Του φθινοπώρου καλοκαίρι!


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του ασθενούς συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση βόρειου ρεύματος, εντάσεως το πολύ 5 μποφόρ (Καρπάθιο Πέλαγος). Κατά τα άλλα, αναμένεται ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 28 και τοπικά τους 29 βαθμούς. Σημειώνεται ότι οι μέγιστες θερμοκρασίες που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες είναι κατά 4 με 5 βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές (μέσες) μέγιστες θερμοκρασίες το δεύτερου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά, οι οποίες βέβαια χρειάζεται να αντιμετωπιστούν με τη δέουσα προσοχή από τους οδηγούς. Αναφορικά με την προοπτική του καιρού, όλα δείχνουν ότι και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας θα επικρατήσουν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες. 

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 15-10-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 28 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 29 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 29 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα νοτιοανατολικά. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 29 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 28 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 27 βαθμούς.

16 σχόλια:

  1. Ακριβώς, ένα φθινοπωρινό (πιο δροσερό συνηθίζω να το λέω εγώ) καλοκαίρι ζούμε και από ό,τι μου είπαν σήμερα που πήγα Θυμάρι για να βοηθήσω στο κλάδεμα και στο μάζεμα και να πετάξω και όλα τα σκουπίδια μετά, το ΣΚ βούτηξαν ακόμα και μικρά παιδιά. Και σήμερα είχε πολλές ζαργάνες, που βγαίνουν στα ρηχά κάθε φορά που έχει καλοκαιρία. Βίοι αντίθετοι με την Ιαπωνία, όπου στους 56 ανέρχονται πλέον οι νεκροί, 15 είναι οι αγνοούμενοι και 211 οι τραυματίες από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Hagibis, με τους πυροσβέστες και τους διασώστες να εξακολουθούν να ψάχνουν για ανθρώπους μέσα στις λασπόνερα, όπως μεταδίδει το Reuters.

    O Hagibis που σημαίνει ταχύτητα, έκανε landfall στο νησί Χονσού το Σάββατο και κατευθύνθηκε προς τη θάλασσα την Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα 77 χιλιάδες νοικοκυριά παρέμεναν ακόμα χωρίς ρεύμα, από συνολικά 262 χιλιάδες, πάντως, την προηγούμενη μέρα. Άλλες 136 χιλιάδες σπίτια δεν είχαν πόσιμο νερό. Διασώστες φορώντας μάσκες και αναπνευστήρες συνέχισαν να ψάχνουν μέσα στα βρώμικα νερά στη Nagano της κεντρικής Ιαπωνίας, όπου υπερχείλισε ο ποταμός Chikuma, πλημμυρίζοντας μεγάλες εκτάσεις. Ένας μεσήλικας είπε ότι η Nagano έχει γίνει πλέον λίμνη, άλλοι που βρήκαν τα σπίτια τους πλημμυρισμένα από τη λάσπη, έκαναν λόγο για "τσουνάμι", ενώ 30 χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους και 110 χιλιάδες αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιώτες και λιμενικοί, αλλά και 100 ελικόπτερα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

    Συνολικά 37 ποταμοί υπερχείλισαν, αφού έπεσε το 1/3 των ετήσιων βροχοπτώσεων σε ένα Σαββατοκύριακο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, νέες βροχοπτώσεις αναμένονται στην κεντρική και ανατολική Ιαπωνία, όπου το έδαφος δεν μπορεί να συγκρατήσει άλλο νερό - μετά τα απίστευτα ύψη βροχής (ακόμα και 939,5 χιλιοστά τοπικά σε μία μέρα - δηλαδή 939 τόνους νερού ανά στρέμμα ή, σχεδόν 1 τόνος ανά τετραγωνικό μέτρο) που δέχτηκε με τον τυφώνα και εκφράζονται φόβοι για νέες κατολισθήσεις και πλημμύρες. Τουλάχιστον από τα εννέα σήματα διαρροής που ελήφθησαν από τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Φουκουσίμα, τα οκτώ οφείλονταν στο βρόχινο νερό και το ένα σε δυσλειτουργία του συστήματος, οπότε δεν διέρρευσε ραδιενέργεια.
    https://www.reuters.com/article/us-asia-storm-japan/japan-rescuers-wade-in-muddy-waters-to-find-typhoon-survivors-idUSKBN1WT06E?il=0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο για τα τελευταία νέα από τον τυφώνα Hagibis που κυριολεκτικά βούλιαξε την Ιαπωνία, καθώς τα λασπόνερα έφτασαν μέσα σε μία ώρα ως το ύψος του στήθους, οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 66, οι αγνοούμενοι είναι 15 και οι τραυματίες πάνω από 200, όπως μεταδίδει το Reuters. Χωρίς πόσιμο νερό παραμένουν 138 χιλιάδες νοικοκυριά και χωρίς ρεύμα 24 χιλιάδες.

      Μάλιστα, μετά το πέρασμα των βροχών, που ήταν το 1/3 των ετήσιων που πέφτουν στην Ιαπωνία, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα για την εποχή. Μόνο στη Φουκουσίμα χάθηκαν 25 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μία μητέρα με το παιδί της - ενώ ευτυχώς από τον πυρηνικό αντιδραστήρα της δεν διέρρευσε ραδιενέργεια.

      Δεν επηρεάστηκαν επίσης και τέσσερα διυλιστήρια πετρελαίου, ενώ οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες λειτουργούν και πάλι κανονικά και μόνο ένα εργοστάσιο της Panasonic υπέστη ζημιές. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe και ο υπουργός Οικονομικών Taro Aso είπαν ότι θα διατεθούν και τα 4,6 δισ. δολ. που υπάρχουν στα ταμεία για την αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφών και ακόμα περισσότερα χρήματα.
      https://www.reuters.com/article/us-asia-storm-japan/japan-typhoon-death-toll-rises-to-66-as-hopes-for-missing-fade-idUSKBN1WT2KK?il=0

      Διαγραφή
  2. Καλή εβδομάδα στον κ ζιακοπουλο κ σε όλους τους φίλους! Καλοκαιράκι επομένως αυτή την εβδομάδα, πού θα πάει θα ξανά φθινοπωριασει........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ήθελα να ήξερα πως γίνεται στην τουρκία με το ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την ελλάδα να φτάνει η θερμοκρασία στους 20 και άνω βαθμούς στα 850hpa?
    Αμα έφτανε εδώ τόσο,πόσο θα ανέρχονταν οι θερμοκρασίες σε πεδινές περιοχές άραγε?
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλοκαίρι κανονικό τα μεσημέρια κ απίστευτη υγρασία κ περιορισμένη ορατότητα τις νύχτες κ τα πρωινά.
    Άντε να τελειώσει κ αυτή η εβδομάδα για να τακτοποιήσουμε ότι εξωτερικές εργασίες υπάρχουν γιατί δε βλέπω να έχει αλλάξει κάτι σε ότι λέγαμε.
    Από βδομάδα σπάει κ στην χώρα μας ο αντικυκλώνας κ έρχονται πολλά νερά σταδιακά.
    Πάλι όμως αρχικά τα πιο δυτικά κ βόρεια δείχνουν να ευνοούνται περισσότερο κ εκεί θα πέσει περισσότερο η θερμοκρασία.
    Τώρα παιδιά με αυτά που δείχνουν όλα τα μοντέλα,ουσιαστική μεγάλη πτώση θερμοκρασίας ιδιαιτέρα στα κεντρικά κ κυρίως στο νότο δε φαίνεται όχι με κιάλια αλλά ούτε με τηλεσκόπιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βροχές με νοτιαδάκι να έχουμε, σε πρώτη φάση. κι αν δεν κρυώσει ο καιρός, τουλάχιστον θα παρατείνουμε λίγο τη μη θερμαινόμενη περίοδο, με οφέλη οικολογικά και οικονομικά.
      τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν ειδήσεις για χιλιάδες νεκρά ψάρια σε παραποτάμους του Πηνειού, πιθανότατα απόρροια μόλυνσης, με συμβολή της χαμηλής ροής - έλλειψης τρεχούμενου νερού..

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα σε όλη την μετεω-παρέα.

    Πού θα πάει, θα σπάσει... όλοι σπάνε κάποια στιγμή :-) Αλλά οι ενδείξεις για τα μελλούμενα (αλλά και για τα παρελθόντα) δεν είναι καλές. Στα παρελθόντα, στο κόκκινο οι αποκλίσεις της Τ2m (http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2.php) στην Ευρώπη, ειδικά για κεντρική, δυτική και βόρεια φέτος. Και στα μελλούμενα, τα μοντέλα δείχνουν και φέτος την (δυστυχώς προδιαγεγραμμένη) τάση της υπερθέρμανσης της Γης μας (T2m anomalies για το επόμενο εξάμηνο https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html, Prec anomalies για το επόμενο εξάμηνο https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euPrece3Mon.html).

    Παρεμπιπτόντως, έχει κάποιος φίλος να προτείνει site με ιστορικά στοιχεία καιρικών συνθηκών ανά επιλεγόμενη ημερομηνία; Τα βασικά χρειάζομαι (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος, βροχή).

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο, για το δίκτυο των σταθμών του ΕΑΑ, όλα τα δεδομένα είναι ελεύθερα, πηγαίνοντας στη σελίδα ενός οποιουδήποτε σταθμού, κάτω αριστερά Meteo search (Αναζήτηση Δεδομένων). ελεύθερα στοιχεία σταθμών της ΕΜΥ μπορείς να βρεις από εργασίες και μελέτες. κάποτε είχε και το ΚΑΠΕ μια συγκέντρωση μετεωρολογικού ιστορικού για πολλές πόλεις, δεν ξέρω αν είναι διαθέσιμα τα στοιχεία τώρα. για αρκετές πόλεις έχει δεδομένα και η Wikipedia, στην ενότητα climate (αυτό είναι και ένα ενδιαφέρον παιχνίδι καιρικής περιήγησης ανά την υφήλιο).
      μπορείς να αγοράσεις και στοιχεία απ ότι καταλαβαίνω (από την ΕΜΥ π.χ.)

      ας με συμπληρώσουν/διορθώσουν οι φίλοι.

      Διαγραφή
    2. https://www.meteoguru.com/en/world_historical/GR/166720/2009-09

      https://freemeteo.gr/kairos/thessaloniki/istoriko/imerisio-istoriko/?gid=734077&station=5221&date=2019-10-15&language=greek&country=greece

      Διαγραφή
    3. Νίκο και Γιώργο, ευχαριστώ.

      Ιδιαίτερα για το freemeteo που μπαίνω καθημερινά, δεν το είχα προσέξει! Για το δίκτυο σταθμών του meteo.gr, το μάτι μου απλά... αγνοούσε-αρνούνταν να διαβάσει σωστά το banner με την αναζήτηση στα ιστορικά δεδομένα! Μάλλον το καταλάβαινα ως διαφήμιση και δεν έμπαινα στον κόπο να διαβάσω τι γράφει.

      Διαγραφή
  6. Μέρες Αυγούστου θυμίζουν αυτές τις ημέρες οι παραλίες της Ρόδου...η θερμοκρασία χθες άγγιξε τους 30 βαθμούς σε κάποιες ανατολικές περιοχές του νησιού. Μια πολύ γρήγορη βουτιά έκανα και εγώ το Σάββατο που μας πέρασε μετά από μέρες. Το νερό της θάλασσας ακόμα ζεστό (τουλάχιστον στα Αφάντου που πήγα, αν και νομίζω ότι παντού είναι)! Μόνο η υγρασία και το γεγονός ότι νυχτώνει τόσο νωρίς πια σου υπενθυμίζει με τον τρόπο του ότι έχουμε αλλάξει εποχή
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου θυμίζει τον Οκτώβριο του 2001

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόσα χρόνια άραγε είχαμε να ζήσουμε τόσο ζεστό Οκτώβρη; όποιος έχει ιστορικό θερμοκρασιών στην χώρα μας ας το δημοσιεύσει να δούμε τι γίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με βάση το αξιόπιστο αρχείο του φίλου μου Χρήστου Πετρόπουλου, τον τρέχοντα αιώνα, κατά σειρά τα έτη: 2001, 2003, 2008, 2012 και 2013.

      Διαγραφή
  9. Όχι κ τόσο σπάνιο τελικά, μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ανησυχητικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή