Ο Επίκουρος, ο Λουκρήτιος και ο καιρός


“The Philosopher's Garden”

Antal Strohmayer, Athens 1834
Στην ελληνιστική περίοδο (323 - 31 π.Χ.) ξεχώρισαν δύο βασικές σχολές σκέψης: η Επικούρεια, η οποία αρνούνταν την παρέμβαση των θεών στη φύση, και η Στωική, η οποία τόνιζε το διαποτισμό του κόσμου από το θείο. Οι Επικούρειοι ήταν εκείνοι που διερεύνησαν πιο πολύ τα φυσικά φαινόμενα με σκοπό, όπως έλεγαν, την απαλλαγή του ανθρώπου από τους αδικαιολόγητους φόβους που προκαλούν τα τρομακτικότερα από αυτά. Ο ιδρυτής της σχολής  Επίκουρος (341 - 270 π.Χ.) στον περίφημο Κήπο του στην Αθήνα δίδασκε ότι η λύτρωση από τους φόβους που βασανίζουν την ψυχή του ανθρώπου οδηγεί προς την ευτυχία.

Ένθερμος οπαδός του Επίκουρου ήταν ο Ρωμαίος ποιητής και φιλόσοφος Λουκρήτιος, ο οποίος έζησε τον 1ο π.Χ. αιώνα. Ο Λουκρήτιος, θέλοντας να φωτίσει το έργο του Επίκουρου στο κοινό της Ρώμης, έγραψε το έργο Περί της Φύσεως των Πραγμάτων (De Rerum Natura), το οποίο βρέθηκε ολόκληρο τον 15ο  μ.Χ. αιώνα σε γερμανικό μοναστήρι. Στο έργο του Λουκρήτιου, μεταξύ όλων των άλλων, αναλύονται και τα μετεωρολογικά φαινόμενα με στόχο, όπως λέει ο  δημιουργός του, «Να καταλάβουμε τους νόμους του ουρανού και τα φαινόμενά του, να τραγουδήσουμε τις θύελλες, τον κεραυνό που αστράφτει, τα αποτελέσματά τους και ποια αιτία τα προκαλεί». Στα όσα ακολουθούν παρουσιάζονται ορισμένα αποσπάσματα μετεωρολογικού περιεχομένου από το βιβλίο Λουκρήτιος για την Φύση των Πραγμάτων των εκδόσεων ΘΥΡΑΘΕΝ σε μετάφραση Θεοδώρου Αντωνιάδη και Ρούλας Χαμέτη.

-Τα αίτια των βροντών: «Οι γαλάζιοι θόλοι του ουρανού τραντάζονται από τη βροντή γιατί τα αιθέρια σύννεφα πετώντας ψηλά συγκρούονται καθώς οι άνεμοι μάχονται ο ένας τον άλλο».

-Για τη δημιουργία των κεραυνών και τα καταιγιδοφόρα σύννεφα: «Οι κεραυνοί γεννιούνται από σύννεφα πυκνά και ψηλά συσσωρευμένα, γιατί ποτέ δεν πέφτουν από ξάστερο ουρανό, μήτε όταν τα σύννεφα είναι αραιωμένα (…) Θα πρέπει να λογαριάσουμε πως πάνω από τα κεφάλια μας η καταιγίδα απλώνεται σε πελώρια ύψη».

-Γιατί πέφτουν κεραυνοί συχνότερα άνοιξη και φθινόπωρο: «Γιατί άνοιξη θα πει αρχή της ζέστης και τέλος του κρύου, οπότε είναι αναπόφευκτο τα ανόμοια να αντιμάχονται και με τη συμπλοκή τους να προκαλούν αναταραχή. Και σαν έλθει ο καιρός που οι τελευταίες ζέστες μπλέκονται με το πρώτο κρύο -εποχή που ονομάζουμε φθινόπωρο- τότε συγκρούεται  η βαρυχειμωνιά με το καλοκαίρι. Να γιατί θα πρέπει να λέμε “μεταβατικές” τούτες τις εποχές».

-Δεν είναι θεόσταλτοι οι κεραυνοί: Ο ποιητής αρχικά παραθέτει το επιχείρημα γιατί ο Δίας και οι άλλοι θεοί δεν χτυπούν με τους κεραυνούς τους ανθρώπους που εγκλημάτησαν, αλλά αντίθετα πολλές φορές χτυπούν αθώους ανθρώπους και στη συνέχεια λέει: «Γιατί, πάλι, βάζουνε στόχο οι θεοί έρημους τόπους και παν χαμένοι οι κόποι τους; Μήπως γυμνάζουν τα μπράτσα τους και δυναμώνουν τους μυς; Γιατί αφήνουν να στομώνει πάνω στη γη το όπλο του Πατέρα; Γιατί το επιτρέπει αυτό ο ίδιος ο Δίας και δε φυλάει τον κεραυνό για τους εχθρούς του; Τέλος, γιατί δεν ρίχνει ποτέ ένα αστροπελέκι και δεν βροντάει όταν ο ουρανός είναι παντού καθάριος; Μήπως περιμένει να συναχθούν τα σύννεφα, να κατεβεί και να χωθεί μέσα σ’ αυτά, για να μπορεί να σημαδεύει από κοντά τους στόχους; Στη θάλασσα, πάλι, για ποιο λόγο ρίχνει κεραυνό; Τι του ‘φταιξαν τα κύματα και οι υδάτινες οι μάζες κι οι κάμποι του νερού;». Και παρακάτω αναρωτιέται: «Γιατί να γκρεμίζει τους ιερούς ναούς των θεών, ως και τους δικούς του θρόνους τους υπέρλαμπρους με τον απαίσιο κεραυνό του, γιατί να συντρίβει αγάλματα θεών, αληθινά αριστουργήματα, και ν’ ατιμάζει τις ίδιες του τις εικόνες με φοβερά χτυπήματα; Και γιατί χτυπάει συνήθως μέρη που βρίσκονται ψηλά, και βλέπουμε στις βουνοκορφές πιο συχνά τα ίχνη της φωτιάς του;»

Καλημέρα σε όλους

26 σχόλια:

  1. Χωρίς ...ραδιοβολήσεις, δορυφόρους, συνοπτικούς χάρτες και αριθμητικά μοντέλα, χωρίς μαθηματικά, φυσική και τεχνολογία, είναι εκπληκτικό πόσο καλά προσεγγίζουν την πραγματικότητα αυτές οι διαπιστώσεις. Όσο για το τελευταίο ζήτημα, περί του θεόσταλτου η μη των κεραυνών, μπορούμε να το δούμε συνολικότερα ως αμφισβήτηση της (λίαν αμφίβολης κατ΄εμέ) "θείας δίκης". Προσωπικά πιστεύω πως, αν υπάρχει Θεός, είναι παντελώς αδιάφορος για θέματα δικαιοσύνης. Μια ματιά στον κόσμο γύρω μας νομίζω πως μπορεί να μας πείσει. Βέβαια γνωρίζω πως υπάρχει σχετικός θεολογικός αντίλογος, τον σέβομαι αλλά δεν μπορώ να τον αποδεχτώ. Ο Θεός δεν ασχολείται, δεν "παρεμβαίνει". Όχι τουλάχιστον σ΄αυτό τον κόσμο. Τώρα, το τι γίνεται μετά θάνατον, αυτό θα έρθει μοιραία κάποια στιγμή που όλοι μας θα έχουμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ και εγω Γιώργο ο θεος δεν ασχολείται με την δικαιοσύνη ή εχει πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθεί που εμεις οι άνθρωποι δεν τα γνωρίζουμε.Όποιος περιμενει δικαιοσύνη απο τον θεο μάταια περιμένει οσο για την θρησκεία ειμαι της άποψης οτι περιορίζει την εξυπνάδα των Πιστών.

      Διαγραφή
    2. Ο Θεός είναι μέσα μας και οφείλουμε ο καθένας μας να τον αναδείξει

      Διαγραφή

  2. Το "Επικουρίζειν εστί φιλοσοφείν".

    Μυρίζει άνοιξη στην ΒΔ Αχαΐα, το καταλαβαίνεις, εκτός των άλλων και από τα περισσότερα και χαρούμενα κελαηδίσματα των πουλιών. Τα σύννεφα βέβαια πλησιάζουν από τα ανοιχτά του Ιονίου...

    Καλημέρα σε όλους,

    Βασίλης Κ. από Πάτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε, να μπει ο Μάρτιος, να μπει η Άνοιξη (αφού δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά), αλλά όχι τόσο αγριεμένος.

      http://old.wetterzentrale.de/pics/MS_2438_ens.png

      Η (ολό)θερμη εισβολή στα μέσα του μήνα μοιάζει πλέον αναπόφευκτη. Για τη συνέχεια, κάτι μου λέει οτι αδίκως περιμένουμε, όσοι περιμένουμε.

      Διαγραφή
    2. Μακάρι να είναι όπως τα λες...η μειοψηφία των χιονόφιλων που είστε μπορείτε απλά να εκδράμετε σε ένα βουνό για να σας φύγει η "κάψα" ή μάλλον η "παγωνιἀ" -για να παραλλάξω την φράση. Ο λαός ζητά άνοιξη, το ίδιο κι η φύση μπήκε πλέον σε ανοιξιάτικη ρότα όσο κι αν ο χειμώνας θελήσει να το παλέψει κι άλλο, αργά ή γρήγορα...θα ηττηθεί. 21 βαθμούς σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία παρά την πρωινή υγρασία και ομίχλη.
      Viva la primavera!
      Κωνσταντίνος από Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    3. Ωραία λοιπόν! Το φθινόπωρο απεβίωσε, ζήτω η άνοιξη! Όσο για τον "χειμώνα", εσείς κάτι είδατε εκεί στα βόρεια (καμμία σχέση βέβαια με τα κανονικά σας). Εμείς εδώ κάτω, μην τον είδαμε - μην τον απαντήσαμε!

      Διαγραφή
    4. Μου αρέσει πολύ και η "Άνοιξη" του Σάντρο Μποτιτσέλι και η πραγματική άνοιξη. Ως προς τις διαδικασίες, είναι επιτρεπτό να συναθροιζόμαστε καλωσορίζοντάς την, αλλά όχι και να κάνουμε αντισυγκεντρώσεις για να φωνάξουμε κάτω ο χειμώνας και είστε χαζοί εσείς που τον θέλετε. Με αυτές τις προϋποθέσεις,όλοι οι φίλοι του μπλογκ, παλιοί και νέοι, είναι ευπρόσδεκτοι στην παρέα μας.
      Καλό βράδυ

      Διαγραφή
    5. Εμείς όμως οι χειμωνολάτρες, θα παραμένουμε κόσμιοι και δεν θα απαντάμε στις ..."προκλήσεις". Τρελοί μεν, πολιτισμένοι δε.

      Διαγραφή
  3. Κατ'αρχήν βλέπω οι ΚέντροΜακεδονες δεν έχουν κανένα παράπονο απ το Χειμώνα, ο λαός ζητάει Άνοιξη μετά από Χειμώνα,κατα τ'άλλα ο ήπιος Χειμώνας καλά κρατεί,ισχυρός ΝΔος ειδικά απ το μεσημέρι και μετά,καθαρή ατμοσφαιρα,και τα γκρίζομωβ σύννεφα να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα αφήνοντας απο καμιά ψιχάλα αλλά στα Δ.ορεινά πρέπει να βρέχει και στα ψηλά ίσως χιονοθύελλα με Γαρμπή.Τελικά καλή μέρα είχε σήμερα...το μόνο αρνητικό είναι ότι θα φάει τα χιόνια εκτός κορυφών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η αλήθεια είναι Γιώργο ότι διήνυσα ένα μισάωρο καλοσωρίσματος της άνοιξης, όταν περπατώντας προς τον Μύλο Ματσόπουλου ένιωσα την πρώτη ζεστούλα των 20 βαθμών, με αυτήν τη λαμπικαρισμένη ατμόσφαιρα και φόντο τον ασπρογάλαζο Κόζιακα. μου πέρασε γρήγορα με το που μπήκε ο άνεμος το μεσημέρι. απ όλα τα φαινόμενα είναι το λιγότερο αρεστό, νομίζω για τους περισσότερους. όταν δε είδα και τα 27άρια για την άλλη Κυριακή, πάγωσα..

      Διαγραφή
  4. Παν' τα χιόνια, παν' τα τα κάλλη, δεν ξαναγυρίζουν πάλι. Αχ, βάχ!! Τελικά πάντως, δεν το έρριξα στα αντικαταθλιπτικά. Την έβγαλα με κρασάκι και κανένα κονιάκ (το τελευταίο για να ...φαντασιώνομαι κρύο και χιόνια!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα κάνω μια εκτίμηση για τον Μάρτιο την οποία πιστεύω πολύ. Όπως βλέπουμε η κυκλοφορία εδώ και λίγες μέρες είναι ζωνική. Συνήθως μια κυκλοφορία για να κάνει τον κύκλο της χρειάζεται περίπου 2 εβδομάδες (εννοείτε πως αυτό δεν αποτελεί τον μεγάλο κανόνα). Πιστεύω λοιπόν πως από 13-14 Μαρτίου και μέχρι τις 20 Μαρτίου η κυκλοφορία θα αλλάξει έστω και για λίγο, έστω και με μια σφήνα αντικυκλώνα που θα καλύψει την δυτική Ευρώπη και θα σταματήσει την ατλαντική ροή. Σ'αυτό το διάστημα θα πόνταρα πως θα βγει μια ψυχρή εισβολή. Τώρα ίσως πολλοί αναρωτηθούν πως μια κυκλοφορία κρατάει 2 εβδομάδες και για το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα είχε κολλήσει η κυκλοφορία στην ιβηρική και στην βόρεια Αφρική... Έτσι όπως το βλέπω εγώ υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις κυκλοφορίες και στο πόσο μπορεί να κολλήσει η εκάστοτε κυκλοφορία. Όταν βλέπω αυλώνες να σκάβουν στην κεντρική η βδκη Ευρώπη με πορεία προς ιβηρική και μετά να αποκόπτουν χαμηλά σε αυτές τις περιοχές, το πιο πιθανό σενάριο είναι ο επόμενος αυλώνας να ακολουθήσει την ίδια πορεία αν τα κάθε αποκομμένα χαμηλά δεν έχουν "ψοφήσει" διότι λειτουργούν σαν μαγνήτης. Αυτή την στιγμή υπάρχει μια καθαρά ζωνική κυκλοφορία που πιστεύω ότι θα κάνει τον κύκλο της κανονικά και γύρω στα μέσα του Μάρτη και μετά θα αλλάξει. ίσως να είναι και μια άμυνα του μυαλού μου και να πλάθω σενάρια μη μπορώντας να συνειδητοποιήσω ότι ίσως ο χειμώνας να τελείωσε τόσο άδοξα σε εμάς του νότιους. Ίδωμεν! Αλέξανδρος Μήτσης (Κερατέα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να συμβούν αυτά που γράφεις. Έχουν τη λογική τους. Αλλά θα είναι μια ...τζούφια (ο Θεός να την κάνει) ψυχρή εισβολή, τύπου προχωρημένου φθινοπώρου. Για κάτι βαρβάτο αυτή την εποχή θέλουμε Σιβηρικό και ουκρανικά συστήματα. Αυτός ο αναθεματισμένος ο Σιβηρικός, που στον κόρακα χάθηκε φέτος; Τον ...εξαφάνισε ο Πούτιν; Ετοιμάζονται και για το Μουντιάλ εκεί και δουλεύουν κάργα τα εργοτάξια. Μήπως ο "Τσάρος", εκτός από τα νέα υπερόπλα που διατυμπανίζει, έχει βρεί και καμμιά χάι τεκ ...Μηχανή του καιρού και τα μανιπουλάρει τα καιρικά όπως γουστάρει;

      Διαγραφή
    2. Όντως είναι δύσκολο αν τελικά έρθει μια ψυχρή εισβολή να είναι αξιόλογη τουλάχιστον σε αυτό που αναζητούμε εμείς. Εκτός από σιβηρικό που λες, μια καλή ψυχρή μάζα στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της Ρωσίας μπορεί να φτιαχτεί και με αλλεπάλληλες ανασυγκροτήσεις του αζορικού στις περιοχές της Βρετανίας. Μια απλή άνοδος του δεν αρκεί. Όπως λες ότι κατέβει θα είναι ψόφιο. Δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι θα χιονίσει στην πόρτα μου μέσα η και τέλη Μαρτίου, απλά πιστεύω ότι κάτι τελευταίο θα έρθει ότι και να είναι αυτό από θέμα κρύου. Όσο για την εξαφάνιση του σιβηρικόυ μας είχε προϊδεάσει ο δάσκαλος με τους χάρτες του ECMWF στην εκτίμηση του μοντέλου για την πορεία του χειμώνα... Αλέξανδρος Μήτσης.

      Διαγραφή
    3. Το ξέραμε απο την αρχή πως ο χειμώνας θα είναι ήπιος παιδιά,απλώς δε θέλαμε να το χωνέψουμε πιστεύοντας με την πάροδο των ημερών ότι κάτι θ'αλλάξει.
      Τώρα για το υπόλοιπο του Μαρτίου και εγώ είμαι σίγουρος ότι κάτι θα κάνει αλλά ευνοημένες κ πάλι θα είναι οι κεντροβορειοδυτικές περιοχές της χώρας για κάτι σχετικά αξιόλογο.
      Με λίγα λόγια κ εγώ με τη σειρά μου πιστεύω ότι οι ανατολικοί φίλοι ούτε είδαν κ ούτε πρόκειτε να δούν κάποιο χιονιά ανατολικών προσηνέμων καθώς δεν τους πάει καθόλου η κυκλοφορία φέτος.

      Διαγραφή
  6. Βρε παιδιά εσείς οι χιονοφιλοι έχετε δίκιο να διαμαρτιρεστε.Ειδικά οι νοτιοελλαδιτες από την απουσία χιονιού σε κάπως χαμηλότερα υψόμετρα. Αλλά κάθε πράγμα στον κκαιρό του όπως το λέει και η παροιμία.Αν ρίξει χιόνι και παγο, προς το τέλος του Μαρτη,οι καταστροφή στις καλλιέργειες θα είναι μεγάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θυμάμαι ένα σχόλιο εδώ μέσα, πέρυσι αν δεν απατώμαι, από ένα φίλο που έγραφε "είμαι αγρότης, είμαι και χιονόφιλος, καταλαβαίνετε πως νιώθω όταν έρχονται χιονιάδες!" "Σύγκρουση καθηκόντων", είναι στα νομικά ο όρος που προσομοιάζει σ΄αυτή την διλημματική ψυχολογική κατάσταση. Και όπως στα δικαστήρια η σύγκρουση καθηκόντων μπορεί να οδηγήσει στην μείωση της ποινής, ακόμα και στην απαλλαγή του κατηγορουμένου, έτσι και εμείς, οι άνευ ορίων και όρων χιονόφιλοι, θα ζητήσουμε την επιείκεια των δικαστών μας για το ακατανίκητο και ασίγαστο πάθος μας.

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκαιο ότι αν ρίξει χιόνι και ειδικά παγωνιά προς τα τέλη του Μάρτη,θα υπάρξουν συνέπειες κυρίως για τους αγρότες.Όμως το παράξενο δεν είναι που το επιθυμούν κάποιοι που είναι χιονόφιλοι,που μάλλον δεν έχουν σχέση με τ'αγροτικά,και δεν τους έκανε τη χάρη φέτος να το ευχαριστηθούν.Βέβαια καλές οι βολτες στο βουνό για να δούμε χιόνι,αλλά δε μ'αρέσει καθόλου το επηχιρημα πάρτε τα βουνά για να σβήστε τη όρεξή σας. Το παράξενο είναι ότι κάποιοι πανηγυρίζουν τον ερχομό της Άνοιξης,χωρίς στην περιοχή τους να μη ρίξει ούτε σταγόνα όλο το Χειμώνα και στα βουνά τους ανυπαρχτο χιόνι.Και 'γω να σου πω την αλήθεια "στεναχωριέμαι"όταν δε χιονίζει στις περιοχές πού πρέπει...τέλος πάντων άστα...

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα σε όλους.Νομιζω ότι η σεμνή τελετη (χειμώνας) έλαβε τέλος.Αν και ο αέρας παλαβωσε δυο ημέρες τωρα (Όπως και αυτήν την στιγμή λυσσομαναει)κατάφερε σήμερα το μεσημέρι η θερμοκρασία να φθάσει κοντά στους 19-20 βαθμούς.Με ένα που καμισο όλη μέρα κλάδευα και εκτός από 5 λίτρα νερού που ήπια "χτύπησα"και δυο μπυριτσες για να ξεδιψασω!!.Μαζεψα σπαράγγια καθώς και ραδίκια κατάρα που τα μάζευα αρχές Απρίλη.Η φύση τριγύρω μου σήμερα πραγματικά ευοδιάζε από χρώματα και αρωματα. Με τα δάκρυα του αμπελιού έπλυνες τα χέρια!! Είμαι τρελός και παλαβός με το χιόνι,αλλά αν από εδώ και πέρα κάνει έστω και για λίγο,έντονο κρύο, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο.Οπότε ας το αφήσουμε καλύτερα για τον επόμενο χειμώνα.Λυπαμαι που το λέω αλλά....Καληνύχτα και...ονειρα γλυκά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σωστή διόρθωση:Τα ραδίκια κατσαρα και όχι κατάρα, όπως και το ευωδιαζε που το έγραψα ευοδιαζε.Ζήτω συγνωμη.ΚΑΛΗΜΕΡΑ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η άνοιξη έρχεται όλο και πιο πρόωρα στον πλανήτη μας

    "Η εποχή της άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας και πουθενά δεν είναι αυτό τόσο αισθητό, όσο στο Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, την πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Έρικ Ποστ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέιβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», υπολόγισαν ότι για κάθε δέκα μοίρες γεωγραφικού πλάτους βορειότερα του Ισημερινού, η άνοιξη φθάνει περίπου τέσσερις μέρες νωρίτερα από ό,τι έφθανε πριν από μία δεκαετία, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Στις αρκτικές περιοχές η άνοιξη έρχεται έως και 16 μέρες νωρίτερα από ό,τι πριν δέκα χρόνια. Οι επιστήμονες βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε μια σειρά από φαινόμενα, όπως οι μεταναστεύσεις των πουλιών, η άνθιση των φυτών, η εμφάνιση των φύλλων των δέντρων κ.α.

    Η μελέτη αξιολόγησε 743 προηγούμενες εκτιμήσεις για τον ερχομό της άνοιξης, που κάλυπταν μια περίοδο 86 ετών στο βόρειο ημισφαίριο. Διαπιστώθηκε σαφής συσχέτιση ανάμεσα στην πιο πρόωρη άφιξη της άνοιξης, όσο κανείς «ανεβαίνει» γεωγραφικό πλάτος. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι με ποιόν τρόπο η πρόωρη άνοιξη επηρεάζει τα φυτά και τα ζώα του πλανήτη.

    Από αστρονομική άποψη, η άνοιξη φέτος τυπικά ξεκινά στις 20 Μαρτίου, με την εαρινή ισημερία."

    in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν διάβαζαν το σχολιο σου οι μη καιροφιλοι θα χαιροταν πολυ με αυτη την εξέλιξη για αρκετούς ανθρώπους αυτο σημαίνει περισσοτερο ήλιος περισσοτερο καφές σε παραλιακές καφετέριες και γενικοτερα περισσότερη λεζάντα ( το έχουμε αυτο οι Έλληνες). Τωρα για το κλιμα ποιος νοιάζεται μην ασχολησε με τέτοια πράγματα θα σου πούνε κοιτα τη ωραιο καιρο έχουμε...

      Διαγραφή
    2. Αν διάβαζαν το σχόλιό μου οι ανενημέρωτοι, θες να πεις. Οι "πέρα - βρέχει", οι "δε βαριέσαι αδερφέ" κλπ. Δεν είναι θέμα καιρόφιλων, χιονόφιλων, ...λιακαδόφιλων η κλιματική αλλαγή. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε (εδώ, κυριολεκτικώς!)

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα φίλοι,

      Λασπομπόρες, προάγγελοι μάλλον υστερότερης επιδείνωσης του καιρού στην Πάτρα.

      Ναι Γιώργο, το έχουμε καταλάβει οι περισσότεροι, ειδικά όσοι ασχολούμαστε με την μελέτη του καιρού και παρατηρούμε την φύση, ο Χειμώνας έχει μετατοπιστεί και "στριμωχτεί" ημερολογιακά και ουσιαστικά, όλοι οι υπόλοιποι μήνες έχουν επιμηκυνθεί...με τάση να έχουμε 2 εποχές, Φθινόπωρο και Καλοκαίρι.
      Δεν λέω κάτι καινούριο, ελπίζω να μην συμβεί, αλλά εάν πάμε προς τα εκεί, η φύση να βρει τους ρυθμούς της όπως έκανε πάντα. Ίσως βέβαια να είναι κάτι πρόσκαιρο αυτό που συμβαίνει, κανείς δεν ξέρει, ούτε οι επιστήμονες καλά καλά, το ψάχνουν. Ίδωμεν!
      Μακάρι όλοι να ενδιαφέρονταν περισσότερο, όχι μόνο θεωρητικά, αλλά και εμπράκτως για αυτόν τον πλανήτη, γιατί υπάρχουν πολλοί που σου αραδιάζουν θεωρίες και κηρύγματα...αλλά εκείνη την "ευαίσθητη μικρή στιγμούλα", θα βαρεθούν να πάρουν το άδειο μπουκαλάκι νερού και θα το παρατήσουν σε κάποια παραλία να αγναντεύει τη θάλασσα.

      Βασίλης Κ. από Πάτρα

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα κ ζιακοπουλε,ενας πίνακας,χιλιες λέξεις,αναφορικα με την άνοιξη του μποτιτσελι,καλο απόγευμα σε όλους,αντωνης μυτιληνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή