Ευμετάβλητος καιρός, χωρίς όμως κάποια χειμωνιάτικου τύπου σημαντική αλλαγή


Βαρομετρικό χαμηλό στα ΒΔ Βαλκάνια, συνοδευόμενο από ασθενές ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται Α-ΒΑ. Ένα νέο χαμηλό που σχηματίζεται στη Δ. Μεσόγειο αναμένεται να κινηθεί ανατολικά. Με αυτή την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, οι βροχές που θα σημειωθούν το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) στη χώρα θα είναι τοπικές και οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ ως τα 7 μποφόρ (Α. Αιγαίο). Την Πέμπτη (8/3) πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε Δ-ΒΔ με ένταση 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Την Παρασκευή (9/2) οι πιθανότητες βροχής είναι πολύ περιορισμένες και οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα. Το Σαββατοκύριακο (10-11/3) σε όλη τη χώρα θα επικρατήσει καλοκαιρία με ανέμους το πολύ 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, αρχής γενομένης από τη Δ. Ελλάδα.

Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 7-3-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές νωρίς το πρωί στη Θράκη και το απόγευμα στα ορεινά της Μακεδονίας. Άνεμοι ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 20 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές κυρίως στα ΒΔ, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6έως 20 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 22 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών στο Α. Αιγαίο. Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 24 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι ΝΔ 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι γρήγορα σε ΒΔ με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 11 έως 22 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 18 βαθμούς.

12 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Δάσκαλε,

    Πολύ φοβάμαι οτι αυτή η εμμονή της κυκλοφορίας δεν θα μας βγει σε καλό. Πολύ έντονες θερμές μεταφορές,αρκετή ζέστη τόσο νωρίς,κάπου θα γυρίσει μπούμεραν όλο αυτό. Όσες φορές ο καιρός δεν συμβαδίζει με τα κλιματικά δεδομένα και βιάζεται πολύ, το βρίσκουμε μπροστά μας. Αν βγάλει κάτι η όλη κυκλοφορία τέλος του Μάρτη(3ο δεκαήμερο) θα είναι ολική καταστροφή για τις καλλιέργειες,τα δέντρα αλλά γενικώς και για την φύση. Δύσκολα θα πάει ο καιρός ανοιξιάτικα έως και καλοκαιρινά όλο το μήνα. Κάτι κρύβεται και δυστυχώς όταν έχουμε τόσες έντονες μεταβολές και τόσο πρόωρες ζέστες δεν μας βγαίνει σε καλό.

    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμμερίζομαι τους φόβους σου, φίλε μου. Ωστόσο, τα σενάρια είναι πολλά. Πέρα από το να συμβεί μια έντονη ψυχρή εισβολή, είναι πιθανό η "εκτόνωση" να γίνει με δύο ή τρεις μικρότερης έντασης ψυχρές εισβολές ή να συρθούμε έτσι όπως πάμε τώρα. Όσο το κλίμα αποσταθεροποιείται τόσο πιο απρόβλεπτο γίνεται.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απόλυτα!
      Είναι αδύνατον να πάει σερί η κυκλοφορία με θερμές αέριες μάζες απο τον τρέχων χειμώνα μέχρι το καλοκαίρι που μας έρχεται.
      Μπόρει να είναι τέλη Μαρτίου,μπορεί κ Απρίλιο,πάντως θα κάνει κάποια μπάμ ο καιρός,απλά(και αυτό ευελπιστούμε όλοι)αυτά τα μπάμ μπορεί να είναι πιο ήπια με πρόσκαιρες ψυχρές καταβάσεις.
      Υ.Γ. Εγώ δε μιλάω μετεωρολογικά αλλά περισσότερο στέκομαι σε στατιστικά κ παρελθοντικά στοιχεία όπου αν τα παρατηρήσουμε θα διαπιστώσουμε ότι αυτά που λέμε έχουν βάση.
      Παράδειγμα τρανό η περσινή πολύμηνη ανωμβρία-ξηρασία στη δυτική χώρα κ τα εξωπραγματικά χιλιοστά βροχής σε σύνολο απο τοπικούς σταθμούς που καταγράφηκαν απο Νοέμβριο μέχρι κ σήμερα που οι μέρες χωρίς βροχή ήταν ελάχιστες.
      Έτσι λοιπόν κάποια στιγμή μπορεί να γίνει το αντίθετο με την θερμοκρασιακή ανωμαλία που βιώνουμε φέτος.
      Πάντως δε θα με χάλαγε καθόλου το καλοκαίρι κάθε βράδυ να φοράω φουτεράκια κ ο ανεμιστήρας να αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο!

      Διαγραφή
    3. Και όμως Φώτη, έχει συμβεί. Συνέβη αυτό ακριβώς το 2007, όπου, μετά από έναν ανύπαρκτο (αλλά και κατάξερο, σε αντίθεση με τον φετινό) χειμώνα, ήρθε το εφιαλτικό καλοκαίρι με τους διαδοχικούς καύσωνες, τις φοβερές πυρκαγιές, την απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, την καταστροφή 1,5 εκατομμυρίου στρεμμάτων (αν θυμάμαι καλά το νούμερο) σε Πελοπόννησο, Εύβοια, Αττική και αλλού. Μακρια από εμάς κάτι τέτοιο πάλι!

      Διαγραφή
    4. Ναι εντάξει δε λέω υπάρχει κ αυτή η περίπτωση αλλά αν δείς μία μία όλες τις χρονιές θα δείς ότι μετά απο ένα παρατεταμένο κ αφύσικο καιρικό φαινόμενο τη μία εποχή,την επόμενη γινόταν το αντίθετο.
      Παρακολουθώ πολλά χρόνια την καιρική μεταβλητότητα απο εποχή σε εποχή όμως είναι αλήθεια ότι με τον καιρό που είναι ένα χαοτικό φαινόμενο δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα κ ζιακοπουλε,απο το στόμα σας κ στου θεού το αυτί,ακομη θυμάμαι τον παππού μου που έκλαιγε το 87 ,σαν μικρό παιδί,τοτε ειμουνα 11,χρονων,απο τον παγετό κ το χιόνι τα ελαιόδεντρα είχανε ανοίξει μέχρι την ρίζα,μιλαμε τότε για μεγάλη καταστροφή,καλο βράδυ,αντωνης μυτιληνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ, αν συμβεί (που προσωπικά δεν το βλέπω) ένας όψιμος χιονιάς, δε θα το πανηγυρίσω, από σεβασμό στην αγροτιά και στο μόχθο της. Μέσα μου όμως θα χαίρομαι για το χιόνι. Είναι το "πάθος", είναι η αμαρτία μου, το ομολογώ. Και, "αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστιν αμαρτία". Υπάρχει βέβαια και αντίθετη άποψη περί αυτού.

      Διαγραφή
  3. Αυτο που συμβαίνει τον φετινό χειμωνα(;!!)ειναι πραγματικά αξιοπερίεργο και χρήζει μελέτης από ειδικούς οπως είναι ο κ.Ζιακοπουλος.Ολη μέρα είχε κοντά στους 20 βαθμούς. Στην Αλίαρτο μέχρι τις 7 το απόγευμα είχε 19 βαθμούς. Λίγο πριν, κατά τις 6 κατέβηκα με έναν φιλο στον Κηφισό (Βοιωτίας),Εκεί ακριβώς που γυρίστηκε η ταινια"Υπολοχαγός Νατάσα ".Αντικρυσα εικόνες που έβλεπα τέλη Μαΐου. Η φύση τριγύρω οργιάζε και εθριβε ο τόπος από εκατοντάδες πουλιά όλων των ειδών.Ενα πανόραμα.Να έχεις χιλιά μάτια να βλεπεις.Βεβαιως δεν είναι καθόλου φυσιολογικό για την εποχή.Οταν άρχισα να ανεβαίνω για το χωριό μου τα πράγματα άλλαξαν. Ο αέρας πολυ δυνατός και αρκετά κρύος,με την θερμοκρασία να πέφτει στους 13 βαθμούς. Αυτός ο αέρας(Ν-ΝΔ)έρχεται συνήθως,περνώντας ανάμεσα Ελικωνα-Κορομιλι,από τον Κορινθιακό κόλπο και από την Ζηρεια (Πελοπόννησος).Εδω καίμε ακόμα, τζάκια η καλοριφέρ,Όσο και αν ακούγεται παράξενο με τέτοιες μερες.Σιγουρα δεν πιστεύω ότι θα το πάει έτσι ο καιρός(οι "μετεωρολογοι"της αυλής δεν λένε να"ξεμυτησουν" ούτε για αστειο),ελπίζω και εύχομαι ότι κάνει,αν κάνει,να είναι ότι πιο ηπιότερο γίνεται.Γιατι φίλε Αντώνη τον Μάρτιο του '87 μου ξέρανε ελιές σχεδόν 400 ετων (Η γιαγιά μου της είχε βρει από την δικιά της γιαγιά,θέλει τρεις ανθρώπους για να αγκαλιάσουμε μια ελια).Συν την παγωνιά του 2002,ακόμη δεν έχουν συνέλθει.Οποτε καλύτερα είναι οι βροχές από εδώ και πέρα.Καλό βράδυ σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου φίλε χριστοδουλε,πραγματι κ το φεβρουαριο του 2002 ,είχε κ μυτιληνη χιόνι κ μείον 8,τοτε σπουδαζα Θεσσαλονικη,θυμαμαι που είχε τελειώσει ή εξεταστική κ ήθελα να κατεβω στο νησί,λογω καιρού δεν είχε πλοίο,τα είδα όλα με τα μάτια μου,το πασχα,παγοπληκτα ελαιόδεντρα,σαν να τα είχες βάλει φωτιά,απλως μαρτιο τα δεντρα έχουνε γεμίσει πολλούς χυμούς κ είναι πολύ πιο ευαίσθητα,καλο βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έτσι όπως τα λες είναι φίλε Αντώνη,Τα δένδρα έχουν ανοίξει για τα καλά και αν κάνει καμία παγωνιά δεν θα μείνει τίποτα. Οι παλιοί μόνο την παγωνιά φοβόντουσαν,Ούτε το χιόνι ούτε το σπάσιμο των κλαδιών.Φετος το χιόνι που έριξε ήταν πολύ βαρύ όλο νερό έκανε πολλές ζημιές έσπασε κορμούς ολόκληρους.Η παγωνιά όμως τα καίει ως την ρίζα.Οι ελιές που ελεγα εχθες ήταν μπολιασμενες Αγριελιες ,οι κολοριζες που βγάζουν όταν τις κοβεις γεμίζουν ένα αγροτικό.Πριν τις πάρει η παγωνιά είχαν βγάλει ως και 12 σακιά ελιές στην καλη χρόνια τους.Με τον αδελφό μου περπατουσαμε επάνω σαν τον Ταρζάν. Πραγματικά τεράστιες.Τωρα τις βλέπεις και τις λυπάσαι.Κριμα.Τους χαιρετισμούς μου στο όμορφο νησί σου.Καλο μεσημέρι σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακριβώς κ.Ζιακοπουλε,της άνοιξης τα κρύα έχουν κάνει μεγάλες ζημιές,ειδικά όταν προηγήθηκαν τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες.Δεκαετία του 2000 θυμάμαι,μια δροσοπαχνη είχε κάνει ζημιά τόσο στα αμπέλια,όσο και στις ελιές,αρχές Μαΐου.Τι να πούμε,είμαστε μαθημένοι σε τέτοια και δυστυχώς πρέπει πάντα να προσαρμοζομαστε στις εκάστοτε συνθήκες.Εξάλλου το πιρούνι όχι μόνο πρέπει να το σηκώσεις από το πιάτο,αλλά να προλάβεις να το φας πριν στο πάρει μπροστά από το στόμα.Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή