Τα καλά νέα της ημέρας: το ενδεχόμενο εκδήλωσης τοπικών όμβρων και το μεσοβδομαδιάτικο φρεσκάρισμα του μελτεμιού

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την Ουκρανία ως τα ΒΔ Βαλκάνια κινείται ανατολικά. Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη) το σύστημα αυτό θα προκαλέσει υποχώρηση του καύσωνα στις βορειότερες βαλκανικές χώρες και ίσως μεμονωμένους όμβρους ή και καταιγίδες στη Β. Ελλάδα. Κατά τα άλλα, στη χώρα μας, η ζέστη θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και στο Αιγαίο οι βόρειοι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη (9-10/8) τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι το φρεσκάρισμα του μελτεμιού, το οποίο στο Αιγαίο θα φθάσει τα 6 μποφόρ, και η μικρή πτώση της θερμοκρασίας που θα γίνει περισσότερο αισθητή στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο βοριά περιοχές. Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες είναι πιθανό να σημειωθούν το απόγευμα της Τετάρτης στην Ήπειρο και τη Μακεδονία. Την Παρασκευή (11/8) προβλέπονται βαθμιαία εξασθένηση του μελτεμιού και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας. Το Σαββατοκύριακο (12-13/8) διαφαίνεται κάποια μεταβολή του καιρού με βασικά χαρακτηριστικά την επικράτηση Β-ΒΔ ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας αρχικά στη Δυτική Ελλάδα και την Κυριακή σε όλη τη χώρα. Πέρα από αυτά, υπάρχει το ενδεχόμενο εκδήλωση τοπικών όμβρων ή καταιγίδων στα βόρεια. 
  
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου


Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 8-8-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως το απόγευμα στη Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 39 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 41 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 40 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 24 έως 35 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 26 έως 39 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 24 έως 38 βαθμούς.

16 σχόλια:

  1. Έχοντας περάσει 2 εβδομάδες διακοπών σε νησί του Ιονίου και επιστρέφοντας στο κλεινόν άστυ χθες, ένα έχω να πω: δεν παλεύεται η ζέστη της δυτικής Ελλάδας. το 40αρι της Αθήνας είναι ένα τίποτα μπροστά στα συνεχή 35αρια με 80% υγρασία της Δυτικής Ελλάδας. Μιλάμε για συνεχόμενη ζέστη, ζέστη υγρή, ζέστη κουραστική. Ήρθα εδώ και πραγματικά μου φαίνεται αστείο ότι μιλάνε κάποιοι για ζέστη στην Αθήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Ζιακόπουλε μιλάτε για φρεσκάρισμα του μελτεμιού και μικρή πτώση της θερμοκρασίας μεσοβδόμαδα. Φαντάζομαι εννοείτε μόνο την ανατολική Ελλάδα, καθώς στα δυτικά της χώρας όχι μόνο η θερμοκρασία δε θα πέσει, αλλά φαντάζομαι με ένα υποτυπώδες γύρισμα του ανέμου σε Ανατολικό στη δυτική χώρα (αν συμβεί αυτό λόγω του αιγαιοπελαγίτικου μελτεμιού) ο υδράργυρος θα ανέβει περαιτέρω και θα φτάσουμε τους 41-42.. είναι βάσιμο αυτό ή έχω λάθος αίσθηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μελτέμι καυτό με 37 και 38 βαθμούς, εγώ δεν το λέω "καλά νέα" κ.Ζιακόπουλε. Μετά από παρατεταμένη ζέστη σε επίπεδα καύσωνα, αυτό το μελτέμι είναι θάνατος για τα δάση μας. Καλύτερα να έλειπε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Γιώργο, δυστυχώς η πορεία των δασών μας είναι ήδη προδιαγεγραμμένη. Θα είναι φέτος, σε 5 ή 15 χρόνια, όλοι ξέρουμε ότι το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Εν μέρει έτσι γινόταν πάντα στη Μεσόγειο. Αλλά η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στα δάση της Μεσογείου αργά η γρήγορα. Ή δεν θα έχουμε τα δάση τουλάχιστον με τη μορφή που εμείς ξέραμε, όσες φιλότιμες προσπάθειες κι αν γίνονται (βλέπε αναδασώσεις-που έχω λάβει κι εγώ μέρος, ποτίσματα, φυλάξεις από εθελοντές κλπ). Αλλά για στάσου: Μήπως έχει ήδη συντελεστεί μία αλλαγή απλώς με την πάροδο των χρόνων συνηθίζουμε; Αλήθεια, τι σχέση έχει η Πεντέλη σήμερα με την Πεντέλη που θυμάμαι ως παιδί τη δεκαετία του 1980; Τότε ήταν κατάφυτη, τώρα είναι ένα γυμνό βουνό με κάποιες συστάδες πλησίον των οικισμών (τι παράδοξο...). Η Πάρνηθα; Φαντάζομαι θα υπάρχουν αρκετά παρόμοια παραδείγματα ανά την Ελλάδα ή και ευρύτερα...

      Διαγραφή
    2. Και κάτι τελευταίο. Το μελτέμι επιμένω είναι ευχή και κατάρα μαζί. Κατάρα, για τους λόγους που προανέφερες. Ευχή για το ότι δίνει ανάσες (και δροσερές ανάσες, τουλάχιστον έως ένα σημείο του λεκανοπεδίου). Τράβα μία εβδομάδα στο Αγρίνιο ή στην Πάτρα και θα το εκτιμήσεις, έστω κι αν στην Καλλιθέα η ευεργετική του δράση είναι μικρότερη από ό,τι σε άλλα μέρη της Αττικής... Το μελτέμι πάντα υπήρχε, πάντα ήταν ευεργετικό κι επικίνδυνο συνάμα. Απλώς και η ηλιθιότητα (άκουσα π.χ. ότι στα Κύθηρα η όλη ιστορία ξεκίνησε μάλλον από τσιγάρο), που επίσης πάντα υπήρχε, είναι ευθέως ανάλογη της αύξησης του πληθυσμού, συνεπώς όλα εξηγούνται. Αν βάλεις στη σούμα και την αγαπημένη μας ΔΕΗ δένει το γλυκό μια χαρά...

      Διαγραφή
    3. Αφού ξέρετε τις απαντήσεις, γιατί με βάζετε να γράψω τα αυτονόητα; Κοντεύουμε να λαλήσουμε από την πολλή και παρατεταμένη ζέστη. Σε λίγο όταν θα ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου μας θα ακούμε από μέσα: "Αλλος, Άλλος...!"

      Διαγραφή

  4. Σε αυτό που λέει ο φίλος έχει δίκιο παιδιά.
    Σας το λέω εγώ που ως κάτοικος Αγρινίου όποτε ακούω μελτέμι το καλοκαίρι βγάζω αφρούς απο το στόμα.
    Δεν παλεύετε παιδιά η τόση συνεχόμενη και με διάρκεια ζέστη με έναν βοριά που είτε δεν φτάνει καθόλου εδώ και έχει άπνοια είτε όταν φτάσει και φυσσά δρα ως λίβας.Εγώ θα χαρώ όταν και αν τον Σεπτέμβρη ξεκινήσουν ΒΔ η ΝΔ άνεμοι και μαζί με κάποιο βαρομετρικό ως συνήθως απο τα δυτικά διώξουν οριστικά από την περιοχή μας αυτο το χάλι που επικρατεί και θα επικρατήσει για μέρες ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαχαχα κ.Ζιακοπουλε αυτο με το ψυγειο εγραψε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Ζιακοπουλε αυτά για εμάς από δυτικά και συγκεκριμένα από Αγρίνιο δεν είναι καλά νέα, το φρεσκάρισμα του μελτεμιου είναι άσχημα νέα. μιας και το μελτεμι λειτουργεί ως καταβάτης και ανεβάζει τον υδράργυρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξέρω φίλε μου. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι υπομονή ως το Σάββατο που θα έλθει ο αγαπημένος σας μαΐστρος για να σας δροσίσει.

      Διαγραφή
    2. Με όλο τον σεβασμό και την εκτίμηση σαν άνθρωπο και σαν από τους καλύτερους μετεωρολόγους που σας έχω. Σας ευχαριστώ να είσαστε πάντα καλά

      Διαγραφή
  7. Βαγγέλη, σε αυτά που επισημαίνεις για την πρόκληση πυρκαγιών να προσθέσεις και τις αναρίθμητες ανά την Ελλάδα "αυτοσχέδιες" χωματερές, στις οποίες μάλλον είμαστε πρωταθλητές πανευρωπαϊκά. Ωστόσο, για την καταστροφή της Πεντέλης, που συντελείται βήμα-βήμα από τη δεκαετία του 80, με αλλεπάλληλες φωτιές στις ίδιες περιοχές, και την επακόλουθη ..."ανοικοδόμηση", πιστεύω οτι οφείλεται, αν όχι αποκλειστικά, κατά κύριο λόγο σε εκ προθέσεως εμπρησμούς. Ολόκληροι οικισμοί, όπως πχ το Ντράφι, θέριεψαν πάνω σε καμμένες εκτάσεις και βεβαίως, ελλείψει δασικών χαρτών και πολιτικής βούλησης, ντε φάκτο έχουν "νομιμοποιηθεί" τα πάντα. Άλλο πράγμα η ιδιομορφία και το ευάλωτο της μεσογειακής χλωρίδας, που ορθά επισημαίνεις, και άλλο η αντιπεριβαλλοντική νοοτροπία του Έλληνα και η κρατική αδιαφορία και ανικανότητα, που συχνά μοιάζει περισσότερο με συνενοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Με έναν μόνον αστερίσκο. Η Πεντέλη είναι case study από μόνη της, η πλειοψηφία των πυρκαγιών είναι από αμέλεια, ΔΕΗ και χωματερές όπως πολύ σωστά επισήμανες. Παρεμπιπτόντως, στα καιρικά, το βοριαδάκι κάνει εξαίσια δουλειά απόψε...

      Διαγραφή
  8. http://news247.gr/eidiseis/kosmos/italia-evazan-fwties-gia-na-pairnoyn-epidoma-katasveshs.4795438.html

    Ούνα φάτσα - ούνα ράτσα. Τα ίδια έχουμε και εδώ κατά καιρούς. Επίσης έχουμε συχνά εμπρησμούς για βοσκοτόπια. Το 2007 δεν μάθαμε και μάλλον ποτέ δε θα μάθουμε τι ακριβώς έγινε στην Ηλεία, όμως είναι γνωστό οτι σε μεγάλο μέρος καμμένων δασικών εκτάσεων οι ντόπιοι φύτεψαν ελιές! Οπότε, ναι μεν η πλειοψηφία των δασικών πυρκαγιών οφείλεται σε (εγκληματική, δε θα κουραστώ να το γράφω) αμέλεια, που πρακτικά μένει ατιμώρητη, δυστυχώς, αλλά υπάρχει και η πρόθεση, με διαφορετικά κίνητρα, από ψυχιατρικής μέχρι οικονομικής φύσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι έγινε εκει στην Κόνιτσα χθες 42,2 βαθμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς γινήκαμε μια από τις πιο θερμές περιοχές της χώρας, δεν μπορώ να το καταλάβω! Ίσως οι καινούργοι σταθμοί να κατασκευάζονται από τον ...Αλ Γκορ!

      Διαγραφή