Ο φοβερός Μάρτης του 1987 (Μέρος 1ο)

Πηγή:http://old.wetterzentrale.de/topkarten/fsreaeur.html
Τον Φεβρουάριο του 1987 οι επικρατέστεροι άνεμοι στη χώρα μας ήταν οι νοτιάδες με αποτέλεσμα οι μέσες θερμοκρασίες -κυρίως οι ελάχιστες- να είναι υψηλές. Παράλληλα, έπεσαν αρκετές βροχές, οι οποίες τους προηγούμενους μήνες είχαν λείψει σε πολλές περιοχές της χώραςΟι πολικές αέριες μάζες που άρχισαν να εισβάλουν στην βόρεια Ελλάδα στις 3 Μαρτίου 1987 έμειναν πάνω από την περιοχή μας επί ένα δεκαπενθήμερο λόγω της αποκοπής του ψυχρού στροβίλου (βλέπε χάρτη). Στη στάθμη των 500 hPa οι ψυχρές μάζες, που μεταφέρθηκαν από τη ΒΔ Ρωσία είχαν στην αφετηρία τους θερμοκρασίες ως και -48 βαθμούς, αλλά κινούμενες προς την περιοχή μας θερμάνθηκαν. 

Η ελάχιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε στη συγκεκριμένη στάθμη στο Ελληνικό ήταν -40 βαθμοί (9-3-1987/00:00 UTC). Στη  στάθμη των 850 hPa η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν -11 βαθμοί στις ραδιοβολίσεις: 5-3-1987/12:00,  6-3-1987/00:00 και 6-3-1987/12:00. Η μέση θερμοκρασία στη στάθμη αυτή ήταν -6,4 βαθμοί.

Οι προγνώσεις που έγιναν στην ΕΜΥ στις 26-2-1987 για τον καιρό της 3ης Μαρτίου 1987 δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες. Η προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας ήταν εξαιρετικά χαμηλή και τα αποτελέσματα των αριθμητικών μοντέλων άλλαζαν συνεχώς επί τρεις ημέρες. Την 1η Μαρτίου, τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, η πρόγνωση πολλών ημερών ανέφερε τη μεταβολή του καιρού της Τρίτης, αλλά δεν έκανε ιδιαίτερη μνεία για την ένταση και τη διάρκεια της ψυχρής εισβολής. Την επομένη, 2α Μαρτίου (Καθαρά Δευτέρα), η πρόγνωση έκανε λόγο για κακοκαιρία, αλλά δεν εκδόθηκε έκτακτο δελτίο. Το γεγονός ότι η μέρα ήταν αργία και δεν βρίσκονταν στην ΕΜΥ το σύνολο των μετεωρολόγων έπαιξε κάποιο ρόλο. Πέρα από αυτό, να θυμίσω ότι πριν από 30 χρόνια οι δυνατότητες των μοντέλων της αριθμητικής πρόγνωσης καιρού ήταν περιορισμένες σε σχέση με σήμερα. Πάντως, στη διάρκεια της δεκαπενθήμερης κακοκαιρίας οι προγνώσεις της ΕΜΥ ήταν αρκετά καλές, τουλάχιστον ποιοτικά , εκτός από εκείνη για την 7η Μαρτίου που ήταν αποτυχημένη ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Αττική. 

Το χρονικό της κακοκαιρίας 

Τη 2α Μαρτίου 1987 (Καθαρά Δευτέρα) ο καιρός στην Αττική ήταν ανοιξιάτικος και έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου να γιορτάσουν τα Κούλουμα στους λόφους και τις πλατείες με ιδιαίτερο κέφι. Αρκετά καλός ήταν ο καιρός και στην υπόλοιπη χώρα. Τίποτα δεν έδειχνε αυτό που θα επακολουθούσε. Την επομένη, 3 Μαρτίου, ο καιρός άρχισε να χαλάει στη ΒΔ Ελλάδα από τις πρώτες πρωινές ώρες. Η εξέλιξη ήταν ταχύτατη. Ως το βράδυ οι ψυχρές αέριες μάζες είχαν φθάσει στην κεντρική Ελλάδα και είχε ήδη χιονίσει στη βόρεια χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της νύχτας προς την 4η Μαρτίου στη Λήμνο ξέσπασε χιονοθύελλα με τις ριπές των βοριάδων να φθάνουν στο νησί τους 65 κόμβους. Στη διάρκεια της 4ης Μαρτίου τα χιόνια κατέβηκαν πολύ γρήγορα από τη βόρεια προς τη νότια Ελλάδα και ως το απόγευμα είχαν φθάσει στο Ελληνικό. Στις 5 Μαρτίου χιόνισε και στο Ν. Αιγαίο, για πρώτη φορά Μάρτιο μήνα.

Συνεχίζεται

16 σχόλια:

  1. Το επετειακό αφιέρωμα που όλοι περιμέναμε από τον δάσκαλο. Και (για όσους δεν το έχουν ξετρυπώσει) ένα από τα ελάχιστα βίντεο του χιονιά του 87 που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο Ένα εντυπωσιακό μεγάλης διάρκειας βίντεο από τα Λουτρά Αιδηψού:

    https://www.youtube.com/watch?v=fyrBkXKm5lM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε το βίντεο δεν παίζει!

      Διαγραφή
    2. Συγκεκριμένα εμφανίζεται το μήνυμα "Αυτό το βίντεο δεν είναι διαθέσιμο."

      Διαγραφή
    3. Μόλις το έπαιξα! Χωρίς κάποιο πρόβλημα. Βεβαιώσου οτι έχεις πληκτρολογήσει σωστά τη διεύθυνση. Μπορείς επίσης να βάλεις στου ψαχτήρι του youtube ΛΟΥΤΡΑ ΑΙΔΗΨΟΥ ΧΙΟΝΙΑ 1987 και θα το βρεις πρώτο-πρώτο με τον τίτλο ΑΡΧΕΙΟ-ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΑΡΑΚΑΣ-No5 (ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΤΡΑΣ)

      Διαγραφή
  2. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια με εξαίρεση το χειμώνα 14-15, αυτό που βλεπουμε συνέχεια στα μοντέλα (ακόμα και στη καρδιά του ¨"χειμώνα"αν και δεν ειναι χειμωνες αυτοι τελοςπαντων, είναι η ισχυρότατη επικράτηση ζωνικής και οχι μεσημβρινής κυκλοφορίας οπως παλαιοτερα!. Βλέπουμε κάθε δυνατή ψυχρη εισβολή για Ελλαδα και Βαλκανια να "χαλαει" από ισχυρά χαμηλα που μονίμως γεννιουνται στον Αντλαντικο(κυριως στις νοτιες ακτες Γροιλανδίας) που αλλοιωνουν το χιονοφόρο για εμας συστημα μην αφηνοντας τον αζορικο που "παλευει" να κανει τη "δουλειά" του για εμας οπως αλλεπάλληλα εκανε παλαιοτερα. Θα ηθελα πραγματικα να ακουσω περισσότερα για το θεμα αυτο και κριτικές για την ολη πορεια του φετινου χειμωνα που τον ονομάζω και Χειμώνας των Χαμένων Ευκαιριών(για Αττική μιλάω πάντα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παιδιά θεωρώ ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από τους κατοίκους της Αττικής ότι ΖΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ! Στην περιοχή αυτή το ''ταβανι'' ενος συνηθισμένου χειμώνα είναι μια χιονοπτωση χωρις χιονόστρωση και ενίοτε μια μικρή υποτυπώδης χιονόστρωση. Το να περιμένει κάποιος να στρώσει 20 πόντους χιόνι μέσα στην Αθήνα είναι εξαιρετικά σπάνιο, πάντα ήταν εξαιρετικά σπάνιο. Οπότε δεν είναι μόνο η κλιματική αλλάγη που ΄΄φταίει΄΄ είναι και η κλιματολογία της εκάστοτε περιοχής.

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Γιωργάρα. Κοιμηθήκαμε. Εγώ τότε ήμουν σπουδαστής των ΤΕΙ στο Καρπενήσι και η σχολή τελούσε υπό κατάληψη. Καταλαβαίνετε γλέντια. Ένα μέτρο χιόνι και 15 υπό το μηδέν. Το χιόνι παρέμεινε στην πόλη μέχρι τις φοιτητικές εκλογές του Απριλίου!

      Διαγραφή
  4. Τότε ήμουν στο δημοτικό και λόγω ηλικίας πίστεψα ότι ετσι ειναι οι χειμώνες στα Γιάννενα!!Ακολούθησε το 88 κάπως καλο και μετα ηρθε το εφιαλτικό 1989-90 χωρίς χιόνι.Η προσγείωση ηταν ανώμαλη.Το 87 θα το θυμόμαστε για πάντα και ευχόμαστε ολόψυχα να μην ειναι το μοναδικό.Τριάντα χρόνια περιμένουμε ποσο ακόμη;Δάσκαλε,που ειναι οι νόμοι τις στατιστικής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πραγματικά θα μου ήταν χρήσιμη μια απάντηση στο παραπάνω σχόλιο(σχετικά με την ισχυρη επικρατηση ζωνικής κυκλοφορίας(κατι που αποδεδειγμένα δεν ηταν τόσο συχνό παλαιότερα). Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φρίκη. σου εύχομαι από δω και πέρα να δεις τόσο χιόνι, που να καταλήξεις να πεις
      "Δεν μπορώ,ο χειμώνας με πληγώνει
      Δεν μπορώ,την αυλή μου καίει το χιόνι"

      Στη Θεσσαλία το 1 μέτρο έπεσε από το πρωί της 10ης Μαρτίου (πρώτη σχολική ώρα, μας διώξανε μετά από λίγο) μέχρι το πρωί της επόμενης.
      Την προηγούμενη βδομάδα, θυμάμαι την καλοκαιρία της Καθ. Δευτέρας και σα να θυμάμαι ότι το έστρωσε κανονικά και στην πρώτη δόση, αλλά όσα ακολούθησαν έσβησαν τα προηγούμενα..

      Διαγραφή
    2. Έχει αφήσει τραύμα σίγουρα...

      Διαγραφή
  7. Επίσης, αργότερα εκείνο το καλοκαίρι πήγα διακοπές στη Σαντορίνη και σε ένα παραθαλάσσιο μπαρ στο Καμάρι ο ιδιοκτήτης είχε αναρτημένες φωτογραφίες από εκείνον τον Μάρτιο με 30 πόντους χιόνι στο κύμα μπροστά από το μπαρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μέρος 2ο, ξεχωριστές εντυπώσεις, ασυνήθιστες εικόνες:

    -- ανοίγοντας το παράθυρο το επόμενο πρωί, υπήρχε ένα πρόσθετο τοιχίο πάνω στα κάγκελα του μπαλκονιού, που έκοβε τη θέα

    -- σε πολύβουους κεντρικούς δρόμους της πόλης υπήρχε μόνο ένα μονοπάτι, πλάτους ενός σώματος, από τον πρώτο που ξεμύτισε (για κάποιο λόγο)..ήταν ζήτημα διάθεσης να αναλάβεις να "ανοίξεις" με το σώμα σου ένα κομμάτι δρόμου

    -- όταν έγινε ο αποχιονισμός, άνθρωποι έβγαζαν αναμνηστικές φωτογραφίες στις κορυφές τρίμετρων (και βάλε) στοιβών..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καρδιτσα παιδια η μερα που ξημερωνε θα επαιρνα βαθμους στο γυμνασιο .Φοβομουν το πρωινο.Ελεγα αμαν μη δεν αρεσουν στους γονεις μου.Ε το πρωι ξυπνησα και αυτο δεν το ξαναδα ποτε.Το χιονι ηταν τοσο πολυ που πηδουσε ο κοσμος εκανε βουτια απο τον πρωτο οροφο της πολυκατοικιας.1.40 υψος στο κεντρο της καρδιτσας 4 μετρα στα ορεινα.Τα ελικοπτερα φευγαν απο το γηπεδο της ομαδας της πολης για να πανε τροφες στα ορεινα .Ανεπαναλυπτες στιγμες το χιονι στο κεντρο ελιωσε μετα απο ενα μηνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή