Το ζητούμενο είναι να ρίξει ο Μάρτης δύο καλά νερά


Βαρομετρικό χαμηλό στα ΒΔ Βαλκάνια, συνοδευόμενο από ασθενές ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται Α-ΒΑ. Ένα άλλο χαμηλό που βρίσκεται στον Κόλπο της Γένοβας αναμένεται να κινηθεί Α-ΝΑ. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο και οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση 5 με 7 μποφόρ. Την Τετάρτη (14/3) τοπικές βροχές μικρής διάρκειας προβλέπονται κυρίως στη Β-ΒΑ Ελλάδα και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Πέμπτη (15/3) οι βροχές σχεδόν παντού θα σταματήσουν, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Την Παρασκευή και το Σάββατο (16-17/3) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η βαθμιαία επικράτηση ισχυρών Ν-ΝΔ ανέμων και η σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στη ΒΔ Ελλάδα.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13-3-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Χιονοπτώσεις στα βουνά. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 18 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ΒΔ. Χιονοπτώσεις στα βουνά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 18 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Δ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 20 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Παροδικές βροχές και καταιγίδες στο Α-ΒΑ Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι Δ-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 21 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 17 βαθμούς.

11 σχόλια:

  1. Κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε βροχές ως το τέλος του μήνα. Αυτό διαφαίνεται από τα μοντέλα. Ας ελπίσουμε να ευνοηθούν και οι νοτιότερες περιοχές της χώρας,όπως η Κρήτη.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χθες ανεβηκα στην Παρνηθα. Δεν θα μιλησω για τη ζεστη στα 1200 μετρα όπου άνετα ήσουν με ένα φουτεράκι αλλά και με κοντομάνικο στον ήλιο. Θα μιλήσω για την εικόνα του βουνού που ήταν σαν τέλη Μαίου. Ούτε νια χιονούρα έστω στην κορυφη που πάντα είχε τον Απρίλο, ενίοτε κ Μάιο. Κατά τ άλλα βουνό είναι υπέροχο στο κομμάτι που έχει διασωθεί, ο κόσμος περιέργως πολυς (αφού η μόδα φρέντο στη Γλυφάδα έχει επικρατήσει κατά κράτος) κ γενικώς αξίζει τον κόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Δίρφυς στην πιο τραγική της εικόνα, λίγα μικρά μπαλώματα χιονιού στην δυτική πλαγιά της στα μέσα του Μαρτίου.
    Την ίδια εικόνα θυμάμαι να σχολιάζουμε ως ευλογία 10 περίπου χρόνια νωρίτερα τέλη Ιουνίου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιά; Η Δίρφυς! Η βασίλισσα του βορείου ρεύματος, η μεγάλη χαϊδεμένη του Αιγαίου! Όμως φέτος δεν είχαμε σοβαρό βόρειο ρεύμα, δεν είχαμε Aegean effect, δεν είχαμε από βόρεια και ανατολικά τίποτε απολύτως!

      Διαγραφή
    2. Γιώργο δεν τελείωσε ακόμα ο χειμώνας... Το είχαμε συζητήσει πριν κάποιες μέρες. Είχα πει ότι πίστευα ότι η κυκλοφορία θα αλλάξει μέχρι τις 20 του μήνα. ΑΝ τελικά έρθει κάτι μπορεί και να μην είναι ψόφιο... Στο μυαλό μου τριγυρνάει ο Μάρτης του 2003 αν θυμάσαι.. Αλέξανδρος Μήτσης.

      Διαγραφή
    3. Ηρθε η άνοιξη! Ξύπνησαν οι αρκούδες στον Αρκτούρο [εικόνες]

      http://www.iefimerida.gr/news/402378/irthe-i-anoixi-xypnisan-oi-arkoydes-ston-arktoyro-eikones

      Διαγραφή
  4. Μετά από πολλές εβδομάδες...κατάφερε επιτέλους ο κάμπος της Κωπαιδας να έχει ένα πρωινό ομίχλη κάτι που ήταν σύνηθες φαινόμενο για την εποχή,αλλά εφέτος μοιάζει...πολυτελεια!!Εχει δικιο ο φίλος Λευτέρης για την Διρφη,την έχω απέναντι κάθε μέρα και την βλέπω.Ακομη και η ανατολική πλευρά του Παρνασσού αρχίζει και χάνει όλο το χιόνι.Θυμαμαι δεκαετία του '90 ανέβαινα με αλισυδες,ακόμη και τέλος Μαΐου για διανομές.Περασμενα μεγαλεία.Σημερα μετά το κλαδεμα,μάζεψα και φαρμακορες οπως τα λέμε εμείς εδω (μικρά χόρτα σαν ανοικτές αγκιναρουλες με ένα αγκάθι στην μεση)τα οποία μαζεύονται τέλη Απρίλη!! Οι λαψανες ξεπέρασαν το ένα μετρο και συνεχίζουν...!Απίστευτα πράγματα.Ετσι Όπως πάει δεν νομίζω να βρούμε λουλούδια την Πρωτομαγιά. Καλο βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η φετινή χρονιά κατατάσσεται στο θερμό άκρο του φάσματος, Λευτέρη. να γίνει κανόνας δεν το αποκλείει κανείς, αλλά αυτό θα το διαπιστώσουμε στο μέλλον (κοντινό ή απώτερο). πάντως, βλέποντας την πολλά χρόνια κάθε μέρα, συμφωνώ με τη σημασία που δίνεις, είναι βουνό με πολλά και μακρά σε διάρκεια χιόνια, που συχνά ξεπερνά Παρνασσό και (την ορατή από τον κάμπο) Πίνδο.

    διαβάζω ότι δεν υπάρχει άμεση αντιστοιχία UV index και ηλιακής ακτινοβολίας σε W/m2. υπάρχει κάποια καλή προσέγγιση μετατροπής? (γιατί ουδέν κρυπτόν υπό τον ελληνικό ήλιο, που μέλλει να γίνει αδυσώπητος, υποψιάζομαι)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χθες το βράδυ 12/3/2018 8μμ στον Αλικιανό Χανίων 16 βαθμοι, μια φυσιολογική βραδια και εντός 2 ωρών είχαμε πληρη αλλαγη εποχης με σχεδόν 28 βαθμους στις 10 το βράδυ.
    Το ίδιο φαινομενο με 26-27 βαθμούς εχει συμβεί ή 4 ή 5 φορές τις τελευταιες 25 ημέρες. Επιπλέον κάποια φράγματα στην Κρήτη που το επίπεδο τους απο τους υδρογεωλόγους θεωρούνται ''δεικτες'' είναι στα επίπεδα που κατα μέσο όρο παρατηρούμε τέλος καλοκαιριού και αναμένεται κάποια απο αυτά σχεδον να στερέψουν σε 6 μήνες αν συμβει το τραγικό σενάριο (που ολοι το νοιωθουμε αλλα απευχόμαστε!!!) οι επομενες βροχες μετά της αρχες Φλεβάρη στην Κρήτη, να πέσουν το επόμενο φθινόπωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα σε όλους,λευτερη έφυγες από μυτιληνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μετά από 9 ημέρες ξαναείδαμε τη βροχούλα να πέφτει εδώ στη Ρόδο. Η μυρωδιά της θάλασσας σε συνδυασμό με τη μυρωδιά του νοτισμένου χώματος της βροχής είναι πραγματικά ευλογία και βάλσαμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή