Ένας πίνακας, χίλιες λέξεις!


 

Βασικά σχόλια επί των μετεωρολογικών παρατηρήσεων της ανώτερης ατμόσφαιρας που έγιναν στις 14:00 τοπ. ώρα στην Αθήνα:

Respect στα 500 hPa που με τη βοήθεια του ζεστού και υγρού Αιγαίου, δημιούργησαν συνθήκες εξαιρετικής αστάθειας και οδήγησαν στην εκδήλωση καταιγίδων οιονεί φθινοπωρινών!

- Μετά την «προδοσία» της θερμοκρασίας στα 850 hPa, οι νιφάδες αγωνίστηκαν ηρωικά και κατάφεραν να διατρέξουν απόσταση ακόμα και 400 μέτρων κάτω από το επίπεδο παγοποίησης.

- Βλέποντας η ατμόσφαιρα τη διαμάχη των παιδιών της, βρήκε τη λύση των χιονοσφαιριδίων!

- Τα μοντέλα είναι αναντικατάστατα, αλλά όχι τέλεια!

Καλησπέρα σε όλους

71 σχόλια:

  1. Κ.Ζιακοπουλε ακριβώς....απο το πρωί Χαλκίδα κατά κύματα μεχρι τώρα και για ενα,δυο λεπτά χιονοχαλαζο.Κριμα άφθονος υετός για ένα,δύο βαθμούς θα γινόταν της Αυγής.Παμε για άλλα...Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απεριόριστο RESPECT και σε εσάς για τις αναρτήσεις σας!
    Θάνος --Λυκόβρυση Αττικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To respect κύριε Ζιακόπουλε δείχνει το παιδί που κοιτούσε το θερμόμετρο στο φαρμακείο της Κόνιτσας ,απλά το ίδιο παιδί βλέπει τώρα πίνακες..πάντως υπάρχει!.Σας είπα ότι έβλεπα τρελλή την προοπτική για χιόνι στην πεδινή Αττική αλλά όχι γιατί προέβλεψα κάτι αλλά απλά ακόμα και τώρα ο μηχανισμός του Αιγαίου μου φαίνεται κάτι σαν μαγικός ..από εδώ που είμαι(Θεσσαλονίκη).Επι τοις ουσίας ο τίτλος "χειμώνας με το ζόρι" είναι αρκετός να περιγράψει αυτό που ζήσατε εσείς σήμερα και εμείς το προηγούμενο ΣΚ ,μία "ολοκληρωμένη" και συγκροτημένη κατάβαση ψύχους και χιονιού δεν είχαμε ακόμα.
    Πάντως για την ιστορία το να περιμένουμε η επιφανειακή θερμοκρασία(Τ 850) να περνάει πάνω από το Αιγαίο και να κρατά την δυναμική της ήταν τολμηρό,άλλο να κατέρχεται από την Θράκη με Β-ΒΑ και αλλο να διαπερνά το Αιγαίο με Α-ΒΑ.Βαστάτε εκεί στην Κρήτη γιατί και εκεί βλέπω για την ώρα λίγα mm."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σας. Με αφορμή την ανάρτηση του σχετικού πίνακα να θέσω ένα ερώτημα: Η απόσταση ανάμεσα στις τιμές των 850 και 500 μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη; Δηλαδή θα μπορούσαμε να είχαμε και 40 στα 500 με την ίδια τιμή στα 850; Οι τιμές δεν αλληλοεξαρτώνται; Ευχαριστώ Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κατακόρυφη θερμοβαθμίδα,, δηλαδή ο ρυθμός με τον οποίο πέφτει καθ' ύψος η θερμοκρασια, κινείται μεταξύ των ορίων που ξεκινούν από το ισόθερμο στρώμα ως την υπερξηροαδιαβατική θερμοβαθμίδα. Εκτός αυτών υπάρχουν και οι επιφανειακές ή ανώτερης ατμόσφαιρας θερμοκρασιακές αναστροφές.

      Διαγραφή
  5. Χιόνισε εκεί που έπρεπε, όλα καλά. Πάμε γερά για την επόμενη γκρίνια τώρα της επόμενης κακοκαιρίας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε. Πολύ εύστοχη η ανάρτηση. Με βάση τα μοντέλα και το ακραίο ψύχος στα 500hPa, η -6 που έδιναν στα 850hPa φαινόταν ότι μάλλον δε θα διαψευσθεί προς τα πάνω και θα περίμενε κανείς πιο χαμηλά τις χιονοπτώσεις στην Αττική. Με βάση την πραγματικότητα όμως οπως αυτή αποτυπώθηκε στη ραδιοβόλιση που παρουσιάζετε, η αστάθεια αποδείχθηκε οτι ήταν ακόμα μεγαλύτερη του αναμενόμενου και από την άλλη τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων τελικά είναι απολύτως λογικά. Όσο για μας στην Ήπειρο, χορτάσαμε από ξεροβόρι. Συνηθισμένοι σε τέτοιες περιπτώσεις... Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, Χρήστο. Η προσέγγιση των μετεωρολόγων εν πολλοίς στηρίχθηκε στη θερμοκρασία στα 1500 μέτρα, δηλαδή στους -6 βαθμούς. Η μελέτη του Ν. Πρεζεράκου για τη β' περίπτωση χιονοπτώσεων στην Αθήνα (ουκρανική διαταραχή) δίνει ως κατώτερο κρίσιμο κατώφλι στα 1.500 μέτρα τους μείον 7 βαθμούς. Με αυτό το δεδομένο, οι αξιόλογες χιονοπτώσεις θα κατέβαιναν ξεκάθαρα ως την Κηφισιά. Ούτε βέβαια τα μοντέλα έδιναν χιόνι στο κέντρο της πόλης.
      Αυτό που με παραξενεύει είναι το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκαν μεσαία νέφη στην Αττική που μάλλον σημαίνει απουσία αξιόλογης θετικής μεταφοράς στροβιλισμού προς την περιοχή. Δεν εξηγούνται αλλιώς τα ξεκάθαρα ανοίγματα στον ουρανό ανάμεσα στις "μπούκες"! Η απουσία υψηλών τιμών υγρασίας στα επίπεδα των μέσων νεφών που φαίνεται και στη ραδιοβόληση συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση.
      Την καλησπέρα μου από την παραπονεμένη Πρωτεύουσα!

      Διαγραφή
    2. Έχετε δίκαιο. Παρατήρησα κι εγώ αυτές τις χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας και μου έκαναν εντύπωση! Αν η Πρωτεύουσα της χώρας είναι παραπονεμένη, τι να πει και η Πρωτεύουσα της Ηπείρου που έχει ξεχάσει πως είναι το χιόνι τα τελευταία χρόνια;; Καλό σας βράδυ!

      Διαγραφή
    3. “Μην τάξεις σ' άγιο κερί και σε παιδί παιχνίδι” !

      Διαγραφή
  7. Αν σκεφτει κανεις οτι στις 4 το απογευμα, κατά τη διάρκεια της καλύτερης εξαρσης νιφάδες κανονικές ανάμεσα στο χιονολυτο εθεάθησαν στα 135μ της Ηλιούπολης, μιλάμε για 700+μ απόσταση! Κατά τα άλλα, μου κάνει εντύπωση η αστοχία όχι μονο των control runs αλλά και των πολλαπλών προγνώσεων (ensembles) ecmwf και gfs. KANENA σενάριο απ τα δύο μοντέλα δεν έδωσε το τελικο -4, ουτε 6 ώρες πριν, ούτε στο analysis!...Ήταν ΟΛΑ απο -4.5 και κάτω μέχρι και -6.5 περιπου. Πώς θα ερμηνεύετε αυτή τη διαφορά; (το παρατηρώ συχνά τα τελευταία 2 χρονια ενώ παλαιοτερα δεν ειχαμε τέτοια προβλήματα)...
    Με εκτιμηση,
    Νίκος Γκίκας (απο Ηλιούπολη αυτή τη φορά και οχι Ζάρακες, την πάτησα κ εγω.....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Νίκο.
      Αναφορικά με τα θέματα που θίγεις, δεν παρακολουθώ την ανάλυση του ECMWF και τις τεχνικές των ensembles και δεν μπορώ να πω την άποψή μου, αν δεν το ψάξω.
      Κατά τα άλλα, στη σημερινή ανάλυση του ECMWF (00:00 UTC) στη στάθμη των 850 hPa είδα ότι νότια της Λήμνου η θερμοκρασία ήταν -5 βαθμοί και στην Αττική -6 βαθμοί. Από το πρωί λοιπόν είχα την πεποίθηση ότι από το κεντροβόρειο Αιγαίο προς την Αττική η όποια μεταφορά δεν θα ήταν ψυχρή, αλλά ήλπιζα ότι θα παραμείνει στην Αττική ένα -5,5. Η όποια ψυχρή μεταφορά προς την Αττική θα γινόταν από βορειότερο μονοπάτι αρχικά προς τη Θεσσαλία - Β. Εύβοια και στη συνέχεια προς την Α. Στερεά. Με αυτό το δεδομένο, τα αίτια της θέρμανσης του αέρα στα 1.500 μέτρα πάνω από το Ελληνικό - Σαρωνικό πρέπει να αναζητηθούν αλλού, αν βεβαίως θεωρήσουμε ότι τα -5 και -6 της ανάλυσης που προαναφέρθηκαν είναι σημειακά τα πραγματικά.

      Διαγραφή
  8. Λυθηκε η απορια. Σημερα στα 600 μετρα στην κερατεα ειχαμε χαλαζακι και στο τσακιρ κεφι καμια νιφαδα μεσα στο χιονοχαλαζο. Κατωτερη των προσδοκιων μου η χιονοκακοκαιρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστούμε τον κ.Ζιακοπουλο που μας διδάσκει τόσα πράγματα για τον καιρό και το κλίμα καθημερινά.Δασκαλε να είστε πάντα καλά να χαιρόμαστε να διαβάζουμε το μπλογκ σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πως ειναι δυνατον κ.Ζιακοπουλε στη ραδιοβοληση της νυχτας (δηλαδή το 00Ζ) να βγαζει -5,5 στα 850 και μετά στο μεσημερι σημερα και στο πικ της ψυχρής μάζας να βγαζει -4,1; Μηπως εφυγε μακριά το μπαλονι λογω του ΒΒΑ ανέμου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναφέρθηκα και κάπου αλλού για το θέμα. Επί του ερωτήματος, αν γνωρίζουμε το χρόνο που κάνει το μπαλόνι ανεβαίνοντας να συναντήσει τη στάθμη των 850 hPa και το προφίλ των καθ΄ ύψος ανέμων, μπορούμε να υπολογίσουμε την απόκλιση. Δεν νομίζω ότι το μπαλόνι έφυγε εκτός Σαρωνικού.

      Διαγραφή
    2. 5km νοτια του Ελληνικου εφτασε τις τελευταιες 2 ημερες για τα 850mb

      Διαγραφή
  11. Μουφα κακοκαιρία και αυτή. Παρολο που έβρεξε καλά στα Χανιά δεν μπορώ να πω ότι γενικά έπεσαν καλά νερα παντου στο νησί ούτε θάφτηκαν και τα βουνά όπως φρόντισαν να μας τρομοκρατήσουν κάποιοι μετεωρολόγοι (ο Θεός να τους κάνει) και τα καναλια. Μια τυπική χειμερινή κακοκαιρία ήταν και για την Κρήτη και για την Αττική από αυτές που είχαμε ξεχάσει φέτος πως ήταν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ζηλεύω την Κύπρο και το Ισραηλ για τις φοβερές βροχές και τα χιόνια που δέχονται εδω και μια εβδομάδα σερι. Σήμερα περίμενα κακοκαιρία και αντί αυτού ξυπνάω και βλέπω ήλιο έξω όπως χτες. Μακάρι να δούμε και κάτι αύριο.
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστούμε τον κ. Ζιακόπουλο που μας χαρίζει απλόχερα γνώση καθημερινά. Τα μοντέλα δυσκολεύτηκαν καθώς ήταν αρκετά σύνθετες οι παράμετροι, (ζεστή θάλασσα, σχετικά ρηχή εισβολή με θερμοκρασιακή αναστροφή στα 700 η όποια δεν άφηνε την υγρασία να κυκλοφορεί σε βάθος, και είχαμε και την επίσκεψη μιας ψυχρής λίμνης στα 500hpa). To τελικό αποτέλεσμα ήταν να εκφυλιστεί τελικά περισσότερο απο το αναμενόμενο η ψυχρή μάζα. Ο εκφυλισμός αυτός θύμισε την αντίστοιχη κακοποίηση που είχε υποστεί η ψυχρή μαζά στα δυτικά προάστεια κατά την διάρκεια της Ελπίδας και τα αφήσε σχετικά παραπονούμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν πειράζει που δεν χιόνισε πιο χαμηλά τελικά, λόγω της αστοχίας των μοντέλων, έτσι κι αλλιώς δεν ήταν ποτέ χιονιάς ημιπεδινών αυτό το σύστημα. Προσωπικά είμαι χαρούμενος γιατί στις περιοχές που επηρέασε η κακοκαιρία έπεσε πολύ νερό και χιόνια στα βουνά που μόνο καλό είναι για τη φύση ειδικά σ' ένα χειμώνα με λίγες βροχές και ανύπαρκτο φθινόπωρο που πέρασε.
    Δημήτρης Χαλκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Με την ανάρτηση αυτή του δασκάλου πιστεύω ότι λύθηκαν όλες οι απορίες για τα υψομετρα χιονοστρωσης.
    Στην περιοχή μου τώρα,μπορεί να μην εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες για ένα καλό χιονι( καλό για εμάς είναι τουλάχιστον 40-50 εκατοστά)αλλά δεν νομίζω ότι άφησε παράπονα καθώς σε όλη σχεδόν την Βοιωτία με έμφαση τα δυτικά,κεντρικά,βόρεια και νότια τμήματα της, πήραν πολύ καλό νερο και φυσικά πολύ χιόνι όλα τα ορεινά Ελικώνα και Κιθαιρώνα με πρωταθλητή φυσικά, όπως τόνισε ο κ.Σιμουλης, το Ζερικι στα 850 μέτρα στον Ελικώνα.
    Μόνο τα ανατολικά έχουν ίσως κάποιο παράπονο από τον υετο.
    Τον μεγαλύτερο ρόλο στην ποσότητα του χιονιού έπαιξε η θερμοκρασία οποία παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του δυνατού αέρα δεν κατάφερε να σταθεροποιηθεί έστω στο μηδέν και έτσι παρόλο που από τις 10 εχθές το βράδυ χιονιζε αξιόλογα δεν μπορούσε να το στρώσει για τα καλά.
    Συνέχισε με εναλλαγές καθαρου χιονιού και ανακατεμενου με υγρό χιόνι και έτσι φθάσαμε στις 11 σήμερα το πρωί (αφήνοντας εν το μεταξύ καλό νερο)όπου η θερμοκρασία κολησε στο μηδέν και σε συνάρτηση με 2 δυνατές εξάρσεις (1-,1,5 ωρα η πρώτη και περίπου 4-5 ώρες η δεύτερη)άρχισε να βάζει χιόνι που έφθασε τα 10-15 εκατοστά στα χωριά του ανατολικού Ελικώνα με υψόμετρο πάνω από 300-400 μέτρων.
    Ήταν όμορφη απόλαυση έστω για το μικρό αυτό διάστημα.
    Συνέχισε να χιονίζει με σπασίματα μέχρι πριν λίγο και ο αέρας μαίνεται σφοδρος.
    Ευνοημένες ήταν και οι Ερυθρές που πήραν την μερίδα του λέοντος στα ΝΑ της Βοιωτίας και ΒΔ της Αττικής (όπου και συνορευει) αφού είχε χιόνι και από εχθές το πρωί,καθώς και τα Βιλλια και την χιονομανα Καζα.
    Συνεχίζω να πιστεύω ότι θα έχουμε πολλά ενδιαφέροντα να δούμε και να απολαύσουμε προσεχώς.
    Καλό βράδυ στον αγαπητό μας δάσκαλο και σε όλους σας
    Υ.Γ:Έχω γράψει και άλλες φορές για το θέμα με το κλείσιμο της Εθνικής οδού που ανέφερε στην προηγούμενη ανάρτηση ο φίλος Σταύρος και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφέρω κάτι άλλο, απλά μόνο να πω ότι είναι πολύ άσχημη εικόνα να σε ρωτούν σε μια δουλειά σαν την δική μου, για ποιο λόγο δεν γίνονται δρομολόγια χωρίς ίχνος χιονιού και να μην ξέρεις τι να απαντήσεις...
    36 χρόνια τώρα στα ΚΤΕΛ,λέω πως τα έχω δει όλα, αλλά κάθε φορά εκπλήσσομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιας και το λες, φίλε Χριστόδουλε, αυτό το Ζερίκι πρέπει να βάζει τα γυαλιά σε χωριά των Αυστριακών Άλπεων. Κάθε χρόνο χιονομάνα..Νομίζω πρέπει να πέσουν λεφτά και να ανακηρυχθεί σε ναυαρχίδα του Ελληνικού Χειμερινού Τουρισμού . Ποιά Καλάβρυτα και ποιά Αράχωβα... (Αστειευόμενος βεβαίως - βεβαίως)

      Διαγραφή
    2. Εννοείται πως είναι χιονομανα το Ζερικι Ελικώνα αγαπητέ Άγγελε, δεν υπάρχει χρονιά που να μην πάρει 1-2 καλά χιόνια και μάλιστα η σύγκριση με την Αράχωβα είναι εντελώς άστοχη για όποιον προσπαθησει να την κάνει,καθώς τα χιόνια που έχει πάρει το Ζερικι Αράχωβα δεν τα έχει δει ποτέ της παρόλο που υπερτερεί σε υψόμετρο.
      Είναι τέτοια η θέση της που μονίμως είναι αδικημένη σε σχέση με το Ζερικι.
      Σε χρονιά "γεματη" με τα χιόνια να διαδέχεται το ένα μετά το άλλο, μπροστά από το Ζερικι υπάρχει μια "λεκανη" που γίνε ται λίμνη και μένει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα παγωμένη και φυσικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αλπικες λίμνες,το δε τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς.
      Θυμάμαι μια φορά,πρέπει να ήταν Φλεβάρη του '95,είχα εγώ στο χωριό μου κοντα1,5-2 μέτρα χιόνι,ενω στο Ζερικι και περνάς αυτού πάνω από 5-6 μέτρα, έφθασε τέλη Απριλίου για να λιώσει...!!!
      Υπάρχουν και άλλες χιονομανες σε όλους το μήκος της οροσειράς του Ελικώνα, όπως η "Πουρναρα" με υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων η οποία βάζει απίστευτες ποσότητες χιονιού κάθε χρόνο.
      Βέβαια όλα τα βουνά της Ελλάδας έχουν τέτοια όμορφα μέρη και τέτοιες χιονομανες.
      Το μόνο που με στεναχωρεί φίλοι μου,είναι που αυτό το πολύ όμορφο χωριό μένει σχεδόν ακατοίκητο τον χειμώνα,με ελάχιστους ανθρώπους και πρέπει να έρθει το καλοκαίρι για να γεμίσει από κόσμο.
      Έχει και πολλά μονοπάτια για να ανέβεις στις πολλές κορυφές του Ελικώνα.
      Κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν χρειάζεται να πάρει τον κοσμικό χαρακτήρα της Αράχωβας καθώς τότε έχει να χάσει πολλά περισσότερα από όσα να κερδίσει και μιλάω για το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον της περιοχής.


      Διαγραφή
  15. Πάντως ούτε η Μαγνησία είδε σπουδαία φαινόμενα κ οι χιονοστρωσεις περιορίστηκαν από 500 μέτρα κ πάνω.Το δε Πήλιο λίγα πράγματα.Monhe volos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σετάκι των εκτιμήσεών μου για τις όποιες χιονοπτώσεις σε Αγιά, Βόλο και Χαλκίδα απέτυχε. Όσοι γνωρίζουν τι σημαίνει πρόγνωση καιρού το κατανοούν.

      Διαγραφή
    2. Απολύτως .Και δεν πρόκειται περί συγκαταβάσεως ,αλλά περί λόγου μετά γνώσεως ...............- ----=========Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Προφανώς η πρόγνωση είναι ένα δύσκολο κομμάτι και ακόμα και στις 3 ώρες πολλά αλλάζουν γι'αυτό και υπάρχουν μετεωρολογικοί σταθμοί για να βλέπουμε λαιβ τις μετεωρολογικές συνθήκες. Για να υπάρξει μια κατανόηση από το κοινό θα πρέπει γενικά να εξηγηθεί πόσο δύσκολο είναι.Παρολα αυτά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πολλές φορές φουσκώνουν τους τίτλους με αποτελεσμα να χάνεται η έγκυρη ενημέρωση που προσπαθούν να κάνουν ερασιτέχνες μετεωρολόγοι και επαγγελματίες.

      Διαγραφή
  16. Για τις θερμοκρασίες λίγο ή πολύ το περιμέναμε. Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν η απουσία γενικευμένων και συνεχών φαινομένων, έστω για κάποιες ώρες, σήμερα Τρίτη και μάλιστα με τόσο ιδανικές συνθήκες για Aegean lake-effect snow όπως είχατε γράψει. Μάλιστα στη ΒΑ Αττική δεν κατάφερε να βγάλει μια καλή "στούπα" σήμερα, παρόλο που είχε πολύ καλύτερη υποστήριξη/πρόβλεψη για υετό από ότι χθες το βράδυ. Και χθες (Δευτέρα) το βράδυ κατάφερε και το έστρωσε σε όλες τις παραπεντέλειες περιοχές (Π. Πεντέλη, Διόνυσο, Δροσιά, κλπ.) και στη βόρεια Αττική (π.χ. Μικροχώρι Καπανδρίτι) με λίγο θετικές θερμοκρασίες (1.0 στη Δροσιά). Δηλαδή οι θερμοκρασίες δε θα ήταν τόσο πρόβλημα αν τα φαινόμενα ήταν συνεχή. Αυτό που είδαμε σήμερα ήταν καταρχήν μεγάλο διάστημα χωρίς φαινόμενα από το βράδυ μέχρι 5 το πρωί και στη συνέχεια κάποιους τοπικούς όμβρους με χιονοχάλαζα και μικρή διάρκεια. Επίσης οι κεραυνοί ήταν μόνο για εφφέ χωρίς ουσία (=πολύ υετό), δηλαδή και πάλι με χιονοχάλαζα για λίγα λεπτά, άντε και λίγη ώρα χιόνι..Δηλαδή καμμία σχέση με χιονοκαταγαίδες που ρίχνει στούπες και σε 1 ώρα έχει βάλει 10 πόντους. Και η μάλλον μικρή επίδραση του Αιγαίου ήταν κυρίως τα εφφέ, strikes με πολύ θόρυβο και διάρκεια, και κάποιες πτώσεις τάσης), χωρίς πολύ υετό τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος του νομού. Προφανώς κάτι χάλασε στη συνταγή του Aegean lake effect...Oι άνεμοι μάλλον (διάτμηση/διαφορά εντάσεων) δε φαίνεται να ήταν το πρόβλημα, άρα κάτι άλλο (δεν είχαμε συγκλίσεις, ο στροβιλισμός, που στα 500 τον έδιναν μια χαρά και στα 700 καλούτσικο, κάτι άλλο?? Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχετε καποιο σχολιο τι μπορεί να χαλασε το Aegean lake effect? Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    2. Κατά τη γνώμη μου, ο "μηχανισμός" του Αιγαίου λειτούργησε καλά.

      Διαγραφή
    3. Δε Θα συμφωνήσω. Το lake effect δε λειτούργησε καθόλου στην αρχή (στη ζώνη Λήμνος-Κύμη που διαφαινόταν), και μέτρια αργότερα (και μάλλον από άλλο "διάδρομο" αρκετά πιο νότια) και η επίδρασή του στην Αττική έφτασε το βράδυ). Είχαμε αστάθεια αλλά χωρίς ιδιαίτερη υγρασία και οι χιονοκαταιγίδες ήταν ξηρές (με λίγα φαινόμενα). Έσκαγαν κεραυνοί και φαινόμενα ελάχιστα. Άλλες φορές με χιονοκαταιγίδες μικρές (όχι Μήδειες και Ελπίδες που έγινε χαμός) σε 1 ώρα είχαμε 10-15 πόντους. Με μια ματιά στη δορυφορική καταλάβαινε κανείς ότι δεν έχει σηκωθεί κάτι ιδιαίτερο (ίσως τίποτα στην αρχή) και υπήρχαν τοπικοί όμβροι χωρίς διάρκεια. Οι περιοχές που είχαν πιο συνεχή φαινόμενα (δυτικά και ανατολικά της Αττικής) ήταν αυτές που έδιναν τα παγκόσμια μοντέλα ούτως ή άλλως που ουσιαστικά δε λαμβάνουν υπόψη το lake effect (με τις χωρικές αναλύσεις που έχουν και τη μοντελοποίηση θερμότητας/υγρασίας στην επιφάνεια του νερού, ή έστω σε ελάχιστο βαθμό). Θυμίζω ότι η ψυχρή μάζα είχε μπει ήδη από αργά το βράδυ της Δευτέρας και τις πρώτες ώρες της Τρίτης και μέχρι το μεσημέρι ουσιαστικά δεν είδαμε τίποτα γενικευμένο στη δορυφορική μέσα στο Αιγαίο (μόνο τα λίγα φαινόμενα που ούτως ή άλλως έβγαζαν τα μοντέλα). Θυμίζω σε άλλες κακοκαιρίες τα μοντέλα μας έδιναν 10-20 χιλιοστά και βγήκαν 80-100 ή και παραπάνω με σοβαρό Aegean effect. Δεν ξέρω γιατί και χρειαζόμαστε μετεωρολόγους όχι "μοντελολόγους" σαν και εμάς να μας εξηγήσουν. Από τα λίγα που ξέρουμε αυτή τη φορά νομίζω δεν είχαμε ιδιαίτερες επιφανειακές συγκλίσεις και πιθανόν και ο στροβιλισμός να μην ήταν αυτός που έδιναν τα μοντελα (που στα 700 ήταν ήδη μέτριος, ενώ στα 500 πολύ καλός...)

      Διαγραφή
  17. Χιόνισε τουλάχιστον σε ορεινά και ημιορεινά της Αττικής και επιτέλους είχαμε μια χειμωνιάτικη όψη του καιρού.
    Παρακολουθώ χρόνια τη σελίδα του κυρίου Ζιακόπουλου αλλά σπάνια έχω γράψει.
    Δεν μπορώ να μην παραδεχτώ τον κύριο Φώτη ο οποίος αν και έχει μέρες να γράψει είχε μιλήσει εξαρχής για έναν μέτριας έντασης χιονιά ορεινών ημιορεινών και μόνο προς την Τρίτη όπως είχε πει θα έφταναν τα χιόνια στα προσήνεμα από τα 300 μέτρα και πάνω.
    Δεν μπορώ να μη το γράψω αυτό με το τέλειωμα αυτής της μεταβολής στην περιοχή μου.
    Πέτρος,από την βροχερή σήμερα Ηλιούπολη με λίγες νιφάδες ανακατεμένες κάποια στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Με λίγα λόγια, αυτή η κακοκαιρία μπήκε για τα καλά στην ύλη στην οποία θα διδάσκονται οι φίλοι του καιρού και οι μετεωρολόγοι, βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε κακοκαιρία είναι για μάθημα για όλους μας, Αποστόλη, επειδή καμιά δεν είναι ίδια με τις άλλες. Όπως είπε κι εκείνος ο «σκοτεινός» Εφέσιος: «Κανένας δεν μπαίνει στο ίδιο ποτάμι δύο φορές!»

      Διαγραφή
    2. Επί πλέον είπε και : "Φύσις κρύπτεσται φιλεί ΄".
      Επίκαιρος ,μετά από τόσους αιώνες .
      Αλλά και θαυμαστόν το δεινότερον των όντων ,ο άνθρωπος, ο οποίος αδιαλείπτως και μετά ζήλου ρέπει εις την αποκρυπτογράφησή της.
      Όπως και να έχει τελικά ,ο καιρός απολύτως δεν πρόκειται να κατακτηθεί ποτέ.
      Για τους εραστές του ,οι αβεβαιότητές του συνιστούν και τη γοητεία του. -------=======Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Mάλλον ο Ηράκλειτος τα είπε..., αλλά εντάξει, ο καιρός είναι το θέμα μας.
      Ξερό κρύο υπό του μηδενός φυσικά, τρώμε στα κεντρικά, με μόλις 2,5 χιλ. νερού στην περιοχή μου, απ' την "Αυγή"..
      (Το όνομα τη "μάρανε"....)

      Διαγραφή
  19. Κ'δώ στην Λέσβο λίγα πράγματα από υετό όπως ήταν αναμενόμενο λόγω ομβροσκιάς από τα βουνά της Τροίας... Μόνο λίγες κορυφές άσπρισαν εχθές κυρίως.. Σας ευχαριστούμε για όλα κύριε Ζιακόπουλε.. Και για τις προγνώσεις και για τις εξηγήσεις της προδοσίας των μοντέλων.." Πάμε για άλλα και όποτε έρθουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα σε όλους! Το «γηράσκω αεί διδασκόμενος» βρίσκει έρεισμα σε αυτήν την κακοκαιρία για πολλούς λόγους. Ο σημαντικότερος είναι ότι όσοι αγαπάμε την πρόγνωση του καιρού βρίσκουμε λόγους για να γίνουμε καλύτεροι. Κανένας δεν κάνει λάθος όταν το χρησιμοποιεί για να γίνει καλύτερος στο μέλλον ακόμα κι αν έχει 50 χρόνια προγνώσεων στην πλάτη του. Στον αντίποδα γίνεται φαιδρός αυτός που προσπαθεί μάταια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα απλά για μα μη παραδεχτεί ότι έσφαλε. Δεν σε μειώνει το λάθος. Σε κάνει καλύτερο. Το μεγαλείο του επιστήμονα είναι να αναγνωρίζει ότι τον τελευταίο λόγο έχει πάντοτε η…φύση! Αχιλλέας- Κερκυρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εμείς οι βορειοδυτικοι δεν έχουμε τίποτα να πούμε η δική σας μπάλα πέρασε δίπλα από το δοκάρι ενώ η δική μας πέρασε πολλά μέτρα πάνω από τα δοκάρια.Ζησατε κάτι έντονο τις τελευταίες ημέρες ενώ εμείς λίγο θέλουμε να πέσουμε σε λήθαργο.Ευχομαι σε κάτι καλύτερο για όλους τον Φεβρουάριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα σας κ. Ζιακόπουλε. Μιλώντας εκ των υστέρων το περιοχικό μοντέλο του ΕΚΠΑ ( Σκύρων ) φαίνεται να έπιασε καλύτερα το θερμοκρασιακό προφίλ της συγκεκριμένης διαταραχής όπως αποτυπώθηκε στου χάρτες υετού ( βροχή -χιόνι ) και θερμοκρασία επιφάνειας. Πιστεύετε ότι έλαβε υπόψη τον εκφυλισμό της αέριας μάζας πάνω από το θερμό Αιγαίο ενώ τα παγκόσμια μοντέλα δεν την έλαβαν;
    Γιώργος-Κρυονέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι δύσκολη η απάντηση χωρίς σχετική έρευνα.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  23. Στη λήψη προληπτικών μέτρων η υπερβολή με προβληματίζει και συχνά λέω να μην λαμβάνουμε τόσο πολύ υπόψη μας τα ακραία σενάρια που έχουν λίγες πιθανότητες να παρατηρηθούν. Αν μη τι άλλο, πλήττεται η αξιοπιστία μας.
    Μετά διαβάζω ειδήσεις σαν τη σημερινή: «Στην Πάρνηθα εγκλωβίστηκαν 15 οχήματα με επιβάτες. Αγνόησαν το απαγορευτικό και μπήκαν από χωματόδρομους» και αλλάζω γνώμη.
    Δυστυχώς, η νοοτροπία ενός λαού που εν πολλοίς δεν εμπιστεύεται την Πολιτεία -κάτι για το οποίο δεν φταίει μόνο αυτός- η έλλειψη παιδείας και πολλά άλλα δεν μπορούν να αγνοηθούν, όταν προτάσσεται η ασφάλεια της ζωής συμπολιτών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο μα πόσο συμφωνώ με το τελευταίο σας σχόλιο για τη νοοτροπία κάποιων κύριε Ζιακόπουλε. Ναι κάποια προληπτικά μέτρα μπορεί να μην δικαιολογούνταν και να φαίνονταν υπερβολικά, αλλά όταν βλέπεις αυτές τις ειδήσεις με τους εγκλωβισμούς στα βουνά, αναθεωρείς και λες, καλώς λαμβάνονται μέτρα. Ακόμα πιο σημαντικό είναι αυτό κατά τη γνώμη μου σε περίπτωση έντονων βροχοκακοκαιριών αφού κανείς δεν ξέρει η αιφνίδια πλημμύρα στον αστικό ιστό που θα "χτυπήσει".
      Είμαι στην Αθήνα αυτές τις μέρες και πραγματικά νομίζω ότι ήταν μια άκρως ενδιαφέρουσα κακοκαιρία με highlight τα αστραπόβροντα με το μικρό χιονοχάλαζο που είδα να πέφτουν χθες το μεσημέρι. Οι εξηγήσεις στο άρθρο σας κύριε Ζιακόπουλε για τα τεκταινόμενα και τις θερμοκρασίες στη ανώτερη ατμόσφαιρα σαφέστατες
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    2. Έχετε δίκιο σε όλα ΑΛΛΑ πια πολιτεία να εμπιστευθεί κάποιος όταν κλείνουν τον δρόμο για την Πάρνηθα σε όλους από το τελεφερίκ και πάνω , είτε έχει κάποιος αλυσίδες ή χιονολάστιχα, είτε όχι, με πραγματικά ένα (1) εκατοστό χιονιού στα 1200 μέτρα. Μετά λέει ο άλλος ο νέος ή ο άμυαλος ή όπως θέλετε πείτε τον, "σιγά δεν θα έχει τίποτα ο δρόμος, πάλι υπερβολές..."
      Αυτό που συνέβη είναι η κλασική ιστορία με τον ψεύτη βοσκό, το λύκο και τους φοβισμένους χωριάτες, όπου ψεύτης βοσκός βάλτε πολιτεία, όπου λύκος βάλτε ακραία επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και όπου χωριάτες βάλτε όλους εμάς.
      Κύριε Ζιακόπουλε είστε μια όαση κριτικής σκέψης μέσα στην έρημο της υπερβολής.

      Διαγραφή
    3. Δάσκαλε αυτό που λέτε για τον εγκλωβισμό οχημάτων στην Πάρνηθα ισχύει γιατί τους είδαμε όταν κάναμε πεζοπορία εχθές.
      Από το ύψος του τελεφερίκ και πιο πάνω, με τις χθεσινές καιρικές συνθήκες, ούτε για αστείο η ανάβαση ακόμη και με πεζοπορία προς το καταφύγιο Μπάφι.
      Οι χιονοπτώσεις ήταν σφοδρές.
      Πρέπει να έχει ξεπεράσει το 1 μέτρο για πλάκα στην Πάρνηθα.
      Έβλεπες ένα λευκό συμπαγές πέπλο να έχει καλύψει τα πάντα!
      Το χιόνι που έπεφτε και η πολύ χοντρές νιφάδες ανέβαζαν τα εκατοστά του χιονιού σε πολύ γρήγορα.

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ δάσκαλε,σωστά μιλάτε για την λάθος νοοτροπία που διακατέχει τους περισσότερους ανθρώπους σε πολλά πράγματα, όπως και την έλλειψη παιδείας που συμβάλει στο να χάνεται η εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και πολιτη( μεγάλο θέμα αυτό και οι ευθύνες βαραίνουν και τα 2 μελη)αλλά ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα καποιου-καποιων,για ποιό λόγο δόθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από την Λυκόβρυση Αττικής μέχρι τα διόδια Μαλγαρων,με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων, οδηγών,επιβατών, μεταφορέων κλπ,επειδή δεν μπορει να κρατηθεί ανοικτή η εθνική οδό σε σημεια πολυ χαμηλού υψομέτρου όπως το Μαρτινο ή η Μαλακάσα,όσες ιδιαιτεροτητες και αν έχουν σαν περιοχες,που έχουν,και δεν στέκομαι στο γεγονός ότι πλέον η εθνική οδός ανήκει σε ιδιώτη,χρόνια και χρόνια γίνεται ακριβώς το ίδιο πράγμα.
      Τι απάντηση μπορες να δώσεις σε έναν οδηγό φορτηγού η λεοφωρειου που ρωτάει για ποιο λόγο δεν μπορεί να κάνει την δουλειά του σε δρόμο στεγνό με τον ήλιο πάνω από το κεφάλι του και όντας αυτός πολλές φορές έχει ανεβοκατεβει τις Άλπεις,τα Πυρηναία και τα Καρπάθια όρη με πολύ αντίξοες συνθήκες;
      Η μήπως είναι σωστό να δίνουμε απαγορευτικο επειδή κάποιοι έχουν την τρέλα να πάρουν στην κυριολεξία τα βουνά για να απολαύσουν αυτό που τους αρεσει;
      Και εγώ μέ την παρέα μου πολλές φορές έχουμε ανέβει σε πολλά βουνά της χώρας μας και μάλιστα κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες.
      Παίρνουμε όμως και την ευθύνη της επιλογής μας.
      Εννοείτε πως αρκετές φορές έχουμε αναβάλει την όποια εξόρμηση μας,εάν κρίναμε την τελευταία στιγμή πως συντρέχει λόγος ανησυχίας.
      Δεν ζητάμε από κανέναν να "πληρωσει" με οποιονδήποτε τρόπο την δική μας τρέλα.
      Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την οποια απάντηση σας.

      Διαγραφή
  24. Εν τέλει...ήταν μία μέρα της γλαρόσουπας....μία σούπα...που σερβίρετε τα τελευταία χρόνια...σε διάφορες παραλλαγές...!Από την εξέταση των τρεξιμάτων και δή της στρατόσφαιρας...εμφανίζεται η ανασυγκρότηση του πολικού στροβίλου...το πρώτο 15μερο...(ζωνική)...και απόπειρα διάρηξης του μετά τις 15 με 17...,από εκεί και μετά ξαναμπαίνουμε στο παιχνίδι.Πιο πρίν...σύμμαχοι..τα ηλιακά μέγιστα του Φεβρουαρίου...μπαίνοντας στην άνοιξη..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γιατί μας ξενερώνεις έτσι κ."Θωμάς"!
    Δηλαδή τέλος ο χειμώνας...😪
    Διονύσης, Λεπτοκαρυά Πιερίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μην του δίνεις ιδιαίτερη σημασία. Είναι συναισθηματικός τύπος και η καιρική ψυχολογική του κατάσταση είναι σαν το ασανσέρ.
    Εννοείται πως ο χειμώνας έχει 40 μέρες μπροστά του. Εξάλλου και ο Φεβρουάριος, μια χαρά μήνας για πεδινό χιόνι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτή η μανία να τελειώσουμε τον χειμώνα από τον Γενάρη είναι τουλάχιστον εκνευριστική. Ευχαριστώ Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΧΙΧΙΧ Αγαπητέ Αποστόλη και Διονύση....όχι η εκτίμιση που κάνω δεν είναι συναισθηματική ,αν μπείτε και τρέξετε αυτούς τους χάρτες..https://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?ech=6&code=code&mode=10&mode3h=0&runpara=0&carte=1
    θα δείτε ότι το ψυχρό τμήμα της στρατόσφαιρας(μπλε μπίλια) μετακινείται τις επόμενες μέρες προς Γροιλανδία...αυτό σημαίνει υψηλές πιέσεις εκεί και Α-ΒΑ stream στο Β Αντλαντικό δήλαδή ζωνική για εμάς,όταν ο θερμός τομέας (πράσινη κιτρινη μπίλια) ανέρχεται από ...την Σιβηρία...και προσπαθεί να καταλάβει αυτός χωρο στην ΒΔ Γροιλανδία...τότε πάλι θα εχουμε μετατόπιση του ψυχρού τομέα στην Ευρώπη.Η τελευταία κίνηση φαίνεται να γίνετε μετά τις 15,τα παραπάνω τα γράφω μετά από συγκριτική παρατήρηση των κινήσεων στην στρατόσφαιρα με την ανάλογη υπωτύπωση στους αεροχειμάρους.Στο κάτω κάτω μία ερασιτεχνική εκτίμιση είναι.Κουράγιο σύντροφοι!!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Απο Δευτέρα πάμε για 20αρια 😉🍦🍹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχάριστη είδηση ύστερα από 2 βδομαδες χειμώνα και κρύου. Ας ζεσταθούμε λίγο. Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    2. 2 βδομάδες χειμώνα και κρύου που? Στην Σουηδία?

      Διαγραφή
    3. Μάλλον γιατί εδώ 😎🍹

      Διαγραφή
    4. Δεν ξέρω πού ζεις ανώνυμε φίλε μου αλλά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ζούμε χειμώνα με χαμηλές (ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΕΣ για την εποχή) θερμοκρασίες τις τελευταίες βδομάδες. Ο χειμώνας ήρθε απο τις 8 Γενάρη και ειδικά από το προηγούμενο Σάββατο 20/1 έχει κρύο. ΔΥΣΤΥΧΩΣ χωρίς βροχές.
      Κωνσταντίνος

      Διαγραφή
  30. Δηλαδή επιστροφή στα κανονικά! Κρίμα, και πίστεψα προς στιγμήν ότι ήρθε ο χειμώνας...
    Γιάννης Snowman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλημέρα και καλό μήνα ! «Χιόνια του Φλεβαριού, χρυσάφι του καλοκαιριού» Dum spiro spero.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ρουμελιώτης Βασίλειος1 Φεβρουαρίου 2024 στις 9:37 π.μ.

    Καλημέρα και καλό μήνα στον Δάσκαλο και στην υπόλοιπη παρέα.Αναμένουμε σήμα και αυτό το μήνα,ας ελπίσουμε όχι μάταια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους σας και ιδιαίτερα στον οικοδεσπότη αυτού του όμορφου βήματος.
    Χρόνια πολλά στον αγαπητό Τρύφωνα εκ Θεσσαλονίκης και σε όσους γιορτάζουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλό μήνα Δάσκαλε κ σε όλοι την πάρεις σας ευχαριστούμε Δασκαλε που μας χαρίζετε τις γνώσεις σας καθημερινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλό μήνα σε όλους με πολλές καιρικές συγκινήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλησπέρα και καλό μήνα κύριε Ζιακόπουλε και σε όλους τους φίλους από την ηλιόλουστη Λέσβο! Χρόνια πολλά και Ευλογημένα στον Τρύφωνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή