Άντε τώρα να περιμένεις πεδινά χιόνια από τον «Μεθυσμένο»!

"Κοράκια στην Ομίχλη", του Τρύφωνα.
Το "Σιταροχώραφο με Κοράκια" είναι άλλης τέχνης καλλιτέχνη.


Πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό δυτικά της Ιρλανδίας, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ και αναμένεται να επηρεάσει με ισχυρές καταιγίδες και κυρίως θυελλώδεις ανέμους τις περισσότερες χώρες της Β-ΒΔ Ευρώπης. Στην περιοχή μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι και πάλι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι τοπικές ομίχλες το πρωί και οι ασθενείς άνεμοι σχεδόν σε όλη τη χώρα. Πέρα από αυτά, τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Α-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα.


Το Σάββατο (25/1), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με παροδικές βροχές στα νησιά του Α. Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς το πρωί στην περιοχή του Έβρου. Οι άνεμοι σταδιακά σε όλη τη χώρα θα στραφούν σε Β-ΒΑ με ένταση η οποία το βράδυ κατά τόπους στο Αιγαίο θα φθάσει τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, η οποία θα γίνει πιο αισθητή στη Θράκη και τα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου. 

Την Κυριακή (26/1), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, αλλά οι πιθανότητες βροχών είναι πολύ περιορισμένες. Οι Β-ΒΑ άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν σε όλες τις περιοχές και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 3 με 5 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά της εποχής. 

Τη Δευτέρα (27/1), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών στη Δ. Ελλάδα και την Κρήτη. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει. 

Την Τρίτη (28/1), δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή. 


26 σχόλια:

  1. Eπειδή ο κύριος Ζιακόπουλος του αρέσει να μιλάει και να δίνει μηνύματα με τρόπο αινιγματικό μήπως αυτή η φωτογραφία που επέλεξε να βάλλει,προμηνύει οτί ο Φλεβάρης θα βγει μέσα στην μουντάδα και το κρύο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως τις επόμενες μέρες σύμφωνα με τις έγκυρες προβλέψεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν προβλέπονται βροχές,με την ηλιοφάνεια να έχει την τιμητική της.Για αργότερα βλέπουμε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *έγκυρες προβλέψεις του κύριου Ζιακόπουλου θέλαμε να γράψουμε.....
      Αλλώστε αυτόν ξέρουμε,αυτόν εμπιστευόμαστε ως μια παράφραση του σλόγκαν της χλωρίνης KLINEX

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα εγώ νομίζω ότι ο δάσκαλος μας προετοιμαζει για της πρώτες μέρες του Φλεβάρη όπου θα εχουμε πεδινό χιονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτα-πρώτα για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένες βασικές αρχές της μετεορολογίας:Δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια ο καιρός πέρα του τριημέρου ενώ μετά τις 7 μέρες αρχίζει η προγνωστικότητα μειώνεται δραστικά.
      Να μην παρασυρόμαστε από τα όσα δείχνουν τα καιρικά μοντέλα στις μακρινές(πάντα για τα δεδομένα μιας πρόγνωσης)ώρες και να δηλώνουμε οτί θα κάνει τον τάδε καιρό με τα τάδε μετεορολογικά στοιχεία σε μια συγκεκριμένη περιοχή.Οτι και να παρουσιάζουν τα μοντέλα σε ένα τρέξιμο αυτά μπορεί κάλλιστα να ανατραπούν στο αμέσως επόμενο και ξάνα πάλι το ίδιο.
      Είναι πραγματικά ανόητο να δηλώνουμε τι καιρό θα κάνει από τώρα για τον επόμενο μήνα με βάση την διαίσθηση μας.Είναι αντιεπιστημονικό και γελοίο.Η διαίσθηση δεν αποτελεί κίνητρο πρόγνωσης,όπως φυσικά ούτε τα μερομήνια και η συμπεριφορά των ζώων που παραπέμπουν απλώς σε λαικές εμπειρίες όπως συμβαίνει με την ιατρική με τα γιατροσόφια,τα ματζούνια και τα βότανα.
      Δηλαδή κομπογιαννιτισμός,παραιατρική και φούμαρα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε των 10:29 μ.μ., η μετεωρολογία δεν είναι ξένη λέξη να γράφεται με τον απλούστερο δυνατό τρόπο. Ο Αριστοτέλης την εισήγαγε. Μάθε πρώτα να τη γράφεις σωστά και μετά λες τη γνώμη σου. Όχι βέβαια να αναμασάς συνέχεια και συνέχεια τα ίδια ούτε να χρησιμοποιείς λέξεις που δεν ταιριάζουν εδώ.

      Διαγραφή
  4. Αναμένουμε τις καιρικές εκπλήξεις του Φλεβάρη με ανυπομονησία.Ο πολύ ήπιος Γενάρης πανευρωπαικά όπως ανέφερε κάποιο σχόλιο στην προηγουμενη ανάρτηση ίσως οδηγήσει σε έναν δυνατό Φλεβάρη συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.Οπως και να'χει "ο καιρός γαρ εγγύς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κανοντας καλοκαιρινές διακοπές πριν μερικά χρόνια στις πανέμορφες περιοχές από τα παράλια της ηπείρου(Σύβοτα,Πάργα,Πρέβεζα)σε μια τυχαία συζήτηση με κάποιον ντόπιο με θέμα τον καιρό ο ίδιος μου απάντησε πως χιονίζει σε αυτά τα μέρη περίπου μια φορά στα 5-6 χρόνια.
    Η τελευταία φορά που χιόνισε σε εκείνα τα μέρη πρέπει να ήταν τον χειμώνα 2018-2019.
    Αρα λοιπόν στατιστικά φέτος είναι να επαναληφθούν τα χιόνια στις συγκεκριμένες περιοχές πράγμα που συνεπάγεται με κεντροβόρειο χιονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H ερμηνεία του γρίφου και της φώτο δεν είναι τόσο δύσκολη.....ξεκινάμε αφαιρετικά...κατ αρχήν όσο δεν υπάρχουν αμυγδαλιές..και ρομαντικοί ποιητές είμαστε καλά....κατά δεύτερο τα κοράκια κοιτάν προς όλες τις κατευθύνσεις δλδ μπορεί να συμβούν τα πάντα...βάλτε και την ομίχλη μαζί...όπερ σημαίνει ότι για την ώρα δεν είναι διακριτό κάτι..."θωμάς"
    υ.γ επιμένω και ελπίζω σε υετό.,..χιόνι ακόμα και ημιορεινό δεν βλέπω...τουλάχιστον αξιόλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριε Κλιάκα το χωριό σας η Χρυσαυγή Κοζάνης τι υψόμετρο έχει?

      Διαγραφή
    2. Γιατί δεν ρωτάς...τον άλλον?"θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Το αντίθετο θα έλεγα,αν κάτσει κάποιος και "αποκρυπτογραφήσει"την εικόνα σε σχέση με την πρόθεση επιλογή της από τον διαχειριστή-ιδιοκτήτη μετεορολόγο αυτής της σελίδας θα δει οτί κάτι θέλει να "δείξει"τόσο ο κύριος Ζιακόπουλος όσο και η ίδια η εικόνα.
      Εξετάζοντας λοιπόν αναλυτικά τα στοιχεία της φωτογραφίας τα συμβολικά μηνύματα που εκπέμπονται συνεπάγονται με άσχημο καιρό,και κρύο όχι απαραίτητα χιόνια στα πεδινά αλλά φουλ χειμωνιάτικο καιρό.Οταν έχει κακοκαιρία τα πουλιά δεν πετάνε,η ομίχλη συμβολίζει την έλλειψη ηλιοφάνειας,το δέντρο χωρίς φύλλα την εποχή του χειμώνα,ενω σε συνδυασμό όλα αυτά τα στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπέμπουν οτί αυτή η εποχή που διανύουμε θα φανερώσει για τα καλά το πρόσωπο της και θα παίξει όπως αρμόζει για τα καλά τον ρόλο της.
      Δεν είναι τυχαίο που τώρα σε αυτήν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή την έβαλε στο ιστολόγιο του ο κ.Ζιακόπουλος που μπορεί να την διαθέτει εδώ και μέρες.

      Διαγραφή
    4. Ποιον άλλο κύριε Κλιάκα?
      Εγώ εσάς ρώτησα!Τώρα αν δεν θέλετε να μου απαντήσετε μπορούμε να ψάξουμε και στο ίντερνετ τι υψόμετρο έχει το χωριό σας.

      Διαγραφή
    5. Μακάρι φίλε ανώνυμε των 10.13 και για να ενισχύσω...μπορεί ο κύριος Ζιακόπουλος να το βλέπει...αλλά να μην μπορεί να εμπιστευτεί τον μήνα...με αποτέλεσμα...το "υπαρξιακό" των κορακιών..."θωμάς"

      Διαγραφή
  7. Η όψη της φωτογραφίας δίνει την αίσθηση επερχόμενης βαρυχειμωνιάς.....
    Ας ετοιμαζόμαστε τα τζάκια να παίρνουν φωτιά και τα καλοριφέρ να "δουλεύουν" φουλ βάρδιες......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο μεθυσμένος ότι θέλει κάνει,οπότε όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά αυτό καταλαβαίνω εγώ,από καλοκαίρια μέχρι και κακοκαιρία , ειδωμεν Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο ισχύει και για τον Μάρτιο με μεγαλύτερο βαθμό αντίθεσης(καλοκαιρίας-κακοκαιρίας)

      Διαγραφή
  9. Εξαιρετική η φωτογραφία του Τρύφωνα και θα τον παρακαλούσαμε να τραβάει περισσότερες φωτογραφίες για να τις ανεβάζει ο κ.Ζιακόπουλος και να ομορφαίνει το μπλογκ του.Αυτό ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να συμπληρώσω,θα θέλαμε πολύ την εποχή του φθινοπώρου να ανεβαίνουν πιο συχνα εικόνες με τα κίτρινα πεσμένα φύλλα των δέντρων.Είναι κρίμα τέτοιες ωραίες εικόνες της φύσης να πηγαίνουν χαμένες.

      Διαγραφή
    2. Αν και μακρυά για τα δεδομένα της πρόγνωσης κάτι αρχίζει να φαίνεται στα καιρικά μοντέλα στα τρεξίματα τους αρκετά συχνά,για τον ερχομό θερμοκρασιών κάτω των 0 βαθμών στα 850hpa.
      Με αφορμή πάντως μια συζήτηση που έγινε με θέμα την συσχέτιση θερμοκρασιών ατμόσφαιρας της επιφάνειας με την περίοδο που διανύουμε διαπιστώθηκε οτί παίζει ρόλο το πότε θα κάνει μια ψυχρή εισβολή.
      Παραδείγματος χάριν ας πάρουμε την ψυχρή εισβολή των Χριστουγέννων που η θερμοκρασία έφτασε μέχρι τους -4 βαθμούς στα 850hpa και με μέγιστες θερμοκρασίες επιφανείας με πλήρης νεφοκάλυψη γύρω στους 5-7 βαθμούς(συγκεκριμένα για πεδινά θεσσαλίας).
      Αν υποθετικά μιλώντας η ίδια ψυχρή εισβολή της ίδιας έντασης με τις ίδιες μετεορολογικές παραμέτρους συνέβαινε μέσα Μαρτίου(πράγμα θεωρητικά εφικτό)οι θερμοκρασίες επιφάνειας θα ήταν διαφορετικές και συγκεκριμένα υψηλότερες πράγμα που μαρτυράει πως η διάρκεια της μέρας και η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας που καταφτάνει στην γη επηρεάζουν την επιφανειακή θερμοκρασία.Ισως σε μικρότερο βαθμό λόγω της πλήρης νεφοκαλυψης αλλά παρ'ολα αυτά θα την επηρέαζε.

      Διαγραφή
    3. Η αντοχή των ψυχρών αερίων μαζών είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχεται μια περιοχή καθώς και την διάρκεια της μέρας.
      Μπορεί μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων να ωριμάζουν οι ψυχρές αέριες μάζες,ωστόσο από ένα σημείο και ύστερα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση όσο αφορά την ανθεκτικότητα τους.Δεν είναι τυχαίο που ο υποτροπικός αεροχείμαρος από την αφρική με το που μπαίνει ο Φλεβάρης αρχίζει να ζωηρεύει και να αναπηδιούνται προς τα βόρεια θερμές αέριες μάζες σχηματίζοντας μορφή θερμού αυλώνα και έτσι να σχηματίζονται πιο εύκολα διαταραχές και βαρομετρικά συστήματα.

      Διαγραφή
    4. Το "αναπηδιούνται" με κάνει και γελάω, αλλά το "θερμοί αυλώνες" με χαλάει γιατί στην ανώτερη ατμόσφαιρα αυτό το είδος δεν υπάρχει. Αντικυκλωνικές ράχες, ναι.

      Διαγραφή
    5. Τις αντικυκλωνικές ράχες εννοούσα αλλά απλά επειδή δεν θυμώμομασταν τον όρο εκείνο,χρησιμοποίησαμε το θερμοί αυλώνες θέλωντας να περιγράψουμε το ακριβώς αντίστροφο από τους ψυχρούς αυλώνες.

      Διαγραφή
  10. Τι γίνεται απόψε με τους ανωνυμους;Έχουν διαθεση να γράψουν για τον Φεβρουάριο ενώ οι επώνυμοι σχεδόν καμία διάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ας αφήσουμε τον κύριο Ζιακόπουλο να εκφραστεί ελεύθερα όπως νομίζει,αφού θέλει να το κάνει με γρίφους ας το κάνει,για αυτό μην ξανακούσω από άλλους να τον κάνουν τέτοιου είδους παρατηρήσεις.Μην τύχει και ξαναδώ κατί αντίστοιχο με αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλλιτεχνικά μιλώντας ερμηνεύοντας την φωτογραφία ο φόντος της ομίχλης σε συνδυασμό με τα γυμνά από φύλλα κλαδιά και τα μαύρα κοράκια καθισμένα πάνω σε αυτά,το κοντραστ φωτεινότητας και σκιας της φωτογραφίας,δημιουργεί στον θεατή μια αίσθηση φόβου,αγωνίας,περίεργειας,ελπίδας,μελαγχολίας,λύπης,ματαιοδοξίας,καταθλιπτικότητας καθώς θα προσθέταμε και ελαφράς ανυπονομησίας για τα καιρικά μελλούμενα.
    Πάντως αξίζει σαν εικόνα να μπει στο πάνθεον των εικόνων που παρουσιαστηκαν σε αυτό το μπλογκ.Η αξία και το κύρος της είναι πραγματικά ανεκτίμητο,η αλλιώς για να το πούμε ένας χρυσός θησαυρός.Πραγματικά έτοιμο για να παραχωρηθεί στην εθνική πινακοθήκη σαν να επρόκειτο για ζωγραφιά νατουραλιστικού ρεύματος.Χιλια μπράβο και ευχαριστίες προς τον φωτογράφο της.Ευχομαστε και εις ανώτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή