Ρυθμιστές της θερμοκρασίας η συννεφιά, οι άνεμοι και η υγρασία στα χαμηλά ατμοσφαιρικά στρώματα

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη Ν-ΝΑ Ευρώπη ευνοεί τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών και σκόνης από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας. Εκτιμάται ότι το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 βαθμούς, τιμή που είναι εξαιρετικά υψηλή για το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου. Κατά τα άλλα, θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις και το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι Ν-ΝΔ άνεμοι στα πελάγη θα φθάσουν τα 6 μποφόρ. Την Κυριακή (14/5) υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων ή καταιγίδων το απόγευμα στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν παντού ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια. Τη Δευτέρα (15/5) υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων και μεμονωμένων καταιγίδων τις απογευματινές - βραδινές ώρες βροχών το απόγευμα-βράδυ στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα. Την Τρίτη (16/5) στο Ιόνιο και κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Είναι πιθανό να βρέξει τοπικά και στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13-5-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως το πρωί στα ΒΑ. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία σε Δ-ΒΔ ως 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 32 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Ν 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε Δ-ΒΔ ως 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 31 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις παροδικά στο Β. Αιγαίο πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 34 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 32 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε ΒΔ με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 16 έως 30 βαθμούς.


15 σχόλια:

  1. Για αυτές τις βροχές γνώμη μου είναι για άλλη μια φορά να κρατάμε μικρό καλάθι!
    Αν συνεχιστούν και οι ψεκασμοί στη κεντρική μακεδονία πάλι σταγόνα δε θα πέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι 10.30 το πρωι και τα Χανιά στο κέντρο της πόλης έχουμε 35,7 C και στο Ηρακλειο σε λοφώδες προάστιο 34.7. Τα Φαλάσσαρνα 4 το πρωι είχαν πάνω απο 30 βαθμούς. Ενω ενδεικτικό της θερμοκρασίας που έχει ερθει αυτή τη στιγμη στα 850hpascal πανω απο την Κρητη(που δεν ειναι και η κορύφωση της θερμης εισβολης η οποία θα γινει αργά το απογευμα) ειναι ότι στα 1250μ στο Δρυμό Σαμαριας με ανεμο 10χμ/ω ΒΒΔ εχουμε 26C! Αρα ισως εχουμε ηδη 25C στα 850hp (βεβαια τιποτα δεν αντικαθιστα ενα μετ. μπαλονι αλλα νομιζω ειναι ενδεικτικο). Αν μη τι άλλο σίγουρα μιλάμε για μια σημαντικοτατης έντασης (και όχι διαρκειας) θερμη εισβολή πριν καν μπουμε στο 2ο 15νθήμερο του Μαιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ από την άλλη λέω ξανά ότι πολύ κακό για το τίποτα.με τα ζορια 30 βαθμουσ εχουμε.παλι μία συννςφια κ τίποτα το ιδιαίτερο έξω.οι βροχεσ από την άλλη φαίνονται σημαντικές κ επθσησ ή τ θα πέσει σημαντικα γύρω στους 22 βαθμουσ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό που έγινε σήμερα δεν έχει προηγούμενο! 39αρι το Κρανίδι, 38αρι Άργος, Νεμέα, Τανάγρα, η Κρήτη απ'οτι είδα 36αρια+, 36 βαθμούς η ιπποκράτειος πολιτεία! και πάρα πολλά 36αρια+ στην ανατολική ηπειρωτική χώρα. Αν δεν υπήρχε αυτή η νέφωση και η θολούρα τι θα γινόταν δηλ;;; 28αρι η Πάρνηθα στα 1230 μέτρα. 13 Μαϊου είναι σήμερα και μάλλον πρέπει να έχουν σπάσει πολλά ρεκόρ! Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θεσσαλονίκη κυρίως η έκπληξη σήμερα με 24οC μόλις!!!
    Αλλά και λάρισα που κάποιοι έλεγαν για 40οC, έμεινε στους 34οC....
    Καλό καλοκαίρι κύριε Δημήτρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά τα 40 άρια τα ελεγε ένα σάιτ τησ πλακασ.απο εκεί κ πέρα εδω ζωγραφιυ 30 με ζόρια φτάσαμε όταν χθεσ λέγανε για 35 άρια μπορεί κ 36 .όπως κ χθεσ έτσι κ σήμερα για την περιοχή π μένω έπεσαν παταγωδοσ έξω οι προγνώσεις.ασε π μιλάμε για την πιο ςξπρεσ εισβολή π θυμάμαι.αντε καλό απογευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα έλεγα και εγώ, που δεν είμαι ...σάιτ, και - ελπίζω - ούτε και της πλάκας. Και βγήκαν σε αρκετές περιοχές, που δεν ειχαν σοβαρή νεφοκάλυψη και ευνοΪκό πεδίο ανέμων.

      Διαγραφή
    2. Εννοειτε φιλέ μ ότι δεν εννοώ εσένα.ενα σάιτ π το χειμώνα λέει γοα παράδειγμα ερχευε ο πιο ψυχρουσ χειμωμασ τησ δεκαετίας.αυτο το σάιτ εννοώ.επισησ για τισ αλλεσ περιοχές δεν ήξερα ούτε κ κοίταξα να σ πω αλλά όταν ακούω ότι θα έχουμε 36-37 τ κ πάω θάλασσα κ βλέπω ότι ζωγραφου με το ζόρι οιασαμαε 31 κ το νερό παγοσ στην θάλασσα χωρισ ήλιο ε ξενερωσα.παντωσ μακάρι όλοι οι κ καλά καυσωνεσ να είναι σαν σήμερα.

      Διαγραφή
  7. Μόλις είδα 40 βαθμούς στο Άργος και 39 Λεωνίδιο! Δάσκαλε τι λένε τα αρχεία σου; Έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο τέτοια εποχή; Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σα να μην έφταναν αυτά, ο τζίφος, μετά την επερχόμενη "φθινοπωρινή" εισβολή δίνει καπάκι νέο καύσωνα για το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα!

      Διαγραφή
    2. Μακριά αυτό Γιώργο. Το έχω προσέξει αλλά είναι λίγο μακριά. Ας απολαύσουμε τώρα το +4 στα 850 τώρα Πέμπτη - Παρασκευή και τις βροχές και βλέπουμε. ΥΓ: Από τα +25 στα +4. Ότι να'ναι!!!!! Αλέξανδρος Μήτσης.

      Διαγραφή
    3. Είπαμε, τις ...καμήλες τις βλέπουν τα μοντέλα από πολύ νωρίς. Αν το κρατήσει ο τζίφος για δυό-τρεις μέρες ακόμα και το δείξει και ο Ευρωπαίος, το θεωρώ σχεδόν δεδομένο.

      Διαγραφή
  8. Όσοι δεν είχαν επαρκώς την ομπρέλα της νέφωσης και τησ σκόνης κατάλαβαν σήμερα τι σημαίνει για τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια να έχεις 25 στα 850. Οι υπόλοιποι τη βγάλαμε καθαρή. Με το ζόρι 32 βαθμούς κατέγραψε ο σταθμός μου στην Καλλιθέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν αμφισβητο τον κορυφαίο μετεωρολόγο εννοειτε αλλά επειδή γύρισαν από θάλασσα έχω μα πω ότι το νερό είναι παγωμένο κόσμο κ ήλιο δεν είχε καθόλου κ έφυγα στο μισαωρο.κατα την γνώμη μου για αθηνα πολύ υπερτιμημένο ή εισβολή οπωσ κ ςξπρεσ.ιυτε ενα 24 ωρο δεν θα κρατήσει.χθεδ ακουγα 36 κ βάλε κ σήμερα μέχρι 30-31 οιασαμαε.κ μάλιστα από βδομάδα θα πέσουμε στους 22 πρπ βαθμουσ που είναι κάτω από τισ μεσεσ τιμεσ κ μάλιστα θα έχουν κ μία κάποια διαρκεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριε ζιακόπουλε ασχέτως αν η Αττική διέφυγε των ακραιων θερμοκρασιών σίγουρα είχαμε μια ακραια και ακαιρη θερμή εισβολή για τα δεδομενα οτι ηρθε τοσο νωρις το Μαιο. Θα ηθελα αν μπορούσατε μιας και σίγουρα έχετε την προσβαση να την σχολιάσετε διεξοδικά σε νεο άρθρο, με αναλυτικη παρουσιαση των ρεκορ που απειλήθηκαν ή των ρεκόρ που εσπασαν και το σημαντικοτερο καθως αυτα μενουν στα ιστορικα καιρικα χρονικα, θα ηταν σημαντικο να αναφερετε τα αποτελεσματα των ραδιοβολίσεων του Σαββατου και αν τελικα πλησιασαμε ή ξεπερασαμε καπου στην νοτια ελλαδα τους 26 βαθμους στα 850hp.
    Σας ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή