Στα ύψη το Ημερήσιο Θερμομετρικό Εύρος

Υψηλές πιέσεις καλύπτουν την περιοχή μας με αποτέλεσμα την επικράτηση ασθενών ανέμων και την ηλιοφάνεια στις περισσότερες  περιοχές της χώρας. Στα αρνητικά του καιρού συμπεριλαμβάνονται οι πρωινές ομίχλες και οι θερμοκρασιακές αναστροφές, στις οποίες οφείλονται οι υψηλές συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων πάνω από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ένα άλλο στοιχείο του καιρού, που είναι συνηθισμένο αυτή την εποχή, είναι το μεγάλο Ημερήσιο Θερμομετρικό Εύρος, δηλαδή η μεγάλη διαφορά της ελάχιστης από τη μέγιστη θερμοκρασία του εικοσιτετραώρου. Αυτό μας αναγκάζει να ντυνόμαστε το πρωί χειμωνιάτικα και το μεσημέρι-απόγευμα ανοιξιάτικα ή και καλοκαιρινά. Σε ότι αφορά την πορεία της θερμοκρασίας, αναμένεται άνοδος κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της, οι οποίες θα σταθεροποιηθούν στα επίπεδα των 20 με 25 βαθμών.    


Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30-3-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις και το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 22 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις και το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 22 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις και το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 22 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 21 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Το πρωί περιορισμένη ορατότητα. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 21 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις και το πρωί ομίχλες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 19 βαθμούς.



5 σχόλια:

  1. Κ. Ζιακόπουλε, με όλο τον σεβασμό μια απορία γλωσσική αλλά αναγκαστικά και πραγματολογική - καθότι πέρα από καιρόφιλος τυγχάνω και φιλόλογος. Γιατί "θερμομετρικό" εύρος και όχι "θερμοκρασιακό"; Το φαινόμενο στο οποίο αναφέρεστε δεν έχει να κάνει με τα θερμόμετρα, αλλά με την θερμοκρασία και πιο συγκεκριμένα με την ημερήσια διακύμανσή της. Άρα ποιο μπορεί να είναι το νόημα του επιθέτου "θερμομετρικό" στη συγκεκριμένη περίπτωση; Παρεμπιπτόντως, να αναφέρω άλλη μια παρόμοια ακυρολεξία, πολύ κοντινή νοηματικά. Γιατί μιλάμε για άνοδο του "υδραργύρου" και όχι της "θερμοκρασίας"; Σίγουρα υπάρχει το σχήμα της συνεκδοχής στη γλώσσα μας, αλλά δεν πρέπει να κυριολεκτούμε σε ζητήματα επιστημονικά;

    Με τιμή
    Π. Λουπάσης
    Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Αγγλοσάξωνες λένε "θερμοκρασιακό". Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το "θερμομετρικό" δίνει έμφαση στη "μέτρηση", πράγμα που στην πρώτη περίπτωση υπονοείται. Αυτό φαίνεται πιο καθαρά στο "θερμομετρικό διάγραμα" (ενός ασθενούς στο νοσοκομείο). Είναι σαφέστερο από το "θερμοκρασιακό διάγραμμα". Για την έκφραση "άνοδος του υδραργύρου" συμφωνώ. Είναι περισσότερο ποιητική ή δημοσιογραφική.

      Διαγραφή
  2. Κ. Ζιακοπουλε με αφορμή το παραπανω σχόλιο μήπως το θερμόμετρο θα έπρεπε να το λέμε θερμοκρασιομετρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή