Με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και χωρίς βροχές ή ισχυρούς ανέμους το Σαββατοκύριακο


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Σάββατο) υψηλές πιέσεις θα καλύπτουν τη χώρα με αποτέλεσμα την ηλιοφάνεια, τις τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά και την επικράτηση ασθενών ανέμων σχεδόν σε όλα τα πελάγη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως σε ό,τι αφορά τις μέγιστες τιμές της. Την Κυριακή (11/3) προβλέπονται κατά περιόδους αραιές νεφώσεις και το πρωί ομίχλες. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Ν-ΝΔ με ένταση ως τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Τη Δευτέρα (12/3) ο καιρός θα είναι ζεστός και υγρός με αρκετή συννεφιά και σκόνη από τη Β. Αφρική. Τοπικές βροχές αναμένονται κυρίως τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Την Τρίτη (13/3) τοπικές βροχές ή και καταιγίδες προβλέπονται στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση.
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10-3-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 19 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 20 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 20 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Παροδικές νεφώσεις κυρίως στα νοτιοανατολικά. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 20 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Αραιές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

15 σχόλια:

  1. Δεν περιμένουμε πια πασπάλες. Περιμένουμε όμως μια σοβαρή "δίορθωση". Κι ας έρθει και τον Ιούνιο. Δεν μπορεί να μας πάει έτσι μέχρι τον Οκτώβρη. Εγώ ήδη ακολουθώ συνταγές καλοκαιριού: Κλείνω τα παράθυρα τη μέρα και τα ανοίγω βράδυ αργά. Προσπαθώ να κρατήσω όσο γίνεται κάτι από ψύχρα μέσα στο σπίτι. Να γυρίζω απ΄έξω και να φαντασιώνομαι οτι ακόμα είναι χειμώνας, η έστω κανονικός Μάρτιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο φαίνεται κ απο τα σχόλια στο blog πιά."Άκρα του τάφου σιωπή".
      Πάντως αυτό πιστεύω κ εγώ,ότι σίγουρα μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρξει θερμοκρασιακή διόρθωση στη χώρα μάζι με όποιες αστάθειες ακολουθήσουν.
      Να ρωτήσω κάτι?Με τι θερμοκρασίες(ελάχιστες,μέγιστες)παίζει η Αθήνα (κέντρο)αυτές τις μέρες γιατί εδώ σ'εμάς να σου πω την αλήθεια το τζάκι καίει αρκετές ώρες ακόμα.

      Διαγραφή
    2. Σήμερα τα ξημερώματα, μετά από μια μέρα ισχυρού μαϊστρου, ο σταθμός μου έγραψε 10,6. Ήταν με διαφορά η χαμηλότερη ελάχιστη από την πρώτη του μήνα και μετά. Οι μέγιστες, από τις 3 Μάρτη και μετά, λίγο πάνω η λίγω κάτω από τους 20. Φρίκη δηλαδή. Όσο για θέμανση, ακόμα και οι καλομαθημένοι συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας έχουν να κάψουν καμιά δεκαριά μέρες τουλάχιστον (έχουμε αυτόνομη θέρμανση). Εγώ πάλι, όλο τον φετινό "χειμώνα" το άναψα όλες κι όλες 6 μέρες, που ήταν κρυωμένη η γυναίκα μου.

      Διαγραφή
    3. Κατάλαβα,φρίκη δε λές τίποτα.
      Οι μεγάλες μας διαφορές είναι περισσότερο στις ελάχιστες τιμές καθώς στην περιοχή μου(προάστιο του Αγρινίου μέσα σε δάσος στα 140 περίπου μέτρα υψόμετρο)πέφτουν αυτές τις 2 ημέρες όπως τώρα που σου γράφω κ κάτω απο τους 5β. νωρίς το πρωί,γι'αυτό άλλωστε καίμε ακόμα εδώ τα τζάκια.Καλοριφέρ λίγες φορές ανάψαμε κ εμείς φέτος απλώς αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι με την υπεροχή των Δ/ΝΔ/ΒΔυτικών γενικά ανέμων φέτος κ της περισσότερης συνεφιάς σ'εμάς κράτησε κάποια προσχήματα ο καιρός θερμοκρασιακά αντίθετα με τα ανατολικονότια που πραγματικά φέτος ο χειμώνας ήταν κ συνεχίζει να είναι(μέχρι 20 Μάρτη)απλά οικτρός!

      Διαγραφή
    4. Χρήστος Σιμούλης10 Μαρτίου 2018 στις 12:42 π.μ.

      Γιώργο Λαμέρα, πέρυσι πόσες μέρες το άναψες, επιπλέον των ημερών κρυολογήματος της γυναίκας σου;

      Διαγραφή
    5. Πέρυσι, με τα μεγάλα κρύα, γύρω στις 20 με 25 μέρες, από 3 μέχριε 6 ώρες τη μέρα. Φυσικά ο χειμώνας της Αθήνας δεν συγκρίνεται με το κρύο της βόρειας χώρας, ούτε με τις παγωνιές του θεσσαλικού κάμπου.

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετικής ομορφιάς εικόνες από τις κάμερες στο μακρινό Ροβανιέμι. Πολύ κρύο και πολύ χιόνι φέτος, ακόμα και με τα δικά τους κριτήρια. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους, που άλλες χρονιές το απέσυραν άρον - άρον ως τα μέσα του Φλεβάρη λόγω έλλειψης χιονιού, στέκει περήφανο στη θέση του και τα βράδια φωταγωγείται!

    http://www.rovaniemi.fi/roikpiwebcamimages/Kamera4_00001.jpg

    http://www.rovaniemi.fi/roikpiwebcamimages/Kamera1_00001.jpg

    http://www.rovaniemi.fi/roikpiwebcamimages/kamera3_00001.jpg

    Από τις πιο ευνοημένες (από τη σκοπιά του χιονόφιλου) περιοχές του πλανήτη φέτος η Σκανδιναβία.

    http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2_360_t2anom_europe.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εν τω μεταξύ, νέα χιονο-επέλαση προς δυτική Ευρώπη δείχνει το GFS για τα τέλη του μήνα, με κατάληξη (για μιά ακόμα φορά φέτος, έλεος!), Μαρόκο και Αλγερία!! Θα μου πείτε, τόσο μακριά δεν κοιτάμε, αλλά και σαν σενάριο ακόμα, είναι ...προκλητικό. Ανοιξιάτικα χιόνια στην Αλγερία, και εμείς εδώ ...%^&*^$!$&^%**. Αίσχος!!

    http://www2.wetter3.de/Animation_12_UTC/348_30.gif

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον για εκεί το πάει πάλι Γιώργο απο τις 19 κ μετά.
      Εμείς πάλι στον αστερισμό των νοτιάδων με βροχές άντε κ κανά χιόνι στα ορεινά.Δυστυχώς πάλι αυτό το σενάριο θα επιβεβαιωθεί όπως όλα τα σενάρια των προηγούμενων μηνών που βγήκαν τελικά αληθινά.
      Φέτος πάντως ο χειμώνας ήταν μία τεράστια ευκαιρία για δριμύ ψύχος κ χιόνια κ στην περιοχή μας όπως εξελίχτηκαν οι αέριες μάζες με τα τεράστια αποθέματα πολικού ψύχους στα βορειοανατολικά να κατηφορίζουν νοτιότερα κ να μην επηράζουν στην ουσία μόνο εμάς κ τους "ανήσυχους γείτονες".
      Του χρόνου δεν ξέρω αν θα υπάρξει παρόμοια ευκαιρία.

      Διαγραφή
  4. Φώτη, ας αφήσουμε στον Γιώργο την εκπροσώπηση της ανοιξιάτικης χιονοπροσδοκίας για το χειμωνιάτικο ονόρε της παρέας και πάμε εμείς, που έχουμε συνηθίσει και εξαρτηθεί, για το γνωστό ΝΔ μοτίβο, γιατί είπαμε, ένας χιονιάς τώρα θα ήταν καταστροφικός και ντεμέκ, λέω ως ντεμί βορειοελλαδίτης.
    (η ευκαιρία ήταν πέρυσι και τώρα ποιος ξέρει ξανά πότε..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι κι αλλιώς έχω παραιτηθεί πλέον και εγώ από μαξιμαλιστικές προσδοκίες. Λίγο ψύχρα ζητάω μόνο. Αλλά δεν μπορώ να το χωνέψω οτι τα χιόνια θα φτάσουν για πολλοστή φορά φέτος στη Σαχάρα, και μάλιστα αυτή τη φορά μέσα στην Άνοιξη! Και εδώ σ΄εμάς ψιχουλάκια όλο το χειμώνα! Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα!

      Διαγραφή
    2. Ξέρουμε πολύ καλά Νίκο ότι ό Γιώργος κ ο κάθε Αθηναίος θέλει το ΒΑ ρεύμα κ κατάβαση ψύχους απο τα ΒΑ της Ευρώπης για να δεί κάτι καλό κ αυτό φέτος "πάπαλα".
      Γι'αυτό άλλωστε κ το ζητούμενο απο εδώ κ πέρα είναι η δροσιά-ψύχρα όπως λέει κ ο Γιώργος κ όχι κάτι ακραίο(σίγουρα δε θα κάνει κάλο κάτι ακραίο με τις θερμ. που βιώνουμε τώρα).
      Εμείς τώρα(Ήπειρος,δυτική Στερεά,δυτική Θεσσαλία) κάτι μου λέει πως μετά τις 17 κ με το ψύχος που θα κατηφορίσει στα κεντρικά κ δυτικά της Ευρώπης θα πάρουμε πολύ νερό κ πάλι όπως έγινε κ τον Φεβρουάριο.

      Διαγραφή
    3. Φώτη, εγώ την αμαρτία μου την έχω ξομολογηθεί: Όποτε και να έρθει το χιόνι, δε θα το πανηγυρίσω μεν, σεβόμενος την αγροτιά και το μόχθο της, αλλά μέσα μου θα το χαρώ. Δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά και προτιμώ να είμαι ειλικρινής. Το θέμα είναι οτι δεν πιστεύω πλέον οτι κάτι τέτοιο είναι δυνατό να συμβεί φέτος, μια εκτός εποχής μικρή "φωτοβολίδα" δηλαδή, όπως π.χ. το 2003.

      Διαγραφή
  5. Καινούργιο χιόνι έβαλε τη νύχτα στο Ροβανιέμι:

    http://www.rovaniemi.fi/roikpiwebcamimages/Kamera4_00001.jpg

    Και βέβαια, επειδή είναι συνηθισμένοι εκεί να ζουν με το χιόνι και επειδή αποτελεί και την τουριστική τους ατραξιόν παρέα με τον Αη Βασίλη, απλά το κάνουν βουναλάκια στο δρόμο, δεν το μαζεύουν, δεν το λειώνουν με αλατιέρες και άλλα τέτοια ...βάρβαρα που κάνουμε εμείς με το που θα στρώσει έναν πόντο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απο μικρο παιδί ασχολούμαι με τα αμπέλια και τις ελιές και γενικά με τα κτήματα.Να είμαι όλη μέρα στην ύπαιθρο να κάνω δουλειές,μετα μόλις τελειώνω να μαζεύω χόρτα,σπαράγγια και ότι άλλο υπάρχει το απολαμβάνω σαν χόμπυ.Αλλα να είμαι με το κοντομάνικο και να θέλω και αντηλιακό στα τοσα χρόνια δεν το έχω ξαναζήσει.Αυριο που θα πάω στην δουλειά θα νομίζουν ότι είχα πάει διακοπές...!!Σήμερα μόνο είχε το πρωί πολλή υγρασία και 4 βαθμούς και αν δεν είχε έναν αρκετά δροσερό αέρα σίγουρα η θερμοκρασία θα είχε ξεπεράσει κατά πολύ τους 21 που έφθασε το μεσημέρι.Κατά τα άλλα μόναξια δεν ένοιωσα ούτε στιγμή μιας και μόνο οι πεταλούδες ήταν εκατοντάδες και σε οτι χρώματα ήθελες.Χόρτασε ο σκύλος μου παιχνίδι.Τα πουλιά έκαναν πάρτι στον ουρανό μέχρι που έφθασαν τα γεράκια(τουλάχιστον 3 ζευγάρια με τα μικρά τους).Το πρωί μόλις πήγα κατα τις 6:30,4-5 λαγουδάκια μαζεμένα κοντά σε μελισσια(παράξενο αυτό δεν το έχω ξαναδεί) έτρεξαν και χάθηκαν μέσα στην ρεματιά.Κάποια στιγμή μου φάνηκε ότι είδα και χελιδόνια χωρίς να είμαι σίγουρος.Μετά από αυτές τις όμορφες εικόνες που σας μεταφέρω, ελπίζω και ευχομαι,ότι δεν θα κάνει από εδώ και πέρα τουλάχιστον κάτι πολύ ακραίο για την τόσο προχωρημένη άνοιξη που ήδη διανύουμε.Το λεω με λύπη βέβαια γιατί είμαι χιονοφιλος,Αλλά αυτή την φορά πάω πάσο.Υ.Γ:Η μοναδική παραφωνία σήμερα ήταν δυο χτυπημένα αλεπούδακια στον δρομο και ένα κουνάβι λίγο πιο κάτω από το αμπέλι που ήμουν και ενώ στην αρχή φαινόταν σαν να κοιμόταν,Δυστυχώς ήταν νεκρό.Δεν ήταν ούτε χτυπημένο, ούτε δαγκώμενο,αλλα λες και ήταν φουσκωμένο.Εφαγε κάτι;να του έριξαν τίποτα άλλο δεν ξέρω.Ηταν πολυ ομορφο και το έβγαλα Φωτογραφίες.Το κακό είναι πως δεν ξέρω πώς να τις στείλω.Αν κάποιος ξέρεις ας μου πει.Καλο βράδυ σε όλους και να έχουμε μια όμορφη εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή