Οι αδικηθέντες του τελευταίου Σαββατοκύριακου θα αποκατασταθούν συντόμως!

Ο υετός (κατανομή, ένταση και διάρκεια), οι άνεμοι και οι θερμοκρασίες
θα εξαρτηθούν από το πόσο νότια θα κινηθεί το χαμηλό της Αδριατικής!


Βαρομετρικό χαμηλό στη Ρουμανία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την Αδριατική, κινείται ανατολικά. Με το πέρασμα του μετώπου, στην περιοχή μας θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με ένταση, όμως, το πολύ 6 μποφόρ (Δωδεκάνησα). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τοπικές βροχές -κατά κανόνα ασθενείς- θα σημειωθούν στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και τη Μακεδονία και η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 26 βαθμούς. Επισημάνεται ότι τη νύχτα και νωρίς το πρωί στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας η ψύχρα θα είναι αισθητή. 


Την Τετάρτη (1/10), τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά Ελλάδα και την Α. Πελοπόννησο. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Πέμπτη (2/10), ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στη Δ. Ελλάδα και σταδιακά σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 6 και τοπικά στα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Την Παρασκευή (3/10), στη Β-ΒΑ Ελλάδα και το Α. Αιγαίο προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αλλά το απόγευμα ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικά φαινόμενα κυρίως στα δυτικά και τα νότια. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βουνά της κεντροβόρειας Ελλάδας. Οι άνεμοι στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα θα πνέουν ΒΑ έως ΒΔ 6 με 7 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα Δ-ΝΔ με την ίδια περίπου ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 

Υ.Γ. Παλαιότερα, λέγοντας τον Οκτώβριο ότι θα χιονίσει στα βουνά της κεντροβόρειας χώρας ήταν σαν να κόμιζες γλαύκα στην Αθήνα ή κάρβουνο στο Νιούκαστλ. Τις τελευταίες δεκαετίες, μάλλον αυτό δεν ισχύει. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται, γιατί, αν μη τι άλλο, επικοινωνείς καλύτερα το «πόσο θα πέσει η θερμοκρασία»!

7 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής. Εδώ η έναρξη του φθινοπώρου ήρθε τις πρώτες νυχτερινές ώρες της Παρασκευής με τον ενισχυμένο ΒΑ άνεμο και τη συννεφιά. Το Σαββατοκύριακο είχαμε συννεφιά με σιγανή βροχόπτωση από το απόγευμα της Κυριακής έως τα ξημερώματα της Δευτέρας. Λίγα πράγματα συνολικά 3 χλστ υετού αλλά καθαρά φθινοπωρινό σκηνικό με βαριά συννεφιά σήμερα το πρωί και 15C. Θερμοκρασία. Ασ πόντο μεσημέρι ο καιρός ανοιξε προσκαιρα με ένα δυτικό αεράκι Καλό φθινόπωρο, ελπίζουμε σε καλές βροχές όπως δίνουν τα προγνωστικά πανελλαδικά και μακάρι να μην έχουμε προβλήματα πουθενά. Χρειαζόμαστε καλές πιτσιρίκες βροχές και φαίνεται ότι θα έρθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτιστικές βροχές μάλλον ήθελες να γράψεις, αλλά καμιά φορά το κινητό κάνει τα δικά του... Την έχω πατήσει κι εγώ, έτσι. Ποτιστικές βροχές είχαμε, εξάλλου, και στην Αττική, με τα δυτικά προάστια να παίρνουν, τρόπος του λέγειν, τη μερίδα του λέοντος με 7 χιλιοστά στο Χαϊδάρι και τη Χρυσούπολη Περιστερίου και 6 mm στην Πετρούπολη, τα Άνω Λιόσια και το Ζεφύρι.

      Συζητήσιμο, βέβαια, το αν είναι μικρά αυτά τα ύψη, αφού στο Φάληρο με μόλις 1,6 χιλιοστά μου φάνηκε ότι έβρεχε ατελείωτα. Ψιλόβροχο ήταν ασφαλώς, που έριξε τη θερμοκρασία στους 16,8 βαθμούς λίγο πριν το μεσημέρι, για να ανέβει τελικά στους 23,2β. νωρίς το απόγευμα. Ο ήλιος άργησε μια ώρα...

      Διαγραφή
  2. Μία πρόχειρη καταγραφή ανά τέταρτο, του συστήματος που πέρασε απ'το κλασσικό Sat 24

    https://youtu.be/cOt_X2Kk-rQ?si=pNUHg-Q5jLMCaXFq

    Φώτης Ηλεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο τίτλος με βάζει σε σκέψεις. Εκλογές μου μυρίζουν ! -----======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μας υπενθυμίζει που και που ο καιρός τι είχαμε και τι χάσαμε.
    Υ.γ Πάει να γίνει συνήθεια πλέον σε κάθε μεταβολή του καιρού η κατασπατάληση της αποστολής του 112 σε όποιο σημείο του ελλαδικού χώρου καλύπτεται από σύννεφα.
    Στο τέλος θα πάθουμε σαν το βοσκό και το λύκο, ήδη λόγο του επαγγέλματος που ασκώ δέχομαι συνέχεια κριτική άνευ προηγουμένου γι'αυτό το θέμα.
    Νιώθω και εγώ ο ίδιος ότι περισσότερο μοιάζει με αποποίηση ευθυνών, δηλαδή στείλε ένα μύνημα και δεν έγινε και τίποτα να είμαστε καλυμμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν διαφωνώ με την ουσία της ανάρτησης σας, αλλά υπήρξαν προβλήματα από την κακοκαιρία. Οι αρχές στο Ηράκλειο Κρήτης ζήτησαν, μάλιστα, να κηρυχθούν δε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρία χωριά, ενώ στη Ζάκυνθο ακυρώθηκαν πτήσεις και φούσκωσε ποταμός, ευτυχώς χωρίς να υπερχειλίσει. Πρόλαβαν και απομάκρυναν κάτι καλάμια που είχαν συσσωρευτεί, την τελευταία στιγμή.

      Διαγραφή
  5. Και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της βόρειας χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή