Επίσημη πρώτη του καλοκαιριού με 30άρια που θα μείνουν

Η χώρα εξακολουθεί να καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα τη διατήρηση των ασθενών ανέμων και της ηλιοφάνειας σχεδόν σε όλες τις περιοχές της. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί στα ορεινά κυρίως της Β. Ελλάδας. Την Παρασκευή (2/6) οι καιρικές συνθήκες δεν θα αλλάξουν σημαντικά, αλλά το Σαββατοκύριακο (3-4/6) η μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα θα ενισχύσει την αστάθεια με αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ και θα πέσουν λίγο οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Τη Δευτέρα (5/6) οι όμβροι και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στα ορεινά, οι άνεμοι θα παραμείνουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
  
Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1-6-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 31 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 31 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα τοπικών καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά Θεσσαλίας και Στερεάς. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 31 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 30 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 29 βαθμούς.


6 σχόλια:

  1. Να δωσουμε μια πρωτη εικονα του Μαιου στη Λαρισα. Θερμοτερος των κλιματικων 0,7 με 0,8 ηταν τελικα ο μηνας μακρια απο την υποκειμενικη αποψη πολλων οτι ηταν κρυος.
    Νομιζω οτι σε λιγες ημερες θα εχουμε μια εικονα απο αλλες 5-6 περιοχες της χωρας για να το γενικευσουμε κιολας.
    Ο περσινος ηταν πανω ακριβως στα κλιματικα και περιπου 1 βαθμο πιο ψυχρος απο τον φετινο. Η μνημη βεβαια του ανθρωπου (ισως μονο του Ελληνα) ειναι πολυ κοντη σε καιρικα γεγονοτα.
    Η βροχη που επεσε βεβαια ηταν αρκετα πανω απο τα κλιματικα στη Θεσσαλια. Εριξε το 150 εως 250% αναλογα την περιοχη και τους σταθμους (οχι μονο της ΕΜΥ).
    Τελος για να πουμε οτι ο Μαιος για την Βορεια Ελλαδα ειναι ο πιο βροχερος μηνας αν εξαιρεσουμε τους φθινοπωρινους(Οκτωβρη-Νοεμβρη) και το Δεκεμβρη οποτε ενας ανομβρος Μαιος ειναι πολυ κακο σεναριο για την γεωργια.
    Καλο βραδυ σε ολους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2_120_t2anom_europe.png

      Απ΄οτι φαίνεται στον παραπάνω χάρτη, πρέπει να έχεις δίκιο για τη μέση θερμοκρασία του μήνα. Αυτό πάντως που θα "μείνει" από τον Μάιο που μας πέρασε δεν είναι ο καυσωνάκος στις 13-14 του μήνα αλλά οι τελευταίες ψύχρες και ο (όχι και τόσο συνηθισμένος για την εποχή) υετός βορείου ρεύματος, με δυναμικό και όχι θερμικό αίτιο. Η μνήμη λειτουργεί όντως επιλεκτικά, αλλά καμιά φορά δικαιολογημένα, αφού τα σπάνια και ακραία καταγράφονται εντονότερα από τα συνήθη.

      Διαγραφή
    2. Οι βροχές του Μαΐου μπορεί να είναι από μια άποψη ευεργετικές για τη γεωργία, αλλά, προερχόμενες κατά κανόνα από σωρειτόμορφα νέφη, είναι συχνά ισχυρές και προκαλούν καταστροφές. Πέρα από αυτό, ευνοούν σημαντικά την εξάπλωση των εχθρών και των ασθενειών των φυτών. Η φράση "στον καταραμένο τόπο Μάη μήνα βρέχει" δεν βγήκε τυχαία.
      Και κάτι ακόμα: τα ύψη βροχής του Μαΐου είναι περίεργα. Από πλευράς έκτασης ισχύουν μόνο για μια έξαιρετικά περιορισμένη περιοχή και σε ότι αφορά τις διαχρονικές συγκρίσεις, είναι παραπλανητικά. Μπορεί σε ελάχιστο χρόνο μια μόνο καταιγίδα να σου δώσει το μέσο ύψος βροχής του μήνα και όλες τις άλλες μέρες να επικρατήσει ανομβρία. Ο αριθμός ημερών βροχής οδηγεί σε ασφαλέστερα συμπεράσματα, αλλά κι εδώ υπάρχουν περιορισμοί. Σε κάθε περιπτωση, από πρακτικής πλευράς, καθοριστικό ρόλο για τον καθορισμό ένος έτους ως άνομβρου έτους είναι οι ποσότητες και η κατανομή του υετού το εξάμηνο Οκτωβρίου -Μαρτίου.
      Χαίρομαι Βασίλη για το μεράκι και την ευλάβεια με την οποία καταγράφεις τα μετεωρολογικά στοιχεία. Στον κόσμο της προχειρότητας, της ελαφρότητας και του φθηνού εντυπωσιασμού που ζούμε είσαι μια από τις λίγες φωτεινές εξαιρέσεις.
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
    3. ''Αν βρέξει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα τότε τ' αμπελοχώραφα χαίρονται τα καημένα''.
      Να προσθεσω και μια παροιμια μιας και τον Μαιο αλλος θελει την βροχη και αλλος τη μισει. Το βλεπω και εγω που πολλοι γεωργοι με ρωτανε ποτε θα βρεξει και αλλοι εχουν αλωνισματα , μαζεμα κερασιων κτλ και δεν το θελουν καθολου.
      Υπαρχει βεβαια και το χαλαζι που κανει μεγαλες ζημιες αλλα αυτο προυπηρχε πριν τις αγροτικες καλλιεργειες και το ηξεραν οσοι ασχοληθηκαν με την γη.
      Σας ευχαριστω πολυ κ.Ζιακοπουλε που αναγνωριζετε το μερακι και την προσοχη στην συλλογη των μετεωρολογικων στοιχειων. Οταν το λεει αυτο ο μεγας δασκαλος του καιρου στη χωρα μας ειναι η μεγιστη τιμη!!
      Καλο σας μεσημερι!!

      Διαγραφή
  2. Ο ΨΕΥΤΟΚΑΥΣΩΝΑΣ ΕΝΝΟΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΓΜΕΡΙΚΟΙ ΛΕΓΑΝΕ ΓΙΑ 40ΑΡΙΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Μ ΜΕΧΡΙ 33.2 ΕΦΤΑΣΕ.ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΙ ΜΕ ΤΟ 15ΑΡΗ Π ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ.ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ 15ΗΜΕΡΟ ΗΤΑΝΜ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΑΚΡΑΝ ΨΥΧΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΣΕΣ ΤΙΜΕΣ Τ ΜΗΝΑ.Κ ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΤΡΟ 15 ΗΜΕΡΟ Τ ΜΗΝΑ ΠΑΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ.ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ Κ ΑΠΟ ΝΕΡΑ ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ Κ ΕΠΙΣΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΖΕΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επισημες αποκλισεις θερμοκρασιας Μαιου απο τα κλιματικα (1955-1997) σε επιλεγμενους σταθμους της ΕΜΥ.
    Μικρα +1,1
    Κερκυρα +1,1
    Λαρισα +1,1
    Ελληνικο +1,0
    Σουδα +1,0
    Ηρακλειο +0,7
    Καλαματα +0,6
    Σαμος +0,5
    Αν προσθεσουμε και τα ετη μετα το 1997 δηλαδη εχουμε ολη την χρονοσειρα καθε σταθμου εως και το 2016 τοτε η αποκλιση πεφτει κατα 2 με 3 δεκατα σε καθε σταθμο.
    Σε θεμα υετου ειχαμε στους περισσοτερους σταθμους παραπανω απο την κλιματικη τιμη ειδικα στους ηπειρωτικους σταθμους.
    Το σημαντικοτερο το αφησα για το τελος μιας και πολλοι πιστευαν οτι λιγες ημερες με καμποση συννεφια θα εκαναν τον μηνα νεφελωδη. Η πραγματικοτητα και εδω ειναι διαφορετικη αφου η ηλιοφανεια βρεθηκε στο 95-105% της κανονικης τιμης δηλαδη ηταν ενας κανονικος μηνας.
    Με λιγα λογια ειχαμε εναν μηνα (ελαφρως) θερμοτερο των κλιματικων με υετο πανω απο τα κανονικα εως πολυ πανω και κανονικη ηλιοφανεια. Απλα το κρυακι-δροσια που επρεπε να κανει στην αρχη το εκανε στο τελος και την ζεστη (ρεκορ σε μερικες περιοχες) την εκανε στην αρχη και οχι στο τελος.
    Καλο βραδυ σε ολους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή