαι Χειμωνες σαν και φετος και καλυτερους,με ελειψη μεχρι τωρα του σκετου ξερου ΒΑ ρευματος που ευνοει υετικα μια μικρη εκταση της χωρας μας,και εκει ακομα παρδαλα.Αυτος ο Χειμωνας εχει συγκρηθει με εκεινον του 2007 Ε ΟΧΙ.Απο βδομαδα αλαζει και παλι με οτι συνεπαγετε αυτο για την περιοχη σου και οχι μονο.Φυσικα σαν Γεναρης που ειναι επιθυμουμε ΤΩΡΑ ενα χιονια και στα πεδινα,κατι που δυστηχως μεχρι τωρα δε φενεται...αλλα οχι και 2007!

      Διαγραφή
    3. Σ'ευχαριστώ πολύ Γιώργο κ σένα κ όλους τους φίλους.
      Νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης των δύο ετών.
      1ον είναι πολύ νωρίς ακόμα για συμπεράσματα καθώς μόλις μπήκε ο Γενάρης
      2ον κάτι αχνοφαίνεται προς το καλύτερο για όλη τη χώρα κυρίως μετά τις 12 του μήνα
      3ον Πέραν της θερμοκρασίας που όντως μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει κάποια αξιόλογη ψυχρή εισβολή με διάρκεια η πίνδος έχει δεχτεί αρκετές ποσότητες χιονιού κ οι βροχές σε πολλές περιοχές κ κυριώς στα δυτικά είναι ικανοποιητικές εως υπερβολικές θα έλεγα.
      4ον Εκείνη τη χρονιά αν δεν κάνω λάθος εκτός των λίγων ψυχρών εισβολών οι 3 μήνες του χειμώνα κύλησαν με ανωμβρία σε όλη τη χώρα κ λίγα μόνο χιόνια στα βουνά.
      Τώρα προς τέρψην όλων μας μακάρι το υπόλοιπο του χειμώνα να φέρει βροχές κ χιόνια κ στην υπόλοιπη χώρα που το έχει όντως ανάγκη.
      Η Κρήτη μπήκε σιγά σιγά στο παιχνίδι.
      Πολύ αδικημένες θεωρώ φέτος απο πλευράς υετού την κεντρική κ ανατολική Μακεδονία αλλά για να μην μακρυγορώ ακόμη κ αυτός ο Χειμώνας μέχρι στιγμής δεν μπορεί να συγκριθεί με Χειμώνες που το μεγαλύτερο μέρος τους πέρασε με ανούσια ξεροβόρια-αντικυκλώνες,ελάχιστες εως καθόλου ψυχρές εισβολές κ βροχές κ χιόνια που τα βλέπαμε με τα κυάλια....
      Έχουν υπάρξει κ χειρότερα.

      Διαγραφή
  2. Δασκαλε και η αρκαδια ειχε πολυ χιονι, η Τριπολη ειχε 20 με 25εκ. και το κρατησε για 10 μερες και καθε μερα ειχε -14 και μεγιστη το ζορι 0 και 1 βαθμο και το αρτεμισιο και παρνωνας μισο μετρο περιπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και χρόνια πολλά.
    Ακόμη κι αν είχατε καταφέρει να κάνετε την πρόγνωση,οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να ισοπεδώνουν τα πάντα και να προσάψουν κάτι άλλο. Μην ξεχνάμε ότι σταυρώσαμε το Χριστό.
    Καλή συνέχεια κι ας μείνουμε με τις όμορφες αναμνήσεις που μας χάρισε απλόχερα ο χιονιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θυμάμαι Κ.Ζιακοπουλε την Ευρυδίκη Καραμανη να λεει ότι μια διαταραχή στα ανωτερα στρώματα της ατμόσφαιρας ειναι η αιτία για την καθυστέρηση της βελτίωσης του καιρού την οποια όμως συμπλήρωσε δεν μπορουμε να εντοπίσουμε.Αν κατι λεω λάθος να με διορθώσετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να και το διαβολάκι που έκανε τη "ζημιά":

      http://www2.wetter3.de/Archiv/GFS/2002010612_38.gif

      Εδώ που τα λέμε, δε σου γεμίζει και το μάτι για jetstreak!

      Διαγραφή
  5. κ.Ζιακόπουλε,
    καλή σας ημέρα και χρόνια πολλά!

    Ειδικά την 6η Ιανουαρίου, η χιονόπτωση ήταν τόσο σφοδρή και συνεχόμενη, που στην περιοχή του Παπάγου, όπως άλλωστε και στο σύνολο της Αττικής, που προστέθηκαν άλλοι 20cm χιονιού και το ύψος χιονόστρωσης άγγιξε σε κάποια σημεία τα 60cm. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως στην περιοχή μας, έσπαγαν κλαδιά από δέντρα, από το βάρος του χιονιού.
    Όσον αφορά την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, θυμάμαι την έγκαιρη προειδοποίηση, η οποία μάλιστα είχε γίνει πρώτο θέμα σε κάποια δελτία. Θυμάμαι, ωστόσο, μία "αστοχία" (διορθώστε με αν κάνω λάθος σε αυτό) ως προς το ότι τα δελτία καιρού για την περιοχή της Αττικής, έκαναν λόγω για σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων, ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής, 4 Ιανουαρίου 2002, και επέμεναν στην τάση για περιορισμό των έντονων φαινομένων στην Β και Α Αττική και το Σάββατο, 5 Ιανουαρίου, πρόγνωση η οποία, από άποψης συνοπτικής κυκλοφορίας, είχε βάση, καθώς το ψυχρό μέτωπο απομακρυνόταν προς τα νότια και το δυναμικό αίτιο εμφάνιζε τάση αποψώρησης προς τα ΝΑ.
    Ωστόσο, το μεγάλο "ντου" και η πρώτη σφοδρή χιονόπτωση, που απέκλεισε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου, έλαβε χώρα γύρω στις 4μμ το απόγευμα της Παρασκευής και αυτή ήταν η αρχή, και όχι το τέλος για το "κυρίως πιάτο" των χιονοπτώσεων, όσον αφορά την περιοχή του λεκανοπεδίου.
    Η έξαρση αυτή, συνέπεσε και με την ενίσχυση του Β-ΒΑ ρεύματος στο Αιγαίο και την ανατολική Στερεά και με την σταδιακή επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων και σε μεγαλύτερο βάθος στην τροπόσφαιρα, συνθήκες οι οποίες ευνόησαν την ανάπτυξη του "Aegean Snow Effect". Προσωπικά, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι ενώ, από πλευράς συνοπτικής ανάλυσης του συστήματος, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έκανε πολύ προσεκτική δουλειά, υποτίμησε την δυναμική του Aegean Snow Effect το οποίο, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες και σε συνδυασμό με τις διαταραχές συνοπτικής (short-wave troughs), μέσης κλίμακας ("offshore" σύγκλιση στην περιοχή των Σποράδων - Εύβοιας- Αττικής), και τοπικής κλίμακας (ορογραφία - τοπικές συγκλίσεις), λειτούργησε με εντυπωσιακό τρόπο.
    Οι συνοπτικές διατάξεις και ο ρόλος της υγρασίας στην κατώτερη τροπόσφφαιρα, είχαν βέβαια αναλυθεί εκτενώς στις εξαιρετικές εργασίες του κ.Πρεζεράκου, με βάση στατιστικά στοιχεία, αλλά ο ρόλος του "Aegean Snow Effect" σαν φαινόμενο, έχω την εντύπωση ότι για πρώτη φορά έγινε αντιληπτός σε αυτό τον ιστορικό χιονιά και αυτό γιατί στους προηγούμενους μεγάλους χιονιάδες, τόσο η ανάλυση των δορυφορικών εικόνων ήταν χαμηλότερη, όσο και η αριθμητική πρόγνωση σε περιοχικό επίπεδο, πρακτικά ανύπαρκτή.
    Το lake - sea snow effect, είναι ένα φαινόμενο που αναπτύσσεται στα κατώτερα τροποσφαιρικά στρώματα, όπου μέχρι και σήμερα, υπάρχουν μεγάλες αδυναμίες στην πρόγνωση των φαινομένων.
    Θεωρώ λοιπόν ότι δόσατε μια μεγάλη "μάχη" και ως επιστήμονες κάνατε πολύ καλή δουλειά, δεδομένων των περιορισμών, απλά δεν μπορέσατε να προσδιορίσετε με ακρίβεια την ένταση και την εμμονή των χιονοπτώσεων μέσα στο λεκανοπέδιο, η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση, είχε ιδιαίτερη σημασία.
    Θα μ'ενδιέφερε, αν έχετε τον χρόνο και την διάθεση, μία τοποθέτησή σας πάνω σε αυτό το θέμα.
    Σε κάθε περίπτωση, σας αξίζει ένα μεγάλο μπράβο για το ήθος και την - παρέδειγμα προς μίμηση - επαγγελματική συνείδηση που έχετε και τον τρόπο με τον οποίο υπηρετήσατε και συνεχίζετε ως αξιόμαχος επιχειρησιακός μετεωρολόγος, να υπηρετείτε την υπέροχη επιστήμη του χαοτικού και του απρόβλεπτου.

    Με εκτίμηση
    Παπακωστόπουλος Γεώργιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μεγάλοι χιονιάδες των ετών 2002, 2004,2006 και 2008 της Αττικής, και όχι μόνο, μάς έμαθαν όλους πολλά. Ακόμα και την ορολογία μας εμπλούτισαν. Πριν από αυτούς χρησιμοποιούσαμε τις εκφράσεις βόρειο ρεύμα και δυναμικό αίτιο με το οποίο το χιόνι στρώνεται στο κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένης της σύγκλισης η οποία συχνά μάς έβγαζε από τη δύσκολη θέση να εξηγήσουμε χωρίς επάρκεια παρατηρήσεων τις καιρικές τοπικότητες. Μετά τους χιονιάδες αυτούς καθιερώσαμε τους όρους Aegean snow effect, backdoor cold front και offshore convergence με τους οποίους όχι μόνο πέρασαν ευκολότερα οι σχετικές έννοιες - διαδικασίες στους επαγγελματίες και ερασιτέχνες μετεωρολόγους αλλά άνοιξαν οι δρόμοι της γνώσης με τη μελέτη των αντίστοιχων φαινομένων στις Μεγάλες Λίμνες και τις ακτές της ΒΑ Αμερικής. Στις μέρες μας, με την επάρκεια πλέον των παρατηρήσεων και τις λεπτομερέστερες αναλύσεις των μοντέλων, μπορούμε να κάνουμε πιο εξειδικευμένες διαγνωστικές μελέτες που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα και να προβλέπουμε ακριβέστερα όχι μόνο τα φαινόμενα αυτής της έντασης αλλά και τον καιρό ενός ταπεινού ΒΑ ρεύματος. Όμως, αυτή η δουλειά είναι δουλειά των νέων συναδέλφων και όχι των παλαίμαχων μετεωρολόγων που καταχρηστικά παίζουν ακόμα «μπάλα». Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και σου εύχομαι καλή χρονιά.

      Διαγραφή
    2. Οι μεγάλοι χιονιάδες της δεκαετίας του 2000 όχι μόνο μας έμαθαν, αλλά και μας καλόμαθαν. Αρχίσαμε από τότε να θεωρούμε την Αθήνα ...χιονομάνα! Η συνέχεια μας προσγείωσε στην πεζή πραγματικότητα. Ίσως να πρόκειται για μια δεκαετία που δε θα επαναληφθεί ποτέ. Τυχεροί λοιπόν όσοι τη ζήσαμε!

      Διαγραφή
    3. Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι και η δεκαετία του 80 χαρακτηρίστηκε από ανάλογους χιονιάδες το 1981, το 1983 (τρεις φορές), το 1985 και το 1987 ενώ και το διάστημα Φεβρουάριος 1991 με Φεβρουάριος 1992 χαρακτηρίστηκε από πολλά επεισόδια χιονοπτώσεων και 3 μεγάλων χιονιάδων-ειδικά οι δύο από τους ιστορικότερους των προσηνέμων γενικότερα. Όσον αφορά το 2002 πράγματι η ΕΜΥ μιλούσε για βελτίωση ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής ενώ νομίζω ότι το 2006 επίσης υπήρξε ένα θεματάκι με τις περίφημες ''χιονονιφάδες''. Αν και το 2006 δεν είχαμε χιονόστρωση στο κέντρο ανάλογη με τους υπόλοιπους χιονιάδες, βορειότερα του κέντρου με πολύ κόσμο να κατοικεί η χιονόστρωση ξεπερνούσε τα 20 εκατοστά το βράδυ της Τετάρτης ενώ σε Κηφισιά κτλ έφτασε τους 40 πόντους.

      Διαγραφή
  6. Ο μεγαλύτερος χιονιάς που έχω ζήσει (ήμουν 19), και που άνθρωποι μεγάλης ηλικίας μου έχουν πει ότι σε ύψος χιονιού ίσως να είναι από τους μεγαλύτερους για την περιοχή μας την Κερατέα. Νιώθω πραγματικά ευλογημένος που έζησα εκείνο το 3ημερο. Το ύψος του χιονιού που σε κάποια σημεία ξεπερνούσε τα 70 εκατοστά (σε γωνίες πάνω από ένα μέτρο), η ποιότητα του (χαρτοπετσέτες με άπνοια κυρίως την τελευταία μέρα), η συνεχόμενη πυκνή χιονόπτωση χωρίς διαλείμματα (πλην ενός σχετικά μικρού). Είμαι πεπεισμένος πως 2002 δεν θα ξαναδώ ΠΟΤΕ. Χιονιάδες τύπου 2006 μπορεί και να συμβεί, 2002 όχι. Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όσο ζούμε ελπίζουμε για το καλύτερο.Χρόνια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το μεγαλύτερο σε ποσοστά χιόνι στην Ανατολική Αττική ήταν νομίζω αυτό του 2004....Στην Ραφήνα όπου και κατοικώ,το ύψος του χιονιού ξεπερνούσε σε κάποια σημεία τα 50 cm ....Ηταν κάτι το φοβερό,είχαν αποκλειστεί οι γύρω περιοχές για 2 ημέρες...Για την Αθήνα δεν γνωρίζω αν η χιονόπτωση του 2004 ήταν μεγαλύτερη αυτής του 2002,ίσως ο κ. Ζιακοπουλος έχει κάποια στοιχεία !!Χρόνια Πολλά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Τάσο. Το 2004 παρότι ήταν ένας 24ωρος χιονιάς, ήταν για τα ανατολικά παράκτια καλύτερο από το 2002 διότι οι θερμοκρασίες στα 850 ήταν περίπου στο -13 στο ύψος των 850hpa κάτι που βοήθησε τις παράκτιες περιοχές να βάλουν αμέσως χιόνι. Σε αντίθεση το 2002 είχε πιο υψηλές θερμοκρασίες αλλά ήταν 3ημερος. Επίσης το 2004 θα μείνει στην ιστορία για την τρομερή μπούκα του και την ¨αγριότητα¨του, που σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες βοήθησε τα παράκτια να βάλουν κατευθείαν χιόνι. Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φωτο από το Πόρτο Ράφτη με σχεδόν μισό μέτρο. Το 2002 ήταν πιο πολύ για περιοχές μακριά από την θάλασσα και άνω των 150 μέτρων και εφόσον κράτησε 3 ημέρες καταλαβαίνεις την ποσότητα του χιονιού. Συμπέρασμα: Και το 2004 και το 2002 ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ χιονιάδες για την ανατολική και νοτιοανατολική Αττική όσον αφορά τα εκατοστά, απλά ο ένας ήταν για τα παράκτια και ο άλλος για τα μεγαλύτερα υψόμετρα. Αλέξανδρος Μήτσης.

      Διαγραφή
    2. ΝΟΜΙΖΩ Ο ΧΙΟΝΙΑΣ Τ 2004 ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΉ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΧΙΟΝΙΟΥ ΑΛΛΑ ΕΙΧΕ ΑΣΚΟΜΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ Τ.ΠΡΕΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ Τ Π ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΓΟΙΑ ΑΘΗΝΑ.ΕΠΙΣΗΣΣ ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΧΙΟΝΙΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΑΚΟΑΜΑΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟ 2008

      Διαγραφή
    3. Χρόνια Πολλά κ. Μήτση ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Το 2004 ,τουλάχιστον στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής ήταν αδιαμφισβήτητο αυτό με τις τεράστιες ποσότητες. Το 2002 το στρώσιμο ήταν περίπου 20 με 30 εκ. ,το οποίον μετά από 2 ημέρες έλιωσε. Το 2004 έκανε ΕΝΝΈΑ ημέρες !! Στους δρόμους τα παρκαρισμενα μικρά ιχ δεν τα ξεχωρίζεις !!Ήταν μια θύελλα πραγματική 24 ωρών...Θα κοιτάξω να βρω τις φώτο ,Αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει η δυνατότητα να ανέβουν...

      Διαγραφή
    4. Για το χιονιά του 2004 αναρτήθηκε άρθρο-αφιέρωμα στις 11-2-2017 στην επιλογή ΕΠΙΚΑΙΡΑ.
      Καλημέρα σε όλους.
      Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες και τις Ιωάννες.

      Διαγραφή
  9. Σαν σήμερα άρχισε και ο χιονιάς Αριάδνη πέρσι (6-11/1/2017), αν και στην Αττική ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με θυελλώδεις νοτιάδες και μεγάλα κύματα και ενδιάμεσα ήταν τα ξεροβόρια και τα χιόνια. Για ένα μήνα, μέχρι του Αγίου Βαλεντίνου περίπου ήταν η πιο παγωμένη θάλασσα που θυμάμαι.

    Στο μεταξύ ενώ οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν μπει για τα καλά στην κατάψυξη, στην Αυστραλία λιώνει η άσφαλτος από τη ζέστη (+40 βαθμούς Κελσίου) και συγκεκριμένα σε ένα τμήμα 10 χιλιομέτρων αυτοκινητόδρομου της Βικτώρια, όπως μεταδίδει το Reuters. Ξέσπασαν επίσης 50 πυρκαγιές στη Βικτώρια, αν και αρκετές έχουν ήδη σβήσει και έμειναν περίπου 400 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Αρκετά σπίτια καταστράφηκαν, ανθρώπινες ζωές κινδύνευσαν και οι αρχές συμβουλεύουν τον κόσμο να μένει μέσα σε κτίρια και όχι στην ύπαιθρο, όπου υπάρχει ο κίνδυνος να παγιδευτεί, αν αλλάξει η φορά του ανέμου. Το 2009 είχαν χάσει τη ζωή τους 173 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί 414 από πυρκαγιές που είχαν κάψει χιλιάδες σπίτια στη Βικτώρια, σε μία μέρα που στην Αυστραλία αποκαλούν "μαύρο Σάββατο".
    https://www.reuters.com/article/us-australia-bushfire/bushfires-destroy-buildings-in-australia-as-heatwave-melts-highway-surface-idUSKBN1EV06V?il=0

    Μετά από όλα αυτά είναι ή, δεν είναι η Ελλάδα παγκόσμια πρωταθλήτρια του (ήπιου) καιρού; Σήμερα ήταν στη θάλασσα και η πρωταθλήτρια της χειμερινής κολύμβησης - μένει πάνω από μία ώρα στα νερά τον χειμώνα.

    Υ.Γ: Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση του Γιώργου Λαμέρα σε άλλη ανάρτηση, σχετικά με την αλόγιστη χρήση καλοριφέρ και air-condition.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή σε εκτιμώ ιδιαίτερα (γι αυτό και άσκησα ...βέτο στη χτεσινή παρασκηνιακή σύσκεψη του πειθαρχικού, στην πρόταση διαγραφής σου), θα σου κάνω ένα (κρίσιμο για την πορεία της πειθαρχικής διαδικασίας) ερώτημα: Αν εσύ, ως χειμερινός κολυμβητής, κατεβείς μια μέρα στην αγαπημένη σου παραλία και τη δεις σκπεπασμένη μ αυτό το πάλλευκο χιόνινο πέπλο, θα στεναχωρηθείς απλώς επειδή μάλλον θα χάσεις ένα μπάνιο; Δε θα μαγευτείς καθόλου από το θέαμα "χιόνια ως το κύμα;". Σοβαρά τώρα, πέρα από πλάκα για πειθαρχικά και διαγραφές, το λευκό του χιονιού, η μαγεία του φαινομένου, (δε μιλάω κατ΄ανάγκη για κάτι ακραίο), αυτά δε σε εντυπωσιάζουν καθόλου; Δυσκολεύομαι να πιστέψω οτι έναν φυσιολάτρης δεν αγαπάει, μέσα σ΄όλους τους καιρούς, και αυτό το καιρικό ποίημα!

      Διαγραφή
    2. Το χιόνι είναι ωραίο, απλά αν οι χιονοπτώσεις έχουν μεγάλη ένταση και διάρκεια (ημερών) μπορεί να να γίνει επικίνδυνο. Μαγεία είναι όταν πέφτουν ξαφνικά οι πρώτες νιφάδες, αλλά και το χιονισμένο τοπίο στα βουνά, με τα ψηλά δέντρα να κάνουν αντίθεση με το πάλλευκο σκηνικό. Ως μαθητής γυμνασίου και μετά λυκείου στα τέλη της δεκαετίας του 80 - αρχές 90 έχω ωραίες αναμνήσεις, καθώς πηγαίναμε με τον Ορειβατικό για σκι στον Παρνασσό (εγώ ήμουν άμπαλος, βέβαια - τον αδερφό μου και κάτι άλλα παιδιά ήταν να τους πάρουν στη νεοσύστατη τότε εθνική ομάδα χιονοδρομίας).
      Θυμάμαι μια φορά που έγινε διακοπή ρεύματος και μείναμε για κάνα μισάωρο ακινητοποιημένοι στα καρεκλάκια σε ύψος 15 μέτρων, εν μέσω χιονοθύελλας. Πάντως, ειδικά στο βουνό όταν έχει λιακάδα, ο ήλιος που αντανακλά στο χιόνι δημιουργεί ζέστη. Για αυτό ακριβώς είναι προτιμότερο να πας στη θάλασσα μετά από χιονόπτωση, αφού έχει βγει, βέβαια, για τα καλά ο ήλιος, από ό,τι με ξεοροβόρι που σου κόβει την ανάσα. Όσο για την αγαπημένη μου παραλία, έχει υπάρξει μία φορά χιονισμένη την περασμένη δεκαετία. Υπάρχει και σε περίοπτη θέση στα γραφεία της κοινότητας στην Π. Φώκαια η (συλλεκτική) φωτογραφία με το νησάκι Αρτσιντάς, δύο μίλια μακριά, ντυμένο στα λευκά.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  10. Ευχαριστούμε για την αξιολογότατη ανάρτηση Δάσκαλε.
    Η τελευταία παράγραφος δε, θα έπρεπε να είναι κανόνας όλων μας, για να πάμε κάποτε μπροστά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ Κ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ Κ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΕ ΦΩΤΗ-ΦΩΤΕΙΝΗ.ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΙΟΤΙ ΕΙΧΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΡΙΝ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΝΤΟΝΗ ΘΕΡΜΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 14 .4 Τ ΜΕΓΙΣΤΗ Κ Η ΑΙΣΘΣΗΣΗ ΕΞΩ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΨΥΧΡΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟ Π ΠΕΡΙΜΕΝΑ.(ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΝ 20 ΑΡΙΑ Κ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ).ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ Κ ΑΠΑΛ ΕΧΟΘΜΕ ΜΙΑ ΑΠΑΛ ΩΡΑΙΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΣΤΙΚΗ ΜΕΡΑ?Η ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΑΝΕΒΗΚΕ Η Τ ΟΣΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ΛΟΓΩ ΟΜΙΧΛΩΝ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι θερμές και οι ψυχρές εισβολές συνήθως ανιχνεύονται και αξιολογούνται με τα δεδομένα της στάθμης των 850 hPa, η οποία γενικά δεν επηρεάζεται από το έδαφος. Με βάση αυτό, όσα παλαιότερα αναφέρθηκαν για την έντονη θερμή μεταφορά των επόμενων ημερών ισχύουν. Για τις αιτίες των σχετικά χαμηλών μέγιστων θερμοκρασιών, διαβάστε τη χθεσινή ανάρτηση με τα σχόλιά της.

      Διαγραφή
  12. ΕΙΣΤΕ ΑΡΙΣΤΟΣ ΚΥΡΙΕ ΖΙΑΚΟΠΟΥΛΕ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ Π ΜΠΙΗΚΑΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ Μ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ.ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Κ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι ωραία να βλέπεις ανθρώπους με ήθος και αρχές. Κ. Ζιακοπουλε σας ευχαριστούμε γιατί με τις αναλύσεις σας και τον τρόπο σκέψη σας,μας βοηθάτε να μαθαίνουμε περισσότερα για κάτι που μας αρέσει τόσο πολύ.. Την πρόγνωση καιρού αλλά και τον εκπληκτικό τρόπο που έχει δημιουργηθεί αυτό το εξαιρετικό σύστημα που αποκαλούμε καιρός. Σας ευχαριστούμε που συνεχίζετε σε τόσο υψηλό επίπεδο την πρόγνωση με μεράκι και αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπερα και χρονια πολλα σε όλουσ.Μεγαλε δασκαλε γραφω πρωτη φορα αν και σας παρακολουθω απο τα μαθητικα μου χρόνια.Εχω την τυχη να ειμαι κατοικος της οδου Σκυρου πανω απο το "εκκλησακι".Σας θυμαμε να κυκλοφορειτε στην περιοχη,αλλα αυτο που εχει μεινει χαραγμενο στη μνημη μου απο τις πολλες φορες που σας ειχα δει ειναι να ειστε στις κουνιες στο εκκλησακι με το παιδι σας.Δεν ξερω αν ηταν η Νικολετα η καποιο αλλο σας παιδι εχουν περασει πολλα χρονια αλλα σας θυμαμαι σαν τωρα να κουνατε την κουνια και το παιδακι να γελα!Δεν ξερω αν ειστε ακομα κατοικος της μαρτυρικης Κυψελης γιατι δεν σας βλεπω πια.Εγω παραμενω στο εκκλησακι!Με εκτιμηση Ιακωβοσ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γείτονες είμαστε ακόμη, φίλε μου. Κι ελπίζω, με τη βοήθεια του Θεού, στις ίδιες κούνιες να κουνήσουμε και κανένα εγγόνι!
      Να είσαι πάντα καλά
      Καλή χρονιά

      Διαγραφή
  15. κ. Ζιακόπουλε,

    Θυμάμαι ότι η πρώτη αναφορά στον επικείμενο χιονιά του 2002 έγινε 5-6 μέρες πριν σε κάποιον ιδιωτικό σταθμό από συνάδελφό σας στην ΕΜΥ. Δε θυμάμαι δυστυχώς ποιος ήταν. Θυμάμαι την αγωνία μας να έρθει η κακοκαιρία και την μεγάλη χαρά μας με την "αστοχία"της τελευταίας μέρας και την παράταση του χιονιού.
    Αυτό που μου έχει μείνει ως απορία είναι η ξαφνική και γενική παύση των φαινομένων. Ζώντας στην περιοχή Ελληνορώσων κοντά στον Eρυθρό Σταυρό και έχοντας θέα την Πάρνηθα, παρατηρούσα πάντα ότι η Πάρνηθα σε κάθε χιονιά ή καταιγίδα "άνοιγε" πάντα τελευταία. Εκείνο το βράδυ -κατά τις 8 - μου έκανε εντύπωση ότι σταμάτησε να χιονίζει και το βουνό "ανοιξε"αμέσως, ξαστέρωσε και ξεκίνησε η μεγάλη παγωνιά. Αργότερα διάβασα ότι παντού το χιόνι σταμάτησε περίπου την ίδια στιγμή. Εξηγείται κάπως η ταυτόχρονη παύση των φαινομένων σε όλη την Αττική;

    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κύριε Ζιακόπουλε με τη φωτογραφία μου ξυπνήσατε μνήμες από τη θητεία μου στην ΕΜΥ ως στρατευσιμος μετεωρολόγος παρατηρητής! Σας παρακολουθώ καιρό και σας εκτιμώ βαθύτατα. Ως κάτοικος Κερκύρας δεν έχω αναμνήσεις από πολλούς χειμώνες με χιόνια. Πέρσι όμως τέτοιες μέρες είδαμε κι εδώ χιόνι, ένεκα "Αριάδνης", αν και για λίγες μόνο ώρες. Βλέποντας την καιρική αντίθεση ένα χρόνο μετά με πιάνει απογοήτευση για το μέλλον. Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και όποιος δεν το βλέπει εθελοτυφλεί. Ας ελπίσουμε ότι οι "μεγάλοι" του πλανήτη θα ακούσουν πια την αλλαλάζουσα επιστημονική κοινότητα και θα πάρουν τα κατάλληλα μέτρα. Άλλωστε η φύση έχει τη δυνατότητα της αυτόρύθμισης αρκεί να την αφήσουμε να το κάνει με τον τρόπο και το ρυθμό της. Ευχαριστώ για το χρόνο σας και σας εύχομαι υγεία καθώς και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία! Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κύριε Ζιακόπουλε, ως μέλος της χορείας των φιλομαθών ''καιρόφιλων'' αναγνωστών σας, επί τη ανατολή του νέου ενιαυτού, θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την πολύτιμη και εναργή ενημέρωση που μας προσφέρετε και να σας ευχηθώ υγεία δαψιλή και ευτυχία προσωπική και οικογενειακή. Καλή, ευφρόσυνη και δημιουργική χρονιά! Βασίλειος Κουδούνης Σπάρτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χιονο-Μάρτιο μας τάζει στη μακροπρόθεσμη εκτίμησή του το Lamétéo!

    http://www.lameteo.org/index.php/tendances-saisonnieres-mars-2018

    Έτσι για να λέμε κάτι δηλαδή. Είναι η μοναδική μακροπρόθεσμη που βρήκα στο διαδίκτυο που αφήνει κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας. "Πες το ναι κι ας είναι ψέμα!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δάσκαλε Χρόνια Πολλά Καλή Χρονιά με υγεία και πολλά πολλά χιόνια σε όλους! Μην αγχωνόμαστε... θα υπάρξουν και χρονιές που δεν θα δούμε χιόνι ακόμα και στα ημιορεινά - ορεινά όπως είχε γίνει πριν λίγα χρόνια που δεν είχαν ούτε τα χιονοδρομικά. Θα υπάρξουν χρονιές που θα δούμε χιόνι αρκετό από τον Έβρο έως την Κρήτη...σαφώς δεν γίνεται κάθε χρόνο αυτό αλλά μην είμαστε απαισιόδοξοι. Χιόνια καλά και πολλά σε όλους!
    Γιώργος Τρίπολη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά στους Εορτάζοντες.
    Η αλήθεια είναι οτι το 2002 ίσως να μην τον ξαναδούμε πότε σαν περίπτωση η οποία χρίζει έρευνας και επιστημονικής μελέτης.Κατά την άποψη μου το Αegean Snow Effect δεν έπαιξε τόσο ρόλο όσο έπαιξε το 2008 όπου θεωρώ οτι εκεί ήταν αισθητή η παρουσία του με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες στα 500hpa αλλά και στα 850hpa. Θεωρώ οτι ήταν θέμα καθαρά της γνωστής σύκλισης που ξεκινάει από τον Θερμαικό μέχρι τις Σποράδες . Κάτι παρόμοιο έγινε και πέρσι στην περιοχή της Κύμης στην Εύβοια. Αυτή η σύγκλιση είναι το κυρίως μενού πολλών χιονοεισβολών στην Αττική ακόμα και η συνιστώσα του ανέμου στην Δίρφη παίζει ρόλο για την κατανομή των ποσοτήτων χιονιού στα προάστια της Αττικής. Ο μηχανισμός της σύγκλίσης είναι αρκετά ισχυρός έτσι ώστε να υπάρξουν σε τόσο μικρή κλίμακα (μια χιονολωρίδα που εκτείνετε από τις Σποράδες μέχρι την Αττική). Τα παλαιότερα χρόνια θεωρώ οτι δεν υπήρχε καλή προγνωσιμότητα με τα δεδομένα μέσα για την εποχή και όταν απομακρυνόταν το χαμηλό όλες οι προβλέψεις πάντα έλεγαν για βελτίωση ,ενώ μπορεί ο αυλώνας ή η ψυχρή λίμνη να παρέμενε ακόμα στο Αιγαίο ,παρ'όλο που το δυναμικό αίτιο απομακρυνόταν. Αυτό και μόνο είναι ένας λόγος παράτασης των φαινομένων. Όποιος παρατηρεί τον καιρό ξέρει οτι για να θαφτεί ο νομός Αττικής στην Βοιωτία πρέπει να έχουν ακόμα και ήλιο αν όχι συννεφιά, και η ζώνη σύγκλισης να είναι τέτοια που να επηρεάζει την κεντροανατολικονότια Εύβοια και την Αττική. Το συμπέρασμα του χιονιά του 2002 είναι οτι όποιος τον έζησε θα έχει να τον θυμάται ,είναι έπος 100ετίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δυστυχώς είχα την ατυχία να μην θύμαμαι κανέναν από τους χιονιάδες της προηγούμενης δεκαετίας,γιατί ήμουν πολύ μικρός(Μάλιστα τον χιονιά του 2002 δεν τον πρόλαβα καν).Θα ήθελα να μου πει κάποιος,εάν ξέρει βέβαια,μήπως χιόνισε το 2002 και στην μέσα στην Κόρινθο

    Γρηγόρης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από ένα πρόχειρο σερφάρισμα βρήκα οτι η περσινή χιονόπτωση στην Κόρινθο ήταν χιονιάς "εικοσαετίας" για την πόλη. Από το 1997 είχε να συμβεί. Άλλη μια περιοχή δύσκολη στο χιόνι, όπως το Αγρίνιο του Φώτη και τα νότια προάστια της Αθήνας, όπου βέβαια πέρυσι με την Αρίαδνη πήραμε και εμείς το μεζέ μας, με τον Βαγγέλη από τη χιονομάνα Κηφισσιά να πνέει τα μένεα!

      Διαγραφή