Τι συμβαίνει με την Αρκτική;


Αποκλίσεις της θερμοκρασίας του αέρα στην Αρκτική και την Ανταρκτική τον Φεβρουάριο του 2018 σε σχέση με τη μέση τιμή του συγκεκριμένου μήνα της περιόδου 1981-2010.
Source: ERA-Interim. (Credit: ECMWF Copernicus Climate Change Service)


Πριν από λίγες μέρες, ο
Mark Serreze, Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου (NSIDC) των ΗΠΑ, σχολιάζοντας όσα από πλευράς θερμοκρασιών συνέβησαν τον περασμένο χειμώνα στην Αρκτική, μίλησε για «τρελά πράγματα» και συμπλήρωσε ότι από το 1982 που ασχολείται με το θέμα δεν είδε ποτέ στη συγκεκριμένη περιοχή τέτοια κύματα καύσωνα (heat waves).  


Για τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην Αρκτική και τη σύνδεσή τους με τον καιρό των μέσων πλατών υπάρχουν στο μπλογκ αρκετά άρθρα*, τα περισσότερα από τα οποία  αναρτήθηκαν με αφορμή τον πολύ ψυχρό χειμώνα του 2014 στη ΒΑ Αμερική. Φέτος το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή τον ψυχρό χειμώνα που βίωσε η Β-ΒΑ Αμερική και κυρίως τον εξαιρετικά ψυχρό Φεβρουάριο που βίωσαν οι περισσότερες περιοχές της Ευρώπης. Για την πλειονότητα των επιστημόνων δεν τίθεται ερώτημα αναφορικά με το αίτιο της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας της Γης στο σύνολό της. Ωστόσο, υπάρχουν δύο ζητήματα που σχετίζονται με αυτά που συμβαίνουν στην Αρκτική. 

Το πρώτο από αυτά τα ζητήματα έχει να κάνει με το ρυθμό ανόδου της θερμοκρασίας του αέρα στην Αρκτική που είναι διπλάσιος από το ρυθμό με τον οποίο ανεβαίνει η θερμοκρασία του αέρα στον υπόλοιπο πλανήτη. Αυτός είναι ο ένας λόγος της δραματικής μείωσης της έκτασης της παγοκάλυψης στην περιοχή, ενώ ο άλλος λόγος έχει να κάνει με την αύξηση της θερμοκρασίας των νερών της θάλασσας. O κλιματολόγος Brian Brettschneider του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας της Αρκτικής στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας Φέρμπανκς λέει ότι το χειμώνα ο θαλάσσιος πάγος «λειτουργεί ως καπάκι που κρατάει τη θερμότητα του νερού» και όσο αυτός συρρικνώνεται τόσο περισσότερη θερμότητα απελευθερώνεται στον αέρα. Ο απελευθερωμένος θερμός αέρας εμποδίζει το σχηματισμό νέου θαλάσσιου πάγου και μειώνει τον υπάρχοντα πάγο με αποτέλεσμα όλο και περισσότερη θερμότητα να διαφεύγει από το νερό στον αέρα σε έναν φαύλο κύκλο που μπορεί κάποιος εύκολα να αντιληφθεί πού τελικά θα οδηγήσει. Υπάρχει και μια άλλη θεωρία που μπορεί να έχει βάση. Με το λιώσιμο του πάγου, την άνοδο της θερμοκρασίας των μονίμως παγωμένων εδαφών που περικλείουν την Αρκτική και, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, την αύξηση του υετού που προκαλεί η κλιματικη αλλαγή στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, αυξάνεται η παροχή των ποταμιών που χύνονται σε αυτήν. Το γλυκό νερό που ρέει στη θάλασσα, όντας θερμότερο, ανεβάζει τη θερμοκρασία και μειώνει την αλατότητα των νερών της. Μακροπρόθεσμα, η μείωση της αλατότητας των νερών είναι πιθανό να επηρεάσει (επιβραδύνει) την ταχύτητα του Ρεύματος του Κόλπου, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που έρχεται από το μέλλον.

Το δεύτερο ζήτημα που απασχολεί μετεωρολόγους και κλιματολόγους σχετίζεται με τον τρόπο που η θερμαινόμενη  Αρκτική επηρεάζει τον καιρό των μέσων γεωγραφικών πλατών. Όπως αναφέρθηκε παλαιότερα στο μπλογκ, η βασική υποστηρίκτρια της θεωρίας ότι η ταχύτατα θερμαινόμενη Αρκτική συνδέεται με την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων χειμωνιάτικων καταστάσεων στα μέσα πλάτη είναι η Τζένιφερ Φράνσις που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς του New Jersey. Η θεωρία της Φράνσις λέει ότι με την όλο και πιο μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας στις πολικές περιοχές ελαττώνεται η διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ αυτών και των περιοχών των μέσων πλατών με αποτέλεσμα την ελάττωση της ταχύτητας των δυτικών ανέμων (εξασθένηση του πολικού αεροχειμάρρου). Με εξασθενημένους όμως τους δυτικούς ανέμους οι «παγιδευμένες» στα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη αρκτικές αέριες μάζες γίνονται όλο και πιο επιρρεπείς στη διαφυγή τους προς τα μικρότερα γεωγραφικά πλάτη (μεσημβρινή ροή). Η αλήθεια είναι ότι όσο περνούν τα χρόνια η θεωρία της Αμερικανίδας κερδίζει αποδοχή, αλλά υπάρχει ακόμα σκεπτικισμός από συναδέλφους της, οι οποίοι θεωρούν ότι τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και ότι για το συγκεκριμένο θέμα οι γνώσεις μας δεν είναι ακόμη επαρκείς.

Η περίπτωση της Ανταρκτικής είναι διαφορετική. Αυτό βασικά συμβαίνει γιατί τα  πρότυπα των ανέμων και των θαλάσσιων ρευμάτων που την περιβάλλουν την απομονώνουν από τις παγκόσμιες καιρικές συνθήκες, διατηρώντας την σχετικά κρύα. Αναφορικά με την τάση της θερμοκρασίας του αέρα στη συγκεκριμένη ήπειρο, σε μελέτη του καθηγητή του πανεπιστημίου  της Ουάσινγκτον Έρικ Στάιγκ και των συναδέλφων του διαπιστώθηκε ότι από το 1957 έως το 2006 η μέση θερμοκρασία της Ανταρκτικής ανεβαίνει με ρυθμό 0,05οC ανά δεκαετία. Ο ρυθμός θέρμανσης της δυτικής Ανταρκτικής υπερβαίνει τους 0,10οC και είναι εντονότερος το χειμώνα και την άνοιξη, αλλά αντισταθμίζεται μερικώς από την πτώση της θερμοκρασίας που παρατηρείται στην ανατολική Ανταρκτική. Ωστόσο, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην Ανταρκτική είναι πολύ περισσότερο εμφανής από τη συρρίκνωση τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων πάγων που την περιβάλλουν. Μέχρι πριν από πολύ λίγα χρόνια η έκταση των θαλάσσιων πάγων τη χειμερινή περίοδο παρουσίαζε αυξητικές τάσεις, αλλά τώρα πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει. Επαληθεύτηκαν έτσι πολύ γρήγορα οι επιστήμονες εκείνοι που πίστευαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής θα ξεπερνούσε όλες τις επιρροές που προκαλούσαν την περίεργη αύξηση της έκτασης των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής.

Τα ημερολόγια των ηρωικών εξερευνητών των πολικών περιοχών του πλανήτη μας των περασμένων αιώνων υποδηλώνουν ότι το σύστημα της Ανταρκτικής λειτουργεί ως επί το πλείστον εντός των φυσιολογικών ορίων, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για την Αρκτική. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι η Αρκτική έχει ήδη μπει σε έναν καταστρεπτικό κύκλο, όπου, όπως προαναφέρθηκε, το θερμότερο νερό λιώνει περισσότερο πάγο, με αποτέλεσμα να θερμαίνεται η ατμόσφαιρα και να ανατροφοδοτείται το φαινόμενο. Η διαχρονική τάση ελάττωσης της έκτασης του πάγου της Αρκτικής μπορεί να παρομοιαστεί με μια μπάλα που, κατεβαίνοντας έναν ανώμαλο λόφο, κάποιες φορές αναπηδά χτυπώντας σε κάποια πέτρα και κάποιες φορές όχι (φυσική μεταβλητότητα του φαινομένου), αλλά τελικά θα φτάσει στον πάτο. Αυτή η στιγμή θα είναι εκείνη που στο τέλος του καλοκαιριού κάποιας χρονιάς θα έχει λιώσει όλος πάγος της Αρκτικής.

Τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην Αρκτική είναι σημαντικά καθώς μας δίνουν μια εικόνα της νέας κανονικότητας του κλιματικού συστήματος στο μη-μακρινό μέλλον. Για να δούμε με περισσότερη βεβαιότητα και ακρίβεια προς τα πού πηγαίνουμε, είναι αναγκαίο να μάθουμε όσο καλύτερα μπορούμε τι μας έφερε ως εδώ. Αναφορικά με τις επιπτώσεις του φαινομένου στον καιρό των μέσων πλατών, το πιθανότερο είναι να αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισης ακραίων φαινομένων στους άξονες ψυχρό-θερμό και υγρό-ξηρό. Επειδή έχουμε οργανώσει τη ζωή μας με βάση την κανονικότητα του κλίματος του προηγούμενου αιώνα, οι όποιες άγνωστες ακόμα αλλαγές θα μας κοστίσουν ακριβά, ιδιαίτερα αν είναι μεγάλες.

---------------------------------------------------------------------------------
* Βλέπε επιλογές: ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ (Η απόγνωση των πολικών αρκούδων και η χαρά (;) των πιγκουίνων, Η αινιγματική Ανταρκτική κ.ά), ΕΠΙΚΑΙΡΑ (Σαν παραμύθι, Οι παραξενιές του φετινού χειμώνα στη Β. Αμερική και την Ευρώπη κ.ά.) και ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ (Αρκτικές εισβολές στη ΒΑ Αμερική και την Ευρώπη).    

23 σχόλια:

  1. Καλημέρα κ ζιακοπουλε,να στε πάντα καλά που αφιερώνεται τόσο χρόνο για μία σφαιρική ενημέρωση,προσπαθωντας να δώσετε απαντήσεις στις απορίες κ στους προβληματισμούς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα τα κράτη που έχουν, κατά το διεθνές δίκαιο, κυριαρχικά δικαιώματα στην Αρκτική και την υφαλοκρηπίδα της, ετοιμάζουν ήδη τα γεωτρύπανα. Κατά τα άλλα, κόπτονται για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον. Μιά ακόμα περίπτωση που η υποκρισία περισσεύει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν ειχε ασχοληθει και την δεκαετια του 1930 ο κυριος Mark Serreze (τον μεσαιωνα τον αφηνω απ εξω που ειχε λιωσει σχεδον εντελως η Αρκτικη) θα ειχε διαπιστωσει πως και τοτε οι θερμοκρασιες στη περιοχη ηταν σχεδον ιδιες με σημερα. Φυσικα δεν ζουσε τοτε και δυστυχως εχουμε τη κακια συνηθεια να περιοριζομαστε στις τελευταιες δεκαετιες που ειναι ενα τιποτα μπροστα στην ιστορια του κλιματος. Εχω στην διαθεση μου αποκομματα εφημεριδων της δεκαετιας του 1930 που μιλουν για εντυπωσιακο λιωσιμο της Αρκτικης την περιοδο εκεινη και ταξιδια απο εμπορικα πλοια που διερχονταν μεσο Αρκτικης σε περιοχες που σημερα υπαρχει παγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου κάνει εντύπωση η άνεση με την οποία απαξιώνετε έναν άνθρωπο που κατέχει σημαντική θέση και μελετά το συγκεκριμένο θέμα μια ζωή. Έχετε την εντύπωση ότι μπορεί κάποιος υπεύθυνος άνθρωπος να τοποθετηθεί δημόσια, λέγοντας ανακρίβειες;

      Διαγραφή
    2. Ενταξει αφου εχεις αποκομματα εφημεριδας και αφου γραφεις στο ιντερνετ και το λες εσυ, θα εχεις δικιο εσυ και οχι ο επιστημονας που αναφερεσαι που θα εχει φαει καμια 10-20ρια χρονια που να ασχολειται καθημερινα με το κλιμα στην Αρκτικη και μελετες επι μελετων για αυτην....

      Διαγραφή
  4. Πλεον ειναι προφανεστατος ο λογος που καποιοι κυριοι λενε αυτα τα πραγματα. Δεν θελω να επεκταθω αλλο για ευνόητους λογους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και κατι αλλο. Επειδη λετε πως εχω την εντυπωση οτι μπορει καποιος υπευθυνος ανθρωπος να τοποθετηθεί δημοσια λεγοντας ανακριβειες. Η απαντηση μου απλη. Οπως ακριβως βγαινουν και τα πολιτικα προσωπα που επισης θεωρούνται υπευθυνα και λενε χιλιαδες ψεματα και ανακριβειες στον λαο. Ο λογος προφανης και στις δυο περιπτωσεις. Επιπλεον φορολογια χρηματιστηριο εμποριας ρύπων και αλλα πολλα δυσαρεστα που θα δουμε στο μελλον. Εδω θελω να τονισω πως δεν σας κατηγορω για κατι!!! Εχετε τη δικη σας γνωμη επι του θεματος και καλα κανετε και ακουγονται ολες οι αποψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι που το λέω, αλλά από άγνοια ή προκατάληψη έχετε υψώσει τείχη μεταξύ του εαυτού σας και της επιστημονικής αλήθειας. Για να μην παρεξηθηθώ, σπεύδω να δηλώσω ότι δεν ισχυρίζομαι ότι εγώ την κατέχω, αλλά τουλάχιστον προσπαθώ να τη μάθω από ανθρώπους που έχουν ξοδέψει τη ζωή τους στα εργαστήρια ή τις ερημιές του κόσμου.

      Διαγραφή
  6. Γιατί υπάρχει τόσο ενδιαφέρον για την Αρκτική, όπου έχουμε το 8% των πάγων της γης, ενώ στην Ανταρκτική που έχουμε το 92% των πάγων της γης, διαβάζουμε πολύ λιγότερες ενημερώσεις;
    Αυξάνονται ή μειώνονται τελικά οι πάγοι παγκοσμίως και με βάσει την αναλογική τους παρουσία στον πλανήτη μας;
    Προβληματισμούς θέτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το πρώτο ερώτημα η απάντηση είναι ότι ...αγαπάμε περισσότερο τις πολικές αρκούδες από τους πιγκουίνους. Για το δεύτερο προβληματισμό σας, αναρωτιέμαι σε ποιο σημείο του άρθρου είδατε ότι κάπου στη Γη αυξάνονται οι πάγοι. Αν κάτι τέτοιο διαβάσατε κάπου αλλού, ζητήστε από εκεί τις απαντήσεις.

      Διαγραφή
    2. η Αρκτική σημειώνει τις δραματικότερες αλλαγές, που ήδη φαίνονται να επηρεάζουν πολυπληθείς περιοχές του Β. Ημισφαιρίου. η Ανταρκτική, όπως αναφέρει και το άρθρο, είναι πιο σταθερή, πιο απομονωμένη και είναι στεριά, με ότι συνεπάγεται αυτό για το επίμαχο ζήτημα. επιπλέον είναι και οι λόγοι γεωτρύπανου, που ανέφερε πολλάκις ο Γιώργος. "ακόμα και ο Β. Πόλος λιώνει σαν παγωτό", Κωνσταντίνος Β, εν έτει 2007.
      καλημέρα,καλή Κυριακή.

      Διαγραφή
  7. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ : ο χειμώνας πέρασε και δεν ακούμπησε, ήδη κάποιοι ξεκίνησαν βουτιές στον Σαρωνικό (δε μιλάω για την Κρήτη.. ) και από την άλλη θυμίζω ότι πέρυσι 17 Ιουλίου χιόνισε (έστω και λίγο) στον Όλυμπο! Το θέμα δεν είναι αν συνέβαιναν όλα αυτά και παλαιότερα Σαφώς και συνέβαιναν. Αλλά όταν συνέβαιναν αποτελούσαν είδηση, γι αυτό και το έγραφε και η εφημερίδα! Πλέον δεν είναι είδηση αλλά...συνήθεια!Και το να εθελοτυφλούμε ή να προσπαθούμε να το υποτιμήσουμε κάνει κακό διότι αποδυναμώνει τις φωνές που λένε ότι θα πρέπει να βρούμε λύση... χθές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν σας παρεξηγω. Αντιθετα χαιρομαι που μου απαντατε ειλικρινα λεγοντας αυτα που πραγματικα πιστευετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα σε όλους.

    Το να μην συνφωνούν όλοι με μία άποψη αποτελεί (κατά τη γνώμη μου) υγεία. Το να ζούνε όμως κάποιοι μονίμως σε καθεστώς... θεωριών συνωμοσίας με ξεπερνάει. Ναι, δυστυχώς το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα σήμερα, ο καπιταλισμός, μπορεί να βγάζει λεφτά ακόμα και από το βιασμό του φυσικού περιβάλλοντος που συντελείται εδώ και 2 αιώνες (από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης δηλαδή), μέσω του χρηματιστηρίου ρύπων για παράδειγμα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει τις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν στο παγκόσμιο κλίμα τα τελευταία χρόνια.

    Το να αγνοεί κάποιος τα σημάδια και να αγναντεύει ψηλά (συγνώμη για το αδόκιμο της έκφρασης αλλά κάπου υπάρχουν και κάποια όρια) είναι επικίνδυνο, παράλογο και καταστροφικό. Το να προσπαθεί κάποιος να μειώσει ή να ακυρώσει το επιστημονικό έργο καταξιωμένων ειδικών που έχουν "φάει" τη ζωή τους ολόκληρη με την έρευνα στα πεδία ειδικότητάς τους, χωρίς να έχει την παραμικρή κατάρτηση και χωρίς κανένα αντεπιχείρημα με επιστημονική βάση, είναι τουλάχιστον... άκυρο.

    Η συντριπτική (ευτυχώς) πλειοψηφία του κόσμου ανησυχεί βαθιά για το πού το πάει ο καιρός και το κλίμα παγκοσμίως. Και φυσικά είναι δύσκολο να προβλέψουμε τις συνέπειες της συνεχιζόμενης καταστροφής του περιβάλλοντος: για παράδειγμα - όπως εύστοχα αναφέρει και ο κύριος Ζιακόπουλος - από τη μια λίωνουν οι πάγοι (=γλυκό νερό) της Αρκτικής και από την άλλη αυτό θα έχει ως συνέπεια (μαζί με τις άλλες ποσότητες γλυκού νερού που χύνονται από τα ποτάμια στον Ατλαντικό) να διακοπεί ενδεχομένως βίαια η κίνηση του Ρεύματος του Κόλπου, οπότε θα παιχτεί ίσως μια διελκυστίνδα ανάμεσα στην αύξηση της θερμοκρασίας της Αρκτικής και της διακοπής του Golf Stream.

    Η αλλαγή του κλίματος είναι εδώ. Οι αρνητές της απλά (στην καλύτερη - αθώα περίπτωση) απλά εθελοτυφλούν.

    Και παρεμπιπτόντως, νυσάφι πλέον με τους "Ανώνυμους".

    Καλή πρώιμη ανοιξιάτικη Κυριακή σε όλους τους καιρόφιλους.

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ενδεχόμενη επιβράδυνση του ρεύματος του Κόλπου, για τους λόγους που αναφέρθηκαν, μπορεί να αποτελέσει αρνητική ανάδραση προς την κατεύθυνση εξισσορόπησης του κλιματικού συστήματος. Με ποιό τίμημα όμως; Όταν οι άνθρωποι είναι ανίκανοι η απρόθυμοι να αναλάβουν κόστος και πρωτοβουλίες, ίσως έρθει η ίδια η φύση να αποκαταστήσει τα πράγματα. Με περισσότερο η λιγότερο βίαιο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ φίλε μου! Η φύση έχει τη δυνατότητα της αυτορύθμισης, αρκεί να την αφήσεις να το πράξει!

      Διαγραφή
    2. Ο Βρετανός Τζέιμς Λάβλοκ, βιολόγος, φυσικός - φιλόσοφος και συγγραφέας, έγινε διάσημος το 1979 με το βιβλίο του Γαία: Μια Νέα Ματιά στη Ζωή πάνω στη Γη. Στο βιβλίο του ο Τζέιμς Λάβλοκ διατύπωσε τη θεωρία ότι ο άνθρωπος και γενικότερα όλα τα έμβια όντα είναι ενσωματωμένα στον πλανή¬τη μας, τον οποίο φαντάστηκε ως έναν οργανισμό, τη Γαία. Κατά τις αρχικές απόψεις του Λάβλοκ, το σύστημα μπορεί να αυτοδιορθωθεί, αν υποστεί επικίν¬δυνη βλάβη. Με άλλα λόγια, ο συγγραφέας είχε την άποψη ότι οι εσωτερικοί μηχανισμοί της Γαίας είναι ικανοί να εξαλείψουν τις εμφανιζόμενες κλιματικές αποκλίσεις σε μια διαδικασία αυτορρύθμισης του κλιματικού συστήματος του πλανήτη μας. Μια δεκαετία αργότερα, το 1989, όταν τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πλανήτης υπερθερμαινόταν, ο Τζέιμς Λάβλοκ αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ο ρόλος του ανθρώπου στην υπόθεση της Γαίας είναι πολύ πιο σημαντικός από εκείνον που του είχε δώσει αρχικά. Και σαν να μην έφθανε αυτό, είκοσι χρόνια αργότερα, το 2009, έγραψε ότι περάσαμε το σημείο από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή και έκανε την πρόβλεψη ότι «θα είμαστε τυχεροί αν το 20% της ανθρωπότητας επιβιώσει της επικείμενης κλιματικής καταστροφής».
      Οι ζοφερές προβλέψεις του Τζέιμς Λάβλοκ φαίνονται υπερβολικές. Όμως, θεωρώ εξαιρετικά ρεαλιστική τη διαπίστωση και συνάμα την πρόβλεψη ότι η διαδικασία αυτορρύθμισης του κλιματικού συστήματος της Γης έχει αρχίσει και τις επόμενες δεκαετίες θα συνεχιστεί με εντονότερους ρυθμούς. Το μεγάλο πρόβλημα για μας είναι ότι η φύση δεν νοιάζεται αν στις συνεχώς εξελισσόμενες κλιματικές συνθήκες μπορούν να επιβιώσουν οι άνθρωποι και γενικά όλα τα έμβια όντα που κατοικούν σήμερα στον πλανήτη μας.

      Διαγραφή
    3. Η τελευταία πρόταση στο σχόλιο-απάντηση του κ.Ζιακόπουλου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι είναι πολλοί εκείνοι που σπεύδουν να μας καθησυχάσουν λέγοντάς μας "μη νοιάζεστε για την κλιματική αλλαγή, συνεχίστε με λιγνίτες και πετρέλαια, η μητέρα - φύση θα αυτορρυθμιστεί". Δε μας λένε όμως με ποιό κόστος για τον ανθρώπινο πολιτισμό και το περιβάλλον θα συμβεί αυτό. Θα μπορούσε κάποιος να κάνει έναν παραλληλισμό, στο επίπεδο της οικονομικής θεωρίας, με την λεγόμενη αυτορρύθμιση των αγορών. Γίνεται, αλλά γίνεται σε βάρος των κοινωνιών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων.

      Διαγραφή
  11. Δυστυχώς φίλοι... η κλιματική αλλαγή είναι εδώ άλλωστε το βλέπουμε όλοι, χειμώνες ότι να ναι καλοκαίρια το ίδιο. Δεν βρέχει ένα μήνα... πάρε το νερό του μήνα σε 2 ώρες... Βέβαια κάποιοι (μαζί κι εγώ) θα θέλαμε να μην χιονίζει όλο το μήνα αλλά να ρίξει ένα σοβαρό χιόνι έστω μια μέρα που τα τελευταία χρόνια το ψάχνουμε κι εδώ στην Τρίπολη...που πριν κάποια χρόνια και μιλάω για δεκαετία 90 βλέπαμε χιόνια για μια βδομάδα... Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι χιόνιζε μια βδομάδα κάθε μερα έτος 1996 97 κάπου εκεί... και τώρα χιονίζει για μισή μέρα και λέμε χιόνισε! Σίγουρα σε σχέση με το παρελθόν έχουν αλλάξει πολλά. Κρατώ τις τελευταίες λέξεις του άρθρου που ο δάσκαλος έχει απόλυτο δίκιο ότι έχουμε οργανώσει τη ζωή μας σύμφωνα με τον προηγούμενο αιώνα... γιατί το μέλλον άγνωστο φίλοι μου. Γιώργος Τρίπολη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα και καλή Κυριακή σε όλους! Κύριε Ζιακόπουλε θα μας γράψετε από σήμερα για την επικείμενη αλλαγή του καιρού για το επόμενο Σαββατοκύριακο, ή θα περιμένουμε από τα μέσα της εβδομάδας να μας ενημερώσετε; Δεν ξέρω αν συμφωνείτε μαζί μου, αλλά σχεδόν όλα τα παγκόσμια μοντέλα δείχνουν κάπως ποιο χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού την επόμενη Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κύριε Ζιακόπουλε, κατά τη γνώμη μου αυτή η φράση ότι ο πάγος λειτουργεί ως καπάκι που κρατάει τη θερμότητα του νερού, δείχνει σε πολύ απλοϊκές γραμμές το μηχανισμό που ενεργοποιήθηκε στην Αρκτική. Λειτουργεί ως βαλβίδα ασφαλείας της υπερθέρμανσης του πλανήτη και μ' αυτόν τον τρόπο αποβάλλει από τον ωκεανό το πλεόνασμα προς τα έξω. Όπως περίπου ο ανθρώπινος οργανισμός που μετά από υπερένταση αποβάλλει τη θερμότητα μέσω του κυκλοφορικού συστήματος κάνοντας το σώμα να εκπέμπει περισσότερη θερμότητα προς τα έξω από τα σημεία του σώματος που το αίμα μπορεί να ρεύσει πιο εύκολα και πιο κοντά στο εξωτερικό περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πολύ ενδιαφέρον άρθρο σήμερα στο tvxs.gr για το θέμα. επειδή είναι μακροσκελές σταχυολογώ: από νωρίς (μετά τον 2ο παγκόσμιο) οι μεγάλες δυνάμεις, με προεξάρχουσα τη Ρωσία, άρχισαν να διαβλέπουν ποικίλες ευκαιρίες εκμετάλλευσης του χώρου, κυρίως στρατιωτικές (πυρηνικές δοκιμές) και εξόρυξης (πολλών ειδών) πολύτιμων ορυκτών. με την κλιματική αλλαγή οι δυνατότητες εκμετάλλευσης πολλαπλασιάζονται, καθώς σε αντίθεση με την Ανταρκτική, όπου με συνθήκη του 1959 θεωρείται επιστημονική και αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή, στην Αρκτική το πεδίο είναι ελεύθερο. ενδεικτικό της κλιματικής αλλαγής και των σχεδίων που την συνοδεύουν, είναι το ταξίδι ρεκόρ ρωσικού παγοθραυστικού-δεξαμενόπλοιου τον Αύγουστο του 2017, μέσω Βόρειας Θάλασσας: Νορβηγία-Ν. Κορέα σε 19 μέρες.
    καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο εξαιρετικό το άρθρο! Εδώ ταιριάζει (αφού πάμε και για Μεγάλη Εβδομάδα) το "Διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου εαυτοίς και επί τον ιματισμόν μου έβαλον κλήρον"...

      Διαγραφή