Τοξοειδή σύννεφα


Πηγή: https://www.iefimerida.gr.Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τον Panagiotis Bavaris στην παραλία του Αλίμου.

Τα σύννεφα με τη μορφή τόξου ή αψίδας (arcus clouds) είναι οριζόντιοι χαμηλού ύψους νεφικοί σχηματισμοί, οι οποίοι συνήθως εμφανίζονται ως συνοδευτικά νέφη ενός καταιγιδοφόρου νέφους (cumulonimbus). Κατά κανόνα, τα σύννεφα τόξα ή αψίδες παρατηρούνται κατά μήκος του προπορευόμενου  μετώπου των ριπών μιας καταιγίδας (gust front). Τα συγκεκριμένα νέφη σχηματίζονται όταν τα καθοδικά ρεύματα μιας καταιγίδας προκαλούν άνοδο του υγρού και θερμού αέρα που βρίσκεται πριν από αυτή. Όταν ο ανερχόμενος υγρός και ζεστός αέρας ψυχθεί (αδιαβατικά) κάτω από το σημείο δρόσου του, σχηματίζονται τα νέφη με τη μορφή τόξου ή αψίδας.


Δύο είναι οι βασικοί τύποι των τοξοειδών νεφών: τα σύννεφα με τη μορφή ραφιού (shelf clouds), όπως αυτό που εμφανίστηκε χθες στον ουρανό της Αθήνας, και τα σύννεφα με τη μορφή ρολού ή κυλινδρικά σύννεφα (Roll clouds). Ένα τοξοειδές σύννεφο με τη μορφή ραφιού (shelf cloud) είναι ένα χαμηλό, οριζόντιο, σφηνοειδές σύννεφο που προσαρτάται στη βάση του γονικού καταιγιδοφόρου νέφους. 
 
Photo: Daniela Mirner Eberl/NASA
Ένα τοξοειδές σύννεφο με τη μορφή κυλίνδρου (roll cloud) είναι ένα χαμηλό, οριζόντιο, σε σχήμα σωλήνα σύννεφο που σχηματίζεται κατά μήκος ενός εκτεταμένου μετώπου. Το σύννεφο αυτό εμφανίζεται συνήθως "κυλιόμενο" γύρω από έναν οριζόντιο άξονα και είναι πιο σπάνιο από το τοξοειδές σύννεφο με τη μορφή ραφιού. Σημειώνεται ότι τα roll clouds μπορούν να εμφανιστούν και χωρίς την παρουσία καταιγίδων, σχηματιζόμενα κατά μήκος ρηχών ρευμάτων  ψυχρού αέρα (μέτωπα θαλασσίων αυρών ή ψυχρά μέτωπα).

20 σχόλια:

  1. Καλημέρα κ ζιακοπουλε! Πάντα η φύση κρύβει εκπλήξεις, άλλοτε ευχάριστες κ άλλες φορές δυσάρεστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία και κατανοητή η εξήγηση για τα τοξοειδή σύννεφα, με τα roll clouds να είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Τώρα μόλις άρχισε να πυκνώνει και στη νότια Αττική η συννεφιά, ενώ εδώ και μία περίπου ώρα έχουμε αρκετά δυνατό νοτιά. Η μέρα είχε ξεκινήσει με λιακάδα και μπονάτσα, αλλά η μεταβολή του καιρού, τουλάχιστον όσον αφορά τους ανέμους ήταν ταχύτατη.

    Αυτός ήταν και ο πρώτος νοτιάς της σεζόν και ήρθε με καθυστέρηση 15-20 ημερών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και χωρίς ιδιαίτερα μεγάλα κύματα. Μόλις έπεσαν και οι πρώτες ψιχάλες, αλλά από ό,τι μου είπαν το ίδιο είχε γίνει και χθες, χωρίς τελικά να βρέξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως έχουμε τελικά καλοκαιρινού τύπου μπόρες; Σύντομες, αλλά και βίαιες; Επίσης, η νότια Αττική δεν επηρεάστηκε καθόλου όλο το διήμερο πέρα από κάτι ψιχάλες που έπεσαν, ακριβώς όπως συνέβαινε και με τις καλοκαιρινές καταιγίδες πριν λίγους μήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτά είναι!

    Στο twitter του ο Θοδωρής Κολυδάς έχει αναρτήσει animation των εικόνων του ραντάρ της ΕΜΥ από τη χτεσινή καταιγίδα στην Αθήνα. Η ανακλαστικότητα είναι έντονη και το σχεδόν τοξοειδές σχήμα της ηχώς παραπέμπει σε μια μικρή και ήπια (τα φαινόμενα δεν ήταν τόσο έντονα ούτε και οι ριπές τόσο ισχυρές) γραμμή λαίλαπας. Το μέτωπο όμως ήταν πολύ δυτικότερα από την περιοχή, οπότε μάλλον δεν μπορούμε να μιλήσουμε ούτε για προμετωπική γραμμή λαίλαπας.

    Σύμφωνα με τον Ahrens (meteorology-today - 9th-edition, σελίδα 379), "γραμμές λαίλαπας με ασθενέστερα ανοδικά και καθοδικά ρεύματα τείνουν να είναι ρηχότερες από τις προμετωπικές και συνήθως πιο σύντομες. Αναφέρονται ως συνηθισμένες γραμμές λαίλαπας (ordinary squall lines). Ενδέχεται να συνδέονται με έντονα φαινόμενα, τις πιό πολλές φορές όμως σχηματίζουν απλά μια γραμμή από καταιγίδες που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά συνηθισμένων καταιγίδων (Ordinary cell thunderstorms)".

    Αναρωτιέμαι αν επρόκειτο για μια τέτοια περίπτωση ή αν η ηχώ του ραντάρ απλά "ξεγελούσε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από τις εντυπωσιακές αντιθέσεις της σημερινής μέρας: 37,6 βαθμοί στα Χανιά, 30,5 στη Σητεία, 31,3 στη Νάξο έναντι 12 βαθμών στη Φλώρινα και 14,5 στο Κιλκίς.

    Στην Ιθάκη έπεσαν 86 χιλιοστά βροχής και άλλα 83 στην Ξάνθη, ενώ την τετράδα κλείνουν Μέτσοβο με 60 και Βυτίνα με 59.
    Πηγή: meteo.gr.

    Στην Αττική πρέπει να είχαμε ελάχιστα ύψη βροχής τελικά, παρά το έντονο των φαινομένων, λόγω της σύντομης διάρκειάς τους. Στα δε νοτιότερα τμήματα του νομού έπεσαν απλά κάτι ψιχάλες, απλά δυνάμωσαν προοδευτικά οι νοτιάδες.

    Οι 37,6 βαθμοί των Χανίων δεν είναι εθνικό ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας για Οκτώβριο; Κάπου είχα διαβάσει για ρεκόρ Οκτωβρίου τους 33,5 βαθμούς, εκτός κι αν ήταν της Αθήνας και όχι πανελλαδικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα.Αν θυμάμαι καλά, το ρεκόρ είχε καταγραφεί στην Ηπειρωτική χώρα στις 1/10/1991 με μέγιστες σε αρκετές περιοχές στους 38-39C

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραία φωτογραφία πρώτη φορά βλέπω κατι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φοβερό θέαμα!Το χω ξαναδεί αυτό σε βίντεο απο καταιγίδες και σε Ελλάδα και πιο πολύ απο άλλες χώρες.
    Η καταιγίδα που είχαμε ψες τη νύχτα ξεκίνησε με βίαιο τρόπο στις 2παρα εδω στο χωριό και στη γύρω περιοχή με θυελλώδη άνεμο,χαλάζι,βροχή,και δυνατό βουητό που έσβηνε κανονικά τον ηχο των κεραυνων.Εκανε ζημιές στο χωριό,χωράφια κυρίως παλι βαμβάκια θερμοκήπια κλπ.Η βιαιότητα αυτή κράτησε 20λεπτά και μετά συνεχίστηκε η δυνατή βροχή χωρίς πολύ αέρα,και με συνεχείς μπουμπουνιτά.
    Το ρεύμα είχε κοπεί,μέχρι το πρωί που έφυγα για δουλειά ηταν κομμένο.Οταν κόπασε ο αέρας και άνοιξα τη πόρτα,οι καρέκλες στη βεράντα ηταν ανω κατω,και η μια είχε κατέβει απο τα σκαλιά κανονικά κάτω.Παντου κλαδιά και φύλλα.Η νύχτα απο τις αστραπές γινοταν μερα.
    Οταν πήγα παλι μέσα για ύπνο,την ώρα που είχα κλειστά τα μάτια και προσπαθούσα να κοιμηθώ,σε μια στιγμή αισθάνθηκα σαν να αναψε το φώς στο δωμάτιο και αμέσως ένα δυνατό μονο μπαμ,ηταν κεραυνός κοντά στο χωριό σαν να έσκασε βόμβα,μποτιλια υγραεριου τρόμαξα και είπα θα μείνω άυπνος για απόψε.Τελικα με πήρε ο ύπνος χωρίς να το καταλάβω ευτυχώς κανα δύο ώρες ακόμα.
    Οταν ξύπνησα 6παρά η βροχή είχε σταματήσει.Πηγαινοντας προς Τρίκαλα 6και το πρωί είχε δυνατές συνεχείς λάμψεις αστραπών απο τον Κόζιακα και πίσω που σήμαινε οτι στα ορεινά και προς Ήπειρο μεριά το πάρτι συνεχιζοταν.
    Να πω οτι το βαμβάκι εγώ το 'μασα οτι εμασα δηλ.προχθες.Αυτα που δεν μαζεύτηκαν...λυπάμαι δύσκολα τα πράγματα,και δεδομένου οτι ο καιρός τη Δευτέρα ξανχαλάει δεν ξέρω τι θα γίνει...πολυ δύσκολα!Καλη σας νυχτα!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς που πρόλαβες να το μαζέψεις Γιώργο. Διάβασα ότι επλήγησαν πάνω από 15 χιλιάδες στρέμματα με βαμβακοκαλλιέργειες στον νομό Τρικάλων. Στην Κεφαλονιά δυστυχώς χάθηκαν και ζώα.

      Διαγραφή
    2. Πάλι στα κοντινά καμποχώρια, ανατολικά των Τρικάλων, Γιώργο. είναι η συνηθέστερη περιοχή, μαζί με τα καμποχώρια στα ριζά του Κόζιακα (εκεί περισσότερο καλοκαιρινούς μήνες, νομίζω).

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα από την άστατη κ ψυχρή Αιτωλοακαρνανία κ σήμερα.
    Η κακοκαιρία που πέρασε άφησε πολλές ζημιές πίσω της κ μάλιστα για κάποιες περιοχές ήταν κ απρόβλεπτες.
    Όσο για τη συνέχεια του καιρού τώρα φαίνεται ότι κ τις επόμενες ημέρες θα έχουμε αρκετές βροχές κυρίως στα δυτικά κ σε δεύτερη φάση στα βόρεια το ανατολικό Αιγαίο κ τα υπόλοιπα ηπειρωτικά.
    Όλα δείχνουν όμως ότι μεταξύ 12 κ 20 Οκτωβρίου θα κυριαρχήσουν υψηλές πιέσεις πάνω από την ανατολική Μεσόγειο κ την περιοχή μας οπότε κ ο καιρός θα ξανά γίνει παντού αίθριος με ψύχρα κ πολλές ομίχλες τα πρωινά κ ζεστούλα το μεσημέρι.
    Από τις 20 κ μετά φαίνεται να σπάει αυτός ο αντικυκλώνας εμποδισμού κ να μας επισκέπτονται νέα ισχυρά χαμηλά από τα κεντρικά της Ευρώπης.
    Όλα αυτά βέβαια παίζονται ακόμη κυρίως όσον αφορά τις ακριβείς ημερομηνίες καθώς ο καιρός τέτοια εποχή παρουσιάζεται αρκετά ευμετάβλητος.
    Καλό ΣΚ σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η αστυνομία της Ινδίας συνέλαβε 40 ακτιβιστές που διαμαρτύρονταν για την κοπή 2.700 δέντρων για να φτιαχτεί ένας σταθμός για μία νέα γραμμή του μετρό στη Βομβάη, όπως μεταδίδει το Reuters. Συνολικά 400 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο σημείο και αγκάλιασαν τα δέντρα, προκειμένου να μην τα κόψουν. Μετά από κάποιο διάστημα η αστυνομία απομάκρυνε τον κόσμο και απέκλεισε την πρόσβαση στο σημείο.

    Στους συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα παρεμπόδισης των κρατικών υπαλλήλων από το να κάνουν τη δουλειά τους και για παράνομη συγκέντρωση, ενώ οι αστυνομικοί που επιστρατεύτηκαν ήταν 200. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βομβάης απέρριψε χθες όλες τις προσφυγές που έγιναν, προκειμένου να μην κοπούν τα δέντρα και άνοιξε τον δρόμο στις αρχές για να χτίσουν ένα σταθμό που θα εξυπηρετεί τη γραμμή 3 ενός ευρύτερου σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο έχει σκοπό να περιορίσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση σε μία από τις πιο πολυπληθείς πόλεις του κόσμου.

    Ο διευθυντής του έργου κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι πάνε να παραβιάσουν τον νόμο. "Αν χάσεις μία μάχη στο δικαστήριο, πρέπει να το δεχτείς και όχι να βγεις στους δρόμους" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ashwini Bhide. Όπως ειπώθηκε δεν υπήρχε άλλη διαθέσιμη τοποθεσία για να γίνει το έργο, ενώ οι αρχές τόνισαν από τον Δεκέμβριο 2021 που θα λειτουργήσει η συγκεκριμένη γραμμή, θα κάνει περισσότερα για τη μείωση της ρύπανσης στη Βομβάη από ό,τι μία συστάδα δέντρων.

    Ο Υash Marwah, μέλος μίας ανεπίσημης συλλογικότητας πολιτών, αποκάλυψε ότι όσοι είναι αντίθετοι με το κόψιμο των δέντρων, εξετάζουν πλέον άλλες νομικές κινήσεις. Πολλοί περιβαλλοντολόγοι, πολιτικοί, σταρ του Bollywood και επιχειρηματίες τάχθηκαν επίσης κατά της κοπής των δέντρων, υποστηρίζοντας ότι η καταστροφή ενός από τους ελάχιστους εναπομείναντες χώρους πράσινου στην πόλη θα επιδεινώσει τη ρύπανση και πως η ζέση με την οποία η εταιρία προχωράει στο ξερίζωμα ενός οικοσυστήματος είναι ντροπιαστική και αηδιαστική.
    https://www.reuters.com/article/us-india-metro-protests/indian-police-detain-40-activists-protesting-tree-felling-for-new-metro-idUSKCN1WK04M?il=0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για να ρίξει 10 χιλ. βροχής στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να καταστραφεί η μισή χώρα από πλημμύρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση όπου τα μοντέλα δεν μιλάνε για ιδιαίτερα φαινόμενα και γίνεται κατακλυσμός. Είναι
      περίεργη η Θεσσαλονίκη 🤔

      Διαγραφή
    2. Χρήστο αρκεί που επέστρεψε το χιόνι στην Θεσσαλονίκη απο το 2017 η βροχή ειναι δευτερεύον.

      Διαγραφή
    3. Και βέβαια, αν και στενοχωριέται ο Γιώργος Λ.

      Διαγραφή
    4. Δε στενοχωριέμαι εγώ με τέτοια Χρήστο. Μακάρι φέτος να θαφτείτε, κι ας πάρουμε εμείς ψίχουλα πάλι. Άλλα είναι αυτά που με στενοχωρούν. Γιατί είμαι απαιτητικός και τελειομανής τύπος. Απαιτητικός πρώτα απ΄όλα με τον εαυτό μου και ύστερα με τους άλλους. Αν αυτό είναι καλό ή κακό δεν ξέρω.

      Διαγραφή
  11. «Ζήτει το εξής εν τοις σχολίοις»

    https://www.tovima.gr/2014/02/28/science/i-algebra-twn-arxaiwn-ellinwn/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τον οκτώβρη του 1992 με πολύ πιο οργανωμένη θερμή εισβολή και σαν διάταξη, και σαν θερμοκρασιες στα 850 (+24C!) και σαν διαρκεια (λίβας απο 10 εως 14 Οκτωβρίου 1992) οι θερμοκρασίες στα Χανια ήταν πάλι εκει στο 38. Ισως κάνω και λαθος αλλα εκείνο το 4ημερο κατεχει και τα ρεκορ απολύτως ανωτατων θερμοκρασιων Οκτωβρίου του προηγουμενου αιωνα για την Κρήτη πάντα. Αν καποιος εχει άλλα στοιχεια ας με διορθώσει. Οποιος έχει μνήμες απο εκείνες τις ημέρες δεν ειναι ευκολο να ξεχαστουν. Θυμαμαι να περιμενω στη στάση το λεωφορειο στο Ηρακλειο και ο κοσμος να ψαχνει σκια να αναπνεύσει.
    Οσον αφορα την κακοκαιρια που μας πέρασε, ειπαν στις ειδησεις οτι πασπάλησε στουπα στον Ολυμπο. Θα χαρω να εβλεπα φωτογραφιες αν εχει καποιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα με το meteociel 35.4 ήταν η μέγιστη στα Χανιά εκείνη τη μέρα στις 12 Οκτωβρίου 1992 και λίγες μέρες αργότερα στις 23 Οκτώβρη 37 ακριβως στο Ηράκλειο με ισχυρό Λίβα
      Όσον αφορά την ιστορικά μέγιστη νομίζω ήταν 38 στην Κυψέλη στις 1 Οκτωβρίου 1991 αλλά δεν είμαι σίγουρος
      Ο σταθμος του Θησείου είχε 36 εκείνη την ημέρα όπως και τα Χανιά
      Γιάννης-Χανιά

      Διαγραφή