Λίγη ζέστη, λίγοι όμβροι και ...λίγοι άνεμοι

Βαρομετρικά χαμηλά εξακολουθούν να προκαλούν τοπικές καταιγίδες στην κεντρική Ευρώπη. Η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα τους ασθενείς ανέμους και τη σχετική καλοκαιρία. Πάντως, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα υπάρχει αρκετή συννεφιά (βασικά αραιή) και το απόγευμα είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Ηπείρου και της Δ. Μακεδονίας. Η ζέστη θα είναι και πάλι αισθητή ιδιαίτερα στην ανατολική Ελλάδα. Το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή (2-3/6), ως προς τη θερμοκρασία και τους ανέμους, δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές. Όμως, οι πιθανότητες εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο θα είναι αυξημένες. Το Σαββατοκύριακο (4-5/6), οι όμβροι θα περιοριστούν στην Β-ΒΑ Ελλάδα, οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Ο ίδιος καιρός θα επικρατήσει και τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας.

Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι, φίλοι μου


Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1-6-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά της Δ. Μακεδονίας. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 31 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 30 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 32 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις στα βόρεια παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 και στα νότια Δ-ΒΔ ως 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 31 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 31 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 29 βαθμούς.


8 σχόλια:

  1. Ωραία κύλησε ο Μάης. Ξεκίνησε "χειμωνιάτικος", συνέχισε δροσερός και αρκετά βροχερός (όχι παντού βέβαια) και τελειώνει ζεστός αλλά χωρίς καύσωνα. Επειδή, κατά τη γνώμη μου, το ελληνικό καλοκαίρι, στην εποχή που ζούμε, της κλιματικής απορύθμισης, ξεκινάει το Μάιο και τελειώνει το Σεπτέμβριο, μπορούμε να πούμε οτι έκανε καλό μπάσιμο το καλοκαίρι. Τώρα θέλουμε έναν Ιούνιο με έναν μόνο (ήπιο) καύσωνα, αστάθειες και λίγους όμβρους, μια-δυό καταιγιδούλες και μέση θερμοκρασία στα κανονικά. Και βλέπουμε για μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα τελευταία 3 χρόνια πήγαμε από θερμοκρασιακά ήπιο χειμώνα σε ήπιο καλοκαίρι. τώρα διανύουμε τον 4 χρόνο (χειμώνας ήπιος έως κατ' ευφημισμό χειμώνας). επίσης τα στατιστικά της δεκαετίας λένε ότι στην αύξηση της μέσης τιμής θερμοκρασίας συμβάλλει κυρίως το τετράμηνο Νοέμβριος - Φεβρουάριος (το εξωφρενικό 15-20% για Τρίκαλα Θεσ.). για να δούμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την εξαίρεση όμως του χειμώνα 2014-15, που η μέση τιμή της Τ στις περισσότερες περιοχές της χώρας ήταν στα κλιματικά επίπεδα. Με αρκετές ψυχρές εισβολές και καλούς, αλλά επιλεκτικούς χιονιάδες.

      Διαγραφή
    2. ναι. Γιώργο, η διαφορά στην ανάγνωση οφείλεται στο ότι πρακτικά είμαστε "χιονοαντίπαλοι" και ορθογώνια αλληλοαποκλειόμενοι. εσείς παίζετε με ΒΑ ρεύμα, ανατολικά προσήνεμα και Σιβηρικούς, εμείς (Κ και Β Ελλάδα) με δυτικό ρεύμα..

      Διαγραφή
    3. Χρήστος Σιμούλης3 Ιουνίου 2016 στις 8:20 π.μ.

      Κ. Παππά, από πού είστε, αν επιτρέπεται;

      Διαγραφή
    4. από Τρίκαλα (κατά το πλείστον)

      Διαγραφή
  3. αυτοδιόρθωση: τα ποσοστά δεν είναι σωστός τρόπος διαβάσματος όταν οι απόλυτοι αριθμοί είναι μικροί. παρ' όλα αυτά νομίζω ότι γενικά ισχύει (μεγαλύτερες θερμοκρασιακές προς τα πάνω αποκλίσεις το χειμώνα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παντως για την αττικη, το προβλημα της παρατεταμενης ανομβριας ουτε το Μαιο δε λυθηκε, για να δουμε ο Ιουνιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή