Τοπικές και μικρής διάρκειας οι βροχές


Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στα ΒΑ Βαλκάνια, συνοδευόμενο από ασθενές ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται βορειοανατολικά. Με αυτή την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, οι βροχές που θα σημειωθούν το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα είναι τοπικές και σύντομες και οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 30 βαθμούς (ανατολική και νότια Ελλάδα). Την Παρασκευή (18/5) τοπικές βροχές αναμένονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα. Το Σάββατο (19/5) πρόσκαιρες βροχές θα σημειωθούν στη δυτική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, όπου θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. Ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. Την Κυριακή (20/5) τοπικές βροχές, κατά κανόνα ασθενείς, θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα φθάνουν τα 5 μποφόρ.
  
Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17-5-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανές βροχές μικρής διάρκειας στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 28 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανές βροχές μικρής διάρκειας στο Ν. Ιόνιο, τη Δ. Στερεά και τη Δ. Πελοπόννησο. Άνεμοι Δ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 28 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 30 Βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανές βροχές μικρής διάρκειας στο Β. Αιγαίο. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 28 βαθμούς.

Αττική:
Παροδικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα βροχής. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 29 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 27 βαθμούς.

4 σχόλια:

  1. Πέρα από τις βροχές που χρειαζόμαστε, ευχής έργο θα ήταν να αποφύγουμε ένα μαγιάτικο καύσωνα. Οι καύσωνες τον Μάιο, που, αν δεν είναι σύνηθες φαινόμενο συμβαίνουν ωστόσο αρκετά συχνά, μπορεί να μην έχουν την ένταση και τη διάρκεια των καλοκαιρινών καυσώνων, είναι όμως ίσως και περισσότερο επιβαρυντικοί για τον ανθρώπινο οργανισμό, που δεν έχει προλάβει να προσαρμοστεί στις θερινές καιρικές συνθήκες. Τουλάχιστον στα αστικά κέντρα. Παρακολουθώντας τις τελευταίες μέρες τα καιρικά και τα εποχικά μοντέλα, πιστεύω οτι μάλλον τον γλιτώνουμε τον καύσωνα μέχρι το τέλος του μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο όχι μόνο καύσωνα δε πρέπει να κάνει μέχρι τέλος Μαίου αλλά μέχρι τέλος Ιουνίου κανονίκά πρέπει να μας πάει με δροσιές κ μπόρες για να αναπληρωθεί η προ μηνών κατάντια.
      Πάντως κάποια μοντέλα αυτό δείχνουν.
      Πιστεύω οι 30β θα είναι ταβάνι μέχρι αρχές Ιουνίου με την περιοχή μου να βρέχεται σχεδόν καθημερινά το τελευταίο διάστημα με τη μόνη παραφωνία σήμερα αυτή η βροχή να μετατρέπεται δυστυχώς σε λάσπη.
      Ελπίζουμε απο βδομάδα να μπεί στο παιχνίδι κ η υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα καθώς το μερίδιο του υετού κ της δροσιάς συνεχίζει να το κατέχει η ΔΒΔυτική γωνιά της χώρας.

      Διαγραφή
  2. Σήμερα είχε αρκετή δροσιά με τη συννεφιά, ελάχιστο κόσμο στην ακρογιαλιά, αλλά την ησυχία στην αγαπημένη μου ακτή διατάραξε η τρίαινα ενός ψαροτουφεκά. Όταν είσαι κάτω από το νερό ο ήχος από το ψαροτούφεκο ακούγεται πολύ έντονα ακόμα κι αν βρίσκεσαι μέτρα μακριά από το σημείο που έγινε η βολή. Το αποτέλεσμά της ήταν ένα άτυχο ψάρι, μια σταλιά, να σπαρταράει στην τρίαινα του ψαροτουφεκά, στον οποίο είπα ότι θα του φέρω το Λιμενικό να του ρίξει πρόστιμο. Διπλό, τόσο γιατί απαγορεύεται το ψάρεμα τον Μάιο, όσο και για το μικρό μέγεθος του ψαριού.

    Με κόκκινο τη βγήκε, εξάλλου, και ο Μακρόν στον Τραμπ, όπως γράφει το Reuters. Συγκεκριμένα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι ο Emmanuel Macron είναι έτοιμος να αντιδράσει στις πολιτικές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και να κρατήσει αποστάσεις από τις θερμές σχέσεις που αναπτύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον. Kι αυτό διότι η φιλική προσέγγιση του Macron στον Trump ελάχιστα αποτελέσματα έφερε σε πολιτικό επίπεδο. "Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι εκρηκτική, η βία είναι αυτή που έχει τον λόγο και πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει" ανέφερε στο γαλλικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Yves Le Drian, μία μέρα μετά τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και τον θάνατο πάνω από 50 Παλαιστίνιων από ισραηλινά πυρά.

    Ο πρόεδρος έχει αποφασίσει να πάρει όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται, συμπλήρωσε ο Le Drian, που ξεκαθάρισε ότι λόγω αξιώματος, ο Macron δεν είναι φίλος με άλλους ηγέτες, απλά εταίρος που συνάπτει στρατηγικές συμμαχίες. Και από τη μέρα που ανήλθε στην εξουσία πριν από ένα χρόνο, ο Macron δεν έκρυψε ποτέ ότι ήθελε να αναπτύξει μία καλή σχέση με τον Trump. Προσκάλεσε έτσι τον πρόεδρο των ΗΠΑ στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Βαστίλλη, αντάλλαξαν τηλέφωνα και μιλούσαν συχνά έκτοτε, ενώ εγκάρδιο ήταν το κλίμα και κατά την επίσκεψη του Macron και της συζύγου του Brigitte στην Ουάσινγκτον, με τον Trump να τον αποκαλεί φίλο του.

    Μόνο που ο Trump απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρώπη, αποσύρθηκε και από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και μετέφερε την αμερικάνικη πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας όλη αυτή την ένταση με τους Παλαιστίνιους. "Δεν ξέρουμε πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα, αν ο Macron δεν είχε οικοδομήσει μία στενή σχέση με τον Trump" υποστήριξε σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, προσθέτοντας ότι φυσικά και δεν υιοθετεί, ούτε μοιράζεται τις θέσεις της αμερικάνικης κυβέρνησης.
    https://www.reuters.com/article/us-france-macron-trump/french-at-growing-odds-with-u-s-despite-macrons-bff-tactics-on-trump-idUSKCN1IG2C0?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πανελλαδικές πρωτιες αυτήν την ώρα στην Θεσσαλία...στην Λάρισα αυτήν τη στιγμή έχει 33β. η Μαγνησία έχει καταιγίδα μάλλον δυνατή και εδώ στα Τρίκαλα "θερίζει"ο νότιας με συννεφιά κατα τόπους και κανονική θερμοκρασία.Ε ενδιαφέρων κι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή