Φθινοπωρινή στροφή του καιρού

Ομαλό πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων αρχίζει να καλύπτει τη χώρα με αποτέλεσμα την εξασθένηση των ανέμων. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), μικροδιαταραχές στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας σε συνδυασμό με τη θερμική αστάθεια θα προκαλέσουν και πάλι όμβρους και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερα από τα κανονικά του τρίτου δεκαημέρου του Μαΐου. Την Πέμπτη (25/5) θα διατηρηθούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες, αλλά την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο (26-28/5) οι βροχές και οι καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές, θα επεκταθούν σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας οι βροχές βαθμιαία θα σταματήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.    

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24-5-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Άστατος καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους κυρίως στη Μακεδονία. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 24 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Όμβροι και τοπικές καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 26 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Όμβροι και τοπικές καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 26 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικοί όμβροι στο Β-ΒΔ Αιγαίο και πιθανώς το απόγευμα στην ορεινή Κρήτη. Άνεμοι στα βόρεια ΒΑ και στα νότια Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 25 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων ή καταιγίδων το απόγευμα κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 25 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Παροδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 22 βαθμούς.


11 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ο Γιώργος έγραψε.Πίστευα οτι απο τον Οκτώβριο θα μαθουμε νεα του αλλα υπαρχει ενας αρρηκτος δεσμός με αυτο το μπλογκ.Να μας γράφεις πιο συχνά

      Διαγραφή
    2. Είμαι κατ΄εξοχήν χιονόφιλος και ...κρυόφιλος. Οι καταιγίδες με συγκινούν αλλά λιγότερο. Άμα περάσει κι αυτών η εποχή, μετά τι να γράψεις;

      Διαγραφή
    3. Για τα βορειοελλαδίτικα μπουρίνια του Αυγούστου, για τα πρωτοβρόχια του Σεπτέμβρη και τέλος και καλύτερο για τα πρώτα χιόνια του 3ου δεκημέρου του Οκτώβρη στα βόρεια πεδινά!

      Διαγραφή
    4. Τα πρωτοβρόχια του Σεπτέμβρη, αλλά και τις βροχές του Οκτώβρη τις φχαριστιέμαι ιδιαίτερα όταν κολυμπάω σε κάποια παραλία του Σαρωνικού (ας ελπίσουμε οτι λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός!) και μετά από ένα απολαυστικό μπάνιο (Σεπτέμβρης και Οκτώβρης είναι οι αγαπημένοι μου μήνες για κολύμπι) βλέπω φεύγοντας τον ουρανό να μαυρίζει και να ξεσπάει μπόρα γερή. Τώρα, τα πρώτα βόρεια χιόνια που γράφεις, εμείς οι χαμουτζήδες άντε να τα δόυμε στα δελτία ειδήσεων και στο διαδίκτυο. Εδώ κάτω είναι ακόμα καλοκαίρι και εμείς οι λίγοι (αλλά ...εκλεκτοί) συνεχίζουμε τις βουτιές όποτε έχουμε την ευκαιρία, σε θάλασσες που ακόμα "βράζουν" (19 με 21 βαθμοί μέσα στο νερό).

      Διαγραφή
    5. Ψηφίζω Χρήστο, κατανοώ τον Γιώργο!

      Διαγραφή
    6. Το 1999 έκανα μπάνιο στα παράλια της Λάρισας στις 27 Οκτωβρίου και ακόμα το θυμάμαι το πούντιασμα!

      Διαγραφή
    7. Χρήστο, Αττική και Πελοπόννησο μπαίνεις άνετα στο νερό μέχρι τα μέσα τουλάχιστον του Οκτώβρη. Αν είσαι και λίγο συνηθισμένος, το πας και ως τα μέσα του Νοέμβρη, όταν έχει ηλιοφάνεια και καλές θερμοκρασίες. Κάπου εκεί τερματίζω εγώ, γιατί χειμερινός δεν είμαι. Από Λαμία και πάνω και όσο βορειότερα πας, οι θάλασσες φυσικά κρυώνουν πολύ πιο γρήγορα.

      Διαγραφή
    8. Σεπτέμβρη και Οκτώβρη είναι "λουκούμι" Γιώργο, συμφωνώ. (για κάποιο λόγο δεν έχει και κόσμο.) για να το πας παραπέρα θέλει σύστημα. αν βουτάς μία το μήνα θα κρυώνεις. βούτηξα Ν. Ευβοϊκό αρχές Δεκέμβρη 2015 και είχα κάποια θέματα, κυρίως λόγω μακρόχρονης παραμονής (λάθος, σταδιακά πέφτει η θερμοκρασία του σώματος) και μη αλλαγής ρούχων αμέσως μετά την έξοδο (μεγαλύτερο λάθος). είχα τσιμπήσει και μια ίωση απ τα μικρά και τέζα !! νομίζω ότι ο Ν. Ευβοϊκός πάντως δεν είναι και τόσο ζεστή θάλασσα, λόγω ρευμάτων.αν εξαιρέσεις τα κ/βακτηρίδια..

      Διαγραφή
  2. Προβλέψεις για "όργια" ☺ http://www.tropicaltidbits.com/analysis/models/gfs/2017052400/gfs_z500_mslp_eu_14.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή