Καλό καλοκαίρι

Η χώρα καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) να επικρατήσουν ασθενείς άνεμοι και ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι ορεινές ηπειρωτικές περιοχές, όπου το απόγευμα θα συννεφιάσει τοπικά και δεν αποκλείεται να σημειωθούν παροδικοί όμβροι κυρίως στα βόρεια. Ο ίδιος καιρός θα συνεχιστεί και την Πέμπτη (1/6), αλλά την Παρασκευή (2/6) αυξάνονται οι πιθανότητες για την εκδήλωση απογευματινών όμβρων και καταιγίδων στη Β. Ελλάδα. Πάντως, το συγκεκριμένο διήμερο, η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φθάσει τους 30 βαθμούς. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων στα ηπειρωτικά και κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Υ.Γ. Για όσους αγαπούν περισσότερο το καλοκαίρι από το χειμώνα

"Το καλοκαίρι μύρισε˙ προσμένουν οι αμμουδιές
και τα πρυάρια,
πριν έμπης, άθεη χειμωνιά, να γίνουν εκκλησιές˙
οι ερωτεμένοι λειτουργοί και τα φιλιά τροπάρια."


                                                                           (Κωστή Παλαμά, Το καλοκαίρι)


Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 31-5-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανότητα μεμονωμένων όμβρων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 29 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα μεμονωμένων όμβρων το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 29 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα μεμονωμένων όμβρων το απόγευμα στα ορεινά Θεσσαλίας και Στερεάς. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 29 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 25 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 27 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 26 βαθμούς.



7 σχόλια:

  1. Καλό καλοκαίρι, με όσο γίνεται λιγότερους καύσωνες και φωτιές! Για το πρώτο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, για το δεύτερο όμως μπορούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. An skeftoume apo ta teleftea kalokairia den nomizo na exoume k pollous kafsones file m .ante. K kalo xeimona leo ego mias k ton kalokairi dwn m aresei katholou san epoxi.o xeimonas exei perisotero endiaferon gia mena.kalobvrady se olous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία τα γράφεις φίλε, αλλά με το shift + Alt γυρίζει στην τόσο όμορφη γλώσσα μας, την Ελληνική.

      Διαγραφή
  3. ας το απολαύσουμε, κατά το δυνατόν..ήδη οι 2 πρώτοι ξηροί μήνες είναι πίσω. ο ένας μόνο ξηρός δεν ήταν. επομένως, μη "μασάτε", "τα καλοκαίρια μας μικρά".
    2 στοιχεία που παρακολουθώ είναι (χωρίς να είναι τα πλέον αντιπροσωπευτικά):
    1) ο αριθμός πολύ ζεστών ημερών ( >35, μια ημέρα με μέγιστη 32 στα Τρίκαλα θεωρείται δροσερή, σαν σήμερα καλή ώρα). ο αριθμός αυτός κυμαίνεται από 25 έως 50. το καλοκαίρι του 2012 ήταν το τελευταίο πολύ ζεστό
    2) ο αριθμός ημερών χωρίς βροχή. συνήθως, ένα 30άρι κάθε χρόνο, κάπου μεταξύ Ιουλίου-Αυγούστου.
    καλό καλοκαίρι σε όλους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νίκο, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με την ξηρότητα του Απρίλη και του Μάη. Πιστεύω ότι είναι βροχεροί μήνες και με αρκετή υγρασία. Σωστότερος θα ήταν ο όρος "μη χειμερινοί μήνες" και όχι "ξηροί". Όσο για το δεύτερο, για την πεδινή Θεσσαλία σωστός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. να διαφωνείς και να διορθώνεις όσο θέλεις. αναφέρομαι στο γενικό ορισμό των δυο περιόδων του κλίματος στην Ελλάδα (κατά ΕΜΥ). πρακτικά ήθελα να πω, ότι μπορεί το αστικό καλοκαίρι να είναι πολύ δύσκολο στα τσιμέντα, αλλά δεν είναι πάντα ούτε τόσο βαρύ, ούτε τόσο μακρύ. και είναι και θέμα πρόσληψης και ψυχολογίας (βλ. τρομολαγνεία καναλιών ενόψη καύσωνα). π.χ. εμείς δεν ανοίξαμε ακόμα παράθυρα τη νύχτα (πανελλαδικά υποθέτω)..κατά τ' άλλα οι διαφορές στην Ελλάδα είναι τεράστιες. σχετικά με το τελευταίο, όντως, πολύ χαμηλά η βροχή στη Θεσσαλονίκη το πρώτο πεντάμηνο. η πιο αδικημένη περιοχή φαίνεται (αναλογικά)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στα "ανοιχτά παράθυρα" κρύβεται όλη η ουσία για τις εμπειρίες καυσωνικών συνθηκών στους ανθρώπους ...
    Αν μπορούσαμε να κοιτάμε το φεγγάρι απ'ευθείας απ το παράθυρο καθώς θα μας χάιδευε μια βραδινή δροσούλα , πολλά θα άλλαζαν ως προς την εμπειρική εντύπωση της "υπερβολικής" θερινής ζέστης !

    ΑπάντησηΔιαγραφή