Προσοχή στους χειμάρρους και τους κεραυνούς


Η περιοχή μας επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΑ Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με συνέπεια την επικράτηση Β-ΒΔ ανέμων εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Ν-ΝΔ πελάγη). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση όμβρων και καταιγίδων κυρίως το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα και οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από χαλάζι. Την Κυριακή (6/5) η αστάθεια του καιρού θα συνεχιστεί όχι μόνο στα ηπειρωτικά αλλά και στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές. Ως προς τους ανέμους, δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές, αλλά η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη (7-8/5) ο καιρός θα είναι και πάλι άστατος με τοπικούς όμβρους και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αστάθεια θα συνεχιστεί και τις υπόλοιπες ημέρες της νέας εβδομάδας.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 5 Μαΐου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 5-5-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στη Δ. Μακεδονία και το απόγευμα στην κεντρική και την Α. Μακεδονία. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 28 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Άστατος καιρός με τοπικούς όμβρους και καταιγίδες κατά περιόδους στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 26 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Άστατος καιρός με τοπικούς όμβρους και καταιγίδες κατά περιόδους. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 28 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων στο βόρειο και το ανατολικό Αιγαίο. Άνεμοι στα βόρεια Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ και στα νότια Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων ή και καταιγίδων το απόγευμα κυρίως στα Β-ΒΔ. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 27 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 26 βαθμούς.

21 σχόλια:

  1. Xιονοθύελλα αυτή τη στιγμή στο Reykjavik,τη πρωτεύουσα της Ισλανδίας.Σίγουρα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για τη περιοχή αλλά αντιθέτως η θερμοκρασία είναι πολύ πιο κοντά στις κλιματικές τιμές εκεί απ'ότι στη χώρα μας.Ας ελπίσουμε να ηρεμήσει και σε μας λίγο ο καιρός και να επανέλθουμε σε κανονικές θερμοκρασιακές τιμές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ax! Πρέπει τη σύνταξη να την περάσω εκεί. Να φύγω από το μάταιο τούτο κόσμο πλήρης ...χιονοημερών. Αλλά με την κατρακύλα που έχουν πάρει (και θα πάρουν κι άλλη) οι συντάξεις, με μετεωκάμερες και ...οφθαλμόλουτρα με βλέπω να την βγάζω.

      Διαγραφή
    2. Και στη Σκωτία έχει κάποιες φορές χιόνια τον Μάιο. Πριν μερικά χρόνια μου είχαν διηγηθεί κι ένα περιστατικό από το Εδιμβούργο, όπου χιόνιζε και μία παρέα Ελλήνων ήταν με μπουφάν, γάντια, κασκόλ και σκουφιά. Μία Αγγλίδα ήταν, όμως, με το κοντομάνικο, οπότε τη ρωτάει ένας από τους Έλληνες. "Μα καλά, δεν κρυώνεις". Και του απαντάει η Αγγλίδα: "Μα είναι Μάιος"...
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Ξανθιά η Αγγλίδα να υποθέσω, Βαγγέλη;

      Διαγραφή
    4. η δεύτερη μεγαλύτερη γεωκλιματική παρανόηση είναι ότι το Εδιμβούργο βρίσκεται σε χαμηλότερο γεωγραφικό πλάτος από τη Μόσχα. Η πρώτη είναι ότι η ετήσια βροχόπτωση στο Λονδίνο είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των Τρικάλων (εντάξει η Νέα Υόρκη μας περνάει, όντως)..

      Διαγραφή
    5. Χρήστος Σιμούλης5 Μαΐου 2018 στις 2:27 μ.μ.

      Στις 5 Μαΐου 1995 το πρωί σημειώθηκε χιονόπτωση και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας (υψόμ. 7 με χιονόστρωση στέγες - αυτοκίνητα).

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σε όλους.
    Μετά τη χθεσινή απογοήτευση(δυστηχώς το ψυχρό μέτωπο σαν να μην ήρθε καθόλου χθές παιρνόντας οριακά μόνο πάνω απο την Ήπειρο)καθώς μόνο σκόνισμένα σύννεφα υπήρχαν κ πάλι μαζί με σφοδρό κατά τόπους ανατολικό άνεμο σήμερα η μέρα ξεκίνησε κ κύλησε με πιό καθαρή ατμόσφαιρα πύκνά κ πάλι σύννεφα με μπόρες αυτή την ώρα στα ορεινά κ σε συνδιασμό τη στροφή των ανέμων σε πιο δυτικούς η θερμοκρασία δε ξεπέρασε ακόμη κ αργά το μεσημέρι τους 22 με 23 βαθμούς.
    Έπεται η συνέχεια απο αύριο με τις καταιγίδες όπως όλα δείχνουν να μας πολιορκούν όχι μόνο στα δυτικά ηπειρωτικά αλλά μάλλον στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
    Αυτός είναι λοιπόν ένας καθαρά Ανοιξιάτικος μήνας για μένα!
    Υ.Γ.Είναι σίγουρο ότι θα ξεκινήσει άμεσα καιρική αντιπαράθεση στο διαδίκτυο κ όχι μόνο απο τον απλό κόσμο του τύπου "στην περιοχή μου έβγαλε μόνο σύννεφα κ δεν έριξε σταγόνα" ή "είπανε βροχές το μεσημέρι κ είχε ήλιο ενώ η βροχή ήρθε το βράδυ" κ άλλα τέτοια.
    Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε κάποια στιγμή όλοι είναι ότι απο Άνοιξη μέχρι κ Σεπτέμβριο ο καιρός τοπικά όσο κ να θέλουμε δεν μπορεί να προβλεφθεί κ οι όποιες εκπλήξεις ή απογοητεύσεις του καιρού απο εδώ κ πέρα θα είναι δεδομένες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη, θα έχουμε κι άλλες αντιπαραθέσεις, του τύπου "Ευτυχώς έβρεξε και δρόσισε" από τη μιά, "γιατί να χαλάσει ο καιρός, μια χαρά καλοκαίρι είχαμε" από την άλλη. Έμπαινα το χειμώνα καμιά φορά στο facebook του Σάκη Αρναούτογλου. Εκεί να δεις, χιονόφιλοι εναντίον θερμολάγνων, ο κακός χαμός! Άγριες καταστάσεις. Έμπαινα και διάβαζα. Δεν έγραφα. Άντε κανένα like το πολύ.

      Διαγραφή
    2. Γιώργο το ξέρω γιατί παρακολουθώ κ εγώ τη σελίδα.Ειδικά εκεί γινόνταν ο κακός χαμός με τον καθ'ένα να λέει "το κοντό του κ το μακρύ του".
      Υπερβολές κ απο τις δύο πλευρές με τους θερμολάγνους ειδικά το χειμώνα φέτος να με βγάζουν έξω απο τα ρούχα μου.
      Όπως κ εσύ έτσι κ εγώ δεν πήρα πότε μέρος σε αυτή την αντιπαράθεση.

      Διαγραφή
    3. σχετικά με τα μοντέλα και την επαλήθευσή τους αυτήν την εποχή: υετός αστάθειας σημαίνει αμφίβολος υετός, ενώ η πρόβλεψη είναι περισσότερο ενδεικτική της περιόδου, παρά επαληθεύσιμη κάθε μέρα. π.χ. βλέποντας στο freemeteo, για την επόμενη βδομάδα κάθε μέρα καταιγίδες και σύνολο 75 mm, το πιθανότερο σενάριο είναι να έχουμε 1-2 καλά νερά, με κάποιες μέρες πιο πιθανές από άλλες. φαίνεται ότι η σημερινή είναι μία από αυτές. για να δούμε..(μέχρι στιγμής έχουμε 0/2, αλλά όπως λέει ο Χρήστος, σε καμιά βδομάδα το ταμείο).

      Διαγραφή
    4. Εδώ στα μέρη μου Νίκο κάναμε το 1/2 καθώς μετά το παράπονό μου η ανταμοιβή ήρθε χθές βράδυ κ όλη τη νύχτα με βροχή αυξομειούμενης έντασης πολλές κ δυνατές βροντές μέχρι κ χαλάζι μικρού μεγέθους έριξε.
      Σήμερα "παίζουμε" στους 18β αυτή την ώρα με πυκνή συννεφιά κ αναμένουμε.
      Τώρα σε αυτά που είπες για τα μετέο σάϊτ κ τα μοντέλα συμφωνώ κ επαυξάνω καθώς ο υετός αστάθειας δεν αντιπροσωπεύει την περιοχή-πόλη του καθ'ενός αλλά το σύνολο κατά μέσο όρο που μπορεί να πέσει σε διάφορες περιοχές ανά νομό.
      Γι'αυτό είπα ότι μπορεί να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες απογοητεύσεις ή εκπλήξεις ευχάριστες ακόμη κ ρεκόρ υετού σε κάποιες περιοχές.
      Ο καιρός θα μας δείξει!
      Καλό κ βροχερό ΣΚ σε όλους!

      Διαγραφή
    5. Η αγωγή που έχουμε παρει απο τον δάσκαλο μας δεν μας επιτρέπει να περνούμε μέρος σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις.

      Διαγραφή
  3. Πηγαίνοντας για Σαλαμίνα το μεσημεράκι διαπιστώσαμε ότι όντως υπάρχει δυσοσμία στον δρόμο προς Πέραμα, όπου έκλεισαν μερικά σχολεία σε Δραπετσώνα και Κερατσίνι, γιατί απ' ό,τι λέγεται λιποθύμησαν κάποια παιδιά. Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της δυσοσμίας, κάποιοι είπαν ότι προέρχεται από την Ψυττάλεια, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι. Στον κόλπο Πέρανι στη νότια Σαλαμίνα, μύριζες, πάντως, μόνο της θάλασσας την αρμύρα. Βέβαια, κατά διαστήματα έχει φουσκοθαλασσιά από τις μανούβρες που κάνουν τα τάνκερ στα ανοιχτά (εκεί είναι το μεγαλύτερο αγκυροβόλιο δεξαμενόπλοιων στην Ευρώπη). Ακόμα κι έτσι, όμως, η Σαλαμίνα είναι το πιο κοντινό μέρος στην Αθήνα, όπου νιώθεις ότι βρίσκεσαι τόσο μακριά...

    Και κάπου πολύ μακριά, στη Νέα Ζηλανδία, η κυβέρνηση υποσχέθηκε να μεταφέρει όλους τους άστεγους της νησιωτικής χώρας από τον δρόμο σε καταφύγια εν όψει του χειμώνα, όπως αναφέρει ο Guardian. Με κοινή ανακοίνωση του υπουργού Στέγασης Phil Twyford και της πρωθυπουργού Jacinta Ardern έγινε γνωστό ότι θα διατεθούν 100 εκ. δολ. Ν. Ζηλανδίας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, που συνεχώς διογκώνεται. Περίπου 40 χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε αμάξια, σκηνές, γκαράζ, καθώς υπάρχει χρόνιο πρόβλημα στέγασης σε μία χώρα 4,7 εκατομμυρίων.

    "Θα βοηθήσουμε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη για να βρουν ένα ζεστό σπίτι για αυτόν τον χειμώνα" δήλωσε ο υπουργός Twyford. Kαι καθώς ο χειμώνας αρχίζει την 1η Ιουνίου στο νότιο ημισφαίριο απομένουν λιγότερες από τέσσερις βδομάδες για να αναληφθεί δράση στη Νέα Ζηλανδία, που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους άστεγους, ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, καθώς 40 χιλιάδες άνθρωποι ζουν στους δρόμους. Ο πληθυσμός των άστεγων στη Νέα Ζηλανδία είναι διπλάσιος από αυτόν της Αυστραλίας, που βρίσκεται στην τρίτη θέση, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών ζουν στο Ώκλαντ, αλλά ο αριθμός τους αυξάνεται και σε άλλες πόλεις, όπως η πρωτεύουσα Γουέλινγκτον.

    "Να μας ενημερώσετε για οποιαδήποτε εποχική κατοικία είναι διαθέσιμη" ήταν η έκκληση που έκανε η πρωθυπουργός Ardern. "Όταν γίναμε κυβέρνηση, ξέραμε ότι δεν θα προλάβουμε να χτίσουμε τα απαιτούμενα σπίτια μέχρι τον Μάιο, που ο χειμώνας αρχίζει να... τσιμπάει, αλλά δεν μπορούμε να καθόμαστε και να βλέπουμε ανθρώπους να κοιμούνται σε αμάξια ή, σε ακατάλληλες συνθήκες" συμπλήρωσε η 38χρονη Νεοζηλανδή πρωθυπουργός.

    Η Arden υποστήριξε ότι η ομάδα της είναι σε επαφή με υπηρεσίες παροχής κατοικιών, όπως η Housing New Zealand ζητώντας να είναι ευέλικτες και υποστηρικτικές με αυτούς που έχουν ανάγκη. "Κανένας δεν πρέπει να κοιμάται σε αμάξι φέτος τον χειμώνα" δήλωσε ο υπουργός Twyford, "απολύτως κανένας" υπερθεμάτισε η πρωθυπουργός, ενώ την πρωτοβουλία της κυβέρνησης χαιρέτισαν από την Κοινότητα Στέγασης της Aotearoa, υποστηρίζοντας ότι "αν λύσεις το πρόβλημα στέγασης, μπορείς να βάλεις σε μία σειρά και όλα τα άλλα κοινωνικά θέματα".
    https://www.theguardian.com/world/2018/may/04/jacinda-ardern-pledges-shelter-for-all-homeless-people-within-four-weeks
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σε όλους,η ώρα πλησιάζει 22 :00 κ έχουμε 27 βαθμούς,ελπιζω την κυριακη που είπε κ ο κ ζιακοπουλος,να βρέξει κ να μας έρθει λίγο δροσιά.αντωνης,μυτιληνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιωργο Λαμερα έχεις δικιο,απλως έτσι όπως πάει ο καιρός ,όταν γεράσουμε, θα έχουμε ζησει τόσες ζεστές ,που κ να πάμε εκεί δεν θα αντέξει το κοκακαλακι μας για πολύ,καλυτερα στην ελλαδιτσα μας κ στη ζέστη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πίνω ...Mollers, κολυμπάω ως τα μέσα Νοέμβρη τουλάχιστον. Το χειμώνα όποτε έχει κρύο και χιόνια βγαίνω έξω και περπατάω με τις ώρες. Προπονούμαι ν΄αντέξω φίλε Αντώνη.

      Διαγραφή
  6. Μία χρονιά θυμάμαι ιουνιος εδώ μυτιληνη,φυσαγε βοριάς,πιναμε,καφεδακι στην παραλία,αλλα φορουσαμε μπουφάν,κρυωναμε,μια παρέα δίπλα μας νορβηγοι κολυμπουσανε,το χαιροντουσαν,μας είδανε έτσι κ είπανε κρυωνετε;μα έχει ζέστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο μαιος φαινεται απο τα μοντελα γεματος με βροχες και μπολικη ασταθεια.Οσα δεν εριξε τον απριλιο θα τα κανει μαλλον τωρα ολα μαζεμενα......

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έναρξη των καταιγίδων χτές με ισχυρές χαλάζοπτωσεις στις περιοχές της Λίμνης Πλαστήρα,του Μουζακιου,της Πύλης,στους πρόποδες του Κοζιακα,και των Αντίχασιων. Ζημιές στις καλείεργειες στα χωριά στα χωριά στα ριζά του Κοζιακα.Χθες αυτές οι καταιγίδες καναν έναν κύκλο από τη Λίμνη μέχρι και τα Αντιχασια χωρίς να αγγίξουν καθόλου την περιοχή μου.Σήμερα ήδη μας επηρέασε μία καταιγίδα,με δυνατά αστραποβροντα και με μια ωραία ποτιστικη βροχή τουλάχιστον για την περιοχή μου.Η βροχή τώρα σταμάτησε,ακούγονται κάποια μακρινά μπουμπουνιτα,δεν ξέρω τι θα κάνει αργότερα,η μέρα πάντως έχει ενδιαφέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εδώ να κοιτάτε οι Αττικάριοι. Ανιχνευτής κεραυνών Κηφισιάς live:

    http://www.kifissiameteo.info/StormVueNGX.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή