Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες

Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΑ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Ένα βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται ανατολικά. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Τετάρτη (17/5) τοπικές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σχεδόν σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα. Την Πέμπτη (18/5) τα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια και ως αργά τη νύχτα θα σταματήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Την Παρασκευή (19/5) προβλέπεται καλοκαιρία σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Υ.Γ.
1. Οι βοριάδες, θεωρούμενοι είτε ως όψιμοι Ορνιθίες είτε ως πρόδρομοι Ετησίες, δεν συγχρωτίζονται με τις καταιγίδες.

2. Στο κίτρινο, άντε με λίγο πορτοκαλί, η επικινδυνότητα των καιρικών φαινομένων.

3. Πτώση θερμοκρασίας: «Δε θα ανάψουμε και τα τζάκια!»
  
Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16-5-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες στη Μακεδονία και κυρίως στις δυτικές και τις κεντρικές περιοχές της. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 24 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ΒΔ. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 27 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 26 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 25 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Παροδικές βροχές και πιθανώς τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι Β 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 21 βαθμούς.


5 σχόλια:

  1. Δασκαλε η Δυτικη Θεσσαλια ποτιζεται παρα πολυ καλα και χωρις χαλαζι το σημερινο βραδακι. Ας ελπισουμε το Ανατολικο κομματι θα βραχει αυριο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δροσίστηκε και η Αν. θεσσαλία (ο Βόλος εν μέρει, χωρίς βροχή). 17,5 βαθμοί διαφορά μεγίστων Σαββάτου-Τρίτης στα Τρίκαλα..ή αλλιώς double score: 34,7 - 17,2

      Διαγραφή
  2. Τα μοντέλα περιοχικά και παγκόσμια δίνουν αρκετό νερό αύριο στην αττική! Ας κρατήσουμε όμως μικρό καλάθι. Προσωπικά το θεωρώ δύσκολο τέτοια εποχή να πέσει όσο νερό δίνουν τα μοντέλα με καιρό βορειοανατολικού ρεύματος και με ένα ωραιότατο 6αρι στα μποφόρ. Για να δούμε τι θα δούμε... Τώρα αν γράψουμε π.χ από 5 χιλιοστά μας χαλάει; Δεν νομίζω... Αλλά αυτά που δίνουν τα μοντέλα ολίγον δύσκολο. Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με εσένα και το ECMWF που δίνει το λιγότερο νερό.

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε πολλές φορές εμάς τους ερασιτέχνες μας παρασύρουν τα χρωματάκια του υετού, ειδικά όταν το μοντέλο αυτό λέγεται gfs... Μαζί του όμως τρέχουν και άλλα μοντέλα που ανάθεμα και αν καταλαβαίνω από που γεννούν αυτό τον υετό..Για μένα κύριε Δημήτρη η πρόγνωση σας για αύριο είναι σωστότατη. Κλασικός καιρός βακου ρεύματος με ενισχυμένο άνεμο που ούτε καν τον γενάρη δεν μπορεί να δώσει αξιόλογα φαινόμενα στο λεκανοπέδιο χωρίς καλό δυναμικό αίτιο. Πόσο μάλλον Μάιο μήνα... Αλέξανδρος Μήτσης

      Διαγραφή