Τα κουρέλια του χαμηλού τραγουδούν ακόμα

Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη διατήρηση του βόρειου ρεύματος με μέγιστη ένταση 6 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο-Καρπάθιο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), η θερμοκρασία θα φθάσει τους 31 βαθμούς και δεν θα λείψουν οι απογευματινές καταιγίδες στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά (τα απομεινάρια του χαμηλού είναι ακόμα εδώ). Το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή (15-16/9) οι καταιγίδες θα σταματήσουν σχεδόν παντού, οι βόρειοι άνεμοι στην Α-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα είναι πιθανό να φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά την Παρασκευή. Το Σάββατο (17/9) θα είναι γενικά καλοκαιρινό με ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές και αρκετή ζέστη, τουλάχιστον στη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Τέλος, την Κυριακή (18/9) δεν αποκλείεται να βρέξει στη ΒΔ Ελλάδα.        


Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14-9-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι ή καταιγίδες το απόγευμα στη δυτική και πιθανώς στην κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 31 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι ή καταιγίδες το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 31 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα σποραδικών όμβρων ή καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 31 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β 3 με 5 και στα ΝΑ πελάγη 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 30 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Β 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 30 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 29 βαθμούς.


8 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας. Μπορεί παρακαλώ κάποιος να μου εξηγήσει πως είναι δυνατόν να σημειώνονται πάνω από 350 (!) mm βροχής σε μία χρονική περίοδο (6-7 Σεπτεμβρίου) σε μια περιοχή (Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης), - δηλαδή όσο σχεδόν βρέχει σε ένεν ολόκληρο χρόνο - ενώ σε απόσταση 15 χλμ. (Καλαμαριά) και 20 χλμ. (Θεσ/νίκη) να σημειώνονται 57 mm και 45 mm αντίστοιχα, δεδομένης και της μεγάλης χρονικής περιόδου της εξεταζόμενης βροχόπτωσης (48 ώρες); Ωποσδήποτε η στασιμότητα του εν λόγω χαμηλού είναι ένα δεδομένο. Πού αλλού μπορεί να οφείλεται η τόση μεγάλη διαφορά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσωπικά πιστεύω λανθασμένες καταγραφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οι μετρήσεις μπορεί να είναι λίγο λάθος. όχι πολύ. είναι 2-3 πράγματα. το ένα λέγεται ¨Ελλάδα¨. ας δει κάποιος τις διαφορές ετήσιας βροχόπτωσης σε αποστάσεις μικρές. π.χ. Τανάγρα - Χαλκίδα - Στενή, Λάρισα - Τρίκαλα - Καλαμπάκα - Περτούλι, και πάει λεγοντας (βλέπε "ανάγλυφο" και "μικροκλίμα"). το δεύτερο αφορά τα καινούρια "ραγδαία" κόλπα, για τα οποία μπορούμε να συζητάμε επί ώρες..
    επιπλέον είναι και η φύση μιας καταιγίδας, που εμπεριέχει τοπικότητα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα κ. Παππά. Όλα όσα γράφετε είναι αντιληπτά. Η εξεταζόμενη περίπτωση όμως εδώ είναι δύο παραθαλάσσιες περιοχές πολύ κοντά μεταξύ τους, με ίδιο υψόμετρο, χωρίς μεγάλες διαφορές αναγλύφου, στην ίδια κακοκαιρία και μάλιστα επί 48 ώρες! Δεν ήταν μια τοπική καταιγίδα για παράδειγμα μισής ή μίας ώρας της τάξεως ακόμη και των 150 mm. Αναφερόμαστε στον υετό ενός ολόκληρου έτους, ο οποίος σημειώθηκε επιπροσθέτως σε μεγάλη σχετικά διάρκεια (48 ώρες) σε μιας μικρής εκτάσεως περιοχή από ένα χαμηλό φθινοπωρινού τύπου. Πιστεύω πως το φαινόμενο είναι σπανιότατο και άξιον περεταίρω ερεύνης• δεν πρέπει να αγνοηθεί από τους εν γένει ενασχολούμενους στο χώρο. Δεν πρέπει να το θεωρήσουμε δηλ. απλά ως ένα στατιστικά εξαιρετικό περιστατικό στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να μελετηθούν οι παράγοντες εμφάνισής του ως και η δυνατότητα πρόβλεψης τέτοιων τοπικών φαινομένων στο μέλλον.
      Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  4. Θα ήταν διαφωτιστική μία απάντηση και από τον κ. Ζιακόπουλο. Με τους φίλους παραπάνω συμφωνώ απόλυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο υετός από σωρειτόμοσφα νέφη παρουσιάζει πολύ μεγάλες διαφορές σε κοντινές αποστάσεις.Οι διαφορές στη θερμοκρασία, την υγρασία, τους πυρήνες συμπύκνωσης, το πεδίο των ανέμων κ.λπ. είναι σημαντικές ακόμα και σε αποστάσεις εκατοντάδων μέτρων. Με αυτό το δεδομένο, όσα συμβαίνουν στο εσωτερικο ενός σωρείτη ή ενός σωρειτομελανία δεν μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστούμε κ. Ζιακόπουλε.

      Διαγραφή
  5. να συμπεράνουμε ότι αυτά γίνονταν πάντα? ως οδηγοί έχουμε εμπειρία του φαινομένου από παλιά. με βάση τις καταγραφές, έχουμε εικόνα κυρίως την τελευταία δεκαετία που έχει αναπτυχθεί το δίκτυο του ΕΑΑ, οπότε παρακολουθούμε σε live χρόνο και τα δεδομένα είναι πληρέστερα..νομίζω όμως ότι όλα συγκλίνουν στην κοινή διαπίστωση αύξησης της ραγδαιότητας. παρεμπιπτόντως, τα στοιχεία δείχνουν διπλασιασμό του μέσου υετού Σεπτεμβρίου το προαναφερθέν διάστημα (Τρίκαλα Θεσ.). Στην τελευταία κακοκαιρία η Καλαμπάκα "έγραψε" 160 mm, τα Τρίκαλα 75.

    ΑπάντησηΔιαγραφή