Ζεστός έως καυτός (Αρκτική) ο φετινός Φεβρουάριος

Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του Φεβρουαρίου του 2017 σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του συγκεκριμένου μήνα  της περιόδου 1981-2010. Πηγή: ERA-Interim, Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service.

Ο Φεβρουάριος του 2017 ήταν θερμότερος από το μέσο όρο του μήνα της περιόδου 1981-2010 σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. 


Η μεγαλύτερη θερμοκρασιακή απόκλιση, που σε τοπικό επίπεδο ξεπέρασε τους 10 βαθμούς Κελσίου, παρατηρήθηκε στην Αρκτική, όπου η έκταση του θαλάσσιου πάγου παρέμεινε εξαιρετικά χαμηλή για τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου. Οι θερμοκρασίες ήταν σημαντικά πάνω από το μέσο όρο και στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής. Η μεγαλύτερη απόκλιση, πάνω από τους 6 βαθμούς Κελσίου, παρατηρήθηκε σε περιοχή νοτιοδυτικά του Σικάγου, για την οποία υπάρχουν αναφορές για θερμοκρασίες ρεκόρ και μια εξαιρετικά ακραία περίπτωση απουσίας χιονόπτωσης τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. 

2 σχόλια:

  1. Μου φαίνεται πως το γνωστό (ήδη από τα παιδικά μας χρόνια) παγωτό Σικάγο πρέπει ν΄αλλάξει πλέον εμπορική ονομασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με εντυπωσιάζει η εμμονή που υπάρχει σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Αρκτικής (βόρεια της Σκανδιναβίας)η οποία παρουσιάζει εδώ και χρόνια εξαιρετικά μεγάλες αποκλίσεις προς τα πάνω κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Πραγματικά ανεξήγητο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή