Σάββατο των νοτιάδων, των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών και της σκόνης και Κυριακή των βροχών στις περισσότερες περιοχές της χώρας


Ψυχρές αέριες μάζες σιβηρικής προελεύσεως μεταφέρονται διά μέσου της κεντρικής Ευρώπης προς τις Δ-ΝΔ περιοχές της ηπείρου μας, με αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες να επικρατήσουν χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αντίθετα, στη ΝΑ Ευρώπη θα μεταφερθούν σαχαριανές αέριες μάζες με αποτέλεσμα τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και τις αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο), το στοιχείο του καιρού που θέλει προσοχή τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα θα είναι οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις νότιοι άνεμοι, οι οποίοι στα πελάγη θα φθάσουν τα 9 μποφόρ. Την Κυριακή (18/3), αν εξαιρέσουμε τη νότια νησιωτική Ελλάδα, στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται παροδικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε Δ-ΝΔ εντάσεως ως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το τριήμερο Δευτέρα-Τετάρτη (19-21/3) ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί υψηλή κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17-3-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανές βροχές τη νύχτα κατά τόπους στη Μακεδονία. Άνεμοι Ν 4 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι σταδιακά στα ανατολικά πελάγη στα 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 22 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές τις απογευματινές - βραδινές ώρες στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και πιθανώς το Ν. Ιόνιο  και τη Δ. Στερεά. Άνεμοι Ν 7 με 9 μποφόρ με εξασθένηση τη νύχτα. Θερμοκρασία από 9 έως 22 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Πιθανές βροχές τη νύχτα στη Δ. Θεσσαλία. Άνεμοι Ν 4 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι σταδιακά στα 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 23 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Ν 4 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι σταδιακά στα 7 με 8 και πιθανώς στο Αιγαίο τη νύχτα στα 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι Ν 4 με 6, ενισχυόμενοι σταδιακά στα 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 22 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ ενισχυόμενοι σταδιακά στα 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 21 βαθμούς.

12 σχόλια:

  1. Η πάλη του χειμώνος και του θέρους...
    Καλώς να έρθουν οι βροχές, τις χρειάζεται πάντα η γη.
    Υπάρχει πιθανότητα να έρθει χιονοπαγωνιά από Πέμπτη κ.Ζιακόπουλε; Το εθνικό αστεροσκοπείο δίνει τέτοια εικόνα για Βόρεια Ελλάδα... Καταλαβαίνω βέβαια ότι για 6μερες μετά δεν γίνεται πρόβλεψη απλά ρωτώ για την κίνηση των αερίων μαζών αν μπορείτε να μας πείτε κάτι.
    Καλό σαββατοκύριακο σε όλους
    Κωνσταντίνος από Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο παγετός ακτινοβολίας παρατηρείται τις νύχτες με ξαστεριά και άνεμο μικρής εντάσεως ή άπνοια. Ευνοϊκές συνθήκες για παγετό ακτινοβολίας δημιουργούνται στη χώρα μας 24 ή 36 ώρες μετά τη διέλευση ψυχρού μετώπου, που προκαλεί μεταφορά ψυχρών αέριων μαζών από τη βόρεια Ευρώπη προς την περιοχή μας. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 ή 36 ωρών της ψυχρής εισβολής, συνήθως, επικρατούν νεφώσεις, υετός και ισχυροί άνεμοι, που δεν ευνοούν τον παγετό αυτού του τύπου.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σε όλους κ καλό Σαββατοκύριακο!
    Όπως τα περιμέναμε λοιπόν τα του καιρού το επόμενο διάστημα με μία καλή προοπτική προς την 25η Μαρτίου για χιονοπτώσεις κ σε χαμηλότερα υψόμετρα στις βορειότερες κυρίως όμως περιοχές της χώρας.Όσον αφορά για τον παγετό που θα ήταν καταστροφικός τέτοια εποχή δεν νομίζω να συμβεί σε μεγάλη κλίμακα καθώς οι νοτιάδες κ οι συννεφιές που φαίνεται να μην μας εγκαταλείπουν αυτό τον μήνα θα βοηθήσουν στο να μην πέφτει η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
    Όσον αφορά για τα πολλά έκτακτα της ΕΜΥ θα έλεγα ότι στις περιοχές που εστιάζονταν τα δελτία τις μισές φορές αυτό βγήκε κ όντως υπήρξαν κ προβλήματα σε πολλές περιοχές αλλά όταν δεν είσαι εκατό της εκατό σίγουρος για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει ένα χαμηλό καλό θα είναι να υπάρχει μία πρόληψη απο την πολιτεία με κάποια ενημέρωση πάντα όμως με σύνεση κ φειδώ.
    Άλλωστε γι'αυτό υπάρχει πιστεύω κ ο διαχωρισμός μεταξύ ΕΔΕΚ(έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού) κ ΕΔΕΚΦ(έκτακτο δελτίο επικύνδινων καιρικών φαινομένων) με τους αντίστοιχους χρωματισμούς κινδύνων.
    Τέλος να πω ότι πέραν της κακοκαιρίας του ΣΚ με τις βροχές κ τους θυελλώδης ανέμους και απο Δευτέρα τα φαινόμενα θα είναι ικανά να δημιουργήσουν προβλήματα κυρίως στις περιοχές που δέχθηκαν φέτος πολλά νερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Στη θεωρία μαθαίνουμε οτι η κυκλοφορία αλλάζει. Φέτος ξεχάσαμε ο,τι θεωρία είχαμε μάθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχύει Γιώργο και δεν σταματά εδώ!
      Με απίστευτη εμμονή φαίνεται να συνεχίζετε αυτή η κυκλοφορία τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του μήνα με τα πράγματα στα νότια τμήματα της χώρας κ κυρίως την Κρήτη να γίνονται τραγικά λόγω της ξηρασίας κ μάλιστα ενόψει θέρους.Έχω να θυμηθώ χρόνια τόσο πείσμα του καιρού στην ίδια κυκλοφορία.

      Διαγραφή
    2. καμιά φορά αλλάζει από χρονιά σε χρονιά, όχι από μήνα σε μήνα που περιμένουμε εμείς. για τη γενική υετική εικόνα πρέπει να συμβουλευόμαστε στοιχεία από όλη τη χώρα, που αφορούν μεγάλο διάστημα. φέτος νομίζω ότι, πραγματικά μακριά από τις κλιματικές τιμές βρέθηκε η Ανατολική Κρήτη. ποιες άλλες περιοχές? στα Τρίκαλα π.χ. η κλιματική τιμή είναι περί τα 700 mm. επομένως οποιαδήποτε τιμή μεταξύ 500 - 900 είναι φυσιολογικότατη. πάνω από τα 700 έχουμε να βρεθούμε από το '12, πάνω από τα 900 από το '10. μπορεί φέτος να είναι η σειρά των νερών, δεν το θεωρώ σίγουρο πάντως, παρά το δυνατό ξεκίνημα.

      τέλος, φαίνεται κάπως μαθηματικά αναμενόμενο, στο θέμα "ανομβρία", η κλιματική αλλαγή να επηρεάσει πρώτα ή/και περισσότερο περιοχές πιο νότιες περιοχές ή περιοχές με έτσι κι αλλιώς υετικές αδυναμίες. άλλο τα 1.000 mm των Ιωαννίνων να γίνουν 700 και άλλο τα 300 της Μυκόνου 200 (βλ. Αφρική, που πλήττεται ήδη από ξηρασία πολλά χρόνια τώρα).

      καλημέρα

      Διαγραφή
    3. Νίκο, αν δεν αλλάξει και το καλοκαίρι, καταλαβαίνουμε τι μας περιμένει. Τα βασικά εποχικά μοντέλα βέβαια δείχνουν αυτή τη στιγμή θερμοκρασιακή εξισορρόπηση όσο βαδίζουμε προς το καλοκαίρι, αλλά ποιός μπορεί να το προδικάσει αυτό με ασφάλεια;

      Διαγραφή
    4. πραγματικά άσχημος καιρός απόψε. επικίνδυνος, το σκουπίδι πάει σύννεφο και σύννεφο δε στέκεται να ρίξει καμιά ψιχάλα. λωρίδες νεφών σκόνης φαίνονται από τους δορυφόρους.
      τη ζεστούλα την έχουμε σίγουρη Γιώργο, όλες οι περιοχές (και οι 3 που ανέφερα παραπάνω για να το σιγουρέψω).

      Διαγραφή
  4. Σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά στον Αυλώνα !!!

    "Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη δασική πυρκαγιά του χρόνου πριν καν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Στο σημείο πνέουν δυνατοί άνεμοι και μαζί με το δύσβατο της περιοχής δυσκολεύει πολύ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στον αέρα και δύο καναντέρ "..

    http://news247.gr/eidiseis/koinonia/se-ekseliksh-dasikh-pyrkagia-ston-aylwna.5126842.html

    Και το ημερολόγιο γράφει 17 Μαρτίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απίστευτο!
    Με τον θυελλώδη ΝΑ άνεμο κ τη συννεφιά αυτή τη στιγμή 9 κ 30 το βράδυ ο υδράργυρος έχει εκτοξευθεί στους 25 βαθμούς!
    Τροπική νύχτα λοιπόν κ στη δυτική Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχθες ηταν μια ημέρα άκρως καλοκαιρινή με την θερμοκρασία να φθάνει στους 24 βαθμόύς και παρόλο τον τρελό αέρα που είχε όχι μόνο δεν δροσιζε,αλλά, θα μπορούσα να πω, ότι λειτουργούσε σαν λιβας για την εποχή,διατηρώντας την θερμοκρασία πολυ υψηλη, ακομη και αργά την νύχτα.Εκτός από κάποιους ηλικιωμένους που ίσως άναψαν λίγο φωτιά,πρέπει να ήταν το 24ωρο που δεν ειδα καπνο ή δεν ακουσα καλοριφέρ βα δουλεύει.Μετα το πέρας τω εργασιών ,όπως κάνω κάθε μέρα ,μάζευα χορτα και ενώ ήμουν σε υψόμετρο κοντά στα 400 μέτρα(τα αμπέλια μου είναι χαμηλά στον κάμπο,εκεί το υψόμετρο είναι 70 μέτρα περίπου) βρήκα σπαράγγια σε πάχος μολυβιού και ύψος από 40 εκατοστά εως και ενα μετρο,μάλιστα είχε τόσα πολλά που σε δέκα λεπτά γέμισα μία σακούλα βάρους κοντά στα 2 κιλά!!Απίστευτο για τόσο μεγάλο υψόμετρο και πολύ κοντά στους πρόποδες του Ελικώνα.Τοσα πολλα και χοντρά δεν έχω μαζέψει όλες τις προηγούμενες ημέρες ούτε στο Σχηματάρι που δουλεύω, αλλά ούτε και στο Δηλεσι(παραλία του Ευβοϊκού κολπου)που ήμουν την Πέμπτη.Όλη η φύση τριγύρω, θυμίζει τέλη Μαΐου.Εχθές πότισα για πρώτη φορά τα λαχανικά μου,,αν και μάλλον πρέπει να αρχίζω να φυτευω και τα καλοκαιρινα(ντομάτες,αγγουράκια,κολοκυθάκια κτλ)!!.Ολα τα καρποφόρα δέντρα που έχω στο περιβόλι μου είναι ολανθιστα και μπορεί ο Αντώνης ακομη να μην έχει τελειώσει από το λιοτρίβι,αλλά σε μας οι ελιές έχουν ηδη"σταυρωσει"όπως λεμε και σε λίγο θα αρχίσουν να ανθίζουν και εκείνες.Όμορφες εικόνες αλλά πολύ πρώιμες.Εχθές το απόγευμα δυο μικρά κουναβια έκαναν βόλτες μέσα στο χωριό και η χαρά των παιδιών απερίγραπτη.Τι κυνηγητό εκαναν με τα ζωάκια;Άλλο πραγμα!(Σωστή διόρθωση σε λάθη μου.Στον κάμπο της Κωπαιδας βγάζει ομίχλη πάντα με νοτιαδες κα όχι με βοριά.Όπως επίσης και ότι ο αείμνηστος αρχιεπίσκοπος γιόρταζε στις 21 Οκτωβρίου που είναι τα λείψανα του οσιομαρτυρα και όχι του ιδίου όπως κατά λάθος έγραψα).ΚΑΛΗΜΕΡΑ σε όλους.Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε εξέλιξη φωτιές σε όλη τη χώρα

    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500207229

    Θυμάται κανείς να έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο Μάρτη μήνα; Εγώ πάντως όχι. Όσοι χαίρονται για την φετινή ανυπαρξία χειμώνα στη χώρα μας, καλό θα ήταν να βλέπουν και τις συνέπειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή