Σύντομη μεταβολή του καιρού σχετικά μεγάλης έντασης

Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική κινείται γρήγορα νοτιοανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα προκαλέσει βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) μικρής διάρκειας αλλά σχετικά μεγάλης έντασης. Παράλληλα, θα ενισχύσει σημαντικά τους ανέμους, οι οποίοι στα δυτικά και νότια πελάγη θα φθάσουν τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Παρασκευή (5/1) τα καιρικά φαινόμενα θα σταματήσουν παντού, οι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι ελάχιστες όμως τιμές θα είναι χαμηλές και το νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός. Το Σαββατοκύριακο (6-7/1) αλλά και τη Δευτέρα (9/1) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα θα είναι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι ασθενείς άνεμοι και οι πρωινές ομίχλες κυρίως στα ηπειρωτικά.

Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4-1-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πρόσκαιρες βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά). Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 11 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τις πρωινές ώρες βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά). Άνεμοι ΒΔ 7 με 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 14 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά). Το απόγευμα βελτίωση. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 14 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες που το βράδυ θα περιοριστούν στα ΝΑ. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 7 με 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και στην Πάρνηθα χιονοπτώσεις. Το απόγευμα βελτίωση. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 12 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Πρόσκαιρες βροχές το πρωί. Λίγα χιόνια στον Χορτιάτη. Άνεμοι ΒΔ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 10 βαθμούς.

12 σχόλια:

  1. Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε και καλή χρονιά! Το μετεώγραμμα της ΕΜΥ δίνει σχεδόν 20mm χιονιού στην Κόνιτσα και πιθανό χιόνι ακόμη και στα Γιάννενα για απόψε. Υπάρχει πράγματι τέτοιο ενδεχόμενο ή είναι εκ προοιμίου άστοχη πρόβλεψη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε υψόμετρο 2 χιλιάδων μέτρων στο Παρνασσό είχε χιόνι μέχρι εκεί που έφτανε το μάτι. Και ο παγωμένος βοριάς ταξίδευε τα σύννεφα τόσο γοργά, που από τη μία στιγμή στην άλλη αποκάλυπτε τον ήλιο πάνω από την οροσειρά. Ναι, για μία μέρα απάτησα την αγαπημένη μου θάλασσα. Πάντως, στη Σαλαμίνα που βούτηξα Πρωτοχρονιά και σήμερα ένιωσα περισσότερο κρύο απ' ό,τι στην Αράχωβα ή, στη θέση Λιβάδι στους πρόποδες του Παρνασσού.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μία ισχυρή ηρεμιστική καιρική ένεση αύρο, για να τη βγάλουμε καθαρή μέχρι τα μέσα της άλλης εβδομάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως φένεται αρκετό νερό σε συνδιασμό με σφοδρούς ΒΔυτικούς ανέμους σε αρκετές περιοχές της χώρας αλλά κ χιονοθύελλες σε πολλά ορεινά ημιορεινά κ σε πόλεις της δυτικής Μακεδονίας.
      Μια καλή ένεση έστω κ πρόσκαιρα.

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή, σας αρέσει τώρα αυτός ο καιρός, που ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους στους έτσι κι αλλιώς βρώμικους δρόμους - ποτάμια της Αθήνας; Η Ελλάδα είναι μόνο για λιακάδα και μπονάτσα καλώς ή, κακώς. Οι κακοκαιρίες, ειδικά οι παρατεταμένες προκαλούν μόνο ζημιές και θύματα και επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία. Απλά, στην Ελλάδα μιλάμε εκ του ασφαλούς, επειδή έχουμε 9 στις 10 μέρες ήλιο και ουσιαστικά δεν βιώνουμε τις καταστροφικές συνέπειες μίας μεγάλης κακοκαιρίας.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Σεβαστή και η ...αντιπολίτευση. Ειδικά όταν προέρχεται από έναν χειμερινό κολυμβητή και πραγματικό φυσιολάτρη. Φίλε Βαγγέλη, θα ασκήσω όλη την επιρροή μου στο σοβιέτ των χειμωνολατρών του μπλογκ για να γλιτώσεις τη ...διαγραφή.

      Διαγραφή
    4. Μη φοβάσαι, Βαγγέλη μου. Εδώ μέσα κανείς δεν διώκεται για τις καιρικές του πεποιθήσεις. Έχουμε ...ανεξικαιρία!

      Διαγραφή
    5. ανεξικαιρία πάνω απ όλα, κ. Ζιακόπουλε, Βαγγέλη, μια και είμαστε εμείς πρώτοι μέλη μιας μικρής μειοψηφίας, που ακριβώς λόγω των 9 στις 10 ημερών ήλιου, προτιμά κάτι άλλο για τη δέκατη. το άλλο ελληνικό φως που υπενθύμισε ο αείμνηστος Αγγελόπουλος.
      (η δήλωση φρονήματος περιλαμβάνει καταφατικές απαντήσεις στις ερωτήσεις:
      1) είσαι σε διαρκή εγρήγορση όταν χιονίζει? πηγαίνεις από παράθυρο σε παράθυρο να συλλάβεις όλες τις εικόνες και να ελέγξεις την εξέλιξη?
      2) στέκεσαι να χαζέψεις τη νυχτερινή βροχή κάτω από τις λάμπες φωτισμού των δρόμων (προαιρετικά, θα συνεκτιμηθεί)
      )

      Διαγραφή
    6. Φιλε Βαγγελη ο κοσμος νομιζει οτι τον ταλεπωρει ο καιρος,οι ζημιες που γινονται κατα πλειοψηφια δε φταιει ο καιρος,και ζημιες ειναι οι πυρκαγιες,και το στραγγιγμα των ποταμων και των λιμνων που μια απ'αυτες πινει νερο η Αθηνα. Αλλα αν θελεις ξεκαθαρισε λιγο αν αυτο που σχολιασες ισχυει μονο για την Αθηνα. Αν ναι τοτε κακως που απαντησα για την περιοχη σου πιστευε οτι θελεις.Θα ικανοποιηθω ωμος απο καλες απαντησεις των Αθηναιων.

      Διαγραφή
  4. Από αύριο το βράδυ, που μπαίνουμε σιγά σιγά σε συνθήκες ...θερινής νάρκης, να κάτι να έχουμε να διαβάζουμε, να περνάει η ώρα και να μαθαίνουμε:

    Ο μηχανισμός του βορείου ρεύματος στο Αιγαίο - Ανατολικά ηπειρωτικά
    http://www.meteoclub.gr/themata/egkyklopaideia/7858-mixanismos-voreiou-reumatos-aigaio

    Πηγή: http://www.meteoclub.gr/themata/egkyklopaideia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιωργο εχω διαβασει το θεμα που προτεινες και ηταν εδιαφερων για μενα που δε γνωριζω λεπτομεριες για διαφορα μετεορ.θεματα.Ωμος πολυ μπερδεμα αυτος ο καιρος του β ρευματος ακομα και για τα προσινεμα.Αλλου ομβροσκιεςξ,αλλου καταματα,ανολογος και πως φυσαει απο 'δω απο 'κει κλπ. Ενα καλο χαμηλο απο δυτ. την ωρα του ψυχρου ρευμστος θα ηταν καλυτερα νομιζω.Μπορει και δω να υπαρχουν θεματα που δε τα γνωριζω.Θελω μονο αν μπορεις να μου πεις τετιου ειδους χιοναδες(συγκλησης) δινουν ψιλοχιονα;Και οπου δινουν δεν ειναι επειδη δεν ηταν στο οριο του υετου;Ευχαριστω.

      Διαγραφή
    2. Αυτό που εγώ έχω παρατηρήσει, ιδίως στους μεγάλους χιονιάδες της δεκαετίας του 2000 στην Αττική, είναι οτι (πέρα από την απαραίτητη ισχυρή ανώτερη υποστήριξη, τις θερμοκρασίες, τη θετική μεταφορά στροβιλισμού, τις τυχόν συγκλίσεις, τη θέση και "ποιότητα" του χαμηλού) το Β-ΒΑ ρεύμα και το Aegean effect είναι για εμάς σχεδόν πάντα, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο, βασικός παράγοντας για ισχυρές χιονοπτώσεις και καλές χιονοστρώσεις.

      Διαγραφή