Στα ανατολικά και νότια ο αξιόλογος υετός

Βαρομετρικό χαμηλό κινείται από την κεντρική Μεσόγειο προς το ΝΑ Αιγαίο και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι Β-ΒΑ άνεμοι εντάσεως 5 με 7 μποφόρ και ο χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Την Παρασκευή (19/5) τα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στη Ν-ΝΑ νησιωτική χώρα και έως αργά το βράδυ θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στο Ιόνιο 3 με 4 και στο Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Το Σάββατο (20/5) μόνο στα βόρεια ορεινά το απόγευμα είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3 με 5 και στο Καρπάθιο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Την Κυριακή (21/5) στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια καθώς και στο Β-ΒΑ Αιγαίο προβλέπονται τοπικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και στα δυτικά και βόρεια θα πέσει η θερμοκρασία. Τη Δευτέρα (22/5) ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα.  
  
Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 18-5-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 25 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων στη ΝΔ Πελοπόννησο. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 25 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Τη νύχτα βελτίωση. Θερμοκρασία από 10 έως 23 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά πρόσκαιρα Ν-ΝΑ ως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 23 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες ως το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 21 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 23 βαθμούς.


12 σχόλια:

  1. Μιά πολύ ωραία χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα σήμερα στην Αθήνα, μια πολύ ωραία μέρα (τι θα λέει και κανένας "νορμάλ" περιηγητής του διαδικτύου που μας διαβάζει!). Με κλειστό καιρό, ποτιστικές βροχούλες και κρύο (σταθερά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 20 βαθμών). Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες μέρες κι ας αργήσουνε τα μπάνια, χαλάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει μην το παραχέσουμε κιόλας... έτσι που τα κατάφερε ο χειμώνας να μην βρέχει Φλεβάρη Μάρτη και να μας μουσκεύει Μάη, τι να πει κι ο λαός παρά..."Στον καταραμένο τόπο, Μάη μήνα βρέχει!" Το μόνο καλό, να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την αντιπυρική περίοδο μπας και σωθεί καμιά πράσινη γωνία, ειδικά στην κατακα(η)μένη Αττική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά, καιρός βορείου ρεύματος στην Αττική, αλλά με κάτι ...mm ναααα! 29,6 έχει ήδη γράψει ο σταθμός του ΕΑΑ στο Γκάζι και συνεχίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πανελλαδικό φρεσκάρισμα. αναζωογονητικός καιρός και ιδανικές συνθήκες (για την εξοχή, το αυτοκίνητο και το γραφείο, που έλεγε και η διαφήμιση). έωλες οι τοποθετήσεις περί "ψοφόκρυου" και οι ειρωνικές ευχές τύπου "καλό χειμώνα" που ακούμε. τα τσιμέντα πρόλαβαν να ζεσταθούν και απλώς άνθρωποι και φύση κερδίζουμε μέρες πριν την κάψα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κ επθσησ στους 15 βαθμουσ ή τ στου ζωγραφου αυτή τ στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το εγραψα χθες και στο φβ στα φιλαρακια μου εκει αλλα καλο ειναι να το πουμε και εδω. Τετοιες ημερες σαν αυτες τις 2 τελευταιες πρεπει να παρακαλαμε να μην κρατανε μονο 24ωρες αλλα περισσοτερο. Εκτος απο εναν πολυ κρυο Ιανουαριο ολοι οι επομενοι ειχαν θετικο προσημο. Το να κανει επισης χιονια στις κορυφες των βουνων ειναι ευλογια. Στα χρονια που ζουμε ειναι τουλαχιστον χαζαμαρα να λεμε ''γιατι κανει κρυο'' ή γιατι βρεχει. Μην ξεχναμε οτι στη βορεια Ελλαδα με την Λαρισα μεσα ο Μαιος ειναι ο πιο βροχερος μηνας των πρωτων 9 μηνων του ετους και στη συνεχεια παμε στον Οκτωβρη!!! Μακαρι και την Κυριακη να ερθει λιγο πιο δυτικα το συστημα για να το κανει φθινοπωρο παντου και να ειναι και πολυ πιο χορταστικες οι βροχες στη χωρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη, αυτό είναι ένα στοιχείο ηπειρωτικού κλίματος που παρουσιάζουν ορισμένες πεδινές ηπειρωτικές (π.χ. Σέρρες) και αρκετές ορεινές περιοχές μας. δηλαδή, υπάρχει ένα δεύτερο μέγιστο βροχών το Μάιο.
      επίσης, για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, να πούμε ότι πολλές χρονιές η βραδυνή ψύχρα στην πεδινή Θεσσαλία διατηρείται μέχρι 15-20 Ιουνίου..

      Διαγραφή
    2. Δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο Βασίλη !!
      Είναι ακρίβως όπως τα λές !

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ απολύτως Βασίλη. Και θυμάμαι και την διαδικτυακή "κόντρα" που είχα πέρυσι με τον συμπαθέστατο και ικανότατο Σάκη Αρναούτογλου, όταν, κατά τη διάρκεια του παντελώς ανύπαρκτου χειμώνα 2015-16, στην καθημερινή του "μετεωπορεία" επαναλάμβανε συνεχώς "θαυμάσιος καιρός αύριο", "εξαιρετικός καιρός" κλπ. Οι μετεωρολόγοι που έχουν πρόσβαση και κύρος στα ΜΜΕ είναι οι πρώτοι νομίζω που οφείλουν να επισημαίνουν στο κοινό τη σημασία και τις επιπτώσεις κων καιρικών και κλιματικών ανωμαλιών, πηγαίνοντας ακόμα και αντίθετα στα στερεότυπα της κοινής γνώμης, που, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στην άγνοια κάποιων βασικών πραγμάτων.

      Διαγραφή
    4. Ένας πατέρας είχε έξι γιους. Ό πρώτος ήταν αγρότης, ο δεύτερος κεραμοποιός, ο τρίτος είχε εξοχικό κέντρο, ο τέταρτος εκμεταλλευόταν ένα χιονοδρομικό κέντρο, ο πέμπτος είχε αδυναμία στη λιακάδα και ο έκτος ήθελε όλο το χρόνο κρύα και χιόνια. Στις προσευχές του προς τον Ύψιστο δεν ήξερε για ποιο είδος καιρού να τον παρακελέσει. Αν ήμουν στη θέση του συγκεκριμένου πατέρα, θα ζητούσα όλους τους καιρούς, αλλά καθέναν από αυτούς στην ώρα (εποχή) τους. Αν μου έλεγε ο Μεγαλοδύναμος, διάλεξε μόνο έναν καιρό, θα διάλεγα χωρίς κανένα δισταγμό τη βροχή! Σχεδόν όλοι οι πολιτισμοί του παρελθόντος χάθηκαν από την έλλειψή της.

      Διαγραφή
    5. Η κατάσταση θα ήταν ακόμα πιο περίπλοκη αν είχε και έναν έβδομο γιο (η κόρη), που θα ήταν μετεωρολόγος - προγνώστης.

      Διαγραφή
  7. Οντως, αρκετα πιο εντονη η ψυχρα για πολλες περιοχες σημερα απο οτι προβλεπονταν,οπως και η αισθηση αυτης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή