Ασυγκράτητη η άνοιξη


Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά κινούνται από τα ΝΔ προς τα ΒΑ και κατά διαστήματα επηρεάζουν με τοπικές βροχές τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα καθώς και τα νησιά του Α. Αιγαίου. Κατά τα άλλα, στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη), επικρατέστεροι άνεμοι θα είναι οι νοτιάδες και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα στα κεντρικά και τα νότια. Την εικόνα του καιρού συμπληρώνει η παρουσία στην ατμόσφαιρα υψηλών ποσοτήτων αφρικάνικης σκόνης. Την Τετάρτη (7/3) τοπικές βροχές προβλέπονται στις Δ-ΒΔ περιοχές της χώρας και πιθανώς στη Β. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Την Πέμπτη (8/3) πρόσκαιρες βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα καθώς και στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ με αποτέλεσμα την πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Την Παρασκευή (9/3) δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές στη χώρα και οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Το Σάββατο (10/3) αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου


Τρίτη, 6 Μαρτίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 6-3-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Άνεμοι Ν 3 με 5 και αργότερα στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές. Πιθανές καταιγίδες στα ΒΔ. Άνεμοι Ν 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 19 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Ν 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 21 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πρόσκαιρες βροχές στο ανατολικό και το βόρειο Αιγαίο. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι Ν 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 22 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Ν 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 20 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές βροχές κυρίως τις απογευματινές - βραδινές ώρες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 17 βαθμούς.

20 σχόλια:

  1. Ο χειμώνας εάλω σώπασε Γιώργο παλι με μήνες με καιρούς παλι θα ξανάρθει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όντως, ασυγκράτητη Δάσκαλε, και λοιποί αναγνώστες τούτου του ιστολογίου.
    Σήμερα, εθεάθησαν τα πρώτα χελιδόνια, στο νομό Καρδίτσας, περιοχή Σοφάδων.
    Τα ψέμματα τελείωσαν..
    Ή μήπως όχι; "Έχει ο καιρός γυρίσματα"; Ο Δάσκαλος ας μας το πει..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με έναν σφοδρό ανατολικό άνεμο να φτάνει τα 6 με 7 μποφόρ σε Αιτωλοακανανία σήμερα κ στην περιοχή του Ρίου να ξεπερνά κ τα 80χιλιόμετρα ανα ώρα σε συνδιασμό μια παχιά συννεφιά κ αρκετή θολούρα στην ατμόσφαιρα κ κάποιες ασθενείς λασποβροχές πορευόμαστε μέχρι στιγμής σήμερα ενω πράλληλα η ατμοσφαιρική πίεση έχει πέσει αρκετά χαμηλά(993hPa) σηματοδοτώντας σε λίγο την έναρξη φθινοπωρινών καταιγίδων!
    Ευχαριστημένος λοιπόν φέτος απο τα διαδοχικά συστήματα που μας επηρεάζουν αλλά ταυτοχρόνως απογοητευμένος για τον μη χειμώνα που ζήσαμε ο οποίος μάλιστα βιάζετε να μας αποχαιρετήσει οριστικά πιά καθώς κ ο Μάρτιος το καλύτερο που μπορεί να δώσει εκτός των βροχών άντε να'ναι καμιά ψύχρα για την εποχή,δηλαδή ένα παρατεταμένο τίποτα!
    Κρίμα,κυρίως για τους νοτίους κατοίκους της χώρας οι οποίοι έζησαν ένα παρατεταμένο Φθινοπωροκαλόκαιρο κ θα μπούν απότομα στο καλοκαίρι.
    Μοναδική παραφωνία με αυτή τη φετινή διάταξη των συστημάτων ίσως παραμείνει η ΒΔ χώρα με τα σύννεφα κ τους νοτιάδες να κάνουν τον καίρο πιο ψυχρό κ μουντό κ κατά τη διάρκεια της Άνοιξης.
    Που ξέρουμε, μπορεί τουλάχιστον το φετινό καλοκαίρι να μην ψηθούμε όπως πέρυσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη τα είπες και έγιναν!Καταιγίδες όντως χτυπούν κυρίως την Κεντροδυτικη Ελλάδα,και το ευχάριστο είναι ότι βρέχει απο Κ. Μακεδονία εως και τη Β.Πελοπόννησο.Πλάκα πλάκα το 1ο δεκαήμερο του Μάρτη καλά μας πάει..γνωρίζωντας βέβαια ότι δεν θα 'χαμε ψυχρές εισβολές.

      Διαγραφή
    2. Όντως έριξε κ ρίχνει μέχρι αυτή την ώρα δυνατές μπόρες στις περιοχές αυτές που είπες Γιώργο κ που τις περιμέναμε άλλωστε.
      Παρόμοιο σκηνικό στις ίδιες ώρες κ για τις ίδιες περιοχές φαίνεται κ αύριο.Καλά μας πήγαν τα νερά φέτος αλλά η θερμοκρασίες είναι δράμα!

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα σε όλους.

      Φώτη, έτσι είναι όπως τα λες. Οι θερμοκρασίες φέτος μόνο χειμωνιάτικες δεν ήταν στα πεδινά (μάλλον δράμα τις λες) αλλά τουλάχιστον είχε σχεδόν παντού καλά νερά από τέλη Γενάρη και μετά (με εξαίρεση δυστυχώς την Κρήτη). Φέτος τα αποθέματα στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ είναι επί του παρόντος περισσότερα (έστω και για λίγο) από πέρισυ, και ακόμα δεν έχουν λιώσει τα χιόνια στις λεκάνες απορροής του Μόρνου και του Ευήνου (http://www.eydap.gr/TheCompany/Water/Savings/).

      Από την άλλη, η πρώτη μακροπρόθεσμη πρόγνωση (6μηνιαία) του GFS2 για τις αποκλίσεις της Τ στα 2μ, που περιλαμβάνει και τους 3 καλοκαιρινούς μήνες (http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html) είναι ενθαρρυντική για το τι μέλλει γενέσθαι ως προς τη ζέστη φέτος. Μακάρι να είναι έτσι όπως το λές κι εσύ (να μην ψηθούμε όπως πέρισυ). Αλλά ακόμα είμαστε μακρυά...

      Στα του παρόντος, σήμερα είναι μια καταπληκτική ανοιξιάτικη μέρα (δεν τρέφουμε πλέον άλλες ελπίδες, ούτε ρέστα έχουμε να τα παίξουμε όλα) οπότε όσοι μπορούν ας την απολαύσουν έξω (εγώ απλά βλέπω από το παράθυρο του γραφείου μου στην Καλλιθέα το Σαρωνικό και θέλω να πάω βόλτα στην παραλία για καφέ - όνειρα!).

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
  4. Χρήστος Σιμούλης5 Μαρτίου 2018 στις 4:37 μ.μ.

    Είπαμε προχθές για τη Θεσσαλονίκη, 1η Μαρτίου η ψυχρότερη μέρα του φετινού χειμώνα και 4η Μαρτίου η θερμότερη! Αυτό δεν ξανάγινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θερμοκρασία σήμερα σταθερά στους 10β,ασθενές βοριαδακι,συνεχόμενη ποτιστικη βροχή που κ πού να δυναμώνει λίγο,ο καιρός σήμερα στα πεδινά της Δ Θεσσαλίας ταιριάζει για αρχές Μάρτη...αλλά απ' ότι φαίνετε μόνο για σήμερα..την Πέμπτη ίσως το ξαναζήσουμε πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όπως είχε πει και ο δάσκαλος με άρθρο τον Γενάρη οτι δεν έβλεπε φώς για τον φετινό χειμώνα, εμείς οι καιρόφιλοι και πρώτα ο ίδιος εγώ είχαμε πει να μην βιάζεται να καταδικάσει τον Φλεβάρη(εμείς σαν καιρόφιλοι δεν θέλουμε να ακούμε τις πικρές αλήθειες), παρ'όλα αυτά όπως είδαμε έπεσε μέσα το ένστικτό του γιατί πρόγνωση δεν μπορείς να κάνεις τόσο καιρό πριν. Ο χειμώνας φέτος όπως είπαμε ήταν καλός για τα βουνά μας, αλλά για τις πόλεις δεν ήταν καλός. Αν ρωτήσεις έναν κοινό άνθρωπο που δεν ασχολείται με την μετεωρολογία ,θα σου πει οτι ήταν ήπιος ο φετινός χειμώνας. Ωστόσο δεν είναι αξιόπιστη αυτή η μέθοδος γιατί τις χρονιές που είχαμε πολλά χιόνια σε λίγες πόλεις όπως η Αθήνα, τότε θα τον έλεγε βαρύ τον χειμώνα όταν την ίδια στιγμή κορυφές βουνών της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας στην καρδιά του χειμώνα ήταν γυμνές από χιόνι. Έτσι ο φετινός χειμώνας ήταν ένας πολύ καλός χειμώνας για βουνά-χιονοδρομικά με πολύ χιόνι αλλά μέχρι εκεί (κλιματικά ίσως να ήταν πιο θερμός αλλά αυτό θα το δούμε στις μέσες κλιματικές τιμές της 30ετίας).

    Στα του καιρού μπήκε η Άνοιξη με τον πιο απότομο τρόπο, τα χιόνια θα λιώσουν γρήγορα στα βουνά γιατί αυτά τα ridge με τις θερμές μεταφορές και τους νοτιάδες(λίβας)είναι ότι χειρότερο σε συνδιασμό με την σκόνη από την Αφρική που θα έχει την τιμητική της αυτόν τον μήνα. Θα μπορούσαμε να είχαμε αυτήν την κυκλοφορία και τον χειμώνα αντι να έχουμε βροχές και χιόνια στα βουνά. Έχει τύχει χρονιές να έχουμε συνεχομένα ridge και σκόνες από την Αφρική με μια "ξηρική ζωνική κυκλοφορία" όλο το χειμώνα.Ευτυχώς μέχρι τέλος Φλεβάρη υπήρξε "υγρή ζωνική κυκλοφορία" με αρκετό νερό πράγμα που έκανε τους νοτιάδες να μην είναι τόσοι "μισητοί". Παρ'όλα αυτά θα δούμε τον μήνα Μάρτιο και το κακό πρόσωπο της "θερμής ζωνικής κυκλοφορίας" με το εκτεταμένο ridge να μας επισκέφτεται συνέχεια μέχρι τις 20 Μάρτη κατά διαστήματα με κάποια σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας από" μικρο-αλλαγές "στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία της Ευρώπης. Αυτή η κυκλοφορία σίγουρα θα έχει λιγότερες βροχές, αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, σκόνη αρκετή από την Αφρική ανάλογα με τους ανέμους καθ'ύψος και την κλίση των ισοβαρών . Θα έχουμε έντονη ανθοφορία και οι αλλεργείες έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ η λύση πλέον είναι η μια : Ανοίγεις το παράθυρο να μπει ο ζεστός αέρας απ΄'έξω στο κρύο και υγρό σπίτι μέσα(καλύτερα όταν δεν θα έχει σκόνη). Πολλές φορές τέτοια εποχή όταν έχεις τόσο έντονες θερμές μεταφορές δεν ανεβαίνει τόσο η θερμοκρασία λόγω της συννεφιάς και της σκόνης που έρχεται από την Αφρική με συνέπεια να γλιτώνουμε τα 30άρια στην νότια νησιωτική και ηπειρωτική χώρα(όχι πάντα). Το χειρότερο σενάριο θα είναι το τελευταίο δεκαήμερο του Μάρτη να κάνει καμια μεσημβρινή έξαρση και να μην μείνει τίποτα όρθιο,σενάρια βέβαια είναι όλα αυτά ,μάλλον θα συνεχίσει αυτό το σκηνικό με την εμμονή φέτος του ψυχρού τομέα και των βαρομετρικών χαμηλών στην δυτική βορειοδυτική Ευρώπη. Όταν όμως ο καιρός δεν συμπεριφέρεται φυσιολογικά τότε κάπου θα βγει αυτό ώς συνέπεια,τώρα θα είναι την άνοιξη? θα είναι το καλοκαίρι? θα δείξει.....

    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υ.Γ.
    Χάσαμε έναν αρκετά αξιόλογο μήνα τον Μάρτιο ο οποίος είναι ικανός να δείς φοβερές αλλαγές ,βίαιες,απότομες με αρκετά ακραία χαρκατηριστικά που δεν τα βλέπεις τον χειμώνα. Από το χαλάζι μέχρι το χιόνι το οποίο τέτοια εποχή πέφτει αρκετές φορές με υψηλότερες θερμοκρασίες στα 850hpa αν υπάρχει πολύ καλή υποστήριξη στα 500hpa ,υπάρχουν τρομερές διαφορές στην κατακόρρυφη θερμοβαθμίδα αυτήν την εποχή που φτάνουν και τους 30 βαθμούς διαφορά από τα 500hpa στα 850hpa. Χαρκατηριστικό παράδειγμα μπορεί να θυμηθεί κανείς το χιόνι Μεγάλη Πέμπτη 2015 (9/4/2015) στα βόρεια προάστια-ημιορεινά όπου είχαμε χιονοκαταιγίδες με μια προσήνεμη μεσημβρινή έξαρση-διατάξη,και με κυκλογένεση στην Ρόδο. Δημιουργήθηκε ψυχρό μέτωπο από την Εύβοια μέχρι την Αττική (ίσως ήταν και κάποια trough και όχι ψυχρό μετώπο) το οποίο με υποστήριξη στην ανώτερη ατμόσφιαρα -33 στα 500hpa και -2 στα 850hpa χιόνιζε εκείνο το πρωί μέχρι τα 300-400 μέτρα ενώ είχαμε και χιονόστρωση πάνω από τα 400 μέτρα. Αυτό συμβαίνει σπάνια και ειδικά Απρίλιο, ίσως μια φορά τα 100 χρόνια. Πάντως τον Μάρτιο έχει κάνει πολλά τέτοια που δείχνουν την δύναμη που έχει και η εποχή ,την απότομη θέρμανση της επιφάνειας από τον ήλιο που τέτοια εποχή είναι πολύ δυνατός, και την δημιουργεία εκρηκτικής αστάθειας στα κατώτερα ή ανώτερα στρώματα αρκεί να υπάρχει η σωστή διατάξη και δυναμική.
    Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα του Μάρτη γιατί έχει και μειονεκτήματα αν η διάταξη δεν είναι καλή και δυναμική,δηλαδή το χιόνι πρέπει να πέσει σε καλό timing (είναι προτιμότερο νύχτα από οτι ημέρα με τον ήλιο) , μεγαλώνει αρκετά η μέρα και μικραίνει η νύχτα ,ενώ πλέον χιονίζει με υψηλότερες θερμοκρασίες στα 850hpa από οτι θα χιόνιζε τον χειμώνα έστω και λίγο. Αλλά όταν ο καιρός έχει όρεξη δεν χαμπαριάζει τίποτα, ούτε ημέρες,ούτε ήλιους ,ούτε Μάρτη ,ούτε Απρίλη.

    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από μία εκ του προχείρου σφυγμομέτρηση στο πόδι, που κάνω αυτές τις μέρες, συζητώντας με γείτονες, γνωστούς και φίλους, οκτώ στους δέκα (μη χιονόφιλοι, έχει σημασία αυτό) απαντούν οτι δεν έκανε χειμώνα φέτος, τουλάχιστον εδώ στην Αττική. Κατά την κοινή πεποίθηση (μη χιονόφιλων, επαναλαμβάνω) συμπολιτών μας, η ειδοποιός διαφορά του χειμώνα είναι το κρύο και το χιόνι (αυτό, έστω, το στατιστικά λιγοστό της Αττικής) και όχι οι βροχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αααα τι έγινε πάλι σήμερα..! Νίκο και φίλε Καρδίτσα τις "βάρκες"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μία των ημερών θα ξυπνήσουμε στην κορφή του Αραράτ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλές οι βροχές, αν και σε κάποιες περιοχές το παράκανε. Το θέμα είναι οτι, αν συνεχίσει έτσι ο καιρός, εκεί που "περιμέναμε" χιόνια τώρα θα φτάσουμε να παρακαλάμε για λίγη δροσιά! Η πρόωρη, απότομη αύξηση της θερμοκρασίας δεν είναι ο,τι καλύτερο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Για τη φύση, τις καλλιέργειες κλπ, ας μας πουν οι φίλοι από την περιφέρεια, που είναι κοντά στη φύση και τη ζουν καθημερινά. Δεν θα το κρύψω βέβαια οτι σ΄αυτά που γράφω ενυπάρχει και κάποια προκατάληψη, καθόσον η άνοιξη είναι η μόνη από τις τέσσερις εποχές που απεχθάνομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο ήλιος του Μαρτίου είναι δυνατός Γιώργο, γνωστό αυτό, εξού και οι Μάρτηδες στα χέρια. φαίνεται να υπάρχει σχέση αύξησης θερμοκρασίας - επιπτώσεων από βροχές σε δύο επίπεδα: 1) ραγδαιότητα, 2) μείωση χιονοπτώσεων. βλέπουμε τα απίστευτα νούμερα υετού (που αντιστοιχούν σε βροχή και όχι χιόνι) σε ελληνικούς ημιορεινούς και ορεινούς σταθμούς.
      ο δήμος Κοπεγχάγης υλοποιεί ένα project κάποιων δις. ευρώ για αύξηση δυνατότητας απορρόφησης ομβρίων υδάτων κατά 40%. προφανώς περιμένουν αύξηση βροχών - μείωση χιονιού.
      παράλληλα, με χαλασμένη την κατάψυξη, το Λονδίνο μόλις πέρασε ένα διάστημα ολικού παγετού, αντίστοιχου με το περσινό δικό μας, και 5 πόντους χιόνι που παρέλυσαν τα πάντα (συμβαίνουν και εις Παρισίους αυτά). την ίδια περίοδο, σε ακρωτήρι του Β. Πόλου σημειώθηκαν (μήνα Φεβρουάριο) 6 βαθμοί Κελσίου, καμιά 50αριά πάνω απ το φυσιολογικό..

      Διαγραφή
  12. Εχθές η ημέρα ξεκίνησε με ηλιο και σχετική ζέστη.Προς το μεσημερι σύννεφα και σκόνη άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους.Όταν έφυγα από την δουλειά και μετά την Θήβα προς το χωριό μου,ένα μείγμα απο μαύρα σύννεφα και σκονη έδιναν ένα μελαγχολικό τόνο στην ατμόσφαιρα.Κάποιες διάσπαρτες λασποψιχαλες δεν με εμπόδισαν να πάω στα αμπέλια μου.Μετά τις 6 και κατι είχαν σκοτεινιάσει τα παντα γύρω μου.Πηγαίνοντας για το χωριό και παρόλο τον αέρα που είχε μια ομίχλη κάλυψε τα πάντα.Συνέχισε έτσι ως το βράδυ,ώσπου κατά τις 11 ξεσπασε μια καταιγίδα για περίπου 1 ώρα.Μαζί με το ψιλόβροχο που συνέχισε ως τις 2 την νύχτα,καθάρισε όλη αυτήν την θολούρα που υπήρχε.Το πρωί ολα ηταν διαφορετικα.Ο ήλιος λαμπρός και η ορατότητα φανταστική.Η μυρουδιά από τα δένδρα και τα φυτά καταπληκτική.Ευωδιαζει Ο τόπος.ΚΑΛΗΜΕΡΑ σε ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο συννεφιασμένος χθεσινός ουρανός και η σκόνη εδώ στη Ρόδο (οι οποίες έφεραν και ασθενείς βροχές το απόγευμα) έδωσαν τη θέση τους σήμερα σε ισχυρό δυτικό άνεμο, χαμηλή υγρασία, και-το σημαντικότερο- καθαρή ατμόσφαιρα με λιακάδα φυσικά. Χαρά Θεού πραγματικά σήμερα με τη θάλασσα να έχει ένα ωραίο τυρκουάζ χρώμα ενώ, οι μαργαρίτες και οι παπαρούνες στα παρτέρια της πόλης αλλά και στα χωράφια των εξοχών του νησιού κάνουν πάρτυ εδώ και μέρες....
    Όσο για το χειμώνα...κατ'ουσίαν τον είδαμε από θερμοκρασιασκής απόψεως χονδρικά από 17 έως 27 Γενάρη (στις 18 είχαμε και χιονόπτωση στα ψηλά του Αττάβυρου). Κατά τα άλλα ο Φλεβάρης μας χάρισε ευλογημένες - φθινοπωρινές όμως- βροχές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. NW Pindos
    Το κύριο χαρακτηριστικό του φετινού χειμώνα ήταν οι ήπιες θερμοκρασίες, που επικράτησαν, γεγονός που φάνηκε και από την κατανάλωση για θέρμανση κυρίως στα αστικά κέντρα (πολύ λιγότερη σε σχέση με άλλες χρονιές). Τα πολλά χιόνια περιορίστηκαν σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, ενώ οι υπόγειες πηγές είναι φουλ στο νερό (κυρίως λόγω του υετοφόρου Φλεβάρη, ενώ ο κατεξοχήν χειμερινός μήνας Ιανουάριος δεν μας έκανε φέτος την τιμή). Λόγω, όμως, των παρατεταμένων ήπιων αυτών θερμοκρασιών υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρης θέρμανσης των δομικών υλικών με αποτέλεσμα εκεί που οι εσωτερικές θερμοκρασίες (των σπιτιών) ξεπερνούσαν τους 24-25 βαθμούς γύρω στα τέλη Ιουνίου (στα αστικά κέντρα και στις σχετικά δροσερές τους περιοχές), φέτος αυτό να συμβεί ένα μήνα νωρίτερα και η ζέστη να βιώνεται πιο έντονη (ακόμη και με κλασικές καλοκαιρινές θερμοκρασίες) για ένα γεμάτο τρίμηνο - τετράμηνο. Κάτι ανάλογο (αντιστρόφως) παρατηρείται και το χειμώνα: το κρύο βιώνεται πιο έντονο όταν η θερμοκρασία σταθερά δεν ξεπερνά τους 9 -10 βαθμούς, παρά όταν χτυπάει 17άρια και 18άρια με κάποιες ενδιάμεσες και βίαιες ψυχρές εισβολές. Ας ελπίσουμε να μην μας ταλαιπωρήσει θερμοκρασιακά το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα σε όλους,εδω μυτιληνη τα χελιδόνια εμφανίστηκαν από 25 φλεβαρη,μπορει να ευθύνεται κ ή μεγάλη ηλιοφάνεια που έχουμε,ολα πια έχουνε ανθίσει,ανθρωποι που ασχολούνται όλη την ημέρα με τα χωράφια λένε ότι φέτος το κεραη,δηλαδη ο παγετός ακτινοβολίας ήτανε μετρημένος στα δάχτυλα του χεριού με ότι αυτό συνεπάγεται,καλο απόγευμα σε όλους,αντωνης μυτιληνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τους νοτιάδες της άνοιξης οι αρχαίοι ημών πρόγονοι τους αποκαλούσαν Λευκόνοτους. Εμείς οι Νεοέλληνες τους λέμε Φουσκοδενδριές. Στη νεότερη ιστορία μας χρησιμοποιήθηκε και ο εκπληκτικός όρος Χελιδόνιοι άνεμοι (Δημήτριος Δάρβαρις, Επιτομή Φυσικής, τόμος Γ, Βιέννη 1813). Τυχαίο; Δεν νομίζω!

      Διαγραφή