Τρεις επισημάνσεις!



(α) Η θερμική ατμοσφαιρική αστάθεια μπορεί να είναι κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της θερινής περιόδου, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και εκτός αυτής, δηλαδή με μικρότερη ένταση και διάρκεια της ηλιακής ακτινοβολίας, όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες στη δομή της ατμόσφαιρας. Παράδειγμα, οι τοπικοί όμβροι και οι μεμονωμένες καταιγίδες  που αναμένονται αύριο (Σάββατο) σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Στην «πυροδότηση» της αστάθειας θα βάλει το χέρι της και η διαταραχή Δ1.


(β) Την Κυριακή, η διαταραχή Δ2 θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το Β-ΒΑ Αιγαίο, με τα φαινόμενα στη ΒΑ Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Α-ΒΑ Αιγαίου, να εκδηλώνονται ουσιαστικά τη νύχτα προς τη Δευτέρα και να κρατούν σχεδόν ως το μεσημέρι αυτής της ημέρας. Επισημαίνεται ότι στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά οι βροχές και οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι  ισχυρές. Η διαταραχή Δ3 που ακολουθεί θα δημιουργήσει συνθήκες περιορισμένης αστάθειας εκεί που θα βοηθήσουν και άλλοι παράγοντες.

(γ)  Στον χάρτη της Δευτέρας (12/10), παρατηρούμε ουσιαστικά τον μηχανισμό της κατάντη ανάπτυξης των ατμοσφαιρικών κυμάτων. Το μέγιστο του αεροχειμάρρου στον ΒΑ Ατλαντικό -που ίσως αποτελέσει συγχώνευση του πολικού και του υποτροπικού αεροχειμάρρου- είναι αυτό που θα ενεργοποιήσει την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών αρχικά προς την κεντροανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια προς τα Βαλκάνια. Η εξέλιξη αυτή είναι ενδιαφέρουσα και θα μας απασχολήσει στην ώρα της.


Για όσους ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στη θεωρία της κατάντη ανάπτυξης, παραθέτω τα λόγια του σπουδαίου μετεωρολόγου του 20ού αιώνα
Tor Bergeron: «Η ενέργεια σε ένα συρμό κυμάτων διαδίδεται όχι με την ταχύτητα της φάσης τους, η οποία είναι μικρότερη από την ταχύτητα του ανέμου, αλλά με την ομαδική ταχύτητα, που είναι μεγαλύτερη. Η προσοχή επικεντρώνεται σε αυτή τη νέα γραμμή. Όχι στη διάδοση της ύλης, για παράδειγμα με τη μορφή εστιών ψυχρού και θερμού αέρα, αλλά στη διάδοση των κυμάτων και των ατμοσφαιρικών καταστάσεων και επομένως της ενέργειας, μέσω της ύλης». 


46 σχόλια:

  1. Από την διαμόρφωση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας ( μιλώ για Βαλκάνια) μέχρι τώρα το Φθινόπωρο συνάγονται 3 αρνητικά συμπεράσματα : α) βλέπουμε μοτίβα που θα ήταν ωραία για αργότερα το Χειμώνα , β) αυξάνονται οι πιθανότητες να πέφτουν πολλά νερά σε περιοχές ήδη κορεσμένες φέτος, όπως η Κρήτη και γ) ξεκινάει νωρίς η ανάλωση αποθεμάτων ξύλου κυρίως στα ορεινά . Υπάρχουν βέβαια και θετικά εάν σκεφτούμε τί έχουμε δει τα τελευταία χρόνια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ζέστη σήμερα, μα πάρα πολύ όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ποια περιοχή;

      Διαγραφή
    2. Σε περιοχές της Φθιώτιδας και της Θεσσαλίας είχαμε από 30,3 ως 31,3 βαθμούς. Αλλά και στην Αττική, η Παρασκευή 9/10 ήταν σχεδόν καλοκαιρινή. Στα βόρεια και ανατολικά προάστια οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 27-28 βαθμούς, στα νότια τους 24-25β., λόγω της θάλασσας αύρας, αλλά με πολλή υγρασία.

      Εμφανίστηκαν και κουνούπια στο Θυμάρι, που σπάνια έβλεπες όλο το καλοκαίρι. Και οι τροπικοί αχινοί (ακανθωτό διάδημα) βγαίνουν όλο και πιο ρηχά. Θα φτάσουν κι εκεί που πατώνουμε και δεν θα μπορούμε να τους πάμε πιο βαθιά, αφού έχουν δηλητήριο οι μακριές βελόνες τους.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Βαγγέλη, τουλάχιστον όσον αφορά τα ΒΠ των Αθηνών, για τα οποία έχω ιδία άποψη, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι όχληση των κουνουπιών σε εξωτερικούς χώρους βρίσκεται αυτή την στιγμή στο υψηλότερο σημείο από την έναρξη της θερινής σεζόν.

      Διαγραφή
  3. Θα παρακαλούσα κύριε ζιακόπουλε όταν κάνετε μετεωρολογικές αναλύσεις να τα λέτε σε απλά λόγια για να καταλαβαίνουμε και εμείς οι εκτός αντικειμένου της μετεωρολογίας αυτά που θέλετε να πείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη ανώνυμε φίλε αλλά επιστήμονας είναι ο άνθρωπος όχι καφετζης. Πόσο πιο απλά να μας τα πει?

      Διαγραφή
    2. Το blog απευθύνεται σε ανθρώπους που γνωρίζουν κάποιους βασικούς κανόνες της μετεωρολογίας. Όταν γίνεται ανάλυση με χάρτες, είναι αδύνατο να γίνει κατανοητή από όλους.

      Διαγραφή
    3. Σε απλά τα λέει , όχι απλο"ι"κά βέβαια . ------======Π.Α.

      Διαγραφή
    4. Νομίζω, φίλε μου, ότι ο δάσκαλος τα περιγράφει αρκετά απλά και κατανοητά.

      Διαγραφή
  4. Οι γνωστές κατανοητές ευχάριστες αναλύσεις του Δασκάλου.
    Πάντως,όντως αύριο το μεσημέρι και το απόγευμα θα έχουμε τον μηχανισμό της θερμικής αστάθειας(και σήμερα τον είχαμε κατά τόπους), καθώς θα σιγοντάρει η διαταραχή του Ιονίου σε συνδυασμό τους αυξημένους δείκτες αστάθειας, της αυξημένης υγρασίας καθ'ύψος της τροπόσφαιρας και της απουσίας ισχυρών ανέμων.
    Βάλτε και την ηλιοφάνεια μέσα και έτοιμο το μίγμα.
    Περισσότερο φαίνεται να επηρεάζεται από αστάθεια η κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα, ίσως και μέχρι τα ενδότερα της Αττικής.
    Προς το βράδυ βέβαια,θα ξεκινήσει η σοβαρή επιδείνωση από το Ιόνιο και τα δυτικά.
    Όσο για τον χάρτη της Δευτέρας και την διαταραχή Δ4 με τις ψυχρές μάζες που την συνοδεύουν, όλα θα εξαρτηθούν στην τελική τροχιά που θα πάρει προς τη χώρα μας, έτσι ώστε να γνωρίζουμε αν, πόσο και που ακριβώς θα βρέξει, πράγματα που δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη.
    Καλό σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα μεγάλα ατμοσφαιρικά κύματα (κύματα Ρόσμπι) είναι αυτά που με τις σκάφες και τις ράχες τους διαμορφώνουν τις τάσεις του καιρού. Τα μικρότερα κύματα, που είναι μικρών διαστάσεων διαταραχές γνωστές ως σκάφες μικρού κυματισμού, μέγιστα στροβιλισμού, θύλακες ψυχρού αέρα ή θύλακες ενέργειας και εντοπίζονται συνήθως στην περιφέρεια μιας σκάφης ενός κύματος Ρόσμπι, είναι αυτά που καθορίζουν τον καιρό σε καθημερινή βάση. Πέρα από αυτά, κατά μήκος ενός αεροχειμάρρου η ταχύτητα του ανέμου δεν είναι η ίδια. Παρουσιάζει πυκνώματα και αραιώματα που είναι σημαντικά για τη διαμόρφωση των επιφανειακών βαρομετρικών συστημάτων.
    Για τη μελέτη των προαναφερομένων χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Κυματικής, του κλάδου εκείνου της Φυσικής που μελετά τη διάδοση μιας διαταραχής και τη μεταφορά ενέργειας με μορφή κύματος χωρίς να μεταφέρεται ύλη. Εκεί μπορεί κάποιος να δει τις έννοιες ομαδική ταχύτητα και φασική ταχύτητα. Οι παραπάνω έννοιες δεν αποδίδονται με απλοϊκό τρόπο και ως εκ τούτου δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν χωρίς γνωστικό υπόβαθρο.
    Αναρτώντας συχνά στο μπλογκ τέτοια θέματα, θέλω να σας θυμίζω ότι η μετεωρολογία είναι επιστήμη που δεν εξαντλείται στην πρόγνωση του καιρού. Με άλλα λόγια, μετεωρολόγος δεν είναι εκείνος που μεταφέρει τα αποτελέσματα των μοντέλων της πρόγνωσης καιρού «γαρνιρισμένα» με προσωπικές εκτιμήσεις!
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τελευταία πρόταση εμπεριέχει την έννοια της διαφοράς μεταξύ επιστήμης και «μπακαλικής» σε κάθε τομέα, είτε ιατρικής, είτε μηχανικής, είτε μετεωρολογίας, είτε ανάλυσης της ιστορίας. Δυστυχώς η «μπακαλική» στις μέρες μας με τέτοιο βομβαρδισμό από πληροφορίες στο διαδίκτυο και τελευταία και με τη βοήθεια του ΑΙ ανθεί με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό. Δε μπορεί να μιλάει ο καθένας για οποιοδήποτε θέμα βαθιάς επιστήνης απλά επειδή το googlαρε ή επειδή το έβγαλε στο ΑΙ. Δυστυχώς ούτε να απαγορευτεί μπορεί απλά καλό θα είναι να αναπτύσσει ο καθένας «φίλτρα» λόγικής απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα των ημερών μας. Και πιστεύω ισχύει το ρητό «και που είσαι ακόμη»…
      ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

      Διαγραφή
    2. Μεγάλη αλήθεια, Δάσκαλε.
      Ο καιρός είναι χαοτικός και η μετεωρολογία απαιτεί βαθιά γνώση της Φυσικής για να κατανοήσεις τους μηχανισμούς της ατμόσφαιρας(προσωπικά με την Φυσική ως επιστήμη δεν τα πάω και πολύ καλά,σε αντίθεση με τα μαθηματικά). Καλά κάνετε και αναδεικνύετε το πρόβλημα με όσους αμολάνε μπούρδες στο ίντερνετ και στα κανάλια για τον εντυπωσιασμό, κάνοντας τον κόσμο να τρομοκρατείται επειδή δεν έχει την εμπειρία να τους ξεχωρίσει.
      Άτομα τα οποία τα διακατέχει η ημιμάθεια και η βιασύνη χάριν εντυπώσεων.
      Ευτυχώς όμως δεν είναι όλοι ίδιοι και αυτό θέλω να το γράψω.
      Αξίζει να βγάλουμε το καπέλο σε μια μερίδα της ερασιτεχνικής κοινότητας που δουλεύει αθόρυβα και σοβαρά και ας μην κατέχουν πτυχία μετεωρολογίας.
      Άνθρωποι που όχι μόνο δεν ψάχνουν τα clicks, αλλά έχουν φτάσει σε σημείο να στήνουν περιοχικά μοντέλα καιρού, προσαρμόζοντάς τα πάνω στο ανάγλυφο και την τοπογραφία της χώρας μας για να βγάλουν καλύτερη πρόγνωση.
      Άλλοι προσφέρουν βοήθεια με εγκατάσταση ΑΜΣ και ΙΜΣ. Τέτοιες προσπάθειες θέλουν βαθιές γνώσεις και μεράκι, και δείχνουν έμπρακτα τον σεβασμό τους στην επιστήμη που κι εσείς υπηρετείτε.
      Άτομα με αγάπη για τον καιρό, τη φύση και τη μετεωρολογία που ο καθένας τους δεν έτυχε να ασχοληθεί επαγγελματικά για πολλούς και διάφορους λόγους.
      Δυστυχώς στην εποχή που βρισκόμαστε και με την ΑΙ να σαρώνει,ο κάθε τυχάρπαστος το παίζει προγνώστης με ειδικότητα.
      Το ξανά λέω για άλλη μια φορά από τις πολλές.
      Επειδή στο διαδίκτυο δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος ούτε οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να σταματήσει αυτή η παραπληροφόρηση, η ευθύνη πέφτει σε εμάς. Πρέπει επιτέλους ο κόσμος να αναπτύξει την κριτική του ικανότητα και να απομονώσει όλους αυτούς τους καταστροφολόγους. Αν σταματήσουμε να τους δίνουμε clicks, οι δημοσιεύσεις τους θα χάσουν τη δύναμή τους και θα αναγκαστούν να σταματήσουν.
      Υ.Γ. Εσείς, ανήκετε στην παλιά, σπουδαία σχολή της ελληνικής μετεωρολογίας μαζί με ονόματα όπως ο Λαζάνης και οι άλλοι μεγάλοι της γενιάς σας. Δυστυχώς, στη σημερινή εποχή αισθάνομαι ότι ακόμα και ορισμένοι νέοι επαγγελματίες μετεωρολόγοι στερούνται αυτής της βαθιάς γνώσης(δεν το συζητάμε καν για τους περισσότερους ερασιτέχνες). Αντί να εμβαθύνουν στα αίτια και τους μηχανισμούς της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, οι περισσότεροι σήμερα έχουν γίνει απλώς μεταφορείς των έτοιμων ψηφιακών δεδομένων των μοντέλων.

      Διαγραφή
    3. Δεν καταλάβαμε σχεδόν τίποτα.
      Απο που να αρχίσει και που να τελειώσει κάποιος:
      1)Τι είναι τα κύματα ροσμπι
      2)ποιες λέμε σκάφες και ποιες ράχες;
      3)ποιο λέμε ομάδική και ποιο φασική ταχύτητα;
      4)τι εννοείτε λέγοντας μέγιστου στροβιλισμού;

      Διαγραφή
    4. Φώτη ο περισσότερος κόσμος δεν έχει σχέση με την μετεωρολογία ούτε ασχολείται καν ερασιτεχνικά.Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εύκολο να πέσεις θύμα όσων κινδυνολογούν ή τα φουσκώνουν στον τρόπο μετάδοσης όσων μεταφέρουν τις προβλέψεις του καιρού,οπότε δικαιολογούμε τον κόσμο που είναι άσχετος με την μετεορολογία.Αυτή η κατάσταση είναι αδύνατο να αλλάξει.

      Διαγραφή
    5. Προς ανώνυμο 1:42.
      Εαν παρακολουθούσες το συγκεκριμένο μπλογκ από παλιά, σίγουρα θα είχες έναν μπούσουλα, καθώς ο Κ. Ζιακόπουλος έχει αναφερθεί αναλυτικά με χάρτες, εικόνες και συζήτηση και όσο πιο απλοϊκά γίνεται στα ερωτήματα 1. 2. και 4.

      Διαγραφή
  6. Κρατώ τα τελευταία λόγια του δάσκαλου... κάτι ξέρει... κάτι βλέπει!
    Καλό σαββατοκύριακο σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ, φίλε Τρύφωνα, βλέπω να ανάβουμε το καλοριφέρ φέτος καμιά 10ριά μέρες πριν του Αϊ Δημήτρη στη Θεσσαλονίκη.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ... ειδικά στα περίχωρα της πόλης.

      Διαγραφή
  7. Δεν θα αποκαλούσαν δάσκαλο τον κ. Ζιακόπουλο, αν δεν ήταν απλός, μεστός και κατανοητός ο λόγος του και αν δεν είχε την ικανότητα να μεταδίδει τη γνώση. Κι εγώ δεν καταλαβαίνω αρκετά πράγματα, αλλά σε αυτό το blog έμαθα και κάμποσα για τον καιρό, που και σήμερα Σάββατο 10/10 ήταν ζεστός στην Αττική, με θερμοκρασίες και κοντά στους 29 βαθμούς (Σκα 28,9β., Σαλαμίνα και Πατήσια 28,5β.).

    Και στα υπηήνεμα στον νοτιά βόρεια προάστια, καταγράφηκαν 28,2 βαθμοί στα Βριλήσσια, ενώ και στα παράλια του Σαρωνικού η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 25 βαθμούς σχεδόν παντού. Προσελκύοντας και αρκετό κόσμο για μια βουτιά στο σκούρο μπλε του βυθού. Στο Θυμάρι γέμισαν οι ξαπλώστρες στο ένα beach bar και ως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις την πλήρωσε ένα χταπόδι που χτυπούσαν αλύπητα στα βράχια. Τουλάχιστον, είχα φωτογραφίσει αλλά δύο χθες και προχθές.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εδώ στην Καρδίτσα σήμερα είχαμε ζεστούλα με μέγιστη θερμοκρασία τους 30 βαθμούς και με ηλιοφάνεια σε αντίθεση με τα μοντέλα που έβγαζαν μεσημεριανή θερμική αστάθεια που δεν την έκανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μοντέλα μοντελιάζονται έχω να πω… υπεροχη καλοκαιρινή μέρα σε ολοκληρη τη χωρα.

      Διαγραφή
  9. Eγώ πάντως αυτό που κατάλαβα...απο το post του κ.Ζαικόπουλου είναι...ότι η κατάντη ανάπτυξη λειτουργεί κάτι σαν πολλαπλασιαστής ισχύος και να μην υποτιμούμε την αστάθεια....του Οκτωμβρίου...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *οκτωβρίου χωρίς το μ.

      Διαγραφή
    2. Ναι μεν, αλλά Οκτωβρίου κι όχι ..οκτωβρίου.

      Διαγραφή
    3. Εγώ "θωμά" θα την έλεγα "άυλη μεταφορέα ενέργειας".

      Διαγραφή
    4. Ο όρος με ερεθίζει κύριε Ζιακόπουλε...νομίζω η πρώτη φορά που το διάβασα ήταν σε εσάς πριν την 'Μηδεία" εκεί ανακάλυψα αυτόν το εντυπωσιακό μηχανισμό...από τότε τον ψάχνω τον χειμώνα...και για πέντε χρόνια δεν μου κανε την χάρη."θωμάς"

      Διαγραφή
    5. Οι ονοματοδοσία των μηνών του Ελληνικού ημερολογίου προέρχεται εκ μεταφοράς από το αντίστοιχο Ρωμα'ι'κό ( Λατινικά) .Όντως ο Οκτώβριος δεν έχει μ ( October ) ενώ οι τρεις άλλοι εκατέρωθεν αυτού έχουν ( September -November -December ).
      Άνετα στην Ελληνική θα μπορούσε να είναι Οκτώμβριος , κ α τ' α ν α λ ο γ ί α ν πρός τους γειτονικούς του .Αυτόν τον βασικό κανόνα της γλώσσας θεωρώ ότι είχε υπ' 'οψιν του και ο αγαπητός "Θωμάς" όταν το έγραφε .
      Υ.γ. Διαβλέπω μια κάποια υετική δυστοκία για τον τρέχοντα Οκτώ(μ)βριο . ----====Π.Α.

      Διαγραφή
  10. Κ. Ζιακόπουλε, παρατηρώ ότι οι προγνώσεις των μοντέλων (όλων) διαφέρουν από εκείνες των προγραμμάτων τους που λειτουργούν με AI και μάλιστα συχνά ριζικά, για την ίδια προγνωστική περίοδο (π.χ. η μία έκδοση προβλέπει κυκλοφορία εκ Δυσμών, η άλλη μεσημβρινή). Ξέρετε μήπως αν η κάθε μια χρησιμοποιεί διαφορετικά δεδομένα και στοιχεία ; Κάποτε θα πρέπει να ξέρομε με μεγαλύτερη βεβαιότητα ποια να λαμβάνομε υπόψη περισσότερο. Προς το παρόν κρατάμε όποια version μας αρέσει περισσότερο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο, αμφότερα τα μοντέλα χρησιμοποιούν τις ίδιες αρχικές συνθήκες, αλλά το πλέγμα του φυσικού μοντέλου είναι πυκνότερο από εκείνο του μοντέλου της ΑΙ. Η μεγάλη όμως διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι το φυσικό μοντέλο για να κάνει πρόβλεψη λύνει εξισώσεις, ενώ το μοντέλο της ΑΙ για την ίδια δουλειά λειτουργεί με τη λογική «αν κάνει αυτό, θα ακολουθήσει εκείνο», εκπαιδευμένο με τα στοιχεία του παρελθόντος.

      Διαγραφή
  11. Εχουμε τις πρώτες ενδείξεις πιθανής χιονοκάλυψης των χιονοδρομικών στη Βόρεια Ελλάδα στα μέσα του Οκτωβρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε Ζιακόπουλε, καλημέρα σας.
    Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα μπορούσε η έξαρση στη δυτική Ευρώπη να συνδέεται με κάποια δυναμική διεργασία που ευνοεί την ενίσχυση της ατμοσφαιρικής διαταραχής στην κεντρική Ευρώπη; Επίσης, θα μπορούσε να υπάρχει μεταφορά κυματικής ενέργειας από την έξαρση προς τη διαταραχή, δεδομένου ότι αποτελούν τμήματα του ίδιου κυματισμού της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Περιοχή Γιαννιτσών Πέλλας έντονη βροχόπτωση μετά από μήνες ανομβρίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δυνατή καταιγίδα εισέρχεται τώρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης από τα Δυτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έβρεξε; Κέντρο και τούμπα ψιχάλες μόνο

      Διαγραφή
    2. Δεν μπήκε τελικά στην πόλη, κάτι σαν τον Αννίβα.

      Διαγραφή
    3. Έτσι Χρήστο, με το ζόρι μεχρι στιγμης (18:30 ) εβρεξε λιγο το απογευμα με ηλιο μαλιστα και βγηκε και ουράνιο τοξο : σύνολο 4-6 χιλιοστά

      Διαγραφή
    4. Εκείνη την ώρα, αγαπητέ, το μεσημέρι, ήταν φοβερό το θέαμα στα δυτικά της πόλης. Αναρωτιόταν κανείς, τι θα κάνει. Για παράδειγμα στα Μάλγαρα είχε 300mm/h ραγδαιότητα!

      Διαγραφή
  15. Τα παράξενα του καιρού που κανένας προγνώστης όσα και πτυχία να έχει δεν θα μπορέσει ποτέ να τα προβλέψει.
    100 χιλιοστά βροχής μέχρι στιγμής στη βόρεια Αιτωλοακαρνανία(Μενίδι Αμφιλοχία πρώτη πανελλαδικά) και 4 χιλιοστά,εδώ,λίγο πιο νότια.
    Για να δούμε και τη συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα σε όλους και φυσικά στο δάσκαλο μας από τα βροχερά Τρίκαλα. Από τους 30 βαθμούς χθες στους 16 σήμερα με 38 mm βροχής. Συνηθισμένοι άλλωστε στις απότομες μεταβολές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ισχυρή καταιγίδα, μόλις έπληξε τον Βόλο 🙂⛈️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στη 16η θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία ως το τέλος του αιώνα (2100), όπως επισημαίνει η Le Monde. Στο...βάθρο ανεβαίνουν η παχυσαρκία, η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή σύμφωνα με κυριακάτικο (11/10) δημοσίευμα του περιοδικού Lancet. Ακολουθούν στην τέταρτη θέση το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και στην πέμπτη οι οικονομικές και μισθολογικές ανισότητες.

    Έκτη μεγαλύτερη απειλή είναι η κακή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και έβδομη ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα που θα οδηγούσε σε παγκόσμια πείνα (λιμό). Έπονται στην όγδοη θέση η κακή ψυχική υγεία, στη ένατη τα γηρατειά (γήρανση πληθυσμού σε συνδυασμό με προβλήματα υγείας και στη 10η οι ένοπλες συγκρούσεις.

    Το κάπνισμα είναι η 11η απειλή για την ανθρώπινη υγεία, η υπέρταση η 12η, η μικροβιακή αντίσταση στα αντιβιοτικά η 13η, οι φυσικές πανδημίες η 14η και η υπερβολική χρήση αλκοόλ η 15η. Την κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση κατατάσσει το Lancet στη 16η θέση, ενώ στη 17η που ολοκληρώνει και τη λίστα με τις απειλές είναι η κατάρρευση της στήριξης στη δημόσια υγεία.
    Υ.Γ; Προς το παρόν απλά δυνάμωσε ο νοτιάς στην Αττική, χωρίς ακόμα κάποια βροχή, αυτή τη συννεφιασμένη Κυριακή (11/10).. Και το κύμα είχε μέτριο ύψος , επιτρέποντας μια βουτιά με το κεφάλι από τα άσπρα βράχια, την πρώτη στο συγκεκριμένο σημείο στο Θυμάρι μετά από ένα ολόκληρο καλοκαίρι.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παντελής Φανουργάκης11 Οκτωβρίου 2026 στις 7:40 μ.μ.

    Άγιος Αντώνιος Θεσσαλονίκης 24 χιλιοστά με καταιγίδα σχεδόν καλοκαιρινού τύπου μετά από 4 μήνες ανομβρίας. Και κατέβηκε και σε όλη την ακτογραμμή μέχρι τουλάχιστον τα Ν. Μουδανιά που βλέπω.
    Οι ελπίδες μας για κάτι παρατεταμένο τώρα εναποτίθενται στη Δ4.,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δυστυχώς στην Αθήνα, αν και οι δείκτες αστάθειας ήταν ψηλά και υπήρχε η βάση για κάτι καλό, από άποψη να οργανωθεί καλή καταιγίδα εντός του Σαρωνικού κόλπου, δεν μας έκανε την χάρη και το αίτιο "έσπασε" πιθανόν από τα ορεινά φράγματα της Πελοποννήσου, και τα φαινόμενα δεν εκδηλώθηκαν εντός των Αθηνών.

    Που θα μας πάει, από Τρίτη θα πάρουμε τα καλά!
    Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο κόλπος της Γένοβας γέννησε 31 χιλιοστά στα Γιάννενα με μέτρια ένταση χωρίς προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή