Χωρίς μεσημβρινή ατμοσφαιρική κυκλοφορία, το κρύο της κεντροβόρειας Ευρώπης δεν κατεβαίνει στην περιοχή μας

Ο κάμπος, το χιονισμένο Βέρμιο και ο καταγάλανος ουρανός, του Γιώργου Τομπουλίδη 


Ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης μεταφέρονται προς την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη -συμπεριλαμβανομένων των ΒΔ περιοχών της ηπείρου μας- και προκαλούν χειμωνιάτικου τύπου κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες και τοπικές χιονοπτώσεις. Στις περιοχές της Μεσογείου οι συνθήκες είναι γενικά φθινοπωρινές. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η επικράτηση ΝΔ ανέμων, οι υψηλές για την εποχή μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας και οι ομίχλες το πρωί κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι βροχές που θα σημειωθούν στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, το Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς στις Κυκλάδες και τη Ν-ΝΔ Κρήτη θα είναι τοπικές και ασθενείς. 


Το Σάββατο (4/1), προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ΝΔ 4 με 6 μποφόρ, αλλά βαθμιαία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε Β-ΒΔ περίπου με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα θα σημειώσει μικρή πτώση. 

Την Κυριακή (5/1), στην Α. Θεσσαλία, την Α. Στερεά- Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με παροδικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Επισημαίνεται, πάντως, ότι τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. 

Τη Δευτέρα (εορτή των Θεοφανείων), ο καιρός γενικά θα είναι γενικά καλός. Πέρα από τις πρωινές ομίχλες και τις τοπικές νεφώσεις, βροχές δεν προβλέπονται, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Την Τρίτη (7/1), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με βροχές -κατά κανόνα ασθενείς- στη Δ. Ελλάδα, το Α. Αιγαίο και πιθανώς στις Κυκλάδες και τη Ν-ΝΔ Κρήτη. Οι άνεμοι θα στραφούν σε ΝΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Β. Ιόνιο). Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της.

 

Υ.Γ. Ο τίτλος της παρούσας ανάρτησης μπήκε για να μην πάθουμε ότι έπαθε η αλεπού στο γνωστό ανέκδοτο με τον τράγο…


33 σχόλια:

  1. Αν κάποιος ξέρει το ανέκδοτο, ας το γράψει παρακαλώ γιατί κάτι μπορεί να συμπεράνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστός ο τίτλος. Η κατάσταση δεν μπορεί προς το παρόν να διασαφηνιστεί. Σε πολύ μακρινό ορίζοντα διαφαίνεται μία τάση για προσπάθεια μεσημβρινής κυκλοφορίας αλλά απ' όσα στοιχεία διαθέτουμε τώρα κρέμεται από μία πολύ πολύ λεπτή ισορροπία. Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος αλλά έχω την αίσθηση ότι τα πιο "φρέσκα" δεδομένα απομάκρυναν κάπως τη πιθανότητα για καλή κατεβασιά ή έστω τη ματαίωσαν για πιο μετά. Η αλεπού έπεσε αλλά "χρησιμοποίησε" τον τράγο για να βγει έξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκος Παντελικίζης2 Ιανουαρίου 2025 στις 5:33 μ.μ.

      Έτσι είναι κύριε Μυλωνά, δυστυχώς είναι σαν να μας δουλεύουν τους χιονοφιλους τα προγνωστικά μοντέλα... Στην αρχή έδιναν ψυχρή εισβολή μετά τα Φώτα, γύρω 8-9 μετά το πήγαν για 13-14 , τώρα το πάνε... μετά τις 17 και περιμενωντας να έρθει λίγο ο χειμώνας, θα περνάνε οι ημέρες κοιτάζοντας και περιμένοντας όλο και πιο μετά, όλο και πιο μετά...
      Απορώ κάποιοι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι που τους βγάζουν κάποια σάιτ και μιλούν για χιονιαδες, δεν βάζουν μυαλό; Από αρχές Δεκεμβρίου την περίμενε ένας, μετά τα Φώτα την πήγε και τώρα μετά τις 15...
      Μακάρι να μπει κάποια στιγμή η μεσημβρινή κυκλοφορία γιατί αλλιώς χειμώνα πραγματικό δεν θα δούμε!

      Διαγραφή
    2. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε. Η υπομονή είναι σοφία. Δεν έχει τελειώσει τίποτα. Όσο για τον ρητορικό τίτλο νόμισα αρχικά ότι αναφέρεται ο συντάκτης κ. Ζιακόπουλος στο μύθο του Αισώπου γιατί δεν γνώριζα το ανέκδοτο. Στον μύθο του Αισώπου ο "άτυχος" είναι ο τράγος!

      Διαγραφή
  3. Από το google : "Η αλεπού βρήκε στο δρόμο της έναν τράγο και εντυπωσιασμένη από το μέγεθος των όρχεών του τον ακολούθησε κατά πόδας και καθώς αυτοί…τραμπαλίζονταν, η αλεπού ξερογλυφόταν και σκεφτόταν:”δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα πέσουν”. Συνέχισε λοιπόν να τον ακολουθεί,αλλά βέβαια…χωρίς αποτέλεσμα!
    Η αλεπού περιμένοντας να πέσουν του κριαριού τ΄αρχίδια, ψόφησε απ΄τήν πείνα...".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έ, ωρέ Γιώργο! Υπάρχουν και πιο κόσμιες λέξεις. Πέστα "καλαμπαλίκια" που λέμε στο χωριό μου.
      Συγγνώμη για την "παρεκτροπή", το φταίξιμο είναι όλο δικό μου!

      Διαγραφή
    2. κ. Ζιακόπουλε, αντέγραψα αυτολεξεί την διατύπωση του Google, γι'αυτό έβαλα και τα εισαγωγικά. Γέλασα πολύ, δεν το ήξερα το ανέκδοτο. Ελπίζω να μην πάθομε και μεις το ίδιο.

      Διαγραφή
    3. Στυλιανακης-Ζιακοπουλος.. Θεότητες και οι δύο... Ακομη γελάω!!

      Διαγραφή
    4. Νταξ, καλά πήγε αυτό! Ευχαριστούμε αμφότερους, γέλασα πολύ!
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    5. Δάσκαλε μας έκανες και ξεκαρδιστήκαμε...!
      Γελάμε γιατί οι χάρτες θα μας τρελάνουν!!

      Διαγραφή
    6. Είχα καιρό να γελάσω στο μπλογκ και μάλιστα μου το βγάλατε αυθόρμητα και οι δύο.Να είστε καλά!
      Όσο για τον τίτλο του Δασκάλου που επαναφέρει τα πράγματα στην τάξη, δυστυχώς είναι η απόλυτη πραγματικότητα.
      Στην ουσία και περνώντας οι μέρες και ραν με ραν των μοντέλων και των μέσων όρων συμπεραίνουμε το εξής.
      Και ο φετινός Γενάρης πάει να θυμίσει κάτι από πέρσι και πρόπερσι.
      Ένας δλδ ήπιος μήνας σε γενικές γραμμές με βροχές κατά περιόδους κυρίως τύπου Π αλλά και μεγάλα διαστήματα βελτίωσης με μία δύο ψυχρές επισκέψεις από τα βόρεια και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα και έως εκεί..
      Όποιος βλέπει σοβαρή κατάβαση ψύχους τουλάχιστον έως τις 18 του μήνα που να δείχνει πεδινό χιόνι, η ονειροπόλος είναι η υπνοβατεί..
      Αν θυμάστε και πέρσι τα ίδια συζητούσαμε την ίδια περίοδο και δυστυχώς έτσι πήγε.
      Ας είμαστε ρεαλιστές και ας πάρουμε τουλάχιστον καμιά βροχή ακόμα και κανένα χιόνι στα ορεινά.
      Δυστυχώς δεν μπορεί το παλικάρι(Ιανουάριος) ούτε φέτος να μας χαρίσει έντονες χειμερινές συνθήκες.
      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
    7. καλη χρονιά σε όλους και χρόνια πολλά Φώτη για την γιορτή σου που έρχεται ,ήθελα την γνώμη εννοείτε και του δάσκαλου σου σαν πιο έμπειροι αν και ξέρω πόσο επιφυλακτικοί είστε και με το δίκιο σας , με βάση ότι πέρυσι δεν είδαμε τίποτα το αξιόλογο από πλευράς κρύου . Με βάση την εικόνα που έχετε μέχρι τώρα και την εμπειρία σας πιστεύετε θα μας δωσει έστω μια προσπάθεια στο υπόλοιπο του χειμώνα ;;
      Χρήστος

      Διαγραφή
  4. Αυτό πού λέει ο δάσκαλος είναι, πως ότι το κρύο που τάζουν τα μοντέλα για αργότερα, να μην το εμπιστευόμαστε γιατί με αυτή την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας δεν κατεβαίνει στα μέρη μας. Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προσπαθώντας κι εγω να κατανοήσω την αναλογία/παραλληλισμό του δασκάλου σκέφτομαι μήπως εννοεί ότι και να κατέβει το κρύο σε εμάς χωρίς μεσημβρινή κυκλοφορία χωρίς υετό δεν έχει νόημα, τζάμπα θα πάει… δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Ας είναι καλά ο δάσκαλος και οι υπαινικτικοί του τίτλοι , καλή χρονιά!!
    ΥΓ: αν γκουγκλάρει κάποιος αλεπού και τράγος θα τον βρει εύκολα τον μύθο
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα από την ηλιόλουστη και χιονισμένη Στοκχόλμη (15-20εκ .χιονι όχι κάτι το ιδιαίτερο) με τη μέγιστη στους -3c.Τελειος καιρός για βόλτα στα χιονισμένα τοπία .Μακης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπομονή παιδιά!Μεσα στο επομενο δίμηνο θα έχουμε τις ευκαιρίες μας για κατεβασιες χιονιαδων...αν έρθουν είναι αλλουνου παπά τροπάριο!Τον Μάρτιο δεν τον υπολογίζω...για εμένα κάθε πράγμα στον καιρό του!!Γενάρης και Φλεβάρης τα καλά χιόνια...μακάρι να έρθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Mα κάθε χρόνο κύριε Ζιακόπουλε έχουμε τον ρόλο της αλεπούς...δεν το συζητάμε..ότι και να μας συμβουλέψετε εμείς εκεί...το μάτι μας!!...Σύντροφοι...το μόνο αισιόδοξο που βλέπω είναι μία σημαντική κίνηση της πολικής δίνης μετά τις 10 του μηνός από τον ανατολικό Καναδά...στην Σκανδιναβία...επομένως εγώ εστιάζω σε αυτό το χρονικό διάστημα...όλες τις άλλες μεταβλητές δεν τις σχολιάζω...είναι άσχημες ειδικά ο υποτροπικός...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πριν από καιρό είχα αναφερθεί και εγώ στο εν λόγω ανέκδοτο ,κάνοντας χρήση της κατά σύμβασιν αστικής κοσμιότητος .
    Από την άλλη βέβαια υπάρχει και το διαχρονικό του Λορέντζου Μαβίλη : " Δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις , υπάρχουν χυδαίοι άνθρωποι ". Και ο αγαπητός Γιώργος Στυλιανάκης, πιστεύω κατά τη γνώμη όλων με πρώτο τον δάσκαλο , πόρρω απέχει τούτου.
    Οι λέξεις ,όταν υπηρετούν καθαρά επικοινωνιακούς σκοπούς, απεκδύονται τον μανδύα του ηθικού και κοσμίου.
    Με πολλή εκτίμηση Π.Α.
    Υ.γ. Δάσκαλε ουδόλως "παρεξετράπης".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, Πέτρο. Συμβολικό ήταν και ως τέτοιο το εξέλαβαν οι φίλοι του μπλογκ.
      Προφανώς, πείραγμα ήταν η "παρατήρησή" μου στον Γιώργο. Αν ήταν αλλιώς, δεν θα του είχα προτείνει... εναλλακτική λύση!

      Διαγραφή
    2. Εγώ πάντως ααπητέ Π.Α. σκέφτομαι να αλλάξω το ψευδώνυμο από "θωμάς" σε "αλεπού" τόσο πολύ με ενέπνευσε...η παραβολή "θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Εγώ θα έλεγα να το σκεφθείς καλά "Θωμά" ,μετά και την κατάληξη της περί ης ο λόγος αλώπεκος .
      Ετέρα δε παροιμία λέγει : " Η πονηρή αλεπού πιάνεται από τα τέσσερα " .
      Βεβαίως , από την εποχή του Ασώπου ,είναι γνωστή για την εξυπνάδα - πανουργία της .Ετσι ξεγέλασε και τον κόρακα και του πήρε από το στόμα ενα νόστιμο κομμάτι κρέας .
      Και το ποιητικό επιμύθιο του ανωτέρω μύθου :
      " Μάθε ,ώ φίλτατον πουλί, μάθε , ώ άνθος των κοράκων
      πως των ευπίστων η φυλή τρέφει το γένος των κολάκων" .
      Χαιρετισμούς , -----======Π.Α.

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα, και χρόνια πολλά!!
    Θεωρώ πως ο χειμώνας φέτος δεν είναι ούτε απογοητευτικά ζεστός και άνυδρος και φυσικά ούτε επικίνδυνα κρύος και βαρύς,( και πιθανόν να συνεχίσει έτσι)ας στον ευχαριστηθουμε γιατί ίσως να μην τον ξαναδούμε 🙂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να πω και εγώ μια άλλη παροιμία,τον λύκο τον βλέπετε ,τον τορο ψάχνετε,αφού δεν μας θέλει όσο και να θέλουμε εμείς,από παράταση σε παράταση πάμε,η μέρα μεγαλώνει, Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γειά σου αγαπητέ Χρήστο της Όθρυος ΄.
    Εγώ την ξέρω και αντιστρόφως : " Τη σουρμή τη βλέπεις , το φίδι περιμένεις ;" ,
    Τη χρησιμοποιώ ενίοτε έναντι απορριπτόντων την κλιματική κρίση . ---===Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς την παροιμία τη λέμε ελαφρά διαφορετικά : "τον όφι θωρείς, την ανασερμιά του γυρεύεις ;". ΥΓ. Συγνώμη που μετέφερα αυτούσια, χωρίς να σκεφτώ tiw "εναλλακτικές" που πρότεινε (κάπως αργά) ο κ. Ζιακόπουλος. Δεν θα το ξανακάνω - εκτός αν ....

      Διαγραφή
  13. Φίλε Φώτη ,έχεις απόλυτο δίκιο .Το έγραψες και νωρίτερα, από τους πρώτους΄.
    Το κακό είναι αυτό που λες, ότι οι περισσότερες περιοχές δεν φαίνεται να παιρνουν και καμία αξιόλογη βροχή, ιδιαίτερα όσοι προερχόμαστε από "λακέρδα".
    Το ισχύον σταθερό μοτίβο είναι χάλια . "Φρικτό " το χαρακτήρισες πρωτύτερα ,και δεν έχεις άδικο . Να είσαι καλά . ----=== Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα σας....Η κυκλοφορία γενικότερα είναι κολλημένη εδώ και πολλούς μήνες (τέλη 2022 αρχές 2023) σε δυτική Ευρώπη- Σκανδιναβία.Το ερώτημα είναι αν θα αλλάξει μέσα στο χειμώνα που διανύουμε ή θα τραβήξει στο ίδιο μοτίβο περαιτέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θα συνεχιστεί για πολλές μέρες ακόμη το 1ο δεκαήμερο του Απριλίου στα 850 hPa που είπαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σύντροφοι κουράγιο....!!!Από διαστροφή κοίταξα την μεσομακροπρόθεσμη του Ευρωπαικού αλλά και το σημερινό τρέξιμο του,η λογική του είναι ότι ο εμποδισμός της ΝΔ Ευρώπης θα ανέλθει σε βορειότερα πλάτη(θα αναπτυχθεί κυρίως κατά παράλληλο)..με αποτέλεσμα ένα ΒΑ-Α ρεύμα από πάνω μας...κάτι που ελπίζω να πρΟκαλέσει και κυκλογενέσεις δυτικά μας.Πέρα από αυτό θεωρώ ..ότι από τον Μάρτιο του 22 μόνο ο φετινός Σετπέμβρης είχε χαρακτηριστικά παλαιοκλιματικού τύπου,καμμία μεταβολή ακόμα και οι πρόσφατες δεν μπορούν να λογιστούν ως κλιματική κανονικότητα...(με τέτοια κυκλοφορία και διατάξεις να έχουμε το πολύ ένα -2 στα 850 hpa και αυτό στα βόρεια σύνορα μας ,δεν το λές και επιτυχία)."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Με αναφορά περιόδου το διάστημα 2009 και μετά και βάση των καταγραφών των επίσημων μετεωρολογικών σταθμών στην Ελλάδα,το καλοκαίρι του 2024 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ και ο χειμώνας του 2024 επίσης ο θερμότερος που έχει καταγραφεί..
    Και ξαφνικά όλοι εμείς στην πλάνη του χιονιού, περιμέναμε(περιμένανε μάλλον,γιατί εδώ μέσα ποτέ δεν βιαστήκαμε με μεσοπρόθεσμες της πλάκας) χειμώνα από τα παλιά.
    Αυτά τελείωσαν.
    Πάμε να ξεκλέψουμε ότι μπορούμε στη συνέχεια από το χειμώνα που διανύουμε,γιατί η νέα κανονικότητα όπως και να'χει είναι αδυσώπητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το ποτήρι μισογεμάτο παιδιά! Πρώιμες αλκυονίδες είναι. Το κυρίως πιάτο είναι μπροστά μας. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή