Πού πας, ρε Καραμήτρο;

Πηγή: https://nsidc.org/arcticseaicenews/


20 σχόλια:

  1. !!!!!!Ουδεν σχολιον
    Καληνυχτα

    Σταματης Γιαλοψος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναμένω εναγωνίως να σχολιάσουν την ανάρτηση οι "ανώνυμοι" υποστηρικτές της θεωρίας ότι δεν υπάρχει υπερθέρμανση του πλανήτη μας, αλλά όλα είναι σκοτεινά σχέδια για να βγάλουν κάποιοι επιτήδειοι χρήμα...

    "Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ"... :-(

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει Κεμάλ, θέλει σωστοί χιλιάδες να ναι στους τροχούς, να 'ναι ψυχή η νύφη και γαμπρός ο νους..."



      Διαγραφή
    2. Νομίζω ότι υπερθέρμανση έχουμε μόνο στους πόλους, όπου καταγράφονται θερμοκρασίες πολύ πάνω από τις κανονικές τιμές. Απόρροια αυτού είναι η κλιματική αλλαγή στον υπόλοιπο πλανήτη με κάποιες περιοχές να έχουν υψηλότερες και κάποιες άλλες χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές. Γι' αυτό βλέπουμε, άλλωστε, και τους φονικούς χιονιάδες τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ και σε μικρότερη κλίμακα και στη βόρεια Ευρώπη.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. δεν το είχα υπόψη. τι ωραία σύνδεση, άξιον εστί-ένα το χελιδόνι-Κεμάλ-μπορεί ν' αλλάξει Κεμάλ.

      εώς και 20 βαθμούς θερμότερος ο Β. Πόλος από περιοχές του Καναδά, το εικοσαήμερο πέριξ της Πρωτοχρονιάς.

      στα δικά μας, θα μας μείνει τουλάχιστον η καλή παρέα από τον χειμώνα 2017-18 και αν έρθει και η φωτοβολίδα του Ορφέα του Περίδη, καλώς να έρθει..

      καλημέρα

      Διαγραφή
    4. Βαγγέλη και φίλε εκ Πίνδου, έχουμε αύξηση της επιφανειακής μέσης θερμοκρασίας της Γης κατά κάτι λιγότερο από ένα βαθμό τον τελευταίο αιώνα. αυτό είναι το στοιχείο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα και προκύπτει από πολλές συνδυαζόμενες (αλλά και) ανεξάρτητες μετρήσεις και μεθόδους. δεν αμφισβητείται ούτε από την αντίθετη πλευρά. η διχογνωμία είναι στην αιτία της υπερθέρμανσης.

      Διαγραφή
    5. Βαγγέλη, δεν γίνεται να έχουν ανεβεί οι θερμοκρασίες μόνο στις πολικές περιοχές. Απλά στις άλλες περιοχές δεν είναι τόσο ορατές οι επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας.
      Νίκο, διχογνωμία θα υπήρχε αν κάποιοι λένε ότι φταίει το διοξείδιο του άνθρακα και καποιοι άλλοι η ...κοσμική ακτινοβολία. Το να λές, κόντρα στις θερμοκηπικές ιδιότητες και στη μεγάλη αύξηση της συγκέντρωσης του συγκεκριμένου αερίου στην ατμόσφαιρα, ότι κάτι άλλο άγνωστο φταίει, δεν είναι επιστημονική θέση.

      Διαγραφή
    6. λάθος λέξη, εν τη ρύμη του λόγου, κ. Ζιακόπουλε. είναι γνωστό ότι συμφωνώ, η (μη) θέση είναι ότι η αύξηση συμβαίνει σα φυσική περιοδική συμπεριφορά του κλίματος του πλανήτη, χωρίς ειδική αιτία.
      απλώς, με αφορμή αυτό που είπε ο Βαγγέλης, σκεφτόμουν γιατί συμβαίνει αυτό ειδικά στην Αρκτική. έχει να κάνει με τη θερμοχωρητικότητα των ωκεανών, μιας και εκεί συσσωρεύεται μεγάλο μέρος της πλεονάζουσας ενέργειας?

      Διαγραφή
    7. Ακριβώς, Νίκο. Μεγάλο μέρος του ποσού της θερμότητας, που δεν μπορεί πλέον να απαχθεί προς το διάστημα δια της ακτινοβολίας λόγω της αύξησης της συγκέντρωσης των θερμοκηπικών αερίων και κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, απορροφάται από τους ωκεανούς με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας των νερών σε αρκετό βάθος. Η Αρκτική, σε αντίθεση με την Ανταρκική, δεν έχει στεριά και γι αυτό εκεί οι επιπτώσεις είναι θεαματικές.

      Διαγραφή
  3. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση,κοιταξτε να δείτε τι γίνεται,προσωπικα είμαι 40 χρόνων,τα τελευταία 10 ,χρόνια έχουνε αλλάξει οι χειμώνες στην ελλαδα,μικροτερη διάρκεια φαινομένων,κ υψηλότερες θερμοκρασίες,καλο βράδυ σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κ ζιακοπουλε,σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση σας,αντωνης,μυτιληνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. NW Pindos
    Κάθε φορά που γίνεται λόγος για κλιματική αλλαγή προβληματίζομαι πάνω σε δύο ζητήματα: α) σε τι βάθος χρόνου πρέπει να ανάγεται η παρατήρηση και η στατιστική ανάλυση για να μιλάμε για κλιματική αλλαγή και σε τι έκταση; (χρόνια; 2,3,4,10 πόσα; δεκαετίες; σε έκταση μιας Ηπείρου, δύο Ηπείρων; όλου του πλανήτη;) και β) αν για τη διαπιστούμενη κλιματική αλλαγή υπεύθυνη είναι η παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον ή αν πρόκειται για μία φυσική διεργασία, που είναι πάνω από τις δυνάμεις του ανθρώπου.
    Αναφορικά με τον καιρό προβληματίζομαι επίσης αναφορικά με την αξιοπιστία των μακροπρόθεσμων προγνώσεων ως προς τα εξής: Καταρχήν δεν αναφέρομαι στις προγνώσεις π.χ. ενός καναλιού ενημέρωσης, που είναι συνήθως τριήμερες (και πρέπει να είναι τριήμερες - τετραήμερες) ώστε να υπάρχει κατά το δυνατόν συνδυασμός έγκυρης σε ποσοστό σχεδόν 100% ενημέρωσης αλλά και έγκαιρης ενημέρωσης, αλλά αναφέρομαι στις μακροπρόθεσμες άνω των 10-15 ημερών και αυτό διότι υπάρχουν χάρτες που δείχνουν τον καιρό πολλές μέρες μπροστά. Αυτό καταρχήν σημαίνει ότι μια ισχνή πρόβλεψη έστω και σαν τάση μπορεί να γίνει γιατί διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος για την οργάνωση ενός πεδίου μακροπρόθεσμων αναλύσεων. Αυτό που έχω γενικότερα παρατηρήσει είναι ότι οι μακροπρόθεσμες για καλοκαιρία ή για άνοδο ή για πτώση της θερμοκρασίας συνήθως επαληθεύονται. Αυτό, που δύσκολα επαληθεύεται ή εν πάσει περιπτώσει είναι εξαιρετικά αβέβαιο είναι μια μακροπρόθεσμη πρόβλεψη ως προς τα φαινόμενα έστω και σαν τάση (υετός, βροχές, χιόνι κλπ.). Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι όλες οι περιοχές π.χ. στην Ελλάδα, που ζούμε δεν βρέχονται ούτε χιονίζονται με το ίδιο σύστημα. Σύστημα κακοκαιρίας Δ-ΒΔ συνιστώσας θα επηρεάσει κατά πολύ λιγότερο π.χ. την Αττικοβοιωτία (για χιόνι πιστεύω με τίποτα) σε σχέση με τη Δ-ΒΔ χώρα, όπως και σύστημα Β-ΒΑ δεν είναι δυνατόν να επηρεάσει τα Δ-ΒΔ όσο τις ανατολικές περιοχές, που βρέχονται από Αιγαίο. Διαφορές υπάρχουν ακόμη και σε όμορους νομούς. Σε αυτό που ανέφερε ένας φίλος παραπάνω ότι έχουμε μικρότερη διάρκεια φαινομένων είναι γεγονός. Παλαιότερα, συστήματα Δ-ΒΔ συνιστώσας ξεπερνούσαν την Πίνδο, σάρωναν δυτική - κεντρική Μακεδονία και επηρέαζαν γεμάτα μέχρι και την Ανατολική Μακεδονία. Τώρα μπορεί να δει κανείς δυτικά του κορμού της Πίνδου να γίνεται χαμός και ανατολικά του κορμού, ακόμη και στον ίδιο νομό να επικρατούν ήπιες καταστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με βάση τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, το μικρότερο χρονικό διάστημα για συζητήσεις και εξαγωγή συμπερασμάτων για την κλιματική αλλαγή είναι τα 30 χρόνια. Η κλιματική αλλαγή αφορά σε όλον τον πλανήτη, ανεξάρτητα από το πώς εκδηλώνεται στις διάφορες περιοχές του. Βάσιμη είναι η άποψη ότι η θέρμανση της Γης επιδρά στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, άσχετα αν εμείς δεν μπορούμε να βρούμε άκρη λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος και της λεγόμενης φυσικής μεταλητότητάς. Για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προγνώσεις μπορείς να συμβουλευτείς παλαιότερες αναφορές.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινήσεις.

      Διαγραφή
  6. Ρε παιδιά σόρρυ κιόλας , πριν από 10 χρόνια λέγαμε υπερθέρμανση πλανήτη, τώρα κλιματική αλλαγή.λιγο κουλό μου φαίνεται.για ποιο λόγο ;η αλλαγή αυτή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, που λέμε και σήμερα, είναι ταυτόσημη με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Τη λέξη "ανθρωπογενή" άλλοι τη ξεχνούν καλοπροαίρετα και άλλοι κακοπροαίρετα.

      Διαγραφή
  7. Μπορεί κάποιος να με παραπέμψει σε κάποια κλιματική εκτίμηση του Φεβρουαρίου από Νoaa ή από οποιοδήποτε κέντρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρεπει πρωτα απο ολα να πεισθει ο απλος κοσμος ο οποιος στο θεμα της κλιματικης αλλαγης αντιδρα με ενα <>.Αν δεν ευαισθητοποιηθουν αυτοι οι εχοντες τα οποια κερδη θα συνεχισουν ανενοχλητοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή