Πανελλαδικές οι βροχές, αλλά με αξιοσημείωτες διαφορές στη διάρκεια και την έντασή τους από περιοχή σε περιοχή

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό κινείται από την Ιταλία προς το Ν. Ιόνιο και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα προκαλέσει στη χώρα βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από τα 800 ή τα 900 μέτρα. Οι ΝΑ άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Την Πέμπτη (9/3) τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η επικράτηση ΒΑ ανέμων σε όλες πλην της ΝΑ Ελλάδας περιοχές και η παύση των φαινομένων σχεδόν σε όλη τη Δ. Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Την Παρασκευή (10/3) τοπικές βροχές αναμένονται κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ. Το Σάββατο (11/3) μια ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί από βορρά προς νότο θα προκαλέσει στη περιοχή μας ενισχυμένους Β-ΒΔ ανέμους, πτώση της θερμοκρασίας και παροδικές βροχές στα ανατολικά και τα νότια. Καλύτερος θα είναι ο καιρός την Κυριακή (12/3).  
     
Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8-3-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 15 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Άστατος καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 15 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Άστατος καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Άστατος καιρός με βροχές κατά περιόδους. Τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 15 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 14 βαθμούς.


22 σχόλια:

  1. Καιρός τους ήταν. Γιατί πραγματικά έχει να βρέξει με όρεξη πάρα μα πάρα πολύ καιρό. Τώρα σε ότι αφορά τα μελλούμενα, με έκπληξη κ αγανάκτηση συνάμα είδα ότι Παρασκευή κ Σάββατο σκάει ένα χαμηλό στο Αιγαίο με ιδανική κ αργή κίνηση (με τις λίγες γνώσεις μου). Ναι, ένα τέτοιο κυνηγούσαμε όλον το χειμώνα με μανία σε κάθε μία από τις μπορεί και 10 ψυχρές εισβολές. Μια φορά έκατσε το χαμηλό κάπου στη Μέση Ανατολή, κάποια στιγμή στο Αφιον Καραχισάρ, κάποια στιγμή απλώς δε δημιουργήθηκε ποτέ. Και τώρα: Νάτη(ο) πετιέται από ξαρχής, κι αντριεύει και θεριεύει. Τη λάθος εποχή όμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέχρι στιγμής Βαγγέλη μου, ούτε και οι βροχές μας θέλουν εμάς τους Αττικάριοους. 2 mm μέχρι τώρα εδώ στην Καλλιθέα από το πολλά υποσχόμενο σύστημα!

      Διαγραφή
  2. Ο σταθμός μου (Καλλιθέα), από το Δεκέμβρη ως και σήμερα, πλησίασε αλλά δεν έφτασε ποτέ τους 20 βαθμούς, όπως και οι περισσότεροι σταθμοί στην Αττική. Το "ψυχολογικό όριο" (για να θυμηθούμε το χρηματιστήριο) των 20 βαθμών δεν ξεπεράστηκε και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αναγνωρίσουμε στον φετινό, αλλοπρόσαλλο χειμώνα των μεγάλων αντιθέσεων. Καλοδεχούμενες βεβαίως οι βροχές και ακόμα περισσότερο τα χιόνια στα βουνά μας και μακάρι να κρατήσει το χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού ολόκληρο το μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο απολογισμός των συνεπειών της παγωνιάς του Ιανουαρίου στη βλάστηση της Θεσσαλονίκης, ο οποίος αποτιμάται σήμερα διότι μέχρι τώρα πολλά φύλλα των αειθαλών δένδρων διατηρούνταν πράσινα: πλήρης ξήρανση όλων των εσπεριδοειδών, όλων των φοινικοειδών και των ευκαλύπτων, μερική ξήρανση των πεύκων (!) (χαλέπιος που είναι η πιο θερμόβια), των ελιών ως και των καλλωπιστικών (γιούκα, πικροδάφνες, λιγούστρα κλπ). Σε γενικές γραμμές πάνω από τα μισά αειθαλή δένδρα της πόλης έπαθαν από μικρή ως μεγάλη ζημιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστός Χρήστο! Εμφανή τα σημάδια της παγωνιάς σε όλη την πόλη.
      ΣΤΕΛΙΟΣ

      Διαγραφή
  4. άψογος! να βλέπουμε και καμιά άλλη διάσταση.
    Στα Τρίκαλα οι ελιές αλλού έπαθαν ζημιά, αλλού όχι. παίζει ρόλο και η κλίση του εδάφους, ο πάγος χτυπάει πρώτα τις γούβες και τα ανοιχτά μέρη και μετά τις πλαγιές..γι' αυτό και τα παράξενα με τη χαμηλότερη θερμοκρασία στον κάμπο απ ότι στα βουνά όταν έχουμε εκτεταμένη χιονοκάλυψη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στα Γιάννενα που έχουμε πουρνάρια δεν έπαθε κανένα τίποτα.Δυστυχώς η περιοχη μας ειναι αρκετά άγονη.Παθαίνει όποιος έχει εμείς δεν έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. έχετε άλλα εσείς. απλώς εμείς κάνουμε πίτες με πολύ φύλλο και εσείς με πολύ τυρί.
    και κυρίως έχετε πολύ νερό, το οποίο υποψιάζομαι ότι δε διαχειριζόμαστε και πολύ καλά σ' αυτήν τη χώρα (όχι μόνο το δικό σας..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γι αυτό και καλό είναι οι κάθε είδους χιονοφιλοι να ξέρουν πως τα χιόνια είναι καλοδεχούμενα στα βουνά (για να υπάρχει και επάρκεια νερού) και όχι στις πόλεις ειδικά τις πεδινές. Εκεί μια όμορφη πρόσκαιρη εικόνα ακολουθείται από πολλά προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γι αυτό τα χιόνια είναι μόνο για τα βουνά, για να υπάρχει και επάρκεια νερού. Σε πόλεις πεδινές μια πρόσκαιρη όμορφη εικόνα που τα χιόνια δημιουργούν ακολουθείται από πολλά προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως φαίνεται οτι δεν είσαι χιονόφιλος! Σεβαστή βεβαίως και η αντίθετη άποψη, όταν μάλιστα είναι και πλειοψηφική στην κοινωνία. Για μας, τους μουτζαχεντίν του κρύου και του χιονιού, ο χειμώνας (ο βαρβάτος) είναι η καλύτερη εποχή και τα χιόνια είναι λύτρωση και υπαρξιακή ανάγκη όπου κι αν πέφτουν και ΙΔΙΩΣ μέσα στις πόλεις, όπου καταλύουν πρόσκαιρα την αστική μιζέρια και δίνουν χαμόγελο, χαρά και απόλαυση σε μικρούς και μεγάλους.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ οριζοντίως και καθέτως με κάθε λέξη του Γιώργου. Η ομορφιά του χιονιού στην πόλη είναι ασύγκριτη. Θα προσθέσω μόνον ότι πιστεύω ότι στο χιόνι δεν είμαστε μειοψηφία. Η πλειοψηφία του κόσμου το θέλει, ίσως όχι στην ποσότητα που θέλουμε εμείς. Όταν χιονίζει όλοι το κοιτούν από το παράθυρο του σπιτιού τους ή του γραφείου τους και σχολιάζουν θετικά.

      Διαγραφή
    3. Σωστός ο σύντροφος! Και αν είδες το βίντεο από την Αιδηψό που έβαλα στο αφιέρωμα του δάσκαλου για τον φοβερό χιονιά του 87, οι περισσότεροι (μεγάλοι άνθρωποι, όχι τίποτα πιτσιρικάδες) ας είναι θαμμένοι στο χιόνι, ποιός ξέρει και τι ζημιές ξέρουν ήδη οτι θα πάθουν οι καλλιέργειές τους, παρόλα αυτά είναι όλο χαμόγελα και επιδοκιμαστικά σχόλια.

      Διαγραφή
  9. τα χιόνια είναι για εκεί που είναι και ούτε που τους ενδιαφέρουν οι επιθυμίες μας, χιονόφιλων και αλεξίχιονων. έχουμε βέβαια κτίσει ουκ ολίγες πόλεις σε σημεία με πολύ χιόνι..φαίνεται μάλιστα ότι το κέντρο βάρους του πολιτισμού μας έχει μετατοπιστεί από τα θερμά-εύκρατα στα εύκρατα-ψυχρά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σημειώνω απλά το εξής: Πόλεις και γενικότερα εκτάσεις με αειθαλή βλάστηση νότιας γενικά Ελλάδας πχ. εσπεριδοειδή δεν είναι φυσιολογικό να χιονιζονται ούτε να δέχονται πολικές θερμοκρασίες. Εδώ και πολλές δεκαετίες έτσι είναι άσχετα με τις όποιες κλιματικές αλλαγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί οι χιονόφιλοι δεν ρωτούν τις ίδιες πορτοκαλιές αν θέλουν να χιονίζονται;

      Διαγραφή
  11. Οι όμορφες μέρες δεν εχουν τον ήλιο ανάγκη.Εμείς οι χιονοφιλοι όμορφες μέρες έχουμε τις μέρες που χιονίζει ε, δεν λέω το καλοκαίρι μας αρεσει και ο ήλιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλοκαιρι ειναι ωραιες οι καλοκαιρινες καταιγιδες!...ωπος για αλλου ειναι τα μελτεμια υποτηθεται...!

      Διαγραφή
  12. Φίλε συνονόματε Θεοδώρου, τα χιόνια ούτε εξουσιάζονται, ούτε διατάσσονται. Για τα προβλήματα που δημιουργούν μέσα στις πόλεις φταίμε εμείς οι ίδιοι, που δεν είμαστε προετοιμασμένοι να τα αντιμετωπίσουμε. Τι φταίνε τα χιόνια, αν εμείς νομίσαμε ότι η Θεσσαλονίκη έγινε ξαφνικά Άγιος Νικόλαος Κρήτης και τη γεμίσαμε με θερμόβια αειθαλή δένδρα και θάμνους; Τι φταίνε τα χιόνια, αν εμείς δεν φροντίσαμε να μην παγώσουν οι αλατιέρες, παρ' όλες τις προειδοποιήσεις της ΕΜΥ και της Πολιτικής Προστασίας; Ή αν δεν έχουμε αλυσίδες, ή αν δεν ξέρουμε να τις τοποθετήσουμε; Ή μήπως θα έπρεπε να κατοικούνται μόνο η πεδινή Κρήτη και τα Δωδεκάνησα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή