Η μέση ανύψωση μιας μεταβαλλόμενης
γραμμής χιονιού ονομάζεται «κλιματική γραμμή χιονιού» και χρησιμοποιείται ως
παράμετρος για την ταξινόμηση των κλιματικών συνθηκών στις διάφορες περιοχές
του πλανήτη. Πέρα από τον όρο «κλιματική γραμμή χιονιού», χρησιμοποιούμε και
τον όρο "μόνιμη γραμμή
χιονιού", εννοώντας το επίπεδο πάνω
από το οποίο το χιόνι βρίσκεται όλο το χρόνο και για πολλά έτη (αιώνια χιόνια).
Είναι προφανές ότι οι μετατοπίσεις της
γραμμής των αιωνίων χιόνων έχουν µεγάλη σηµασία γιατί αποτελούν
ενδείξεις κλιµατικής αλλαγής. Σύμφωνα με
πολυάριθμες μελέτες, την τελευταία περίοδο των παγετώνων η μόνιμη γραμμή
χιονιού ήταν κατά 700 με 1300 μέτρα χαμηλότερη από ότι είναι σήμερα.
Οι βασικοί παράγοντες
που καθορίζουν τη γραμμή χιονιού είναι το υψόμετρο και το γεωγραφικό πλάτος,
αλλά ρόλο παίζουν ακόμα ο προσανατολισμός των πλαγιών, η κλίση του εδάφους και
ο χρόνος έκθεσης στις ηλιακές ακτίνες και τους ανέμους. Όσο
και να φαίνεται παράξενο, οι περιοχές κοντά στην ακτή ενδέχεται να
έχουν χαμηλότερη μόνιμη γραμμή χιονιού από τις περιοχές του ίδιου υψομέτρου και
γεωγραφικού πλάτους που βρίσκονται πιο μέσα στη στεριά λόγω των μεγαλύτερων
ποσοτήτων χιονιού που πέφτουν το χειμώνα και επειδή η μέση καλοκαιρινή
θερμοκρασία των γύρω πεδινών περιοχών είναι χαμηλότερη κοντά στη θάλασσα. Αυτό
ισχύει ακόμα και στις τροπικές περιοχές, καθώς οι περιοχές μακριά από τη
θάλασσα έχουν μεγαλύτερες ημερήσιες θερμοκρασίες και χαμηλότερη σχετική υγρασία.
Στον ελληνικό χώρο δεν υπάρχουν περιοχές με αιώνια χιόνια. Όπως έλεγε ο αείμνηστος καθηγητής μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ηλίας Μαριολόπουλος (1900-1991): «Αυτά που γράφονται για αιώνια χιόνια στην ελληνική περιοχή μπορεί να θεωρηθούν πληροφορίες που προέρχονται από το χώρο ανεύθυνων ερασιτεχνών ορειβατών. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από ειδικές παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Επιστημονικό Κέντρο Ολύμπου (υψόμετρο 2817 m) από το έτος 1962 για μια δεκαπενταετία».
Επί της ουσίας με τον Ηλία Μαριολόπουλο δεν διαφωνώ, αλλά στη μνήμη μου κρατώ ακόμα ζωντανές κάποιες καλοκαιρινές εικόνες από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 στην Κόνιτσα, όταν αγωγιάτες έφερναν με τα μουλάρια τους πάγο από την Τύμφη (Γκαμήλα) και τον πουλούσαν στους καταστηματάρχες της Αγοράς. Τον έβρισκαν στις ανήλιες βαθιές χαράδρες του βουνού, ακόμα και τον Αύγουστο. Σημειώνεται ότι η μεταφορά πάγου από τα ψηλά βουνά στις κοντινές κατοικημένες περιοχές την περίοδο του καλοκαιριού ήταν συνηθισμένη την εποχή που δεν υπήρχαν ηλεκτρικά ψυγεία.
Στο όρος Όθρυς (1726μ.), μια μεγάλη λακκούβα αρκετών μέτρων έχω δει πολλές φορές μικρότερος χιόνι να κρατάει και μέχρι τον Ιούλιο από την περιοχή του Αλμυρού. Η περιοχή ονομάζεται Γκιούζι αν θυμάμαι. Επίσης, τον Ιούλιο του 2018 νομίζω , ο Όλυμπος είχε δεχτεί ισχυρή χιονόπτωση που εμπόδισε ορειβάτες από το να επιστρέψουν πίσω σε μια περίοδο με πολύ ισχυρή αστάθεια. Τώρα βεβαίως, αυτά δεν σημαίνουν ότι υπάρχουν αιώνια χιόνια στην Ελλάδα αλλά τα αναφέρω ως παραδείγματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Ζιακόπουλε ως κρίσιμα στοιχεία της ανάρτησης σας νομίζω οτι είναι
ΑπάντησηΔιαγραφήα)Ο ρυθμός τήξης του χιονοιού που εχει συσσωρευθεί τον χειμώνα που είναι πολύ πιο αργός από ότι φανταζόμαστε ,εχω διαβασει αναρτηση του κυριου Κολυδά για ογκους χιονιου στο λιμανι της Βωστώνης που ελιωσαν τον Μαιο.
β)Το χρονικό διάστημα που σταματάν οι χιονοπτώσεις.
Με αυτά τα δεδομένα νομίζω οτι σαφώς δεν εχουμε αιώνια χιόνια στην Ελλάδα χιονούρες ομως που λιώνουν αργά..εχουμε ακόμα και στα λευκά Ορη οσο περιεργο και να φαίνεται..παντα σε χαράδρες και ανήλια μερη ,εκείνο ομως που είναι δεδομένο είναι οτι οι χιονούρες αυτες καθε καλοκαίερι λιγοστευουν (πχ εγω τον Σμολικα που βλεπω από μικρό παιδί στην δεκαετια του 80 ηταν διακριτές οι χιονουρες του ακομα και τον Αυγουστο,τα τελευταία καλοκαίρια..μεσα ιουλιου εχουν εξαφανιστεί).
Τέλος για το χρονικο διάστημα διακοπής των χιονοπτωσεων πραγματι σπανιοζουν πλέον οι χιονοπτώσεις του Σεπεεμβριου που τις εφερναν τα πρωτα ψυχρά μετωπα απο την Βορεια Ευρωπη καθως ο υποτορπικός δεν μας εγκαταλείπει ευκολα..
Τελος αξιόλογη χινοπτωση μεχρι και τα 2000 μετρα καλοκαίρι θυμάμαι στον Σμόλικα Ιουλιο του 82 η 83..σε ενα καλοκαίρι που εμοιαζε με ανοιξη."θωμάς"
Πρόσεξε λίγο την ορθογραφία σου άπιστε Θωμά! Μας πονεσαν τα μάτια!!
Διαγραφήείπαμε δεν ειναι το δυνατό μου σημείο....είχα αφιερώσει γιάννη νεώτερε πολύ χρόνο στην δασεία και την οξεία που δεν πρόλαβες, και τα άλλα μου διέφυγαν "θωμάς"
ΔιαγραφήΚαλήσπερα σε όλους. Ως τώρα κατώτερη του αναμενομενου η κακοκαιρία για την Ήπειρο. Αφορά πιο πολύ τα ορεινά μέρη. Πχ τα Θεοδωριανα κοντεύουν τα 80χιλιοστα βροχής ενώ Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα είναι στο 0!!Καθαρά Ορογραφικος ο υετός λοιπόν σε συνδυασμό με το δυτικό ρεύμα. Αν τα καλα 500αρια στην ανώτερη τρόποσφαιρα ήταν πιο νότια θα μιλάγαμε για μια αξιόλογη κακοκαιρία για την Ήπειρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έχω ξαναγράψει εδώ ότι πολλοί μεγάλοι άνθρωποι λένε ότι στο παρελθόν η κορυφή του Παρνασσού που διακρίνεται από το χωριό ήταν άσπρη πάντοτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι ότι το ίδιο θα συνέβαινε και σε άλλα πολύ ψηλά βουνά.
Προφανώς, τα αιώνια χιόνια, κατά τον αείμνηστο καθηγητή, θα έχουν άλλο ορισμό.
Όντως αυτή η μεταφορά πάγου στο παρελθόν από βαθιές χαράδρες ψηλών βουνών ήταν συνηθισμένη,ακόμα και στο τέλος περίπου του Καλοκαιριού.Υπάρχει σχετική διήγηση για τις Δυτικές υπώρειες του Ταϋγέτου από μια χαράδρα που οι ντόπιοι αποκαλούσαν "κακό χιόνι".Οσο για τις χιονούρες που λέει ο αγαπητός φίλος "Θωμάς" ,έχω να πώ ότι ακόμα και τον Σεπτέμβρη του 1919 τις έβλεπα λίγο-λίγο απέναντι στον Παρνασσό καθώς κολυμπούσα στην από δω παραλία του Κορινθιακού!.=========Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο 1919 συνέβαιναν άλλα γεγονότα,πολύ τραγικά.Προφανώς αναφέρεσαι στο 2019,απρόσεκτε κύριε Π.Α. .==============Π.Α.
ΔιαγραφήΚαι ήθελα να ρωτήσω την ηλικία σου...
ΔιαγραφήΣτην Κρήτη υπάρχουν ακόμα επαγγελματίες που στα πανηγύρια του καλοκαιριού πουλάνε κανελαδα με χιόνι. Το βρίσκουν σε ειδικά μέρη του Ψηλορείτη που γνωρίζουν και που υπάρχουν φυσικοί ταφροι, βαθιοι και στενοί όπου το χιόνι δε λιώνει. Οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν αιώνια χιόνια! Αλλωστε, τραγουδάει με την χαρακτηριστική του φωνή ο Ψαραντωνης την μαντινάδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτου Ψηλορείτη την κορφή
Το χιόνι δεν τελειώνει
Όσπου να λιώσει το παλιό
Καινούργιο το πλακώνει.
Καλησπέρα σε όλους,
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα αναφέρω με τη σειρά μου την παρατήρηση ικανής ποσότητας χιονιού στην Αίτνα της Σικελίας, στο παρατηρητήριο του ηφαιστείου, υπολογίζω το υψόμετρο περίπου στα 2800 - 2900 μέτρα. Μέσα Ιουλίου, έτος 2007. Θυμάμαι ότι είχα εντυπωσιαστεί πάρα πολύ και από το κρύο. Η θερμοκρασία ήταν περίπου 3-4 βαθμοί, νωρίς το απόγευμα. Η ξεναγός μας είχε πει τότε ότι δεν ήταν καθόλου ασυνήθιστο...
Νίκος (φιλόλογος)
Τα χιονια στα βουνά της Ηπείρου μένουν σχεδόν κάθε καλοκαίρι σε χαραδρες βαθιά λουκια και βορινες ορθοπλαγιες όπως αυτες τις Τύμφης.Απο τον Σεπτέμβριο που ξεκινούν τα πρωτοβροχια και συνεχίζουν οι βροχές και τον Οκτώβριο τα χιονια λιώνουν χωρίς να προλαβαίνουν τα χιονια της νέας σεζόν.Ετσι υπάρχει ένα κενό περίπου δύο μηνών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε αφορμή το άρθρο σας, θυμήθηκα άλλο άρθρο για το σπήλαιο στην θέση Επταστομο Παρνασσού, όπου διατηρείται χιόνι και πάγος όλον τον χρόνο, ασχέτως εξωτερικής θερμοκρασίας, σύμφωνα με όσους το γνωριζουν. Χαρακτηριζεται δε αυτό το σημείο ως ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρωπης. Πέραν αυτού,"επισήμως" , αιώνια χιόνια στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, μπορούν όμως να διατηρηθούν κάποιες συνεχόμενες χρονιές.Οσο για την ιστορία, έχω κρατήσει μια διήγηση της γιαγιάς μου από τα Μάλγαρα Ανατολικής Θράκης που έλεγε ότι το καλοκαίρι έφερναν πάγο από κάποιο κοντινό σημείο όπου υπήρχε συσσωρευμένο από τον χειμώνα...(Δ).
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου δίνεις την ευκαιρία να πω ότι επειδή στο Επτάστομο με υψόμετρο 1300 μέτρων το χιόνι και ο πάγος διατηρούνται όλο το χρόνο, μπορούμε να πούμε ότι η μόνιμη γραμμή χιονιού στον Παρνασσό βρίσκεται στα 1300 μέτρα; Προφανώς όχι! Το ίδιο ισχύει και για μια ανήλια βαθιά χαράδρα της Τύμφης ή κάποιου άλλου υψηλού βουνού που περιστασιακά ή και όχι βρίσκεις πάγο ή χιόνι.
ΔιαγραφήΣυμφωνώ με ο,τι λέτε. Απλώς θεωρησα αξιοσημείωτο το γεγονός και τους χαρακτηρισμους που το συνοδεύουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το Παλιοχιονο πατριώτη που και εμείς οι νεώτεροι έχουμε ακουστα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΉρθαν οι πολλές βροχές που υποσχεθηκατε , βρέχει αρκετά και αυτή την ώρα αν και μία ώρα πριν είχε ξαστερωσει... Ο Αώος έχει κατεβάσει πολύ νερό και το απόγευμα έριξε φρέσκο χιόνι μέχρι την Παψη...
Καλό ξημέρωμα σε όλους με υγεία!
Καλημέρα. Επιβεβαιώνω και εγώ αυτό που ανέφερε ο Θωμάς, πράγματι στα Λευκά Ορη υπάρχει τουλάχιστον μια τάφρος στην οποία το χιόνι διατηρείται μέχρι τον επόμενο χειμώνα. Δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο ή μόνο στους ιδιαίτερα χιονοβόλους χειμώνες. Στις τελευταίες περιπτώσεις πάντως οι χιονούρες είναι ορατές μέχρι τον Αύγουστο.
ΑπάντησηΔιαγραφήκύριε Γιώργο η Κρήτη από μόνης της είναι ενα ιδιαίτερο μετεορολογικό κεφάλαιο νομίζω ,όπως και κάθε μικροκλίμα της Ελλάδος..μια βροχερή χειμωνιάτική νύχτα ας πουμε στα Χανιά μπορεί να είναι σε χιλιοστα ενας μηνας για την Θεσσαλονίκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατα τα λοιπά χιονοπτωσεις σε ολο το ορεινό Βόιο πανω απο τα 800 μετρα και χιονοστρώσεις πανω από τα 900...χιονοστρώσεις απο 5 εως και 10 cm πανω απο τα 1000 αν ακολουθήσει ξαστερια πάμε για -2 και -3....ο θεός βοηθός για την καρποφορία...νομίζω τώρα ανθισαν οι δαμασκηνιές.."θωμάς¨"
Τα χιονια σήμερα στον νόμο ιωαννινων έφτασαν μέχρι τα 1000 μέτρα.Καλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ θυμάμαι εγώ , τη δεκαετία του 90 που ανέβαινα κάθε καλοκαίρι τον Ταυγετο, να βαστά τον Ιούλιο χιονουρες στις ανηλιαγες χαράδρες κι όχι μόνο . Φανταστείτε στη Β.Πινδο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ταΰγετος σε νορμάλ χρονιές κρατάει ορατές χιονούρες ακόμα και τον Αύγουστο π.χ. στη χαράδρα στη βόρεια πλευρά της κορυφής "Χαλασμένο" στις χαράδρες του αυχένα που συνδέει "Χαλασμένο" με Αθάνατη Ράχη και σε άλλα σημεία. Σε καλές χρονιές, όπως π.χ. το 2019, περνάει ορατές χιονούρες ακόμα και Οκτώβρη και ίσως μερικές να βγαίνουν στην επόμενη χρονιά.
ΔιαγραφήΧιονιστηκε τελικά ο προφήτης Ηλίας, τα Πλατανάκια και μπόλικο χιόνι στα ορεινά χωριά του Δήμου μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝιφάδες έπεσαν μέχρι την πλατεία της Κόνιτσας για περίπου μισή ωριτσα.
Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στους 7 βαθμούς.
Καλημέρα σε όλους τους φίλους, καλή Κυριακή!
Ευχαριστούμε φίλε Κονιτσιώτη γιά την επιβεβαίωση.
ΔιαγραφήΣτη βόρεια Ηπειρο τελικά τα χιόνια κατέβηκαν έως τα 700μ με στρώσιμο από ότι καταλαβαίνω.
Στο χωριό η ελάχιστη βάση τού σταθμού πού βρίσκεται στα 530μ ήταν +1,5β.
Στην υπόλοιπη Ηπειρο χιόνισε από τα 950 περίπου μέτρα και πάνω με όμορφα χιονισμένα τοπία όπως είδα σε Μέτσοβο,Κεράσοβο και Πληκάτι το οποίο δέχθηκε και αξιόλογη χιονόστρωση.
Πασπάλισε και στη δυτική Στερεά από τα 1300μ και πάνω τη νύχτα και σήμερα το πρωί.
Οι βροχές ήταν αξιόλογες στο εσωτερικό τού νομού Αιτωλοακαρνίας και λίγες στα υπόλοιπα.
Αύριο Δευτέρα κάποιες βροχουλες θα συνεχιστούν στα δυτικά κεντρικά και βόρεια διαμερίσματα της χώρας με χιονάκια πιό ψηλά,πάνω από τα 1500μ περίπου στα κεντρικά και πάνω από τα 1300μ στη Μακεδονία.
Η θερμοκρασία από την Τρίτη θα ξανά ανέβει κυρίως στα νότια ενώ την Πέμπτη διαφαίνονται εκ νέου πρόσκαιρα κάποιες βροχές στα δυτικά και βόρεια με μικρή κάμψη της θερμοκρασίας.
Στην ουσία φίλοι μού αξιόλογα πανελλαδικά νερά όπως σας είπα εδώ και μέρες γιοκ.
Το πρώτο μισό τού Απρίλη είναι πιά σχεδόν σίγουρο ότι θα κυλήσει με αρκετά σκαμπανευάσματα και θερμοκρασίες νορμάλ γιά την εποχή.
Δεν είναι κάτι ακραίο να χιονίζει στα βουνά της κεντροβόρειας χώρας αυτή την εποχή ούτε η σχετική ζέστη στα νότια.
Μην ακούτε αερολογίες για ζέστη έντονη η κρύο, τίποτα από τα δύο δε θα έρθει.
Βροχές θέλει η χώρα και κυρίως εκεί πού δεν έβρεξε πολύ το χειμώνα,όπου δυστυχώς δεν έρχονται στο άμεσο μέλλον.
Ο χειμώνας στην ουσία τελείωσε οριστικά γιά τη χώρα μας όταν ακριβώς το γράψαμε σε τούτο το μπλογκ.
Από τις 19 Μαρτίου!
Καλή συνέχεια και καλή εβδομάδα.
Αστέρια είστε φίλε Φώτη!
ΔιαγραφήΕύχομαι να φτάσουν και στα μέρη σου οι βροχές, εύχομαι βροχές παντού να ξεδιψάσει ο τόπος σας όπως ξεδίψασε και ο δικός μου...
Καλό βράδυ, καλή εβδομάδα σε όλους τους φίλους!
Ἀπὸ πότε εἶναι ἡ φωτογραφία ἐκείνη τοῦ Κιλιμάντζαρου; Τὰ στρωμένα χιόνια φαίνονται πραγματικὰ πολλά, ἐνῷ ἔχουν μειωθεῖ ἔκτοτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://economarks.com/the-snows-of-kilimanjaro-are-no-longer/
Στην περιοχή του Παγγαίου σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, βρίσκεται η
ΑπάντησηΔιαγραφή" Χιονίστρα" όπως λέμε το σημείο εδώ στην Πρώτη Σερρών. Είναι το μέρος όπου υπάρχει σχεδόν πάντα χιόνι μέσα σε μια καταβόθρα βάθους περίπου 30 μέτρων. Το σχήμα της είναι σχεδόν ορθογώνιο με κάθετες πλευρές σαν να είναι κομμένες με μαχαίρι. Στο βάθος της υπάρχει παγωμένο χιόνι αρκετού πάχους όλο το χρόνο. Μέσα από ένα στενό απότομο πέρασμα υπάρχει πρόσβαση στον πάτο της καταβόθρας. Η Χιονίστρα είναι σημείο αναφοράς της περιοχής και μόνο μετά από περιόδους μεγάλης αχιονίας και πολλής ζέστης το καλοκαίρι, συμβαίνει να μην έχει χιόνι στο βάθος της.
Αν και εκτός θέματος,μου έκανε εντύπωση το χιόνι των 25-40 εκ. που έπεσε στην Μόσχα, αρχές Απριλίου. Ακόμη και για εκεί θεωρείται σπάνιο για αρχές Απριλίου,όπως είπαν οι μετεωρολογοι. (Πόσο μάλλον θα ηταν για πεδινά Ελλαδας, αν και το έζησα το 2003, για δύο συνεχόμενες ημερες).Και πιο βόρεια, στο Ροβανιέμι Φινλανδίας, χθες το έστρωσε, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε λιώσει τελειως το χειμωνιάτικο, τουλάχιστον στο κέντρο της πολης. Τίποτε σπάνιο θα έλεγα. Τελικά, πέρα από την γραμμή αιωνιου χιονιού,υπάρχει και ο χρονος χιονόπτωσης, αργά ή νωρίς ή χωρίς εποχή...(Δ).
ΑπάντησηΔιαγραφήΈστω και λίγο σήμερα τα ξημερώματα χιόνισε στην Κόνιτσα ενώ όταν χιονιζε στο super paradise της Μυκόνου είχε ξεροβορι...Εύχομαι να μην το βλέπουμε συχνά το φαινόμενο αυτό στα επόμενα χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα εναλλασσόμενα θερμότερα χρονικά διαλείμματα που μεσολαβούν ανάμεσα στην επικράτηση των παγετώνων,ονομαζονται μεσοπαγετωνικες περίοδοι, όπως το διάστημα που διανύει τώρα η Γη,που οι παγετώνες περιορίζουνται στους πόλους της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναρωτιέμαι αν ο χάρτης που αναρτήσατε είναι σωστός, και, αν ναι, σε ποια χρονική περίοδο αναφέρεται. Για παράδειγμα, αιώνια χίόνια στην εποχή μας στις Αλπεις σε υψόμετρο 2.000μ. είναι μάλλον ανύπαρκτα......
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα από την ζεστή Μυτιλήνη! Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας κύριε Δημήτρη! Ευχαριστούμε πολύ! Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε αιώνιες περιοχές χιονιού αλλά έχουμε περιοχές (χαράδρες κυρίως) με χιονούρες όλο τον χρόνο η και για πολλά χρόνια και αυτό από μόνο του είναι εντυπωσιακό αν αναλογιστούμε πώς δεν έχουμε βουνό που να ξεπερνάει τα 3000 μέτρα βρισκόμαστε μια ανάσα από την Λιβύη και τα καλοκαίρια μας είναι αρκετά θερμά..
ΑπάντησηΔιαγραφή