Σαββατοκύριακο με αίσθηση φθινοπώρου

Η ατμοσφαιρική διαταραχή που επηρεάζει τη χώρα το τελευταίο εικοσιτετράωρο κινείται προς τη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα, ενώ μια νέα μικροδιαταραχή κινείται από τη Β-ΒΑ Ευρώπη προς την περιοχή μας. Τα παραπάνω μαζί με τη θερμική αστάθεια θα καθορίσουν τον καιρό του Σαββάτου (27/5), ο οποίος θα είναι γενικά άστατος κατά περιόδους νεφελώδης και βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Την Κυριακή (28/5) τοπικές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται πρωτίστως στα ηπειρωτικά, όπου ο καιρός θα είναι γενικά φθινοπωρινός, και δευτερευόντως στις νησιωτικές περιοχές, εκτός ίσως των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Οι άνεμοι βαθμιαία θα γίνουν Β-ΒΑ με ένταση στο Ιόνιο 3 με 4 και στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα στα κεντρικά και τα βόρεια. Τη Δευτέρα (29/5) τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, αλλά τα φαινόμενα δεν θα έχουν την έκταση και την ένταση των προηγούμενων ημερών. Οι βόρειοι άνεμοι θα συνεχιστούν και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη (30-31/5) τοπικοί όμβροι θα σημειωθούν τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά και επιπλέον την Τρίτη στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν λίγο και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Τέλος στο δεύτερο μισό της νέας εβδομάδας οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας θα γίνουν καλοκαιρινές με τη θερμοκρασία να φθάνει τους 30 βαθμούς.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου



Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 27-5-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 22 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 25 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Β 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 24 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι στα βόρεια ΒΑ 3 με 4 μποφόρ και στα νότια μεταβλητοί με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς.

Αττική:
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές κατά περιόδους. Πιθανές καταιγίδες τις μεσημεριανές - απογευματινές ώρες. Άνεμοι Β 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 23 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές - απογευματινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 21 βαθμούς.

36 σχόλια:

  1. Θα μπορούσαμε άραγε να πούμε: ένας Μάης απ΄τα παλιά; Βλέποντας κάποιους χάρτες που απεικονίζουν θερμοκρασίες και θερμοκρασιακές αποκλίσεις θαλασσών, κάνει εντύπωση οτι το Αιγαίο (ιδιαίτερα το βόρειο) είναι κατά τόπους ψυχρότερο από τις κλιματικές τιμές. Κάτι που, αν θυμάμαι καλά, έχει να συμβεί από το Μάιο του 2006.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την άνοιξη και ιδιαίτερα τον Μάιο η θερμοκρασία των νερών του Β. Αιγαίου εξαρτώνται από τη θερμοκρασία των νερών της Μαύρης Θάλασσας που με τη σειρά της εν πολλοίς καθορίζεται από τη θερμοκρασία των νερών των μεγάλων ποταμών που εκβάλλουν εκεί. Η ποσότητα και η "οψιμότητα" των χιονιών της Ρωσίας που λιώνουν παίζουν σημαντικό ρόλο.
      Δεν γνωρίζω τις θερμοκρασίες των νερών του Β. Αιγαίου το 2006. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι τη συγκεκριμένη χρονιά στη χώρα μας το 1ο και το 2ο δεκαήμερο του Μαΐου ήταν κρύα και το 3ο δεκαήμερο ζεστό και υγρό.

      Διαγραφή
    2. Αντί "εξαρτώνται" διάβαζε "εξαρτάται".

      Διαγραφή
  2. ακριβώς. όπου "παλιά" οι κλιματικές τιμές για τα κεντροβόρεια (ίσως και λίγο κάτω θερμοκρασιακά). χτες είχαμε "πιένες" στη Λάρισα με καταιγίδες σε τρία κύματα. στα Τρίκαλα μέγιστο ραγδαιότητας λίγο πάνω από 100 mm/hr. την άλλη βδομάδα αρχίζει το 100ήμερο. θα χουμε καθόλου μπόνους? τα διαβόητα μοντέλα δίνουν κάποιες πιθανότητες συνέχισης της αστάθειας..
    2016: δροσιές του Αγ. Κωνσταντίνου, > 30 στις 27.05, > 35 στις 17.06..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον Μάιο παρατηρούνται συχνά μεγάλες καιρικές διαφορές μεταξύ των δεκαημέρων του και όχι πάντα με τη λογική σειρά "το πρώτο κρύο και το τρίτο ζεστό". Μεγάλες είναι ακόμα και οι μεταβολές που καιρού μεταξύ των Μαΐων των διαφόρων ετών. Πολλές εργασίες έχουν γίνει αναφορικά με τη συσχέτιση του καιρού των δεκαημέρων ή και ολόκληρου του Μαΐου με την εξέλιξη του καιρού του καλοκαιριού που έπεται. Εγώ κρατούσα πάντα μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων μελετών.

      Διαγραφή
    2. Πάντως το 2006 (τη θυμάμαι καλά εκείνη τη χρονιά για προσωπικούς λόγους) ακολούθησε ένα εξαιρετικά ήπιο καλοκαίρι. Φυσικά δεν μπορούμε να γενικεύουμε.

      Διαγραφή
    3. Σήμερα πάντως, ο καιρός είναι περισσότερο του τύπου "βορείου ρεύματος", με αποτέλεσμα ο υετός να είναι μέχρι στιγμής κατώτερος των προσδοκιών. Το μέγιστο στροβιλισμού πέρασε χωρίς να δώσει κάτι αξιόλογο, καθώς το πεδίο των ανέμων στην μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα προφανώς δεν βοηθούσε. Για αύριο οι χάρτες δίνουν μια νέα διαταραχή να σχηματίζεται και να επηρεάζει τη χώρα από τα δυτικά. Να δούμε τι θα δώσει και αυτή αν συνδυαστεί και με κάποια αξιόλογη θερμική αστάθεια.

      Διαγραφή
    4. Δυτικα θα ρίξει πολύ νερο Γιώργη ...

      Διαγραφή
  3. Δυνατό μπουρίνι τώρα στη Θεσσαλονίκη με 16 β. Κελσίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ δεν έχει κάνει τίποτα σήμερα. Χτες το πρωί το ψυχρό μέτωπο έδωσε μια βροχούλα.

      Διαγραφή
    2. Αντε τυχεράκηδες, θα σας τη ρίξει σε λίγο περιποιημένη και θα 'χει και διάρκεια.

      Διαγραφή
  4. Για την Αττικη, κατα την προσωπικη μου αποψη, αυτη η εβδομαδα θυμισε την καταραμενη Αριάδνη, τηρουμένων των αναλογιών. Μέλι μέλι κι από τηγανήτα τίποτα. Μια ωραία νυχτερινή καταιγίδα την Κυριακή προς Δευτέρα που υποτίθεται ήταν τα προεόρτια μιας πολλά υποσχόμενης εβδομάδος, αλλά ουσιαστικά είδαμε λίγα πράγματα. Λίγη βροχή και κάποιες σκόρπιες καταιγίδες στα δυτική κ βόρεια του νομού. Πρακτικά, χάσαμε μεγάλη ευκαιρία για ωραιες καταιγίδες, μάλλον την τελευταία τξης σεζόν. Του χρόνου πάλι, ελπίζω να είμαδτε οι Αττικάριοι πιο τυχεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Αττική πάντα από ότι έχω παρατηρήσει έχει καθυστέρηση στην εκδήλωση φαινομένων για παράδειγμα με την Αριάδνη το χιόνι έπεσε την τελευταία ημέρα της πανελλαδικής κακοκαιρίας. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα με τις βροχές που εκδηλώνονται, σήμερα αύριο ουσιαστικά είναι οι τελευταίες ημέρες αυτής της περιόδου βροχών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εδω στη Βόρεια Αττική βρεχει ασταμάτητα ολο το βράδυ -για 2η φορα αυτό το μήνα- ενώ ερχεται και πυρήνας καταιγίδας απο Ωρωπό !!!
    Νεράκι του θεού ... βάλσαμο !
    Καλό χειμώνα ☺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα θέσω προς σκέψη ενα πολύ σημαντικό ζήτημα που θα προκύψει μετα απο τις πανελλαδικές σημαντικές βροχοπτώσεις του β'δεκαπενθήμερου του Μαιου : Την αυξηση της φυτικής βιομαζας που θα γινει καυσιμη υλη το καλοκαίρι ! Εφοσον είμαστε ατυχοι κι επικρατήσουν συνθήκες όπως το 2007 ..... καήκαμαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ χρειαζόμαστε την άποψη του Χρήστου, ως ειδικού. Γιατί αυτό που γράφεις είναι σωστό αλλά, από την άλλη μεριά, και η ανομβρία αφήνει τη βλάστηση απροστάτευτη στις υψηλές θερμοκρασίες. Άραγε τι από τα δύο υπερισχύει;

      Διαγραφή
    2. Ουδέν κακόν αμιγές καλού και τούμπαλιν. Για περισσότερα ανατρέξτε στο από 19 Απριλίου 2017 σχόλιό μου.

      Διαγραφή
  8. !5,8 βαθμοί στην Καλλιθέα και βροχή. Χειμώνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο 15,8 ή 5,8 και υπάρχει σταθμός εκεί;

      Διαγραφή
    2. Μιλάμε για την Καλλιθέα Αττικής έτσι; Η θερμοκρασία είναι από τον δικό μου σταθμό, πολύ απλό βέβαια σταθμό: Αισθητήρας La Crosse, θερμοκρασίας και υγρασίας, τοποθετημένος στην ταράτσα μέσα σε αυτοσχέδιο κλωβό, που στέλνει δεδομένα στη "βάση" του στο διαμέρισμα, όπου καταγράφεται και η πίεση, ενώ κρατάει και τις ημερήσιες μέγιστες και ελάχιστες. Την ίδια ώρα ο πλησιέστερος σ εμένα σταθμός του δικτύου ΕΑΑ, αυτός του Χαροκοπείου, εδειχνε 16.

      Διαγραφή
    3. Η παρεξήγηση δημιουργήθηκε από το (!) αντί του (1) μπροστά από το (5).

      Διαγραφή
  9. Η Αθήνα απο ιστορικούς χρόνους είχε το καλυτερο κλίμα οχι γιατί έβρεχε και χιονιζε αλλα γιατι δεν έβρεχε και δεν χιονιζε.Εσείς οι Αθηναίοι των νεοτέρων χρόνων γιατι θέλετε να αλλάξει το κλίμα των Αθηνών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορούσαμε να σου απαντήσουμε οτι δεν ζητάμε από τον καιρό τίποτε άλλο από τις κλιματολογικές τιμές για την περιοχή μας. Σ΄αυτό νομίζω πως θα συμφωνούσες και εσύ. Αλλά δε θα είμασταν απόλθυτα ειλικρινείς. Στην πραγματικότητα ζητάμε καιρικές "υπερβάσεις".

      Διαγραφή
    2. Η υπεροχή του αθηναϊκού κλίματος κατά κύριο λόγο βασίζεται στη σωστή αναλογία θερμοκρασίας και υγρασίας του αέρα. Τα περίπου 390 χιλιοστά της βροχής που κατά μέσο όρο πέφτουν στη διάρκεια του έτους ήταν και εξακολουθούν βέβαια να είναι λίγα. Ο Παυσανίας διασώζει την πληροφορία ότι στην Ακρόπολη υπήρχε άγαλμα της Γης που παρακαλούσε το Δία να βρέξει και ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος αναφέρει την παράκληση των Αθηναίων προς τον Δία να σταματήσει την ανομβρία: «Ύσον, ύσον, ω φίλε Ζευ, κατά της αρούρας των Αθηναίων και των πεδίων» . Το ύσον σημαίνει βρέξε. Το αρχαίο ρήμα είναι το ύω (στέλνω βροχή, βρέχω), από το οποίο προέρχεται η λέξη υετός και οι Υάδες που οι ποιητές αποκαλούν Βροχάστερα. Η άρουρα είναι η καλλιεργημένη γη, το χωράφι.
      Καλή Κυριακή σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Όπως λέει και ο στιχουργός, "εδώ είναι Αττική, φαιό νταμάρι" (και όχι ...θεών νταμάρι, όπως τραγουδούν κάποιοι εκ παραδρομής).

      Διαγραφή
    4. Δεν ξέρω για την Αττική, αλλά η Αθήνα δεν είναι "φαιά". Είναι άλλοτε χρυσαφιά κι άλλοτε μενεξεδένια "…απλωμένη ανάερα, απέραντη και άσπρη, μέσα σε χνώτο χρυσαφί, να τεντώνει με χάρη νωχελική νεαρής εταίρας…" (Άγγελου Τερζάκη, Μενεξεδένια Πολιτεία).

      Διαγραφή
    5. Πάντα παρηγορητικός ο λόγος της υψηλής λογοτεχνίας, ιδιαιτερα όταν οι ανθρώπινες καταστάσεις οδεύουν προς την παρακμή, όπου εδώ παρακμή η άγρια αποψίλωση και τσιμεντοποίηση που έχει υποστεί και συνεχίζει να υφίσταται η άλλοτε "Αθήνα, διαμαντόπετρα, της γης το δαχτυλίδι".

      Διαγραφή
  10. 14 Βαθμοί και 14 χιλιοστά βροχής στην Κερατέα και η ώρα είναι 14:10. Πιο τέλεια δεν γίνεται! Χτες 27/05/2017 είχαμε βροχή και τις πρωινές ώρες (από το χαμηλό νότια της αττικής) και το απόγευμα από αστάθεια. Γενικά η Νακη αττική δεν ευνοείτε από αστάθειες. Μόνο σε περίπτωση που ο Υμηττός φτιάξει και ένα απαλό βόρειο-βορειοδυτικό stream "σπρώξει τον πυρήνα προς τα νότια. Ότι θα έβρεχε στην αττική με βακόκαιρους 2 φορές Μάιο μήνα δεν το περίμενα. Και η μια με καταιγίδα και νυχτερινές ώρες και καλά τα νερά! Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω την εντύπωση (όσο με βοηθάει η μνήμη μου) οτι τέτοιος καιρός, που να βρέχει δηλαδή με ΒΑ ρεύμα και με δυναμικό αίτιο - έπαιξε ρόλο και ο στροβιλισμός στη μέση και ανώτερη στάθμη -) πρέπει να είναι κάτι το εξαιρετικά σπάνιο, μερικές μέρες πριν μπεί και τυπικά το καλοκαίρι. Εξίσου σπάνιο, θα μπορούσα να πω, με χιονοπτώσεις τον Απρίλη. Και νομίζω οτι αυτός ο καιρός κάπου θα προβλημάτισε και τους προγνώστες, οι οποίοι, όπως και εμείς, περιμεναν περισσότερο απογευματινές καταιγίδες (θερμική αστάθεια) παρά πρωινές ποτιστικές βροχές.
      Προβοκατόρικη ερώτηση: Λέτε να πάμε για μια ..."χρονιά χωρίς καλοκαίρι";

      Διαγραφή
  11. Ομολογώ ότι χθες βιάστηκα να σφυρίξω τη λήξη της σαιζόν, απογοητευμένος από τις καταιγίδες που ήταν γύρω γύρω από την Αττική αλλά δεν έμπαιναν με τίποτα. Από χθες τη νύχτα, όμως βρέχει αδιάκοπα και ποτιστικά με θερμοκρασία 12-14 βαθμούς παρακαλώ στα βόρεια προάστια (αλήθεια στα πολύ ορεινά της Ελλάδος, αποκλείεται να χιόνισε;). Θεωρώ πολύ ευεργετικές αυτές τις τελευταίες (;) βροχές για την Αττική, σίγουρα πιο ευεργετικές από μία εντυπωσιακή καταιγίδα. Ο υδροφόρος ορίζοντας ανανεώνεται, τα όποια δάση κερδίζουν λίγη θωράκιση ενόψει του καυτού καλοκαιριού, πραγματικά στην νότια και ανατολική Ελλάδα θεωρώ ευλογία τέτοια καιρικά φαινόμενα. Η σημερινή Αθήνα λίγη σχέση έχει με τα παλιά χρόνια, οι ποτιστικές βροχές τέτοια εποχή μόνο καλό κάνουν κατά τη γνώμη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ας ελπισουμε το καλοκαιρι να εχει πολες περιοδους ασταθειας παρα τα μελτεμια.Αν και δεν ειμαι απο την Αττικη,νομιζω οτι τα ευεργετικα κατα τ'αλλα μελτεμια γινονται επικηνδηνα για τη βλαστηση οπως αναφερεσται προηγουμενος,και περα απ αυτο πιο ενδιαφερον εχει ο ασταθες καιρος παρα τα μελτεμια κι'ας ενοχλει καποιους υποτιθετε στην παραλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ! Τα μελτέμια, ιδιαίτερα τα "θερμά" μελτέμια του Ιουλίου και του Αυγούστου, είναι θάνατος για τα δάση μας. Μπορεί να μας δροσίζουν αλλά αν αναλογιστούμε τη ζημιά που κάνουν (συνεπικουρούμενα από το ανθρώπινο χέρι, τα ξερά που δεν μαζεύονται και το απηρχαιωμένο δίκτυο της ΔΕΗ) μεγάλη ζημιά στην καταταλαιπωρημένη ελληνική χλωρίδα και πανίδα. Χίλιες φορές υγρασίες και αστάθειες!

      Διαγραφή
  13. Θετικότατος ο απολογισμός των βροχοπτώσεων βόρεια της Πάρνηθας, τα ρυάκια και οι χείμαρροι έχουν μπόλικο νερό ενώ έχουν γεμίσει και κάποιες εποχικές "λίμνες" ευεργετικότατο για το πολύτιμο αυτό δάσος. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί αν δεν με απατά η μνήμη μου από τον Μάιο του 2012, βέβαια ακολούθησε ένας πολύ ζεστός Ιούλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλό το Σαββατοκύριακο με αίσθηση Φθινοπώρου αλλα τα κλιματιστικά πήραν μπροστά σε αρκετές περιοχές της Β-ΒΔ Ελλάδας και ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν αντέχει τέτοια έξοδα μόλις 4 ημέρες πριν το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή