Ισχυρές καταιγίδες εν όψει

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Αδριατική κινείται ΝΑ και τις απογευματινές- βραδινές ώρες του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη) θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες βασικά στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Στις περιοχές των καταιγίδων οι άνεμοι κατά τόπους θα είναι ισχυροί (μπουρίνια), αλλά το γενικό ρεύμα στη χώρα θα είναι Δ-ΝΔ με μέγιστη ένταση τα 5 μποφόρ. Την Παρασκευή (26/5) ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το Σαββατοκύριακο (27-28/5) και τη Δευτέρα (29/5) ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα έχει φθινοπωρινό χρώμα, καθώς πέρα από τις βροχές και τις τοπικές καταιγίδες, θα πέσει ακόμα λίγο η θερμοκρασία. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 και ίσως τη Δευτέρα στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Σχετική βελτίωση του καιρού αναμένεται την Τρίτη (30/5).

Σημείωση: Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί μια καταιγίδα ισχυρή δεν είναι αυστηρά, αλλά σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται υπόψη:
(α) Η ένταση της βροχής που είναι πιθανό να προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα.
(β) Η ένταση των ριπαίων ανέμων που συνοδεύουν την καταιγίδα.
(γ) Η διάμετρος των χαλαζόκοκκων.
(δ) Η δημιουργία σιφώνων.

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25-5-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους στη Μακεδονία ισχυρές. Άνεμοι Ν 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 23 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το απόγευμα στα ΒΔ θα ενταθούν. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 24 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 25 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών στο Β-ΒΔ Αιγαίο. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 25 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 24 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως από το απόγευμα. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 21 βαθμούς.


7 σχόλια:

  1. Η ένταση της ηλεκτρικής δραστηριότητας δεν συγκαταλέγεται στα κριτήρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tην ίδια απορία είχα και εγώ!

      Διαγραφή
    2. Δεν έχω δει πουθενά τη συχνότητα των ηλεκτρικών εκκενώσεων ως όρο που να καθορίζει την ένταση των καταιγίδων. Ίσως γιατί δεν την συγκαταλέγουν στις μετεωρολογικές παραμέτρους.

      Διαγραφή
  2. Αυτα ειναι δασκαλε,φτιαξε μας και μας εδω στα δυτικα ηπειρωτικα.Ηδη σημερα πηραμε μια γευση.
    Παντως περα που ως καιροφιλοι θα το χαρουμε (αλλωστε τις εχει αναγκη φετος τις βροχες η γη)καλο ειναι στις περιοχες με υψηλη επικινδυνότητα να ληφθούν τα απαραιτητα μετρα.Ας απολαύσουμε λοιπόν ακόμα το φθινοπωρινό σκηνικό για όσο τραβήξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ηθελα να ρωτησω το δασκαλο και τους υπολοιπους φιλους γιατι στους χαρτες υετου υψηλης αναλησης για την ελλαδα υπαρχει παντα ενα κενο στη πεδιαδα της πελλας και πραγματι συνηθως εχουμε τα λιγοτερα φαινομενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή