Δεύτερη αξιολόγηση της έντασης - επικινδυνότητας των καιρικών φαινομένων του επόμενου τετραημέρου

Σε γενικές γραμμές ισχύουν τα αναφερόμενα στην πρώτη αξιολόγηση της κακοκαιρίας. Με βάση όμως τα νεότερα στοιχεία, αξίζει τον κόπο να κάνουμε τις παρακάτω επισημάνσεις:

Α) Την Τρίτη ενεργοποιείται πλήρως ο μηχανισμός χιονοπτώσεων υπό την επίδραση του Αιγαίου. Αυτό κυρίως γιατί: (α) η διαφορά των 23 βαθμών μεταξύ της θερμοκρασίας των νερών του Β. Αιγαίου και του αέρα στα 1.500 μέτρα θα οδηγήσει σε συνθήκες έντονης αστάθειας (εκδήλωση χιονοκαταιγίδων) και (β) η διάτμιση του ανέμου από τα 1.500 ως τα 3.000 μέτρα είναι μικρή και ως προς την ένταση και ως προς τη διεύθυνσή του. Μπορεί να πει κάποιος ότι το δεύτερο ισχύει σε μεγάλο βαθμό και ως τα 5.500 μέτρα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες στα 5.500 μέτρα, ο στροβιλισμός και η κατανομή της υγρασίας στην περιοχή θα ενισχύσουν ακόμα πιο πολύ τον προαναφερθέντα μηχανισμό.


Β)  Τα προφίλ της θερμοκρασίας και της υγρασίας πάνω από την Αττική  σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της συγκεκριμένης περιοχής, το πεδίο των ανέμων και την ύπαρξη της θερμικής νησίδας δεν ευνοούν τις χιονοπτώσεις στις νότιες παραθαλάσσιες περιοχές και τα χαμηλότερα σημεία της Αθήνας. Όμως δεν αποκλείονται χιονοπτώσεις στα υψηλότερα σημεία της Πρωτεύουσας. Αναφορικά με τις χιονοστρώσεις, τα κρίσιμα υψόμετρα είναι τα 200 με 250 μέτρα. Επισημαίνεται ότι στα βορειότερα και υψηλότερα των προαστίων θα χιονίσει αρκετά.

Γ) Οι χιονοπτώσεις είναι πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα στα υψηλότερα σημεία της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας καθώς και στο οδικό δίκτυο της ΝΑ Θεσσαλίας, των Β. Σποράδων, της Α. Στερεάς και της Εύβοιας, όπου το χιόνι θα φθάσει σε περιοχές πολύ χαμηλού υψομέτρου και θα είναι πολύ. Στις προαναφερθείσες περιοχές την Τρίτη και την Τετάρτη προβλήματα είναι πιθανό να προκαλέσουν και οι θυελλώδεις άνεμοι.

Δ) Την Τρίτη και την Τετάρτη έντονη κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, τοπικές καταιγίδες, χιονοπτώσεις (ορεινά) και θυελλώδεις ανέμους θα επικρατήσει στις Κυκλάδες και την Κρήτη. 

107 σχόλια:

  1. Διακρίνω μια ένταση του φαινομένου όσο πλησιάζουμε στην εκδήλωση του ,σε αντίθεση με άλλες φορές που όσο πλησιάζει η κάθε κακοκαιρία εξαμεμιζοταν τα οποία φαινόμενα, φαίνεται αυτή την φορά η Όθρυς να δέχεται καλό χιόνι,το ποσό χαμηλά θα φτάσουν να δούμε,να το χαρούμε χωρίς προβλήματα όμως, Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσκαλε καλησπέρα ,, λόγο κάποιον υποχρεώσεων θα μπορούσαμε να έχουμε μια εικόνα για το κέντρο της πόλης του βόλου αν ενδέχεται την τρίτη να χιονίσει και αν ναι ,,αν θα είναι κάτι το έντονο ?
    Ευχαριστώ πολύ εκ τον προτέρων ,,Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απάντηση είναι θετική, αλλά το πόσο δεν μπορούμε να το πούμε από τώρα.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ !

      Διαγραφή
  3. Δασκαλε αψογος! Ευχαριστουμε για την αναλυση και την προγνωση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παίζουμε οριακά στο Γέρακα για χιονόστρωση. Και να δω τις νιφάδες να πέφτουν, μια χαρά θα είμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχει να κατεβάσει το βόρειο Αιγαίο πολύ πράμα!!
    Είναι φουριόζο το σύστημα. Φαινόταν!
    Καλά φαινόμενα να έχουμε και ευελπιστούμε χωρίς προβλήματα.
    Ευχαριστούμε Δάσκαλε.
    Καλησπέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστούμε δάσκαλε για όλα.Οι τυχεροί να το χαρούν με προσοχή και ασφάλεια...δυστυχώς πέφτει μεσοβδόμαδα και ελπίζω να ληφθούν προληπτικά μέτρα για λόγους ασφαλείας.Εγω δάσκαλε Ευβοια-Χαλκιδα θα περιμένω νεότερη ανάρτηση σας για να πάρω τα πάνω μου...Εύβοια αναφέρετε πολύ χαμηλού υψομέτρου με βλέπω οριακά....Αναμένουμε τα νεότερα!!!!Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστούμε δάσκαλε για την πρόγνωση, καλή επιτυχία αλλά προσωπικά, ασχέτου αποτελέσματος της πρόγνωσης, εκτιμώ αφάνταστα το γεγονός ότι μας δώσατε αναλυτική πρόγνωση, ήδη από εχθές το μεσημέρι, και τώρα, με τη συγκεκριμένη ανάρτηση, την κάνατε ακόμη πιο αναλυτική. Φαίνεται ότι η κεντρο-βόρεια Εύβοια θα είναι στο επίκεντρο των φαινομένων και, ειδικά στη βόρεια Εύβοια, θα χιονίσει μέχρι πεδινά. Όπως και να έχει θα είναι η σημαντικότερη κακοκαιρία, μέχρι στιγμής, για αυτό το χειμώνα.
    Δημήτρης Χαλκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η διαφορά μεταξύ του καιρού και του κλίματος.
    Μέσα σε μια παρατεταμένη περίοδο ζωνικής κυκλοφορίας, μπήκε σφήνα ένας χιονιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δάσκαλε ξερω από προηγούμενους χιονιαδες δεν θέλετε ερωτήσεις τύπου θα χιονίσει στην πόρτα μου????Με το πολύ χαμηλού υψομέτρου Εύβοια μας βάλατε στην τσίτα....Χαλκίδα να ελπίζω???Ευχαριστώ εκ των προτέρων.Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ελπίζεις. Αλλά για προσωπικά ρουσφέτια από εδώ και πέρα να μην ελπίζεις!

      Διαγραφή
  10. Οι Κρητικοί σας ευχαριστούν, σαν να μας δώσατε εσείς τα δώρα του καιρού, αφού φέρατε το μαντάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δάσκαλε κεντρο-ανατολική Πελοπόννησο (Τρίπολη) θα πάρουμε τίποτα ψίχουλα (χιονομυγάκια) ή καμιά πασπαλίτσα; Αυτό το λέω γιατί σε αυτού του τύπου χιονοκακοκαιριών η Τρίπολη έχει απο ήλιο με σύννεφα μέχρι και καλή χιονόστρωση ανάλογα πόσο δυναμική έχει αυτού του τύπου χιονιάδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αύριο ίσως πάρετε ένα "μεζεδάκι" για το οποίο πριν από μέρες είχε μιλήσει ο Χρήστος Σιμούλης.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ Δάσκαλε για την απάντηση, με εκτίμηση Γιάννης, Τρίπολη.

      Διαγραφή
    3. Ίσως και την Τρίτη, όταν δούμε και τη νιφαδόπτωση στη Θεσσαλονίκη!

      Διαγραφή
    4. Kύριε Χρήστο......εάν πέσουν νιφάδες στην Θεσσαλονικη με αυτήν την διάταξη...υπόσχομαι...να μάθω ορθογραφία....και τρία κιλά...καλογράκια...σε ανώνυμο τάπερ...."θωμάς"
      Το ξαναλέω...με αυτό που έρχεται....του χρόνου δεν θα πούμε το λάδι λαδάκι...!θέλω...τις επόμενες τρείς0τέσσερις μέρες θα ακούμε..μαλεβιζιώτη!

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστώ και εσένα Χρήστο, καλή Κυριακή να έχεις από Τρίπολη.

      Διαγραφή
    6. Τρολαρεις Χρήστο να φανταστώ;

      Διαγραφή
    7. H αλήθεια είναι ότι ο κύριος Χρήστος τολμά....και πετυχαίνει...και μάκρο..και μικρό...προγνώσεις....,εδώ φαντάζομαι βλέπει τον στροβιλισμό....στα 500hpa που αγκαλιάζει μεγάλο μέρος της Ανατολικής Θεσσαλίας Αλλά και ενα τμήμα των Νομών Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης....,αλλά με Α ΒΑ...δεν νομίζω να υπάρχει καμμμία μεταφορά υγρασίας..στην πόλη μας..,ανΤίθετα...συμφωνώ μαζί του για νιφαδόπτωση στην Λάρισσα..και ελπίζω εκπληξη στον Βόλο..Για εμάς μετά τις 5-7 Φλεβάρη και αν η Γροιλανδία το επιτρέψει.Με το συμπάθιο κύριε Χρήστο...ετσι και αλλιώς το στοίχημα περιέχει μεζέδες."θωμάς"

      Διαγραφή
    8. Να πώ και την δικιά μου τολμηρή πρόβλεψη....για Τρίκαλα και κυρίως Καρδίτσα....και χιονόπτωση και οριακή χιονόστρωση,...."θωμάς"

      Διαγραφή
    9. με ένα ευρώ βγάζεις 1.000, με αυτή την πρόβλεψη "Θωμά". για Τρίκαλα ειδικά, αφήνω αυτή την απειροελάχιστη πιθανότητα του "ποτέ μη λες ποτέ" και σε παίζω στοίχημα ένα χαμηλό από το Ιόνιο. αν δούμε καμιά συννυφάδα, θα 'ναι επιτυχία.

      Διαγραφή
    10. Τελικά Δάσκαλε πράγματι το πήραμε το ''μεζεδάκι'' μας στην Τρίπολη για κανά 15λεπτο με μέτρια προς έντονη χιονόπτωση.

      Διαγραφή
    11. α)Πρός Νίκο Παππά...αν παρατηρήσεις τους χάρτες χινόστρωσης του meteo θα δείς πολλές εκτάσεις Δυτικά των Τρικάλων και Καρδιτσας με χιόνι ομοιως και ΒΑ Α τους,ακόμα και εάν αυτό το χιόνι είναι ορογραφικός υετός(Συγκέντρωση των υδρατμών από το ορεινό ανάγλυφο)είναι πολύ πιθανό...μία εξαρση του Α-ΒΑ stream που δεν μπορούν να πιάσουν τα μοντέλα να χιονισει τις δύο πόλεις.
      β)Κύριε Χρήστο υπόσεινήδητα το εχω και εγώ μεράκι να δω νιφάδες..με αυτην την διάταξη...στην πόλη μας,αλλά με τον Χορτιάτη Ανατολικά μας είναι πολύ τολμηρή πρόβλεψη.Αντίθετα μετά τις 7 πάμε για καλά "βουβά" χιόνια στα μέρη μας..(βουβά...χωρίς άνεμο..μόνο χιονοθύελλες να καλυπτουν τα βουνά της Πίνδου).
      γ)Να βλέπω την Κρήτη και να χαίρομαι!!!"θωμάς"

      Διαγραφή
  12. Σταθήκαμε ερκετά τυχεροί σε αυτή την κακοκαιρία, στις 20/1 το βράδυ δεν φαινόταν σχεδόν τίποτα από τα προγνωστικά μοντέλα για τέλος του μήνα και τελικά όλα άλλαξαν μέσα σε 2-3 μέρες. Σ' ένα άθλιο χειμώνα είναι όαση αυτό που έρχεται, για τις περιοχές που θα επηρεάσει, άσχετα πόσο χαμηλά θα χιονίσει γιατί, προσωπική άποψη, ο χειμώνας στην Ελλάδα δεν κρίνεται από το αν θα χιονίσει στα πεδινά/παραθαλάσσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νομίζω ότι ο Βόλος θα αποτελέσει πάλι μια ευχαριστει έκπληξη όπως και πέρυσι στην κακοκαιρια μπαρμπαρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έχω ελπίδες να το πατήσω το τιμημένο το χιονάκι στην περιοχή μου αγ.δημητριος(μπραχάμι-αττικης)περίπου 70-80 μέτρα υψόμετρο και 3-4 χιλιόμετρα παραθαλάσια προς Αλιμο-Καλαμάκι μάλον όχι ίσως δω καμιά νιφάδα και αυτή διαλυμένη το γνωστό χιονόλυτο-χιονόνερο υγρές νιφάδες μάλλον θα πρέπει να πάρω τον ηλεκτρικό για μια βόλτα κηφισιά δευτέρα βράδυ η καλύτερα πιο σίγουρη εκεί χιονόστρωση τρίτη βράδυ και πάμε για τον επόμενο χιονιά μέσα φλεβάρη αφού προηγηθεί ξανά μίνι άνοιξη την επόμενη κυριακή-δευτέρα 4-5 φλεβάρη με 22άρια και 24άρια φέτος ο χειμώνας εβδομάδα παρά εβδομάδα μια χιονιάς και μια άνοιξη ουδείς παραπονεμένος μας κάνει και οικονομία στη θέρμανση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δάσκαλε η βραδινή ανανέωση του ευρωπαϊκού μοντέλου χάλασε κάπως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, κυρίως θερμάνθηκε στα 850hpa, δεν προβληματίζει αυτό το γεγονός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εμεις οι δυτικοι ποτε θα δουμε κανενα χιονι? Ποτε θα αλλαξει το συστημα να χιονισει και στο μετσοβο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας χιονίσει στα προσήνεμα και την Αττική , ας βρέξει πρωτίστως σε κυκλάδες Κρήτη κι όπου αλλού να
      ησυχάσουν πρωτίστως οι εκεί χιονόφιλοι, να πούμε ότι τους επισκέφτηκε ο χειμώνας μπας κι ησυχάσουν, που από Νοέμβρη ονειρεύονται χιονιάδες και κρύα. Το Μέτσοβο βλέπει πολύ συχνότερα χιόνι και βέβαια κάνει κρύα για αρκετούς μήνες. Εγώ αναμένω την άνοδο της θερμοκρασίας μετά τον χιονιά, που καθόλου δεν με χαλάει. Βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά θέλουν όλες οι περιοχές αλλά δεν έχουμε ούτε στη διάρκεια του φετινού χειμώνα. Τα κρύα να μας λείπουν

      Διαγραφή
    2. Φέτος από 10 Φεβρουαρίου μέχρι 20 Απριλίου.

      Διαγραφή
  17. Ευχαριστώ Δάσκαλε!Συγνώμη για την ερώτηση και για την δύσκολη θέση που σας φέρνουμε κάποιες φορές.Καλο βράδυ!!Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα Δάσκαλε και παρέα, αν και δεν γράφω συχνά, σας παρακολουθώ τακτικά. Ενδιαφέρον 3ημερο για την Αττική και ελπίζουμε εδώ στα Σπάτα να το δούμε να πέφτει!
    Όνομα δεν έχουμε όμως και θα ήθελα να προτείνω ένα: Χρήστος Θηβαίος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μια διευκρίνιση να κάνω στην προηγούμενη συζήτηση που είχαμε με το φιλο απο Λάρισα.
    Το εάν η πόλη της Λάρισας είναι δύσκολη στο χιόνι είναι τοπικό το θέμα,πολύ τοπικό και δεν έχει να κάνει με το ποια ηταν η κανονικότητα τότε ή ποιός ηταν ο κανόνας τότε.
    Εαν στην πόλη της Λάρισας έκανε ξεροκρύα συνέχεια και τότε, και ο λόγος ηταν οι προσηνεμοι χιονιαδες που ηταν ο κανόνας,τότε ξεροκρύα θα είχε και η υπόλοιπη Θεσσαλία,η Ήπειρος,Μακεδονία κλπ.Εκτος κι αν τα άλλα διαμερίσματα επηρεαζοταν απ'τους προσήνεμους χιονιαδες που ηταν κανόνας,ας μας το πούνε οι φίλοι Ηπειρώτες ή Μακεδόνες τοτε πάω πάσο.Ως τι τότε ολα αυτά τα παράπονα,συγκρίσεις με τα παλιά κλπ.
    Διαφωνώ ξεκάθαρα οτι ο κανόνας και τότε ήταν οι προσήνεμοι καιροι,δεν εννοώ πάντως οτι δεν υπήρχαν.Λοιπον ας μην τα μπερδεύουμε τα πράγματα και σωστά να τα λαμβάνουμε όλα υπόψη.
    Γιώργος πεδινά Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ είμαι! Εγώ σου ξαναλέω, πως τα τρίκαλα πριν 40 50 χρόνια και πίσω, ήταν παντελώς εξοχή. Ακόμα και σήμερα, η λάρισα γύρω τριγύρω από την πόλη, έχει 2-3-4 βαθμούς χαμηλότερες Τ, για βάλε με το νου σου τα τρίκαλα των προηγούμενων 40 50 60 ετών. Επομένως, επειδή έχετε πίνδο εκεί δίπλα και όλο ορεινά γενικά, χιονίζόσασταν με περισσότερη άνεση από όσο σήμερα. Φυσικά σε όλα αυτά βάζω ένα ίσως, καθότι είναι υποθέσεις της αφεντομουτσουνάρας μου.

      Διαγραφή
    2. Τι θυμήθηκα τώρα.Παλιοτερα τελη 80 αρχές 90 δηλαδή,σε κάποιες χιονοπτώσεις (οχι προσηνεμες)η πόλη ΜΟΝΟ της Λάρισας την έβγαζε με χιονονερο η πιο λιγοστό χιόνι,και εδω μερικοί λέγανε οτι στη Λάρισα δεν χιονίζει γιατί είναι το αεροδρόμιο και οτι είναι μολυσμένος ο αέρας απο τα καυσαέρια των αεροπλάνων.Υπήρχαν όμως και οι απόψεις οτι η Λάρισα είναι πιο χαμηλά σε υψόμετρο ή οτι ο νοτιάς μας πιάνει πιο εύκολα εδώ.
      Αργότερα όταν έγινε η λίμνη πάνω απο το Μέτσοβο είπαν οτι θα χαλάσει το κλίμα της Θεσσαλίας.Το κλίμα πράγματι χάλασε σταδιακά τουλάχιστον,κατα τη γνώμη μου απο το 2003 και προς τα 'δω αλλά αν παίζει ρόλο η λίμνη ούτε γνωρίζω ούτε κάποιος ξανααναφέρθηκε.
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων

      Διαγραφή
  20. Δάσκαλε να ελπίζουμε να δούμε πρόσκαιρη χιονόπτωση στο λεκανοπέδιο και οι πιο κοντοί(100-200μ) η τσάμπα θα καίει η λάμπα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το Μαρούσι με υψόμετρο (200-230) πάλι στο όριο. Πόσες φορές το έχει στρώσει έστω και λίγο Κηφισιά και πάνω, ενώ Μαρούσι τίποτα. Ή από το ύψος των Αναβρύτων και βορειότερα μερικές φορές αρχίζει μια πιο ψυχρή ζώνη Αλλά επειδή μοιάζουν οριακές οι καταστάσεις, ας ελπίζουμε και εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τυχεροί Αθηναίοι.. Τι να πούμε και εμείς εδώ πάνω στην Ξάνθη που έχουμε να δούμε χιόνι καμιά 7ετια και κείνο για μια ημέρα. Έχουμε γίνει κομμάτι της Αφρικής με την τόσο μεγάλη ηλιοφάνεια και ξηρασία που έχουμε. Ολα στην πρωτεύουσα. Ακόμα και τα χιόνια.. Πλάκα κάνω φυσικά και εύχομαι να το χαρούν οι φίλοι όπου και αν πέσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα Δάσκαλε. Όπως βλέπω στους χάρτες ή Ανατολική Λέσβος μένει εντελώς έξω από τον χιονιά. Το σίγουρο είναι ότι ότι οι θυελλώδεις βοριάδες θα μας παγώσουν κ ταλαιπωρησουν αρκετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπερα Δασκαλε. Η περιοχη της Αγιάς Λάρισας θα δεχθει αξιολογη χιονοπτωση και χιονοστρωση. Σας ρωταω επειδη ειμαι οδηγος και πηγαινοερχομαι συχνα με το φορτηγο και θα ηθελα την σοβαρη απαντηση σας που σας εμπιστευομαι απολυτα! Σας ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την Τριτη τι; Θα εχει χιονοστρωση ή απλα θα χιονιζει;

      Διαγραφή
    2. Δεν θα αντιμετωπίσετε ιδιαίτερο πρόβλημα. Να μην τρέχετε και να είστε ήρεμος.

      Διαγραφή
    3. Ποτέ δεν τρέχω και πάντα είμαι ήρεμος εντούτοις στην ερώτηση μου δεν απαντήσατε!

      Διαγραφή
    4. Απόψε και ως τις προμεσημβρινές ώρες της αυριανής ημέρας είναι το ευνοϊκότερο διάστημα για καποια χιονόπτωση. Ο Χρήστος εμμέσως πλην σαφώς σου απάντησε ότι δεν θα είναι κάτι σημαντικό και μ' αυτό συμφωνώ κι εγώ.

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστω πολυ Δασκαλε για την απαντηση! Δυστυχως ουτε βροχη δεν εριξε οχι απλα χιονι! Φεγγαραδα ειχαμε!

      Διαγραφή
  25. Παρόλο που αρκετοί φίλοι του μπλογκ με "μαλωναν"(Σε ιδιωτικές συζητήσεις) που επέμενα πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε όμορφες συγκινήσεις.εγω συνέχιζα να είμαι απόλυτα σίγουρος σε οσα έβλεπα μέσω της φύσης και των πλασμάτων της, αλλά και σε όσα μπορούν και "πιανουν" οι "κεραίες μου " και η άμεση σύνδεση που έχω με την μάνα γη.
    Συνεχίζω να πιστεύω ότι θα έχουμε πολλά ενδιαφέροντα να δούμε και να απολαύσουμε προσεχώς, όχι μόνο εμείς οι ανατολικοί και νότιοι, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας καθώς όπως έχω γράψει πάλι, όλα έχουν πάει πολύ πίσω και αναμένω όμορφα καιρικά δρώμενα, κατά διαστήματα και κατά περιοχές της χώρας.
    Με φοβίζει όμως πολύ η εξαιρετικά ανεβασμένη θερμοκρασία της θάλασσας που συναντώ εδώ και πολύ καιρό και μάλιστα σήμερα το μεσημέρι που βρέθηκα σε δρομολόγιο στην παραλία του Σαραντιου (Κορινθιακός κόλπος, απέναντι από Ξυλόκαστρο)κολύμπησε για μισή ώρα, με το νερό να είναι για τα δικά μου δεδομένα, δροσερό και όχι κρύο όπως περίμενα μετά την τελευταία κακοκαιρία που άφησε 15-42 χιλιοστά σύνολο και αρκετά χιόνια σε Ελικώνα και Κιθαιρώνα (πολλά περισσότερα στον τελευταίο).
    Ποτέ δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο στα τόσα χρόνια που είμαι χειμερινος κολυμβητής και πραγματικά με εξέπληξε σε μεγάλο βαθμό.
    Μετά την επιβεβαίωση από τον αγαπητό μας δάσκαλο για όλα όσα έρχονται, ελπίζω και εύχομαι όλα να κυλήσουν ομαλά χωρίς προβλήματα και απώλειες.
    Και το λέω αυτό για το λόγο ότι το Σκωτσεζικο "ντους"(ζεστη-κρυο) του καιρού, είναι αρκετά επικίνδυνο.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κάνει δύο, τρεις φωτοβολίδες μέσα στον αθλιο χειμώνα που ζούμε φέτος Χριστόδουλε δεν το λες και επιτυχία. Ούτε είναι ωραίο για τη φύση που ολα ήρθαν πιο πίσω. Τι να τον κάνω το χειμώνα μες στην άνοιξη? Γιατί για εκεί οδεύουμε και φέτος!

      Διαγραφή
    2. Τελευταία φορά που δεν έκανε φωτοβολίδα πάντως, πνίγηκε ο κάμπος. Κι ας μην μιλάω για χιόνι και χειμώνα. Εσείς τι θέλετε τώρα δηλαδή, να χιονίζει 3 μέρες? Καλές και οι φωτοβολίδες λέω εγώ.

      Διαγραφή
  26. Ανεξαρτήτως του τί θα κάνει στη δική μου δύσκολη περιοχή ,είναι μια από τις ωραιότερες προβλεπτικές -ερμηνευτικές αναρτήσεις περί του καιρού εκ μέρους του δασκάλου.
    Δάσκαλε δεν τη ΄χάρηκα απλώς , την.......απήλαυσα !!. -------=====Π.Α΄.
    Υ.γ. Χρήστο ,δια .......πάσα ενδεχόμενο θα αποφύγω το Αρτεμίσιο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Να ευχαριστήσω τον κύριο Ζιακόπουλο για την αναλυτική του πρόγνωση σχετικά με την Αττική/Αθήνα, όπως τον είχα παρακαλέσει στην προηγούμενη ανάρτησή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλημέρα σε όλους.. διαβάζω και ξαναδιαβάζω την πρόγνωση του δασκάλου αλλά δεν μπορώ να καταλάβω αν θα δούμε χιόνι στα ανατολικά προάστια.Κορωπι Μαρκόπουλο κτλ.το έχω υποσχεθεί στα τρία μου παιδάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλημερα σε ολες και σε ολους! Για το νησι της Λεσβου βλεπετε τιποτα αξιολογο Δασκαλε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Απαντήσεις
    1. Και δεν χαίρεσαι;

      Διαγραφή
    2. Γιατί δεν χρειάζεται ίσως; Το να χιονίσει σε κάποια χαμηλότερα υψόμετρα και πεδινά στις 29 Ιανουαρίου είναι κανονικό..Ούτε στην προηγούμενη κακοκαιρία δόθηκε αν δεν κάνω λάθος, το προηγούμενο ΣΚ εννοώ και δεν χρειαζόταν. Ούτε να σταλεί πάλι το 112 χρειάζεται προληπτικά 3 μέρες πριν. Αν η ΕΜΥ, το μέτεο, ο δάσκαλος κλπ οι ειδικοί δουν ότι θα ρίξει πχ μισό μέτρο χιόνι και θα αποκλειστεί πχ κόσμος στην Αττική οδό κλπ τότε να βγάλουν όνομα και να στείλουν και συναγερμό λίγες ώρες πριν κι όχι αβέρτα κουβέρτα.. δεν είναι πρωτοφανές ότι θα χιονίσει στην Εύβοια και στην Πεντέλη ούτε ότι χιόνισε φλωρινα και χορτιατη(και σιγά το χιονι που έριξε), όλα τα χιονοδρομικά ελάχιστο έχουν
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  31. NW Pindos
    Από την παρατήρηση των μέχρι στιγμής στοιχείων (ειδικώς για την Αττική) και προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί με βεβαιότητα αν θα υπάρξουν τίμιες χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις στα ΒΠ θα πρέπει να γίνει ειδική εκτίμηση των θερμοκρασιών και όλης της κατάστασης μέχρι τα 5.000μ. Αναλυτική μέχρι στιγμής η παρουσίαση του Δασκάλου (ενθαρρυντικός ο όρος χιονοκαταιγίδες). Προβληματίζομαι λίγο, κατά τη γνώμη μου χρειάζεται μια πτώση τουλάχιστον 2 βαθμών σε σχέση με τις θερμοκρασίες, που δίνουν αυτή τη στιγμή οι προγνώσεις (για Δευτέρα - Τρίτη). Με τα τωρινά στοιχεία και με την ελάχιστη τους +3 ή +2 στα ΒΠ τις χιονοστρώσεις τις βλέπω πάνω από τα 300 - 350 μ. τουλάχιστον. Εκτός και αν λόγω της θερμοκρασιακής δομής της ατμόσφαιρας μέχρι τα 5.000 μ. τα επίπεδα υγρασίας κλπ το +3 ισοδυναμεί με το 0 ή το -2. Με +3 ακόμη και με +5 χιονίζει μεν αλλά αυτό παρατηρείται κυρίως σε μεγάλα υψόμετρα άνω των 1300μ. που συνήθως μεταξύ αυτού του υψομέτρου και των 5.000 μ. δεν μεσολαβεί θερμός τομέας ειδικά όταν είναι ψυχρή από μέρες η ατμόσφαιρα. Συμπερασματικά το +3 ή +2 ελάχιστη των προγνώσεων για ΒΠ δεν είναι και ότι καλύτερο. Από την άλλη όμως: Βάσει της πρόγνωσης του Δασκάλου περί χιονοκαταιγίδων και πλήρους ενεργοποίησης του Aegean effect, τα στοιχεία αυτά μπορεί κατά κάποιο τρόπο να ισοφαρίζουν το μέχρι στιγμής διαφαινόμενο θερμοκρασιακό έλλειμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Απορώ που βρίσκουν τη διάθεση μερικοι φίλοι από τα ΔΚ Βόρεια και ασχολούνται με τον επικείμενο προσηνεμο χιόνια!! Εμείς κανονικα αποχη., σιωπηλη διαμαρτυρία και αναμονή για τον Φλεβάρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κοντευει το -36 η υποστηριξη την τριτη! 518 τα dam και ανεβασμενοι δεικτες ασταθειας.
    Στα καλα με χαλαει το 1030 της πιεσης. Θα βοηθουσε πολυ να κατεβουν τα γεωδυναμικα υψη.
    Εξακολουθω να πιστευω στα 100 μετρα για χιονοπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλησπέρα σε όλους η αβαπτιστη κακοκαιρία θα επηρεάσει τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου?(Λήμνο Χίο Μυτιλήνη). ευχαριστώ εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Δάσκαλε η δυτική πεδινή Θεσσαλία θα δει κανένα χιόνι φέτος? Τελειώνει με τις εκτιμήσεις σου ο φετινός χειμώνας για εδώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Για Πετρούπολη άνω των 150μ να περιμένουμε κάτι για αύριο βράδυ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Σας ευχαριστούμε Δάσκαλε για την ενημερωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ χορταστικές καλής διαρκείας βροχές βάλσαμο στα Χανιά σήμερα μετά από πολλούς μήνες. Συγκομιδή γύρω στα 55mm και ευχομαι να δούμε και αλλά πολλά ακόμα πριν μπουκάρει το ξεροβορι. Καλά ξεκίνησε αυτή η κακοκαιρία και λογικά επεται και συνεχεια με αρκετό χιονι στα ορεινά ίσως και ημιορεινά. Ιδωμεν…
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη! Μπράβο Γιάννη

      Διαγραφή
    2. Θέρισσος Χανίων (13 χλμτρ από Χανιά), την προηγούμενη Κυριακή 21-01-2024, όταν ο Γιάννης διαμαρτυρόταν για το ξεροβόρι, ημερήσιος78,8 χλστ. Σήμερα που ο Γιάννης χαίρεται, Θέρισσος 36,8 χλστ ημερήσιος. Συμπέρασμα: ο Γιάννης θέλει να ποτίζεται η θάλασσα. Ο νομός Χανίων πάλι δεν βράχηκε στο κυρίως δυτικό μέρος του. Ούτε η Μεσσαρά. Αυτή δεν θα βραχεί ούτως ή άλλως.

      Διαγραφή
    3. Αν πρέπει να πάρουμε τα βουνά για να δούμε μια απλή βροχή φιλε μου τότε δεν πάει καθόλου καλά. Η Μεσαρα όντως είναι αδικημένη υετικα αλλά δεν παύει να είναι ούτως η άλλως το πιο ξηροθερμικο μέρος της Κρήτης. Δικαίως διαμαρτύρομαι αφού ο υετος από το 2020 είναι μονίμως κάτω του μέσου όρου στην περιοχή που αναφέρω. Μια απλή αναζητηση στους σταθμούς του meteo θα στο αποδείξει.
      Καλό βραδυ !

      Διαγραφή
  39. Ραγδαία επιδείνωση του καιρού στην Ξάνθη! Μετά από αρκετές ημέρες πλήρους ηλιοφάνειας, απουσίας φαινομένων (βροχής, ανέμων κλπ) και έλλειψης κρύου μετά το μεσημέρι ο ουρανός συννεφιασε! Επιτέλους ο χειμώνας επέστρεψε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ευχαριστούμε πολύ για όλα δάσκαλε!!Η προσφορά σας πραγματικά είναι ανεκτίμητη,το ίδιο και η ασφάλεια που νιώθουμε όλοι μας μόνο και μόνο με την συμμετοχή σας στο συμβούλιο της πολιτικής προστασίας!!Επιτέλους φαίνεται το κράτος να παίρνει στα σοβαρά τους επιστήμονες που πρέπει!!Καλά φαινόμενα σε όλους τους φίλους και προσοχή στους δρόμους,μακάρι την Τρίτη ο καιρός να κάνει ακόμα μια έκπληξη και να κατεβάσει λίγο τα υψομετρα χιονοστρωσης,για να χαρούν όλα τα παιδιά και τα μικρά αλλά και τα πολύ μεγαλύτερα σαν την αφεντιά μου!!Γιώργος Περιστέρι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Νομίζω το πιο σημαντικό της τρέχουσας κακοκαιρίας είναι να πέσουν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά. Τώρα στα Αν. προσηνεμα, μετά στα δυτικά/βόρεια κοκ. Διανύουμε, προσωπική άποψη αυτό, έναν ανύπαρκτο χειμώνα όχι απλώς σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας αλλά στα Βαλκάνια γενικότερα. Δεν είναι φυσιολογικό να μην χιονίζει στα βόρεια, δεν είναι φυσιολογικό να έχει ζέστη και ανομβρία στα νότια. Το αποδεικνύει ο μέσος όρος της κάθε περιοχής. Ας ελπίσουμε λοιπόν να αλλάξει το φετινό μοτίβο και τουλάχιστον να δούμε φαινόμενα κοντά στους μέσους όρους πριν βγει και ο φετινός χειμώνας. Καλά χιόνια όπου πέσουν αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Γιάννη Θεσπρωτε Με όλο το σεβασμό και χωρίς παρεξήγηση.
    Το σχόλιο σου στις 1:12μ.μ.δε μου αρέσει. Τίποτε περισσότερο.
    Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε.Καλο βράδυ σε όλη την παρέα. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η παρατεταμένη αχιονια στα μέρη μου με έχει εξόργισει. Πήγα προχτές μια βόλτα στα Τζουμερκα στην Άρτα με υψόμετρο 2400μ και τα είδα γυμνά από χιόνι λες και είναι Ιούνης! Αν έβλεπες και εσύ το θέαμα θα εξοργίζοσουν και θα σου φταιγανε πολλα. Μπορεί και να σε έπιανε το αίσθημα του τοπικισμου και δίκιο θα είχες.

      Διαγραφή
    2. Γιάννη χρειαζεσε χρόνο για να προσαρμοστείς στην κλιματική αλλαγή ξέχασε τα Τζουμέρκα πως ήταν κάποτε και ότι άλλο έχεις στο μυαλό σου από το παρελθόν.

      Διαγραφή
    3. Το ζήτημα δεν είναι να προσαρμοστούμε εμείς αλλά η φύση πώς θα αντιδράσει σε αυτές τις αλλαγές.Οι άνθρωποι εξαρτώνται από το φυσικό περιβάλλον και ανάλογα ευημερούν ή μαραζώνουν.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  43. Οι νότιοι της Αττικής θα πάμε μια βόλτα με τον ηλεκτρικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Με τα λίγα που γνωρίζω για τον καιρό κάτι μου λέει ότι στον Βόλο θα φαμε καλή Στούπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Αγαπητέ Γιάννη Θεσπρωτε εννοείται πως δεν μιλάω για επιτυχία στις όποιες εκτιμήσεις μου έχω κάνει εδώ και μήνες,καθώς και εγώ περίμενα κάτι παραπάνω από όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής,αλλά ποτέ δεν μίλησα για βαρυχειμωνιά και ούτε ότι φέτος το χειμώνα θα γίνει κάτι το τρελό.
    Πώς θα μπορούσα άλλωστε να πω κάτι τέτοιο όταν όλα έδειχναν πως ο καιρός θα ήταν,όπως και έγινε,ΔΝΔ ρεύματος με εσάς να παίρνεται την μερίδα του λέοντος στα νερά, όπως και έγινε και ενίοτε κάποιες ψυχρές εισβολές που κατά περιοχή και κατά διαστήματα θα επηρέαζε,όπως και έγινε, την χώρα μας.
    Το ξέρω καλά πως εσάς το παράπονό σας είναι ότι δεν χιονιζεστε όπως πρέπει και εκεί έχεις δίκιο,αλλά όχι όμως να έχετε παράπονο ότι δεν παίρνετε νερά,καθώς με περιοχές που δεν παίρνουν ή δεν πλησιάζουν τον μέσο όρο τους,είστε σε πλεονεκτικοτερη θέση.
    Και όλα αυτά μέσα σε μια νέα κανονικότητα που όσοι είμαστε σε καθημερινή βάση σε επαφή με την φύση και τα πλάσματα της,βλέπουμε ότι δεν γνωρίζει κανείς πόσο και που θα καταλήξει και σε ποιό βαθμό η αντίδραση της ώσπου να φέρει τα πράγματα εκεί που ΠΡΈΠΕΙ.
    Εγώ θα ξαναπώ ότι σχετικά με άλλες χώρες της Ευρώπης ή και του πλανήτη ακόμη,είμαστε σε καλή θέση και σχεδόν πάντα θα είμαστε,καθώς εάν δούμε κάποιες χώρες δίπλα μας,αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από εμάς.
    Δεν το λέω αυτό για να παραγορησω κανέναν μας,αλλά γιατί θα πρέπει να δείξουμε υπομονή και να πρόοσαρμοστουμε όλοι στα νέα δεδομένα και να μην αναπολούμε παλιές καλές εποχές που δύσκολα θα ξαναδούμε πλέον.
    Δεν είναι εύκολο για κανέναν,αλλά ας πάρουμε παράδειγμα όλα τα πλάσματα της φύσης που και εκείνα προσπαθούν να βρουν τα πατήματα τους και να απολαύσουμε ότι καλό έρχεται την κάθε φορά,γιατί αγαπητέ μου να θυμάσαι ότι πάντα υπάρχουν όχι μόνο χειρότερα, αλλά πολύ χειρότερα από όσα ζούμε.
    Καλημέρα σε όλους σας,να προσέχετε τους εαυτούς σας και όσους αγαπάτε και σας αγαπούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε χριστοδουλε μου άρεσε πολύ το μήνυμα σας γιατί εκτός από την καιρική σας ματιά αφήνεται και ένα κοινωνικό μήνυμα στο τέλος

      Διαγραφή
  46. Καλημέρα δάσκαλε. Με τα τελευταία δεδομένα που βλέπεις και εμείς όχι, άλλαξε κάτι ως προς την ανάρτηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ο καιρός έχει πάντοτε τον τελευταίο λόγο!
    Μπορεί να είναι κλισέ φράση αλλά πάντοτε θα είναι η πραγματικότητα!
    Μέχρι τώρα η πρόβλεψη έχει αποτύχει, τα χιόνια στην Αττική είναι πάνω από τα 600-700 μέτρα. Τα 200μ-250μ που έχουν ειπωθεί οριακά για χιονόστρωση φοβάμαι ότι δεν προκύπτει με τίποτα...
    Επίσης αυτό που κάνει εντύπωση είναι η αστοχία στις θερμοκρασίες καθώς σε υψόμετρο Νέας Πεντέλης (400μ) ο υδράργυρος δεν έχει κατέβει κάτω από τους 2,5 βαθμούς... άρα ακόμα και σε αυτό το υψόμετρο δύσκολα θα κατρακυλήσει στους 0 ή έστω λίγο αρνητικό ώστε να έχουμε χιονόστρωση...
    Τελικά αυτός ο καιρός δεν ''πιάνεται'' με τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιπτάμενος είσαι , gentleman δεν είσαι...

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Αυτό που εντοπίσαμε για τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Πάντως το κυρίως κύμα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ούτε στην Εύβοια. Καθυστερεί. Προς το βράδυ αρχίζει η επιδείνωση. Νομίζω ότι στα υψόμετρα των 400 μ. και μόνο η δυναμική του συστήματος θα ρίξει τη θερμοκρασία. Νομίζω και κάποια πιο χαμηλά υψόμετρα ίσως δουν χιονόστρωση σε κάποια έξαρση φαινομένων. Νομίζω, επίσης, ότι δεν γίνεται πχ στα πιο ΒΠ να υπάρχει εκτίμηση για χιονόστρωση 20-25 εκατοστά και λίγο πιο κάτω να μην υπάρχει τίποτε. Υπάρχει μια αναλογικότητα σε αυτά.

      Διαγραφή
    3. Μέχρι στιγμής, η πρόγνωση είναι επιτυχημένη. Τα υψόμετρα που αναφέρεις αφορούν την αυριανή μέρα.

      Διαγραφή
  48. Αναμένω κι εγώ. Ες αύριον «τα σπουδαία»… για να δούμε πόσο θα χιονίσει τελικά και πού. Μάλλον θα γίνει αυτό που έγινε το προηγούμενο ΣΚ στη βόρεια Ελλάδα. Χιόνισε λίγα εκατοστά στα χαμηλά/πεδινά και έγινε σούσουρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Kαλησπέρα σε όλους από Νέα Φιλαδέλφεια με ψιλόβροχο και θερμοκρασία στους 5.2c σύμφωνα με το θερμόμετρο μου όπως και 5c με την ΕΜΥ.

    Τα τελευταία χρόναι συμβαίνει το εξής παράδοξο όλο το λεκανοπέδιο να έχει σχεδόν τις ίδιες θερμοκρασίες. Δεν ξέρω πως γίνεται πλέον αυτό. Δυτικά οκ έχουν βορειοδυτικό και το Χαιδάρι έχει 4c ενώ τα Βριλήσσια 6.2c.

    Νότια του κέντρο όπως είναι λογικό οι θερμοκρασίες είναι στους 7c-8c. Mε φωτεινή εξαίρεση τον Πειραία που τον σώζεο ο βορειοδυτικός.

    Στην συνέχεια δεν ξέρω τι θα γίνει αλλά με -6 και τέτοια υποστήριξη αποκλείεται να μην δούν κάτι τα χαμηλότερα υψόμετρα. Τον τελευταίο λόγο το έχει ο καιρός βέβαια.

    Υγ. Η Πάρνηθα στα 1230μ έχει -2.8c! ακόμα.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Μην βιάζεστε κύριοι, ιπτάμενοι και παρεδάφιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. NW Pindos
    Στα ΒΔ ορεινά να δούμε πότε θα ρίξει καλό χιόνι. Περισσότερο με αυτό ανησυχώ και δυστυχώς δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα. Αυτό είναι το άσχημο. 30 εκατοστά χιόνι στα 1800μ. είναι απελπισία. Όλος ο υδροφόρος παράγοντας της χώρας έρχεται από δυτικά. Από τα ανατολικά ποτέ δεν κατεβαίνει νερό με εξαίρεση ένα - δύο φορές το χρόνο το χειμώνα όταν κατεβαίνει κρύο από Β-ΒΑ και φορτώνει το Αιγαίο. Τα νερά για τη χώρα, όμως, δεν έρχονται από εκεί. Για να δούμε πότε θα δούμε κόκκινα και μοβ χρώματα από Ιόνιο μεριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανάλογα με την περιοχή φίλε, υπάρχουν και περιοχές που θέλου το Β/ΒΑ για να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος τους ορίζοντας, Και μακάρι περιοχές που είχαν πραγματικά ανύπαρκτο φθινόπωρο και χειμώνα μέχρι τώρα και τρομακτικό υετικό έλλειμα (Κρήτη, ανατολικά ηπειρωτικά) να πάρουν το καλύτερο που μπορούν- ειδικά σε βροχές (αλλά και χιόνια στις ορεινότερες περιοχές τους που είναι επίσης σημαντικά)
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα στην παρέα, Θάνο θα γνωρίζεις ότι ο υδροφόρος ορίζοντας εμπλουτίζεται από τα χιόνια του χειμώνα κυρίως που θα λιώσουν σιγά σιγά και όχι από τις φθινοπωρινές βροχές..τα περισσότερα βουνά είναι αχιονα αυτή την στιγμή , εδώ στην περιοχή μου Παναχαϊκό εντελώς τπτ, Χελμός Ερύμανθος ελάχιστο στις κορφές..θα πούμε το νερό νεράκι όπως πάει..
      Χρήστος Κ

      Διαγραφή
  52. Κλαίνε και οι πέτρες με μετεωρολόγους και δημοσιογράφους που αναστατώνουν τον κόσμο και καταστρέφουν την αγορά για μία κακοκαιρία της πλάκας.. εδώ στην Εύβοια στα ορεινά ίσα που το έχει στρώσει και κάποιοι λέγανε για Αθήνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα/τους τσουβαλιάζεις κάπως, τα λες με έντονο τρόπο αλλά κατανοώ την πρόθεσή σου. Ζούμε στην εποχή της υπερπληροφόρησης του βομβαρδισμού, της σύγχυσης και του εντυπωσιασμού. Φυσικά δεν έχει ευθύνη η τεχνολογία αλλά πάντα ο χρήστης, εμείς δηλαδή. Δεν κατανοώ γιατί θα πρέπει να υπάρχει βιασύνη στις προγνώσεις όταν δεν υπάρχει υψηλή προγνωσιμότητα. Για μένα χρειάζεται αυτό περιορισμός και εγκράτεια πρωτίστως από τους ειδικούς, τους δημοσιογραφους κλπ. Κι εγώ γενικεύω εξ ανάγκης, ασφαλώς έκαστος στο είδος του, δεν έχουν όλοι την ίδια συμπεριφορά. Αλλά πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω γιατί βιαζόμαστε τόσο. Ζούμε μια κακοκαιρία, έναν χιονιά προτού καν έλθει. Ανοίγεις τα ΜΜΕ κι η εικόνα που εισπράττεις είναι παραμορφωτική, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που δεν έχει συμβεί άλλωστε .

      Διαγραφή
  53. Kαι το όνομα αυτής..."Avgi"! Με το καλό να χιονίσει στις αυλές σας! Εμείς εδώ ήλιο και ξεροβόρι μέχρι τελικής ...πτώσεως του "εμποδιστή". Η κεντροβόρεια χώρα σας χαιρετά! Καλά πασπαλίσματα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Κ το όνομα αυτής Αυγή
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Τελικά είδαν ότι το χιόνι μάλλον "αυγατίζει" και ονόμασαν την κρύα αυτή κατεβασιά "αυγή".
    Υπομονή μέχρι να ενεργοποιηθεί πλήρως ο μηχανισμός χιονόπτωσης. -----===Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ευχαριστούμε δάσκαλε για τις πολύτιμες πληροφορίες και πρωτίστως για την ψύχραιμη και ρεαλιστική πρόγνωση.
    Ρεπορταζιακά: Για να μην ακουω άσχετους να λενε αύριο ότι ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ στην κατάψυξη: τώρα κέντρο Θεσσαλονίκης 11 βαθμοί, κέντρο Αθήνας 8
    Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή