Πόσο μπορεί να επηρεάσει τις χιονοπτώσεις του ερχόμενου χειμώνα το φετινό σούπερ Ελ Νίνιο;



Ο παραπάνω χάρτης δεν είναι προγνωστικός. Παρουσιάζει τις αποκλίσεις της χιονόπτωσης των χειμώνων με τα τελευταία τέσσερα σούπερ Ελ Νίνιο, που υπολογίστηκαν με βάση την πίεση, τη θερμοκρασία και την υγρασία.


Τα εκτεταμένα ελλείμματα χιονόπτωσης που παρατηρούνται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αποδίδονται στην ήπια δυτική ροή από τον Ατλαντικό.

Προφανώς, το στατιστικό δείγμα είναι μικρό και είναι παρακινδυνευμένο να χρησιμοποιηθεί ο χάρτης ως προγνωστικός. Όμως, δεν αντέχω στην πρόκληση να μην αναφερθώ στο σιέλ χρώμα της Ροδόπης και της Αττικοβοιωτίας-Εύβοιας, αναφωνώντας: «Αθάνατο ΒΑ ρεύμα, δεν σε πτοεί καμιά κλιματική απορρύθμιση!» 

36 σχόλια:

  1. Καταχωρήθηκε, για καλό και για κακό, στο μυαλό μου αυτή η ανάρτηση ως προφητική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, συμμερίζομαι τι σκέψη του δασκάλου! Επίσης εύχομαι και πιστεύω πως κάτι θα πάρουν φέτος τα ανατολικά ηπειρωτικά, μας το χρωστάει για τα περσινά…Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να αναφερω βεβαια καποια πραγματα, αυτονοητα βεβαια οπως ειπατε, αλλά επειδη για τoν απλο κοσμο δεν ειναι αυτονοητα. :)

    Οπως ειπατε το δειγμα των 4 ετων που χρησιμοποιησαν εδω, βασει των 4 τελευταιων πολυ ισχυρων Ελ Νινιο, ειναι πολυ μικρο. Ουσιαστικα ειναι ανουσιο.

    Πηραν δηλαδη τους χειμωνες 1972-73, 1982-83, 1996-97 και 2015-16 και κανανε μια σουμα.

    Οι χειμωνες βεβαια αυτοι ως προς το χιονι ειχαν μερα με την νυχτα αποκλισεις μεταξυ τους.
    Πχ για Αττικη, Ευβοια και Βοιωτια ο χειμωνας 1982-83 ηταν ΦΟΒΕΡΟΣ ενω ο 1972-73 ηταν κανονικος με παραπανω χιονοπτωσεις αρα τον λεμε και καλο, ενω ο 1997-98 καθως και ο 2015-16 ηταν ΑΘΛΙΟΣ στο θεμα χιονοπτωσεων για εκει.
    Το θεμα τωρα με το ERA5 ειναι οι ποσοτητες.

    Ετσι πχ για μεση χιονοπτωση για χειμωνες 1980-2010 για το αθροισμα Δεκεμβρη-Γεναρη-Φλεβαρη δινει:
    Θεσσαλονικη 29.4 mm
    Αθήνα Αττικης 6.9 mm
    Στενη Ευβοιας 21.8 mm

    Δινει δηλαδη πολυ λιγο για Αθήνα. Λογικο μεν αλλά επηρεαζει τις αποκλισεις. Δινει δηλαδη τεραστια αποκλιση προς τα πανω λογω του πολυ καλου 1982-83.
    Ειναι οπως η βροχη πχ τον Αυγουστο σε Αθήνα.
    Εχοντας 6 χιλιοστα κλιματολογια πχ, αν κανει μια καταιγιδα με 17 χιλιοστα τοτε ηδη πηγαμε στο 280 % των κλιματικων!

    Ετσι λοιπον το ERA5 δινει χιονοπτωση για:
    1972-73:
    Θεσσαλονικη 29.5 mm
    Αθήνα Αττικης 11.0 mm
    Στενη Ευβοιας 14.0 mm

    1982-83:
    Θεσσαλονικη 19.1 mm
    Αθήνα Αττικης 25.3 mm
    Στενη Ευβοιας 69.6 mm

    1997-98:
    Θεσσαλονικη 4.7 mm
    Αθήνα Αττικης 0.0 mm
    Στενη Ευβοιας 0.2 mm

    2015-16:
    Θεσσαλονικη 8.6 mm
    Αθήνα Αττικης 1.8 mm
    Στενη Ευβοιας 7.2 mm

    Μεσος όρος 4 χειμωνων:
    Θεσσαλονικη 15.5 mm
    Αθήνα Αττικης 9.5 mm
    Στενη Ευβοιας 22.8 mm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, τα στοιχεία είναι ακριβή και επιβεβαιωμένα; Ειδικά για την Στενή είναι ιδιαίτερα χαμηλά ακόμα και ο μέσος όρος. Παναγιώτης

      Διαγραφή
    2. Επιβεβαιώνω ότι ο χειμώνας 2015-16 ήταν από τους πιο ζεστούς που θυμάμαι στην Αττική, μαζί με αυτόν του 2017-18. Και τους θυμάμαι, λόγω χειμερινής κολύμβησης. Το 2016 δεν είχα χάσει ούτε ένα μπάνιο όλο τον χειμώνα και η πιο κρύα μέρα του ήταν η Πρωτοχρονιά. Ήταν και η τελευταία της μοναδικής και σύντομης ψυχρής εισβολής που είχε αρχίσει από 30/12/15.

      Η αλήθεια είναι ότι την παραμονή Πρωτοχρονιάς που είχαμε βγει μεγάλη παρέα στην Αθήνα έριχνε επί ώρες κάτι ψιλές νιφάδες, αρκετά υγρής υφής. Αν και γύρισα ξημερώματα, οι γονείς μου με περίμεναν για να πάμε Θυμάρι για Πρωτοχρονιά, είχε 8 βαθμούς, αλλά και ήλιο και στη βουτιά που έκανα φωτογράφισα κι ένα μεγάλο χταπόδι. Ακόμα έχω τη φωτογραφία, δέκα χρόνια μετά.

      Το 1997-98 ήμουν στο ναυτικό καί δεν θυμάμαι κάποιο μεγάλο κρύο σε όλη τη θητεία μου, αν και νομίζω ότι μετά τον πολύ χιονισμένο χειμώνα του 1991-92, δεν έκανε τίποτα όλη την υπόλοιπη δεκαετία του '90 στην Αττική. Πάντως, και το νορμάλ κρύο, δεν το άντεχες, σε συνδυασμό με την υγρασία, αν είχες κλίμακα (η σκοπιά του ναυτικού) νύχτα στο πλοίο, αλλά είχες την πολυτέλεια να μπεις στα ζεστά του ΚΠΜ (κέντρο ασυρμάτου). Οι μόνιμοι έκαναν τα στραβά μάτια. Αυτά ήταν τα καλά του ναυτικού.

      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Τα στοιχεια ειναι ακριβη(ως προς το οτι ειναι του ERA5, οχι ως προς το οτι τοσα επεσαν πραγματικα), μιλαμε για αρχειο reanalysis εξαλλου, οχι για αμεσες παρατηρησεις.

      Διαγραφή
  4. Βλεπουμε δηλαδη τι γινεται. Ο 1982-83 επειδη ηταν πολυ φοβερος, διαστρεβλωνει την εικονα των μεσων όρων, ειδικα σε Αθήνα στο θεμα αποκλισης που εχει μεσο όρο στο ERA5, 6.9 mm μόνο.

    Φυσικα αυτη ειναι η στατιστικη σκοπιά.
    Μιας και βεβαια αν το δουμε απο κλιματικη και μετεωρολογικη σκοπιά, δεν καθοριζει το Ελ Νινιο τα παντα με τιποτα, παρολο που ενα ισχυρο ή και παραπανω Ελ Νινιο καθοριζει σε καποιον καλο βαθμο ενα γενικο πατερν κυκλοφοριας.

    Αλλά πχ αν βαλουμε και αλλους γενικους σημαντικους δεικτες ατμοσφαιρικων ταλαντωσεων που καθοριζουν καποια χαρακτηριστικα της κυκλοφοριας τον χειμωνα για την Ευρωπη(και οχι μόνο φυσικα), οπως η σχεδον διετης κυμανση(quasi biennial oscillation) τοτε αλλαζουν ολα.
    Το ανατολικο QBO οπως ξερουμε ευνοει την αναπτυξη περισσοτερων ριτζ γενικα τον χειμωνα στην κυκλοφορια της Ευρωπης, ευνοει το αρνητικο ΝΑΟ και ευνοει γενικα μια κυκλοφορια με περισσοτερο κρυο σε Μεσογειο και Ελλαδα.
    Σε αντιθεση με το δυτικο που ευνοει περισσοτερο μια ζωνικη κυκλοφορια και ευνοει θερμοτερους χειμωνες(σε σχεση με το ανατολικο QBO) σε Ελλαδα.
    Παντα πιθανοτικα μιλαμε οχι με απολυτο τροπο φυσικα.

    Ετσι στα 4 πολυ δυνατα Ελ Νινιο ειχαμε:
    Το 1972-73 ανατολικο QBO, το 1982-83 δυτικο, το 1997-98 δυτικο και το 2015-16 δυτικο επισης.
    Τον χειμωνα που μας ερχεται θα εχουμε δυτικο QBO ξανα.

    Μια πολυ προσφατη ερευνα για αυτο κιολας που διαβασα τις προαλλες ειναι: Modulation of Ural blocking and Eurasian winter climate by the quasi-biennial oscillation

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για την Κρήτη ο χειμώνας 1982/3 ήταν πράγματι εξαιρετικός, με πολλά χιόνια και σφοδρούς ανέμους, οι χειμώνες 1972/3 και 1015/6 μέτριοι και εκείνος 1997/8 αδιάφορος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα ήθελα να γ΄ραψω πολλά αλλά η klimatiki akrida με πρόλαβε...ειδικά για τον χειμώνα 82-83 που για ΄έναν σαλονικιοό ήταν εφιαλτικός καθώς σε όλες οι εικόνες που ερχόταν από την Αθήνα χιόνιζε ακόμα και μία απιστευτη χιονοθύελλα θυμάμα μικρός το 72-73 στο Σκλήθρο της Φλώρινας με 60 εκ σε λίγες ώρες.Εκείνο όμως που θα ήθελα να ρωτήσω την klimatik;i akr;ida είναι να μας πεί τι είναι το QBO όσο πιο απλά γίνεται.
    Ξέρετε πολλές φορές αναλονώμαστε σε ατελείωτες συζητήσεις για Ελ νίνιο.ΑΣΘ, χαλαροί πολικοί στρόβιλοι...κλπ αλλά μπορεί να μην ξέρουμε πιο ουσιώδη θέματα όπως αυτό που εισήγαγε η klimatik;i akr;ida,η τους αεροχείμαρους του κ.Ζιακόπουλου..
    Άποψη μου είναι ότι η μόνη πιθανότητα για βαρύ χειμώνα είναι το ρεύμα του Β Αντλαντικού να βρίσκεται πίο ΒΔ απο το συνηθισμένο αλλά αυτό σε μία συμβατική σκάψη..γιατί στην νέα κλιματική πραγματικότητα μπορεί η βάση των εμποδισμών της ΒΔ Ευρώπης να είναι στην Μεσόγειο και να καούμε και πάλι."Θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αναφέρει, "Θωμά", Quasi Billenial Oscillation, δηλαδή, σε ελεύθερη μετάφραση η διετής ταλάντωση. Για να κάνουν εκτιμήσεις οι μετεωρολόγοι συνήθως χρησιμοποιούν τη ΝΑΟ North Atlantic Oscillation, δηλαδή, την ταλάντωση του βόρειου Ατλαντικού, που είναι η διαφορά πίεσης ανάμεσα στο χαμηλό της Ισλανδίας και το υψηλό των Αζορών. Αν είναι αρνητική, συνήθως ο χειμώνας είναι δριμύς, αν ει άι θετική, ήπιος.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Δεν αναφέρθηκε σε αρνητικό Β.ΣΠ. η θετικό αλλά σε δυτικό η ανατολικό...όρο που αγνοώ...αν είναι αυτό το καταλαβαίνω...."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Ναι, αλλά έγραψε ότι το ανατολικό QBO οδηγεί συνήθως σε αρνητικό ΝΑΟ, δηλαδή, βαρύ χειμώνα, ενώ το δυτικό QBO φέρνει περισσότερο ζωνική κυκλοφορία και πιο ήπιες συνθήκες.Και φέτος αναμένεται δυτικό,QBO.

      Όλα αυτά, βέβαια, μικρή σημασία έχουν προς το παρόν, άλλωστε, είμαστε ακόμα στην Κυριακή 30 Αυγούστου, νωρίτερα αναπτύχθηκαν και κάποιοι σωρείτες πάνω από τη. Αττική, αλλά βασικά ο ήλιος κυριαρχεί. Η θερμοκρασία στο Φάληρο 29,1 βαθμοί.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Το QBO ειναι η Σχεδον Διετης Κυμανση και ειναι η ταλαντωση των ζωνικων ανεμων στην κατω στρατοσφαιρα στους τροπικους, μεταξυ 2 φασεων, της ανατολικης και της δυτικης με περιοδο εναλλαγης του ανεμου μεταξυ 22 και 34 μηνων, με μεση περιοδο 28 μηνες και παντα η διαδοση της κυμανσης ειναι καθοδικη απο ψηλα προς τα κατω δηλαδη. Κατα την δυτικη φαση ο ζωνικος ανεμος πνεει απο τα δυτικα προς τα ανατολικα και κατα την ανατολικη φαση το αντιστροφο και αποτελει σημαντικο ρυθμιστικο παραγοντα στην παγκοσμια κυκλοφορια. Οι δε κατευθυνσεις του ζωνικου ανεμου μεταφερονται απο ψηλα προς τα χαμηλα(αντιστροφή κατευθυνσης ανεμου) με ρυθμο περιπου 1 χιλιομετρο το μηνα, με την δυτικη ομως φαση να εξελισσεται ταχυτερα.
      Το πλατος που συμβαινει η QBO ειναι περιπου σταθερο και ειναι μεταξυ των σταθμων 70-100 hPa και 5-10 hPa της στρατοσφαιρας και εξασθενει η ταλαντωση ταχυτατα κατω απο τα 50 hPa.
      Με δυτικο QBO τον χειμωνα, ουσιαστικα εχουμε ισχυροτερο στρατοσφαιρικο και τροποσφαιρικο πολαρ βορτεξ, αρα πιο θετικο ΝΑΟ γενικα(φυσικα μιλαμε γενικα και οχι οτι υπαρχει τρομερη συσχετιση ή απολυτοτητα βεβαια), αρα γενικα λιγοτερα ριτζ αναπτυσσονται σε Ευρωπη πχ, ενω ανατολικη φαση του QBO σημαινει πιο ασθενες στρατοσφαιρικο και τροποσφαιρικο πολαρ βορτεξ γενικα, γενικα πιο αρνητικο ΝΑΟ, και μεγαλυτερη συχνοτητα αναπτυξης ριτζ αρα περισσοτερες ψυχρες εισβολες γενικα. Βεβαια μιλαμε παντα πιθανοτικα, σε συχνοτητες δηλαδη. Οχι με 1 προς 1 συμπερασματα, οχι με μονοσημαντες συνεπαγωγες δηλαδη, αλλά με γενικα σχετικα ασθενεις συσχετισεις.

      Πχ για Ελλαδα η συσχετιση QBO και θερμοκρασιων ή κακοκαιριων τον χειμωνα, ειναι ασθενης αλλά οχι ασημαντη, και αρκετες ερευνες βρισκουν γενικα καποιες ασθενεις ή μετριες συσχετισεις, αν και καποιες βρισκουν και σημαντικες αναλογως και αλλες τηλεσυνδεσεις. Πχ ανατολικο QBO δινει γενικα ψυχροτερους χειμωνες σε Ελλαδα απο οτι δυτικο. Δυτικο QBO δινει εναρξη χειμερινης περιοδου(Νοεμβρης πχ) με περισσοτερες κακοκαιριες(υετο βασικα). Συνδυασμος δυνατου και πανω Ελ Νινιο με δυτικο QBO δεν εχει δωσει ποτέ καλο(ουτε καν μετριο) Γεναρη σε Ελλαδα ως προς τα χιόνια. Τωρα υπαρχουν και άλλα αλλά πρεπει να ανοιξω τον αλλον(τον βασικο) υπολογιστη μου που τα εχω αυτα για να τα δω αλλά η γενικη εικονα ειναι αυτη.

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστώ klimatiki akrida αν κατάλαβα καλά...το στοιχείο που ανέλυσες εχει την σημαντική του και νομίζω μεγαλύτερη απο τα θέματα που αναλύονται στο δημόσιο λόγο ΑΣΘ κλπ."θωμάς"

      Διαγραφή
  7. Μαρτυρικές συνεχίζουν οι μέρες στη δυτική Ελλάδα, η υγρασία μας έχει τσακίσει σε συνδυασμό με πολύ υψηλές μέγιστες κι ελάχιστες θερμοκρασίες. Σήμερα ξημέρωσε άλλη μία φρικιαστική μέρα, δεν κουνιέται φύλλο, τα 65% και 70% δίνουν και παίρνουν σχεδόν 12.30 το μεσημέρι μαζί με 31 και 33 βαθμούς κατά τόπους. Το μεγάλωμα της νύχτας είναι σαν να μην έγινε ποτέ, τέτοια σάουνα και τόσο παρατεταμένη υγρή ζέστη δε θυμάμαι εύκολα παλιότερα χρόνια...
    Παύλος, Άρτα
    32C, 67%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο θερμότερος Αύγουστος όλων των εποχών για Άρτα με μέση τιμή 29.2..
      Έσπασε κατά μισό βαθμό το ρεκόρ του Αυγούστου του 24 και του 2008

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα σας. Στη Θεσσαλονίκη ήταν ένας από τους θερμότερους. Αν έχει κάποιος ακριβή στοιχεία, παρακαλούμε να μας διαφωτίσει.

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα σας . Το 1997-98 όντως ήταν ένας αδιάφορος χειμώνας. Όμως το 2ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου έκανε πολύ κρύο, αν θυμάμαι καλά χιόνισε χωρίς χιονοστρωση στις 17 και 18 Μαρτίου στις Αχαρνές Αττικής, Προφανώς και στα βόρεια προάστια. Ενώ ακολούθησε μια εντυπωσιακή κακοκαιρια 25 με 27 Μαρτίου...με.θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους με.βροχοθύελλα ...και τεράστιες ποσότητες χιονιού σε Πάρνηθα Πεντέλη και Υμηττό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προσωπικά δεν είμαι καθόλου σίγουρος για την ήπια δυτική ροή από τον Ατλαντικό, ειδικά εάν στην Γροιλανδία εγκατασταθούν το μεγαλύτερο μέρος του Χειμώνα χαμηλές πιέσεις (έχοντας ως "δεδομένο" ότι το μεγαλύτερο μέρος του Καναδά θα έχει πολύ θετικές αποκλίσεις τουλάχιστον στη στάθμη των 500hpa).
    Βέβαια, σε όλα τα ανωτέρω πρέπει να λάβουμε υπόψη και την κλιματική αλλαγή των τελευταίων ετών, η οποία σίγουρα δεν απεικονίζεται στον ανωτέρω χάρτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον αν ο δάσκαλος ή όποιος άλλος καλός
      Και εμπειρος μαθητής κάνει μια ανάλυση ανασκόπηση του φετινού καλοκαιριού για τη χώρα. Στα δυτικά περνούν ένα αβίωτο και πολύ ζεστό υγρό καλοκαίρι ενώ εμείς στα ανατολικά ( πιο συγκεκριμένα μιλώ για Θεσσαλονίκη και πρώτο πόδι Χαλκιδικής που πηγαινοέρχομαι) βιώνουμε ένα πιο «δροσερά»
      Καλοκαίρια δηλ ελάχιστες μέρες είχαμε υγρασία δυσφορία δεν υπήρξε κανένας σοβαρός καύσωνας με υψηλή θερμοκρασία άνω των 35. Επίσης να κάνω και μια ακόμη παρατήρηση για τους ανέμους : συνήθως στη νέα Σκιώνη (κάτω κάτω στην Κασσάνδρα βλέπουμε
      Αιγαίο) οι άνεμοι που επνευσαν φέτος Ιούνιο ιουλιο και Αύγουστο ήταν κατεξοχήν νοτίων διευθύνσεων με αποτέλεσμα να έχουμε εξαιρετικές θάλασσες και ελάχιστο κύμα κλπ. Τα περισσότερα από τα χρόνια (15 σύνολο) που περνάω τις διακοπές μου εδώ πάντα ειδικά τον Αύγουστο ξεκινούσαμε με ανατολικό άνεμο και το μεσημέρι το γύρισε σε δυτικό οπότε «χαλούσε « τη θάλασσα. Φέτος ο κατεξοχήν άνεμος είναι νότιος

      Διαγραφή
    2. Δύο σχόλια, ένα για τον καθένα σας.
      1. Το βαθύ ισλανδικό χαμηλό συνδέεαι με ήπια δυτική ροή προς το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.
      2. Η παράθεση των αποκλίσεων των θερμοκρασιών του καλοκαιριού από τις μέσες τιμές από μόνη της δεν αρκεί. Χρειάζεται οι αποκλίσεις να συνδεθούν με τους επικρατήσαντες τύπους της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που τις προκάλεσαν και στη συνέχεια να εξεταστεί κατά πόσο οι τύποι αυτοί είναι συνηθισμένοι ή όχι το καλοκαίρι στην περιοχή μας.

      Διαγραφή
    3. "1. Το βαθύ ισλανδικό χαμηλό συνδέεται με ήπια δυτική ροή προς το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης." Σαφώς δάσκαλε, ωστόσο "ποντάρουμε" λίγες ή και περισσότερες φορές αυτό να εξασθενεί κατά πολύ, αφήνοντας έτσι χώρο στον αζορικό αντικυκλώνα να μπορεί να ανυψωθεί προς Μεγάλη Βρετανία (ή και λίγο δυτικότερα ακόμη καλύτερα), ενώ παράλληλα τα χαμηλά που θα εξέρχονται προς τον Ατλαντικό από τη βόρεια Αμερική, η πορεία τους να ακολουθεί πιο βόρεια συνιστώσα, προς Γροιλανδία.

      Διαγραφή
  10. Τελικά με δυτικό QBO, στην βόρεια Ελλάδα θα έχουμε χιονιά ή όχι; Βασικά ακόμα νωρίς είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε γενικές γραμμές δεν βοηθάει, αλλά θα εξαρτηθεί και από άλλα δεδομένα τα οποία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα.

      Διαγραφή
  11. Δεν γίνεται να βγουν συμπεράσματα, παιδιά. Σε τέσσερα ισχυρά El Nino είχαμε ουσιαστικά τέσσερις διαφορετικούς χειμώνες. Οι δύο με τα αρκετά ως πολλά χιόνια ήρθαν δεκαετίες πριν (1970-1980), όταν η κλιματική αλλαγή δεν είχε βαθύνει ακόμα πολύ.

    Πιθανότατα, στον κ. Ζιακόπουλο έκανε εντύπωση η μπλε κουκκίδα της ανατολικής Ελλάδας σε έναν κατακόκκινο, κατά τα άλλα ευρωπαϊκό χάρτη. Σαν άλλο γαλατικό χωριό η Αττική, δηλαδή.

    Προς το παρόν μια αραιή συννεφιά μετρίασε και σήμερα Κυριακή 30/8 τη ζέστη στην Αττική. Για κάνα δυο ώρες ξεπέρασε η θερμοκρασία τους 30 βαθμούς, ενώ η υγρασία είναι πάνω από 60% λόγω των ασθενών νοτιάδων.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν γνωρίζω τι λένε οι στατιστικες εξισώσεις για τον μακρινό χειμώνα,αλλά γνωρίζω για το καλοκαίρι και τις αστάθειες που δεν ήρθαν ποτέ και φέτος στην κεντρική Μακεδονία,και όταν ήρθαν ήταν άρρωστα, ασύνδετα,αποκοσμα νέφη,με ελάχιστη βροχή.
    Τα επεισόδια καταιγίδων όπως τα θυμόμουν,με τον ουρανό να γίνεται μωβ,με την ηλεκτρική δραστηριότητα και την βροχή που ξεκινούσαν στις 16.00 και σβηναν στις 22.00 το συνηθέστερο,και κατόπιν την ψυχρά που ακολουθούσε,είναι απλά ανάμνηση.
    Έτσι κατάφερνε και η ελάχιστη να μην βρίσκεται κολλημένη στους 24-25C,αλλά στους 18-20C.
    Και αυτό έδινε και διαφορετικό σημείο εκκίνησης για τη μέγιστη τιμή της μέρας.
    Κατα πως φαίνεται,θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε με τις αναμνήσεις μας και με την ελπίδα,ότι αφου δεν γνωρίζουμε η δεν μπορούμε να ερμηνευσουμε το σύνολο των απειρων μεταβλητών του κλίματος,κάποια στιγμή ο φυσικός μηχανισμός θα επανισσοροπησει τα δεδομένα.
    Βέβαια το "κάποια στιγμή" στην κλίμακα του σύμπαντος,μπορεί να σημαίνει τα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ατμόσφαιρα κάθε στιγμή προσπαθεί να ισορροπήσει τα δεδομένα. Το να προσδοκούμε ότι κάποια στιγμή θα ισορροπήσει σε μια προηγούμενη θέση είναι ουτοπικό.

      Διαγραφή
  13. Ναι αλλά Δάσκαλε το σιέλ χρώμα πιάνει την Ροδόπη στην Βουλγαρία μεριά όχι την οροσειρά της Ροδόπης στην Θράκη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα κόκκινα, τα πράσινα και τα μπλε «βραχιόλια» του καιρού κοντεύουν να μας τρελάνουν όλους. Όπως ειπώθηκε και από άλλους σχολιαστές, το δείγμα είναι πολύ μικρό για εξαγωγή οποιωνδήποτε συμπερασμάτων.

      Διαγραφή
  14. Έχουμε πάψει να ελπίζουμε σε πεδινό χιόνι στη Ροδόπη πλέον. Έχει να το στρώσει κανονικά από το 17 στην πόλη της Κομοτηνής. Δέκα ολόκληρα έτη. Δε πειράζει ας έχουμε τουλάχιστον βροχές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συντοπίτη μου, αναζητείται χειμώνας όπως τον ξέραμε. Να μην πώ και καλοκαίρι (Δ)

      Διαγραφή
  15. Μια απορία : από πού προκύπτει ότι ο χειμώνας 1982-3 χαρακτηρίζονταν από δυτική ροή και θετικό ΝΑΟ ; Συνέχεια είχαμε ψυχρές εισβολές και χιόνια στην ανατολική Ελλάδα, μέχρι και την παραλιακή Κρήτη. Το ίδιο φαίνεται και στην αναπαράσταση των χαρτών ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας (Realanalysis του wetterzentrale.de).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στη Θεσσαλονίκη 183 χρόνια μετά την επανάσταση για το Σύνταγμα και 52 χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως θα βρέξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κύριε Ζιακόπουλε θα κάνει 40αρια αυτήν την εβδομάδα;Ποια είναι η γνώμη σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένω παρακαλώ την απάντηση σας στο ερώτημα μου.

      Διαγραφή
    2. Ρώτα καλύτερα τον καιρό. Αυτός ξέρει!

      Διαγραφή