Άστατου καιρού συνέχεια…

Το εκτεταμένο σχεδόν στάσιμο βαρομετρικό χαμηλό, που στροβιλίζεται στην κεντρική Μεσόγειο, εξακολουθεί να προκαλεί βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα, πλην της Α. Μακεδονίας και της Θράκης. Αν και το συγκεκριμένο χαμηλό με την πάροδο των ημερών εξασθενεί, δεν αποκλείεται οι καταιγίδες να είναι κατά τόπους ισχυρές και το νέο εικοσιτετράωρο. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι θα φθάνουν το πολύ τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα είναι σχετικά υψηλή στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Ο καιρός θα παραμείνει άστατος και το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο (9-10/9) με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Την Κυριακή (11/9) και κυρίως το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη (12-13/9) οι βροχές σταδιακά θα περιοριστούν και θα επικρατήσουν Β-ΒΑ άνεμοι εντάσεως 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.      

Σχόλιο:
Στην προσέγγιση των αιτίων των ξαφνικών πλημμυρών (flash floods) οι αναφορές σε ύψη βροχής 12ώρου ή 24ώρου έχουν μικρή σημασία. Το θέμα είναι οι εντάσεις της βροχής σε μικρότερη χρονική κλίμακα. Μια καταιγίδα διάρκειας ελάχιστων ωρών με ωριαία ένταση βροχής της τάξεως των 40 χιλιοστών είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρή πλημμύρα. Βεβαίως, σημαντικό ρόλο παίζουν οι παράγοντες που αυξάνουν την επιφανειακή απορροή.


Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016




ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 8-9-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 30 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
 Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Ανοίγματα του καιρού στα ΝΔ. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 και στα ΝΔ 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 28 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Ανοίγματα του καιρού στα νότια. Άνεμοι ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 30 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές στο ΒΔ Αιγαίο. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 32 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Άνεμοι ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 30 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 26 βαθμούς.


3 σχόλια:

  1. Πλεον αυτα τα πολυ ακραια χιλιοστα βροχης σε ελαχιστη ωρα γινονται τοσο συχνα στη περιοχη μας, που καποια στιγμη δε θα μας κανει και τοσο εντυπωση....οταν παλι στη πελοποννησο, το φετινο ιουνιο ειχαμε αλοπροσαλες βροχες εκτος εποχης απο ενα φθινοπωρινο συστημα, ποσω μαλλον τωρα που ειμαστε στην αρχη του φθινοπωρου και εναι επισημα η εποχη των βαρομετρικων χαμηλων, το θεμα ειναι κατα ποσο εχουμε βαλει και εμεις το χερακι μας στην εκδηλωση των ακραιων αυτων καιρικων φαινομενων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα τα καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται πλέον σε μια ατμόσφαιρα που είναι σχεδόν κατά ένα βαθμό θερμότερη από εκείνη των αρχών του 20ού αιώνα. Ο θερμότερος ατμοσφαιρικός αέρας συγκρατεί πλέον περισσότερους υδρατμούς, οι οποίοι, όπως έχω πει και παλαιότερα, είναι το καύσιμο της μηχανής του καιρού. Είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι η τούρμπο πλέον καιρική μηχανή παράγει εντονότερα φαινόμενα, αλλά αυτό δεν αποδεικνύεται εύκολα.

      Διαγραφή
  2. Δάσκαλε μέχρι να αποδειχθεί να έχει "φύγει" κόσμος και κοσμάκης... Είναι πλέον ολοφάνερο εδώ και πολλά χρόνια. Άλλωστε τα έχεις πει και εσύ χρόνια τώρα.. Λιγότερες οι κακοκαιρίες και οι μέρες βροχόπτωσης αλλά με μεγαλύτερη ένταση. Δυστυχώς αυτοί που πρέπει να το ακούσουν έχουν τα αυτιά του κλειστά... Με εκτίμηση: Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή