Η μαρμότα, η αρκούδα κι ο καιρός

Η μαρμότα και η αρκούδα ανήκουν στην κατηγορία των ζώων που πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Έχουν όμως και ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό. Κάνουν μακροπρόθεσμες προγνώσεις ή, καλύτερα, παρακολουθώντας τη συμπεριφορά τους, εμείς οι άνθρωποι βγάζουμε(;) συμπεράσματα για τον καιρό της τελευταίας φάσης του χειμώνα. Ας το δούμε αυτό πιο αναλυτικά. Στις ΗΠΑ και τον Καναδά θεωρούν ότι κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου η μαρμότα, που είναι ένα είδος μεγαλόσωμου σκίουρου, ξυπνά από τη χειμερία νάρκη και κάνει την πρώτη προσπάθεια να ξεμυτίσει από τη φωλιά της. Αν η μέρα είναι συννεφιασμένη και δεν μπορέσει να δει τη σκιά της, βγαίνει τελείως από τη φωλιά, κάτι που ερμηνεύεται πως η άνοιξη βρίσκεται κοντά. Αν όμως η μέρα είναι ηλιόλουστη και δει τη σκιά της, η μαρμότα ξαναμπαίνει στη φωλιά, γεγονός που σημαίνει ότι ο χειμώνας θα διαρκέσει ακόμα έξι εβδομάδες.


Στη χώρα μας το ρόλο της μαρμότας τον παίζει η αρκούδα. Η έκφραση: «Έλιασε στις 2 του Φλεβάρη η αρκούδα; Ο χειμώνας είναι πίσω» σημαίνει παράταση του χειμώνα. Και επειδή όλοι οι Έλληνες δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε αρκούδες, δημιουργήθηκαν και εναλλακτικές εκφράσεις : «Καλοκαιριά της Παπαντής, μαρτιάτικος χειμώνας», «Παπαντίτσα μου καλή, χειμωνίτσα μου κακή». Οι παραπάνω λαϊκές εκφράσεις έχουν κάποια βάση, καθώς μια καλοκαιρία στις αρχές του Φεβρουαρίου στατιστικά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθηθεί από μια ή περισσότερες χειμωνιάτικες κακοκαιρίες. 

Σημειώνεται ότι η “Ημέρα της Μαρμότας”, είναι μια σχετικά καινούργια έκφραση, η οποία χρησιμοποιείται μεταφορικά για να περιγράψει μια δυσάρεστη κατάσταση που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Παράδειγμα, η κατάσταση που βιώνει ένας πεδινός χιονόφιλος, ο οποίος, παρακολουθώντας καθημερινά τα μοντέλα, δεν βλέπει φως στο τούνελ. Υπεύθυνη για τη διάδοση αυτής της σημασίας είναι η ομότιτλη κινηματογραφική ταινία του 1993 στην οποία οι πρωταγωνιστές της ζούσαν τον εφιάλτη της καθημερινής επανάληψης των ίδιων εμπειριών, το μαρτύριο της ακινησίας.

Αναφορικά με τη λαϊκή κλιματολογία του Φεβρουαρίου, οι παροιμίες «Ο Τρύφωνας ελάλησε, ήρθε το καλοκαίρι», «Στις δεκαπέντε του Φλεβάρη βαρεί τ άλογο το ποδάρι, στις δεκαεφτά του Φλεβαριού θα ζεσταθεί το νύχι του βοδιού», «Ο Φλεβάρης ανοίγει τις φλέβες του νερού» κ.ά. περιγράφουν για τους χιονόφιλους εφιάλτες. Ίσες αποστάσεις κρατάει η γνωστότερη παροιμία του Φλεβάρη: «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει. Μα αν τυχόν και θα θυμώσει, μέσ' τα χιόνια θα μας χώσει» και σαφώς υπέρ τους είναι η παροιμία που λέει ότι «Ο Κουτσοφλέβαρος έβαλε τη γριά στο χάλκωμα από κάτω».

Με βάση τις πρώτες ενδείξεις των μοντέλων, για το φετινό Φεβρουάριο μπορούμε να πούμε καταρχάς ότι ο Άγιος Τρύφωνας (1η Φεβρουαρίου) θα λαλήσει καλοκαίρι και την επομένη (2α Φεβρουαρίου) κατά πάσα πιθανότητα η αρκούδα δεν θα λιαστεί. Για τη συνέχεια, όλα είναι ακόμη θολά.
Καλή Κυριακή, φίλοι μου


42 σχόλια:

  1. Πάει ακλαφτος κι αυτός ο χειμώνας. Μόνο αν γυρίσει ο καιρός στα μέσα Φεβρουαρίου έχει κάποια αξία. Αλλιώς οι Μαρτιατικες κακοκαιρίες είναι θνησιγενεις και προσωπικά εμένα ποτέ δεν μ άρεσαν. Άντε και του χρόνου αν δεν γυρίσει ως τις 15 Φεβρουαρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τον Φεβρουάριο: "Η όπερα δεν τελειώνει αν δεν τραγουδήσει την άρια η ευμεγέθης αοιδός".
      Για τον Μάρτιο: Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε με την αρκούδα μου θυμίσατε την γιαγια μου στο χωριό που έλεγε της παπαντης λιάζεται η αρκούδα γιατι θα έρθει κακοκαιρία και ελεγε μεσα μου οτι να' ναι λεει η γιαγιά ημουν μικρός και δεν γνωριζα απο τέτοια πράγματα.Τελικά κατι ήξερε η τελειοφοιτη δημοτικού γιαγια μου.

      Διαγραφή
    3. Ο Μαρτιος παντως οσο και αν τον σνομπαρετε ολοι εχει δωσει την καλυτερη απο πλευρας διαρκειας χιονοκακοκαιρια οσο υπαρχουν δεδομενα και φυσικα μιλαω για το 1987 και επισης αν με ρωτησεις εδω για Τριπολη που ειμαι να σου πω τα 10 καλυτερα μου χιονια, τα 3 ειναι Μαρτιο, το πρωτο 1996 φοβερη στουπα 2 ημερων και το κρατησε για 3 ημερες, το δευτερο 1998 δυο ημερες χιονοθυελλα και το κρατησε 2 με 3 ημερες και το τριτο το 2003, απο το Δεκεμβριο, ο Μαρτιος μου εχει δωσει πιο πολλες χιονοσυγκινησεις!

      Διαγραφή
    4. Δύο επικά βίντεο από τον χιονιά του Μάρτη 1987. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι:

      https://www.youtube.com/watch?v=fyrBkXKm5lM

      https://www.youtube.com/watch?v=6LGqTCESzw0

      Διαγραφή
    5. υπαρχουν φορες που ο μαρτιος βγαζει εξαιρετες κακοκαιριας πολλα νερα.
      καλυτερες και απο τον ιδιο τον χειμωνα ασχετα εαν ειναι ακομη πιο δυσκολο να χιονισει ως την θαλασσα

      Διαγραφή
    6. σημειωση:εξαιρετες κακοκαιριες με πολλα νερα!
      απο την βγιασυνη μου σακατεψα το σχολιο μου.

      Διαγραφή
  2. Αν κατάλαβα καλά δηλαδή, το γεγονός ότι η αρκούδα δε θα λιαστεί σημαίνει μάλλον ότι οδεύουμε ολοταχώς για την Άνοιξη. Σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα,παντα τέτοια,ευχαριστουμε για την ανάλυση,ποιο λαογραφικά κ ποιητικά δεν γινότανε,ας κάνουνε υπομονή οι χιονοφιλοι,κατι καλό θα τους κάνει ο φλεβαρης,παντα στατιστικά βασισμένος το λέω,προσωπικα δεν ειμαι τόσο λάτρης,συνηθως όταν χιονίζει Μυτιληνη,κανονικη χιονοστρωση δηλαδή περισσότερα είναι τα προβλήματα πάρα ή ευχαρίστηση,αφηστε που γίνεται μεγάλη ζημιά στα ελαιόδεντρα κ γίνονται παγοπληκτες οι ελιές χωρίς μεγάλες αποδόσεις,να στε καλά,αντωνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ με τον κύριο Ζιακόπουλο ότι η παροιμία "ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει..." περιγράφει απόλυτα εύστοχα τον Φεβρουάριο. Και σήμερα, εξάλλου, ήταν Ιανουάριος σαν... Ιούνιος με τους ψαράδες να κάνουν κατάληψη στην αγαπημένη μου ακτή. Όταν με ρώτησαν αν είδα τίποτα καλό με τη μάσκα, δεν πρόδωσα, πάντως, έναν μεγαλούτσικο σκαρμό που έκοβε βόλτες παρέα με τους κακαρέλους, τους σαργούς και τις μουρμούρες. Ο σκαρμός είναι συγγενικό είδος της δράκαινας και του λύχνου.

    Συμφωνώ επίσης και με πρόσφατο σχόλιο του Νίκου Παππά ότι έχουμε γίνει "η κοινωνία που τα θέλει όλα γρήγορα" και είμαστε εθισμένοι στην υπερπληροφόρηση, που οδηγεί και στις υπερβολές από τα ΜΜΕ. Παρεμπιπτόντως, κάποτε ήμουν σε μία εφημερίδα (Φίλαθλος), που έκλεισε πριν μερικά χρόνια, όταν κάναμε επίσχεση εργασίας. Το θυμήθηκα τώρα, διαβάζοντας το ρεπορτάζ της Le Monde για την ιστορική αθλητική εφημερίδα της Γαλλίας L' Equipe που δεν κρεμάστηκε στα περίπτερα χθες Σάββατο 27/1.

    Ο λόγος ήταν ότι έγινε απεργία ενάντια σε 25 απολύσεις στις οποίες προχώρησε η διεύθυνση. Οι εργαζόμενοι την κατηγορούν ότι δεν εκμεταλλεύτηκε καν το γεγονός ότι έκαναν προειδοποίηση πριν την προκήρυξη της απεργίας και το μόνο που προσπάθησε ήταν να βγάλει απεργοσπαστικό φύλλο ακόμα και με άρθρα απεργών δημοσιογράφων που είχαν μείνει ξεχασμένα στα γραφεία. Γι' αυτό λένε ότι από εδώ και πέρα θα κάνουν απεργίες απροειδοποίητα.

    Η L' Equipe απασχολεί 700 εργαζόμενους, ενώ απεργία είχε γίνει και τον Φεβρουάριο του 2016 και τότε ενάντια σε ένα πλάνο απολύσεων. Μάλιστα, εμποδίστηκε η διανομή φύλλων από τα περίπτερα. Έκτοτε υποχώρησαν κατά 8,39% οι πωλήσεις της εφημερίδας από τα περίπτερα (λόγω και της εισόδου στην ψηφιακή εποχή), ενώ τη L' Equipe αγοράζουν καθημερινά 234.271 αναγνώστες.
    http://www.lemonde.fr/actualite-medias/article/2018/01/27/l-equipe-absent-des-kiosques-en-raison-d-une-greve-contre-des-suppressions-de-postes_5248085_3236.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εξαιρετική κωμωδία, Βαγγέλη, όπου ο Bill Murray ξαναξεκινά τη 2η Φεβρουαρίου κάθε πρωινό στο ξενοδοχείο του (ως ανταποκριτής στους εορτασμούς της μέρας της μαρμότας σ ένα ορεινό τόπο). συνίσταται και για χιονόφιλους, καθώς η επανάληψη της ίδιας μέρας καθιστά μεν εφιαλτική την προσπάθειά του να σαγηνεύσει την Andie MacDowell, πιάνοντας το νήμα κάθε μέρα απ την αρχή, είναι όμως μια επαναλαμβόμενη μέρα χιονισμένη..
      (2 Φεβρουαρίου είναι και η ημερομηνία γέννησης του James Joyce, του οποίου ο "Οδυσσέας" είναι το Νο1 αγγλόφωνο μυθιστόρημα, σύμφωνα με τη λίστα του Modern Library).

      μετά από 2 χειμωνιάτικους μήνες με μέση θερμοκρασία κανά δυο βαθμούς πάνω, θα αγριέψει ο Φλεβάρης, δεν μπορεί..

      Διαγραφή
    2. Χρόνια έχω να τη δω τη συγκεκριμένη ταινία, αλλά θυμάμαι ότι μου είχε αρέσει πολύ. Θυμάμαι χαρακτηριστικά κιόλας ότι ο μετεωρολογος που υποδυόταν ο Μάρεϊ ήταν εντελώς psycho κ μισάνθρωπος.
      Συμφωνώ απόλυτα ότι κάτι θα κάνει ο Φλεβάρης...ενδεχομένως όχι κάτι συγκλονιστικό, αλλά νομίζω ότι δεν θα κυλήσει ήπιος. Να αναφέρω πάντως κ για το Μάρτιο ότι ως μήνας έχει συνήθως εξαιρετικό μετεωρολογικό ενδιαφέρον. Συνήθως έχει πολλά νερά (στατιστικά εδώ στη Ρόδο είναι στους τρεις βροχεροτερους του έτους ειδικά τα τελευταία χρόνια), ενώ έχει πολλάκις αποδείξει ότι μπορεί να φέρει ψυχρές εισβολές.

      Διαγραφή
  5. Ο Φλεβαρης και αν φλεβισει καλοκαιρι θα μυρισει,ο Φλεβαρης αν θυμωσει μεσα στο χιονι θα μας χωσει,κατα την ταπεινη μου αποψη το δευτερο ειναι το επικρατεστερο σεναριο ειδικα για την βορεια ελλαδα

    Σταματης Γιαλοψος
    Δυτικη Θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Φλεβαρης οσο και να φλεβισει χειμωνας παραμενει, η νυχτα ειναι 13 και κατι ωρες και ημερα 11 και κατι και το κρυο εχει εχει αρκετη δυναμικη, τον Μαρτιο που εχουμε 12 ωρες νυχτα και 12 ημερα και ο ηλιος ειναι αρκετα ψηλα και ανθιζουν και πρωτα δεντρα και λουλουδια φαινεται η διαφορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. NW Pindos
    Πάντως σε πάρα πολλές περιπτώσεις μέχρι σήμερα το πολύ χιόνι έχει πέσει Φλεβάρη μήνα και εν πάσει περιπτώσει μία δυνατή στιγμή μέσα στο χειμώνα (με σχετική διάρκεια). Να θυμίσω ενδεικτικά ορισμένες περιπτώσεις από το παρελθόν: Χειμώνας 1997-1998: μέχρι τις 10-15 Ιανουαρίου τίποτε το ιδιαίτερο, μέχρι τέλη Γενάρη φωτοβολίδες σποραδικές και μέχρι τις 20 Φλεβάρη η ΒΔ Πίνδος με φούλ χιόνι. Χειμώνας 2004-2005: Ήπιος Φλεβάρης, δυνατός χιονιάς από 21 μέχρι 28 Γενάρη και μια από τα ίδια (4μ. καθαρό ύψος χιονιού στα πολύ ορεινά), το χιόνι εκείνη τη χρονιά έμεινε σε πολύ μεγάλα υψόμετρα μέχρι τέλη Ιουνίου. Χειμώνας 2008-2009: Μέχρι αρχές Φλεβάρη μια κατάσταση σαν τη σημερινή, δυνατό ξέσπασμα περί τα μέσα Φλεβάρη, αποκλεισμένα χωριά μέχρι αρχές Μαρτίου. Χειμώνας 2009-2010: Μέχρι τις απόκριες νορμάλ πράγματα, ίσως λίγο καλύτερα σε σχέση με σήμερα, το τριήμερο της απόκριας 10 Φεβρουαρίου 3 μέτρα χιόνι σε όλη την Πίνδο. Χειμώνας 2011-2012: Πολλά κρύα με το Γενάρη να χτυπάει κυρίως ορεινά Τρικάλων - κεντρικής Ελλάδας, κατά μέσο όρο στα ορεινά της Πίνδου μέχρι αρχές Φλεβάρη γύρω στους 80 πόντους χιόνι, απίστευτο ξέσπασμα 12-13-14 Φλεβάρη και 4 μ. χιόνι στη Σαμαρίνα και σε όλο τον άξονα της ΒΔ Πίνδου, το χιόνι εκείνη τη χρονιά στο Σμόλικα σε υψόμετρο άνω των 2.200μ. παρέμεινε σε σημεία καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τα ίδια είχαμε και τον επόμενο χειμώνα με λιγότερο ύψος χιονιού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την περσινή χρονιά με την Αριάδνη, στη ΒΔ Πίνδο δεν έπεσαν ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες χιονιού όπως π.χ. στην Εύβοια, που είχε την τιμητική της ανεξάρτητα αν το χιόνι δεν κρατήθηκε τόσο καιρό στην Εύβοια, όσο στα ΒΔ.
    Παρεμπιπτόντως, βγαίνουν κατά διαστήματα, τελευταία, κάτι χάρτες μακροπρόθεσμοι με κάτι εικονικούς χιονιάδες..., προχθές έβλεπα π.χ. έναν που έδινε μέσα στο Φλεβάρη ΒΑ και -7 στα 1500μ. πάνω από Αττική σε συνδυασμό με χαμηλό και από δυτικά και από ΝΑ της Ρόδου, τα πιστεύουν αλήθεια αυτά και τα αποτυπώνουν σε χάρτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ σοφές οι λαογραφικές εκφράσεις του δάσκαλου,μας ξαναφρεσκάρουν τη μνήμη.
    Επειδή ακούω πολλά όμως για τον πολυπόθητο σε έκβαση φέτος Φεβρουάριο θέλω να τονίσω πως ανεξαρτήτως τι θα κάνει τελικά(δε θέλω πάλι να το γρουσουζέψω),όπως κ να το κάνουμε είναι ένας άκρως χειμωνιάτικος μήνας με αρκετή δυναμική λόγω(έστω κ λιγότερο σε σχέση με τον Ιανουάριο)μεγάλης διάρκειας νύχτας ο οποίος κοντράρει στο "χαλαρό" τους άλλους δύο μήνες του χειμώνα.Φανταστείτε απλά πως είναι ο Αύγουστος του καλοκαιριού σε σειρά!
    Οπότε μη λέμε "καλοκαίρι θα μυρίσει" ειδικά για φέτος που μέχρι στιγμής το μόνο που θυμίζει χειμώνα είναι κάτι χιόνια στα 1500μ κ πάνω.Όπως συνεχίζω κ πιστεύω πως κ ο Μάρτιος αν κ με εξάρσεις θα δείξει κάτι καλό.Με έναν λοιπόν πολύ μέτριο χειμώνα μέχρι τώρα,άνετα οι επόμενοι δύο μήνες μπορούν να δώσουν καταστάσεις καιρικές πολύ καλύτερες σε σχέση με τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τριφασικός υπερχιονιάς διαρκείας από το κύριο τρέξιμο στο 12άρι, για όλη τη χώρα και όλα τα γούστα! Φυσικά, θα τα μαζέψει ο τζίφος όλα με συνοπτικές διαδικασίες.
      (Φώτη, Βαγγέλη, το πάω καλά;)

      Διαγραφή
    2. Καλά το πας, ο ταρατσάκιας δεν ξέρω τι λέει...

      Διαγραφή
    3. Οι αρχαίοι έλεγαν "ωδινεν ορος και ετεκεν μυν" κάπως ετσι δείχνει το GFS να εχει πόνους να γεννήσει βουνό αλλα υπαρχει και η περίπτωση να γεννήσει ποντίκι δηλ. 2-3 εκατοστά χιόνι και του χρόνου να είμαστε καλά.

      Διαγραφή
    4. Πολύ σωστός ο Γιώργος.....Πάλι θα μας την κάνει "τζίφος" στάνταρ!

      Διαγραφή
  9. Αχ και να γινόταν το δωδεκαρι πραγματικότητα....γιατί μας βασανίζει έτσι κύριε ζιακοπουλε;γιατί;;
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφτιαξα ένα φιλμάκι με το ονειρεμένο τρέξιμο, να το διασώσουμε ως συλλεκτικό κομμάτι, αφού μάλλον δεν θα το ζήσουμε.

      http://images.meteociel.fr/im/2762/tempresult_xpn0.gif

      Διαγραφή
    2. Το έχω αποθηκεύσει ήδη στα αγαπημένα μου!
      Να ζήσουμε να το θυμόμαστε!

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα, πολύ καλό το φιλμάκι, μπορεί να μη ζήσουμε φέτος κανένα χιόνι ταρατσάτο, αλλά από εικονική πραγματικότητα σκίζουμε. Με αφορμή πάντως τις παλινωδίες των μοντέλων, πραγματικά αναρωτιέμαι τί νόημα έχει να είναι προσβάσιμα τέτοια στοιχεία στο απλό κοινό, υπό την έννοια ότι με τόσο χαμηλή προγνωσιμότητα αλλά και τόσο τεράστιες διαφοροποιήσεις από run σε run τι συμβαίνει; Δεν μιλάω για εμάς τους χιονάκηδες που τρώμε φάπες αλλά ο απλός κόσμος απλώς μπερδεύεται (π.χ. ένας μπορεί να αναβάλει ένα ταξίδι γιατί βλέπει την έλευση του βορείου πόλου σήμερα αλλά τελικά θα έχει 20 βαθμούς ή αντίστοιχα μια αγροτική εργασία κλπ), κάποιοι καλοθελητές θα πατήσουν πάνω σε αυτό για εύκολα κλικ άρα εύκολο κέρδος κλπ. Ναι, έχει νόημα για τον μετεωρολόγο που μπορεί να διαχειριστεί αυτή την πληροφορία και να την αξιολογήσει, αλλά το να την έχει ο καθένας τελικά μάλλον σε εσφαλμένα συμπεράσματα μπορεί να καταλήξει κανείς.

      Διαγραφή
    4. NW Pindos
      Συμφωνώ με το σχόλιο του φίλου. Η Μετεωρολογία μάλιστα ως ανήκουσα στις θετικές επιστήμες (Επιστήμη Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας) απαιτεί εξειδικευμένη επιστημονική γνώση (φυσικής, θεμάτων ατμοσφαιρικής πίεσης, θερμοκρασίας αέρα, υγρασίας, μετρήσεων, συνδυασμού αυτών και άλλων βέβαια πολλών και πολύπλοκων ζητημάτων και παραγόντων κλπ. κλπ.), που μόνο ένας μετεωρολόγος μπορεί να διαθέτει. Επομένως πρέπει να ξεχωρίσουμε ανάμεσα σε δύο κατηγορίες: α) Στους επιστήμονες της Μετεωρολογίας, οι οποίοι διαθέτουν τη γνώση και τη δυνατότητα να αξιολογήσουν ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ τις καιρικές εξελίξεις και β) σε όσους (εδώ ανήκουν οι ερασιτέχνες προγνώστες), που με βάση τις ήδη, όμως, υπάρχουσες αξιολογήσεις των επιστημόνων μετεωρολόγων, που έχουν προηγηθεί και με βάση μια σχετική εμπειρία επιχειρούν να κάνουν πρόγνωση. Η μεγάλη διαφορά (χαώδης θα έλεγα) ανάμεσα στις δύο αυτές κατηγορίες κατά την άποψη μου έγκειται στο ότι, αν υποθέταμε ότι δεν υπήρχαν καθόλου χάρτες παρά μόνο όργανα μετρήσεων, έστω δηλαδή ότι καταργούσαμε τους χάρτες π.χ. για ένα εξάμηνο, ένας επιστήμων μετεωρολόγος μπορεί να κάνει πρόγνωση, ενώ ένας ερασιτέχνης, κατά την άποψη μου, δεν θα μπορούσε.

      Διαγραφή
    5. Μην κακομελετάτε, αν μας κόψουνε την "ντόπα" χαθήκαμε.

      Διαγραφή
    6. Πες το ψέμματα. Σάββατοκύριακο είπα τέλος τα μοντέλα, ό,τι γράφει ο δάσκαλος, Δευτέρα πρωί στο γραφείο από τη μία να κατεβαίνουν τα mail της δουλειάς, από την άλλη στο meteoguru ψάχνοντας για την επική τούμπα στα ensables. Πάντως, μαζί με τα γραφικά μοντέλα, γραφικοί γινόμαστε κι εμείς (τουλάχιστον εγώ στον περίγυρό μου άρχισα σα ψιθυρίζω προσέχτε το διάστημα 5-10 Φεβρουαρίου, είναι ύποπτο και κάτι τέτοιες σαχλαμάρες. Ήμουνα νιος και γέρασα και μυαλό δεν έβαλα...)

      Διαγραφή
    7. αν μας βαλουν καινουργια μετρα,τοτε χαθηκαμε!καταστραφηκαμε!μονο τοτε!
      ας μπει φρενο στην πορεια για τον γκρεμο!

      Διαγραφή
    8. Βαγγέλη σε καταλαβαίνω απόλυτα. Σύσσωμοι οι συνάδελφοι πέφτουν απάνω μου και με ρωτάνε για τον καιρό, ιδίως το χειμώνα, όταν (αρκετοί, είναι αλήθεια) περιμένουν τα χιόνια, οι περισσότεροι δυστυχώς για να ...μείνουν σπίτι, πολύ λίγοι γιατί τα γουστάρουν πραγματικά. Αποφεύγοντας τις πρόωρες και ξεκάθαρες απαντήσεις έχω καταφέρει να δημιουργήσω έναν ...θρύλο αξιόπιστου προγνώστη. Μου έχει τύχει περιστατικό σε χιονιά, να τους λέω στο τηλέφωνο "τώρα χιονίζει στην Παλλήνη" (παρακολουθώντας μετεωκάμερα) και εκείνοι να αναρρωτιούνται ..."μα που το βλέπει, πως το ξέρει;"

      Διαγραφή
    9. χαχα. Μια από τα ίδια. Εγώ είχα την τύχη να ανακοινώσω στην αδελφή μου που είναι καθηγήτρια τους χιονιάδες του 2004-6-8 10 μέρες που σκανδαλωδώς έλαβαν χώρα με μαθηματική ακρίβεια, κι έτσι δημιούργησα το μύθο του αξιόπιστου προγνώστη σε όλο το σχολείο. Πού να ξέρανε τι σκιτζής κομπογιαννίτης είμαι. Πλέον κάνω την πάπια για να διατηρήσω κάτι από το μύθο μου.

      Διαγραφή
    10. Παιδιά το ίδιο κ εγώ.Πέρυσι στη δουλειά με ρωτάγαν όλοι αν θα χιονίσει στο Αγρίνιο (επειδή είχε πάρει το αυτί τους απο την τηλεόραση για χιονοκακοκαιρία κ ήξεραν ότι έχω τρέλα με τον καιρό)κ την προηγούμενη μέρα τους είχα πει με ρίσκο να ετοιμαστούν....Την επόμενη μέρα λοιπόν κ ενώ είμασταν στη δουλειά οι συνάδελφοι κοιτούσαν έξω μη πιστεύοντας ότι θα κάνει κάτι ενώ εγώ πέρα απο τις χαμηλές θερμοκρασίες που παρακολουθούσα απο το κινητό μου,έβλεπα μέσω live cam το χιονοσύστημα που πλησίαζε απο την Αχαία κ τους λέω ετοιμαστείτε σε λίγο θα χιονίσει.Αποτέλεσμα μετά απο μισή ώρα κ για 2 οκόκληρες ώρες χιόνιζε ασταμάτητα.Απο εκείνη τη μέρα όποτε θέλουν να μάθουν για τον καιρό ο πρώτος που ρωτούν είμαι εγώ!

      Διαγραφή
    11. Βλέπω όλοι έχουμε να διηγηθούμε κάποια ιστορία όπου για κάποιο περίεργο λόγο μας θεωρούν μαιτρ τους είδους ενώ στην πραγματικότητα είμαστε παπατζήδες. Έχω μια ιδέα όμως: Για να ενισχύσουμε το μύθο μας μπορούμε να βγάλουμε το χρησμό: ξεχάστε τα χιόνια τις επόμενες 15 ημέρες (μπορούμε να το συνοδεύσουμε και με κάποια κίνηση τελετουργική για την ενίσχυση του μυστηρίου). Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα ενίσχυε σημαντικά την αξιοπιστία μας, αφού, σοβαρά τώρα, πλέον από πουθενά δεν προκύπτει κάποια αξιόλογη ψυχρή εισβολή. Οι όποιες (ψευτο)προσδοκίες μας υπάρχουν από προηγούμενα τρεξίματα μεθυσμένων μοντέλων. Κι αν πάλι αποφασίσουν να κάνουν την τεράστια κωλοτούμπα, προτιμώ να είμαι στον περίγυρό μου αναξιόπιστος προγνώστης αλλά χαρούμενος χιονόφιλος, παρά το αντίστροφο.

      Διαγραφή
  10. Σε μία ιατρική εκπομπή είπαν, πάντως, χθες ότι η αυστραλιανή γρίπη (την ονόμασαν έτσι γιατί είχε έντονη δραστηριότητα στην Αυστραλία, όταν εδώ ήταν καλοκαίρι) εξαπλώνεται ραγδαία στην βορειοδυτική Ευρώπη και ειδικά σε Βρετανία, Ιρλανδία λόγω του ψυχρού κλίματος και της βαρυχειμωνιάς. Άρα προς το παρόν τη γλιτώνουμε χάρη στον ήπιο χειμώνα, που μακάρι να συνεχιστεί (και) γι' αυτόν τον λόγο. Άλλωστε, αν ο χειμώνας ήταν η ωραία εποχή, το καλοκαίρι και η άνοιξη θα είχαν άλλο όνομα.
    Βαγγέλης Σπανός
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η άνοιξη θα ήταν μια ωραία εποχή, αν υπήρχε. πέρυσι Πρωτομαγιά είχαμε ακόμα θέρμανση, στις 13 Μαΐου καύσωνα. το καλοκαίρι βαίνει διαρκώς επιθετικότερο, ελέω κλιματικής αλλαγής, διακοπές πάμε 5 μέρες οι προνομιούχοι, υπομονή κάνουμε ένα 100ήμερο να περάσει η εισβολή στην προσωπική μας ζωή, της ζέστης, της σκόνης, της πολυκοσμίας και των σκουπιδιών ενίοτε, της ηχορρύπανσης σε μόνιμη βάση. αντιαισθητική κατάσταση. και aesthetics are ethics, που λέμε και στο χωριό.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ συνονόματε, νομίζω ότι εξωραΐζεις λίγο την κατάσταση. η Άνοιξη, πέραν των αυτονόητων θετικών της στοιχείων, ήταν ανέκαθεν η περίοδος της έξαρσης των αλλεργιών και των αυτοάνοσων ασθενειών. Το καλοκαίρι που περιγράφεις μοιάζει με προσπέκτους του υπουργείου Τουρισμό μαζί με το logo enjoy greek weather. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Πέραν των 10 ημερών που πάμε διακοπές (πλέον στο χωριό οι περισσότεροι...), πλέον ο μέσος άνθρωπος ζει και εργάζεται σε ένα αστικό περιβάλλον, όπου καλώς ή κακώς το ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι και τόσο ευεργετικό. Καλώς ή κακώς με 37 βαθμούς το μεσημέρι και 29 το βράδυ δε ζεις χωρίς air condition στους Αμπελόκηπους π.χ. Και θυμίζω ότι το ελληνικό καλοκαίρι είναι 3 1/2 μήνες γεμάτοι τουλάχιστον. Σε ό,τι αφορά τον χειμώνα, θεωρώ ότι ένας νορμάλ χειμώνας για το γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η χώρα, μόνον καλό κάνει.

      Διαγραφή
    3. Δεν διαφωνώ με ό,τι λες για το καλοκαίρι, ειδικά το περσινό με τους καύσωνες (δεν έχω και air - condition εδώ και χρόνια). Απλά, το καλοκαίρι αν έχεις τη δυνατότητα να είσαι κοντά στη θάλασσα απολαμβάνεις όλες τις ομορφιές της, όπως πέρσι που είχα δει και φωτογραφίσει δύο φορές θαλάσσιες χελώνες (τη μία, μάλιστα, ήταν δύο μαζί). Και για την άνοιξη επίσης δεν έχεις άδικο από πλευράς εναλλαγής των θερμοκρασιών από τη μία μέρα στην άλλη. Η ομορφιά της έχει να κάνει με την έκρηξη των λουλουδιών. Ακόμα και ο βυθός ανθίζει τέλη Απρίλη. Και αν είσαι τυχερός μπορεί να δεις και δελφίνια που προσεγγίζουν τις ακτές την άνοιξη, που είναι και η εποχή της αναπαραγωγής τους.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. Όντως, χωρίς air - condition δεν ζεις στους καύσωνες και το διαπίστωσα πέρσι που ξύπνησα δύο νύχτες από την πολλή ζέστη σε συνδυασμό με την υγρασία. Αν περιορίζαμε, όμως, όλοι τη χρήση air - condition, ειδικά οι δημόσιες υπηρεσίες και οι μεγάλες εταιρίες, όπου δουλεύει πάντα στο φουλ, διοχετεύοντας προς τα έξω θερμότητα, θα ήταν λίγο καλύτερα. Από την άλλη, όταν είσαι όλη μέρα σε κλιματιζόμενο χώρο και βγεις μετά έξω και οι 30-32 βαθμοί θα σου φαίνονται καύσωνας. Τέλος, για το γεγονός ότι ζούμε σε τσιμεντουπόλεις και μέσα στο καυσαέριο δεν φταίει το καλοκαίρι, αλλά οι άνθρωποι, όπως και για τη συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών, που είναι η πραγματική μάστιγα της συγκεκριμένης εποχής.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    5. Φιλε ΒαγγεληΚ. και Νικο Παππα ξοδεψατε το χρονο σας κλπ. για να απαντησετε στο φιλο,ο οποιος ΣΥΧΕΝΕΤΑΙ τα παντα εκτος απ'τον ηλιο και το σπουδεοτερο ειναι οτι ο ΛΟΓΟΣ που τα συχενεται ειναι οτι εμποδιζεται η προσωπικη του ασχολια η χομπι(αξιεπενα κατα τ'αλλα) δηλ.και η κλιματικη αλλαγη ευπροσδεκτη ειναι αφου θα κανω ανετα το χομπι μου...αν εχω καπου αδικο πειτε μου,και αν οντος εχω θα ζητησω συγνωμη πραγματικα!!

      Διαγραφή
    6. Λάθος κάνεις, διότι στη θάλασσα πηγαίνω ακόμα και μεγάλα κρύα και κύματα. Είχα πάει ακόμα και την επομένη που χιόνισε στην Αθήνα, πέρσι με την Αριάδνη. Ούτε το χιόνι σιχαίνομαι, άλλωστε, δεν έχει περάσει μήνας από τις 2 Ιανουαρίου που ανέβηκα Παρνασσό, όπου στα τέλη της δεκαετίας του 80 πήγαινα σχεδόν κάθε ΣΚ για σκι.

      Απλά, μου αρέσει ο ήπιος καιρός, τόσο τον χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι, διότι είναι πιο εύκολη η επαφή με τη φύση, αλλά είναι και ιδανικός για την ανθρώπινη υγεία. Τα ακραία φαινόμενα είτε πρόκειται για καύσωνες, είτε για χιονιάδες επιβαρύνουν όπως έχει αποδειχτεί επιστημονικά την ανθρώπινη υγεία, προκαλούν καταστροφές και τελικά είναι και αλληλένδετα. Τον περσινό χειμώνα με τις συνεχείς ψυχρές εισβολές, ακολούθησε ένα καλοκαίρι με τους πιο πολλούς καύσωνες των τελευταίων ετών.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    7. η αλήθεια του καθένα - Χαρούλα (αυτή δεν πρέπει να είναι Τρικαλινή, Γιώργο, αλλά δεν το αποκλείω κιόλας. εντωμεταξύ δεν πήρα χαμπάρι και το ρεσιτάλ του Δημήτρη Σγούρου, προχθές, fb σου λέει μετά..)

      επομένως, δεκτές όλες οι υποκειμενικές αναφορές, που εξυμνούν την αντικειμενική ομορφιά του χιονιού και της βροχής [:-)]

      Διαγραφή
  11. Μια και μπήκε και έγινε και η αρκούδα μέρος της πρόγνωσης, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Αν της Υπαπαντής η αρκούδα λιαστεί ως το μεσημέρι, αλλά πάψει να λιάζεται από εκεί και μετά, τότε προγνωστικά πώς λειτουργεί αυτό; Με άλλα λόγια, αν έχει καλό καιρό μέχρι το μεσημέρι και στην συνέχεια βρέχει, τότε τι γίνεται;
    Για την Θεσσαλονίκη ακούγεται για βροχές τις απογευματινές ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μονο η ίδια η αρκούδα θα μπορούσε να μας διαφωτίσει επ' αυτού, αλλά ποιος πηγαίνει να τη ρωτήσει...

      Διαγραφή