Αλλού με το γκιούμι και αλλού με την αγιαστούρα το νερό

Βαρομετρικό χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) θα επηρεάσει κυρίως τη ΒΔ Ελλάδα. Παράλληλα, συνδυαζόμενο με τις υψηλές πιέσεις της Τουρκίας, θα ενισχύσει τους νοτιάδες ως τα 8 μποφόρ (Β. Ιόνιο και ΒΑ Αιγαίο). Την Κυριακή (4/2) στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα καθώς και στο Α-ΒΑ Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στη ΒΑ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν στη Μακεδονία και τις δυτικές και κεντρικές περιοχές της χώρας Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και στην υπόλοιπη Ελλάδα Ν 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Τη Δευτέρα (5/2) είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς κατά βάση βροχές στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα ανατολικά και βόρεια. Την Τρίτη (6/2) οι όποιες βροχές θα σταματήσουν σχεδόν παντού. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά ΒΑ έως ΝΑ 3 με 5 μποφόρ  και στα δυτικά Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Υ.Γ. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα και οι υψηλές θερμοκρασίες της χαμηλής τροπόσφαιρας που ευνοούν την εξάτμιση προκαλούν vertigo στα συστήματα προσομοίωσης του υετού που χρησιμοποιούν τα μοντέλα.


Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 3-2-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και στα βουνά χιόνια. Τη νύχτα προς την Κυριακή στη Δ. Μακεδονία τα χιόνια θα κατεβούν χαμηλότερα (κρίσιμα υψόμετρα τα 800 με 900 μέτρα). Άνεμοι Ν 5 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 16 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές κυρίως στα ΒΔ, όπου θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στα βουνά. Τη νύχτα προς την Κυριακή στην Ήπειρο τα χιόνια θα κατεβούν χαμηλότερα (κρίσιμα υψόμετρα τα 1000 με 1100 μέτρα). Άνεμοι Ν 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 16 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Ν 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές κυρίως στο Α-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι Ν 6 με 7 και στο ΒΑ Αιγαίο 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Ν 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 17 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές βροχές κατά περιόδους. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 15 βαθμούς.

30 σχόλια:

  1. Ακριβώς όπως έγραψε χθες ο κ. Ζιακόπουλος, "οι νοτιάδες ήταν στο προσκήνιο" και τα κύματα πολύ μεγάλα σήμερα στο Θυμάρι (έχω στείλει σχετική φωτό σε skaikairos και meteo). Στα αξιοσημείωτα ότι είχαν ανάψει και οι λάμπες στη λεωφόρο Σουνίου από τη σκοτεινιά με την αφρικανική σκόνη και τη συννεφιά. Ανάλογο ήταν, εξάλλου, το σκηνικό του καιρού και πριν ακριβώς από δύο χρόνια, στις αρχές Φλεβάρη 2016 με νοτιά, αφρικανική σκόνη, κύμα και καταχνιά.

    Κύμα, αλλά απεργιακό, έχουμε και στη Γερμανία, όπου η Παρασκευή ήταν η τρίτη συνεχόμενη μέρα απεργίας για τους βιομηχανικούς εργάτες, με το συνδικάτο τους IG Μetal να θέτει πλέον σε ψηφοφορία το ενδεχόμενο απεργίας διαρκείας, όπως γράφει η Le Monde. Τα αιτήματά του είναι αύξηση 8% για 27 μήνες σε 3,9 εκ. βιομηχανικούς εργάτες και μείωση των εργάσιμων ωρών από 35 σε 28 για δύο χρόνια για όσους φροντίζουν παιδιά, ηλικιωμένους και άρρωστους. Είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες κινητοποιήσεις από το 1984, όταν εφτά βδομάδες απεργίας είχαν οδηγήσει τότε στη μείωση από 40 σε 35 των ωρών εργασίας τη βδομάδα.

    Η εργοδοσία προτείνει από την πλευρά της αυξήσεις 6,8%, αλλά απορρίπτει το αίτημα για μείωση του ωραρίου. Σχεδόν 200 χιλιάδες εργαζόμενοι σε πάνω από 100 επιχειρήσεις συμμετείχαν στις απεργίες την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή οι επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν έφτασαν τις 260. Ανάμεσά τους και η Volkswagen, στην οποία έγινε για πρώτη φορά απεργία από το 2004 και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο της Wolfsburg από 20 χιλιάδες εργάτες.
    http://www.lemonde.fr/europe/article/2018/02/02/troisieme-journee-de-greves-dans-l-industrie-allemande_5250730_3214.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα. Σχετικά με τη γρίπη και τον λόγο που η δραστηριότητά της αυξάνεται τον (βαρύ) χειμώνα, σωστές είναι όλες οι απόψεις που παρατέθηκαν σε πρόσφατη ανάρτηση. Απλά να προσθέσω ότι με το (πολύ) κρύο, ο οργανισμός μας παλεύει να κρατηθεί ζεστός, με συνέπεια να "παραμελεί" το ανοσοποιητικό σύστημα, που γίνεται έτσι πιο ευάλωτο στις επιθέσεις από ιούς.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο οργανισμός μας παλεύει να κρατηθεί ζεστός εφόσον πολλοί (να μην πω οι περισσότεροι) Έλληνες αρνούνται να αντιμετωπίσουν το κρύο με το ανάλογο ντύσιμο. Και μετά παραπονιούνται οτι δεν μπορούν να ζεσταθούν το χειμώνα. Και δουλεύουν κλιματιστικά και κενρικές θερμάνσεις στο φουλ και ύστερα γκρινιάζουν όταν έρχεται η "λυπητερή"! Θέλουν στο σπίτι να κυκλοφορούν με το φανελάκι και έξω αρνούνται να φορέσουν γάντια, κασκόλ, σκούφο, χοντρό μπουφάν, ζεστά ρούχα γενικότερα, μη τυχόν και τους πουν ...γέρους! Μπορεί να φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά αλλά, πίστεψέ με, μιλάω εκ πείρας. Η τεχνητή "ευμάρεια" περασμένων δεκαετιών έχει αφήσει το αποτύπωμά της στη νοοτροπία του νεοέλληνα, σε πάρα πολλά επίπεδα. Και δε βάζει μυαλό ούτε και τώρα, με την κρίση και την ένδεια. Δυστυχώς!

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο τόσο για το ελαφρύ ντύσιμο αρκετών που δεν συνάδει με το κρύο του χειμώνα, αλλά και για την υπερβολική χρήση καλοριφέρ και κλιματιστικών. Ξέρω περίπτωση πολυκατοικίας που ανάβουν την κεντρική θέρμανση κάθε μέρα από τα μέσα Δεκέμβρη μέχρι τώρα αρχές Φλεβάρη, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Τυχεροί είναι όσοι έχουν αυτόνομη θέρμανση και ανάβουν το καλοριφέρ όποτε είναι πραγματικά απαραίτητο, αν κι εγώ προτιμώ να ντύνομαι ζεστά με πολλά ρούχα, κι ας με κοροϊδεύουν οι φίλοι μου, λέγοντας, "είσαι και χειμερινός κολυμβητής"...
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  3. ΚΑΛΗΜΕΡΑ σε όλους.Μετά απο τέσσερις ημέρες με παγωνιά το πρωΐ αλλα ζέστη μετά τις δυο πρώτες και με πολλή υγρασία και εναν "παλαβο"άνεμο για τις επόμενες δυο άλλα με συννεφιά και λίγη ψύχρα εχθές η βραδυνή βροχή ήταν βάλσαμο τόσο για να ποτίσει η γη όσο και για μένα ώστε να πάρω μια ανάσα από τις αγροτικες μου δουλειές και να μπορέσω να διαβάσω ολα τα σχόλια σας.Τα βρίσκω όλα υπεροχα(αν και απο οτι βλέπω έχει πέσει όπως λέει και ο Χρήστος λίγη γκρίνια στην ομάδα με αποτέλεσμα ο"κοουτς" να προβεί στις αναγκαίες "συστάσεις").Θα ήθελα όμως να σταθω σε αυτό που έγραψε ο φίλος Βαγγέλης.Κ.Για τον Μάρτιο του 2003 και που συμπλήρωσαν ο Χρήστος και ο Γιώργος.Πράγματι τότε είχε μια ιδιαιτερη ένταση και διάρκεια(αν και απ'ότι θυμάμαι ειχε περισσότερες ημέρες τουλάχιστον στην περιοχή μου)εκείνο το τριήμερο ήταν καταπληκτικό και ειδικά Κυριακή προς το ξημέρωμα της Δευτέρας το χιονι ήταν πολύ πυκνό και ως το μεσημερι που σταμάτησε είχε περίπου τα 40 εκατοστά ακόμη και μέσα στην πόλη τηςΘήβας Όταν τις προηγούμενες ημέρες δεν είχε πολλά πράγματα..Όταν κατά τις 10 το πρωΐ κατάφερα με αλισυδες να φτάσω στο Σχηματαρι(κακην κακως βέβαια αλλά σιγά να μην έχανα την περιπέτεια στα χιονια)άντε τώρα να εξηγήσω στους διευθυντές των σχολείων για ποιον λόγο δεν εγιναν τα σχολικά δρομολόγια όπως και στους επιβάτες που περίμεναν να ταξιδέψουν όταν ο ήλιος ΕΛΑΜΠΕ στην κυριολεξία και ενω ως το ύψος του ΥΠΑΤΟΥ δεν εβλεπες στα εικοσι μέτρα.Τι μου θυμησατε φιλοι μου! Να ειστε παντα καλα.Σας ευχαριστώ ωραιες αναμνήσεις!Μιας και το εφερε η κουβέντα θα ηθελα να ρωτησω τον κ.Ζιακοπουλο η οποιον αλλο φιλο γνωρίζει να μου πει την( εστω στο περίπου)χρονολογία στην πιο κάτω ιστορία.Ο πατέρας μου είχε γεννηθεί το 1913 και μας έλεγε οτι κάπου στο 1930 και ενώ είχαν ετοιμάσει τα δρεπανια για να πάνε το πρωΐ για θερισμα(ΙΟΥΝΙΟΣ Γιώργο και εγω μαζί σου ΠΕΡΙΜΕΝΩ ως τοτε και Ιούλιο αν χρειάζεται)σηκώθηκαν και βρήκαν χιόνι.Έχω πει αυτήν την ιστορία σε πολλούς συναδέλφους και πάντα με κορόιδευαν και ήρθα σε σημείο να αρχίσω να πιστεύω ότι ο πατέρας μου είχε κάνει λάθος ώσπου μια ημέρα σε ενα δρομολογιο που εκτελουσα απο Αθήνα προς Θήβα και σε συζήτηση πάνω στον θέμα μια γυναίκα επιβατης μου το επιβεβαίωσε γιατί την ιδια ιστορία ειχε ακούσει και εκείνη από την δική της μητέρα.Μήπως μπορείτε κ.Δημήτρη η οποίος άλλος φιλος γνωρίζει να βρούμε την σχετική ημερομηνία;ΚΑΛΗΜΕΡΑ σε όλους σας Καλό Σ/Κ και επίσης Καλο μήνα με ΥΓΕΙΑ ΑΓΆΠΗ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ...ΣΥΓΚΙΝΉΣΕΙΣ(καιρικές φυσικά αν και όπως είπε ο φιλος Ι.Κ ελλοχεύουν κίνδυνοι για τα φυτά και τα ζώα επίσης).ΚΑΛΗΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ίδια ιστορία έχω ακουσει κι εγώ φίλε μου από τη γιαγιά μου, η οποία έμενε στα Βίλια. Κάπου εκεί χρονικά τοποθετούσε και αυτή το γεγονός.
      Μ.Λ.

      Διαγραφή
  4. Φίλε χριστοδουλε αυτό που λες έχει συμβεί κ σε άλλες περιοχές της ελλαδας,ο πατέρας μου γεννήθηκε το 1949,κ όταν ήτανε 10 ,χρόνων πρωτομαγιά χιονίσε στην Μυτιληνη,καθε τόσο το λέει,βεβαια,εχουνε περάσει τόσες δεκαετίες κ με αυτές έχουνε αλλάξει κ οι κλιματολογικές συνθήκες της ελλαδας,καλο βράδυ σε όλους,αντωνης,μυτιληνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρήστο Σιμουλη τωρα στην παραλιακή της Θεσσαλονίκη (20:00)έχει 18 βαθμούς ακυρώνοντας καθε σκεψη για χιονι.Πάντως εχει ωραια νυχτα για βόλτα νομίζεις οτι ειναι Απρίλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, φαντάζομαι ότι θα ήταν ωραία, αλλά μην το πολυλές γιατί θα μας κράξει ο Πρύτανης (ο Λαμέρας). Θα σού 'λεγα για καφέ, αλλά είμαστε κρυωμένοι οικογενειακώς.

      Διαγραφή
  6. Παιδιά εκτός των πολύ ήπιων θερμοκρασιών σήμερα το νερό που έχει πέσει στη ΒΔ Ελλάδα νομίζω ξεπέρασε τα εκτιμώμενα....
    Ένα παράδειγμα απίστευτο είναι και ο σταθμός στα θεοδώριανα της Άρτας που έχει πιάσει μέσα σε ένα 24ωρο 350 τόνους ανά στρέμμα δλδ όσο πέφτει σχεδόν όλο το χρόνο σε κάποιες περιοχές της Αττικής!
    Πραγματικά ασύλληπτα ύψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλό είναι οτι και το CFS όλο και πιο πολύ υετό δίνει μέρα με τη μέρα για τον Φεβρουάριο:

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd1.gif

      Αυτό που με προβληματίζει σοβαρά για τη συνέχεια, από πλευράς θερμοκρασιών και χιονοπτώσεων, δεν είναι τόσο οτι τα προγνωστικά στοιχεία δεν δείχνουν τίποτα το σημαντικό (τουλάχιστον για ημιορεινά και πεδινά) αλλά η σπανιώτατα παρατηρούμενη, σταθερή τις τελευταίες μέρες, πύκνωση των ensembles, όχι μόνο για τα κοντινά, αλλά σε μεγάλο βάθος χρόνου, και στα δύο βασικά μοντέλα:

      http://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=&y=&ext=1&run=0&lat=37.99&lon=23.73&runpara=0&type=0

      http://www.meteoguru.com/en/pro/ecmwf/?latlon=37.98,23.73

      Αυτό σημαίνει οτι το μοτίβο της γενικής κυκλοφορίας εμφανίζεται προγνωστικά ακλόνητο και οι ελπίδες μας για ανατροπή φαίνεται να μειώνονται σημαντικά.

      Διαγραφή
    2. Φώτη, με κάποιον ανήσυχο - για νερά - Δυτικό συζητάγαμε εδώ στο blog, εκεί στο καλοκαιράκι του Οκτωβρίου. λέγαμε ότι τα θεοδωριανά (και ένα άλλο χωριό, που πραγματικά δε θυμάμαι), γράφουν ένα ημερήσιο 300άρι σχεδόν κάθε χρόνο. και πριν αλέκτωρ λαλήσει 4 (μήνες), 480 mm στο τριήμερο 2.2-4.2, γκιούμια πολλά. υετός Μυκόνου 2017: 242. κάποιοι περιμένουν να πλατύνει λίγο το αριστερό δοκάρι του Π, κεντροανατολικότερα αγιαστούρα στην καλύτερη.

      ξαναδιαβάζοντας για το Cape Town στο meteo.gr, κοίταξα τα κλιματικά του. τον 20ο αιώνα είχε 515 mm ετήσια βροχή και 16,2 μέση θερμοκρασία. μια λίγο πιο βροχερή Λάρισα, δηλαδή.

      καλημέρα

      Διαγραφή
    3. εκτος αν τα βροχομετρα επαθαν καποια βλαβη και δεν μετρανε σωστα τον υετο.....

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    4. Γιώργο έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα όσα είπες,αυτά βλέπω κ εγώ.
      Ας ρίξει τουλάχιστον νερά κ στην υπόλοιπη χώρα κ ας ευνοήσουν οι θερμοκρασίες για χιόνια έστω για τα ορεινά μας,κ η φωτοβολίδα όταν κ αν έρθει θα τη δεχτούμε με χαρά(αλήθεια βάση των στοιχείων που έχεις κ παρακολουθείς συνεχώς διατήρει ο Μάρτιος ελπίδες αλλαγής της κυκλοφορίας προς το ψυχρότερο η να το ξεχάσουμε;)
      Νίκο ήρθε νωρίς η 300αρα φέτος οπότε να ελπίζουμε κ σε άλλα καλύτερα.Όσο για το cape town να σου πω την αλήθεια δεν περίμενα να είναι τόσο κοντά στον υετό με τη Λάρισα.Μου φαίνεται πρέπει ν'αλλάξουν οι ποδοσφαιρικοί νόμοι για τις διαστάσεις των δοκαριών κ να πάρουν λίγο σε διάμετρο μπας κ μπούνε περισσότερα γκόλ κ ανατολικότερα.

      Διαγραφή
    5. Για το Μάρτιο, το μόνο που μπορούμε να πούμε από τώρα, χωρίς να είναι ανάγκη να έχουμε γνώσεις μετεωρολογίας, είναι οτι, με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων, θα πρέπει να βγει ψυχρός, εφόσον οι προηγούμενοι καθαρά χειμερινοί μήνες (κρατάμε ακόμα μια μικρή επιφύλαξη για τον τρέχοντα) θα έχουν βγει θερμοί. Όπως καταλαβαίνεις, μια τέτοια προσέγγιση έχει στατιστικά κάποια βάση αλλά δεν μπορεί να μας εγγυηθεί τίποτα. Η γενική κυκλοφορία δείχνει μια εμμονή στο να μας καθιστά "εύκολο στόχο" της Αφρικής. Η κυκλοφορία αργά η γρήγορα αλλάζει, αλλά δεν ξέρουμε πως. Μπορεί να είναι προς το καλύτερο, μπορεί και προς το χειρότερο. Και να μην ξεχνάμε αυτό που και ο δάσκαλος συχνά-πυκνά υπενθυμίζει. Οτι δηλαδή όλα τα καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν πλέον σε μιαν ατμόσφαιρα θερμότερη.

      Διαγραφή
    6. εύλογο αυτό που λες αγαπητέ γείτονα, αλλά από προσωπική ενασχόληση και κουβέντες με επιστήμονες του χώρου, νομίζω ότι τα λάθη είναι συνήθως προς τα κάτω, δεδομένου ότι σε μεγάλες ραγδαιότητες το βροχόμετρο δεν προλαβαίνει να μετρήσει όλο το νερό. εκτός από χονδροειδέστατες περιπτώσεις, σαν εκείνο το μπεκ που πότιζε το σταθμό.

      παρεμπιπτόντως έχω απορία που είναι ο σταθμός Καρδίτσας (κάπου στην Τρικάλων?), καταγράφει υγρασία μονίμως, ενώ και οι ελάχιστές του είναι εντυπωσιακά χαμηλές σε σύγκριση με τους υπόλοιπους πεδινούς θεσσαλικούς (-17, στην Αριάδνη).

      Διαγραφή
    7. Φίλε απο την Καρδίτσα το κοίταξα,κανονικά λειτουργούν όλοι οι σταθμοί της δυτικής χώρας όπως κ ο σταθμός στα θεοδώριανα.
      Έριξε όντως για άλλη μία φορά το "θεό"

      Διαγραφή
    8. εμενα παντως μου κανει τρομερη εντυπωση τα τεραστια ποσα βροχης μεσα σε ενα 24ωρο!αυτα τα ποσα ειναι χαλασμος κυριου!καποιο λαθος σιγουρα θα εχει ο σταθμος!εντελως αφυσικο και αδιανοητο νουμερο!τα θεοδωριανα βρισκονται στα ορεινα της αρτας και οχι στην ζουγκλα του αμαζονιου για να μαζευουν τοσα χιλιοστα σε μια μερα.
      απλα επειδη ο σταθμος ειναι πανω σε χωριο δεν συντηρειται επαρκως και γραφει παραπανω απο οσα χιλιοστα πεφτουν!
      οσο αφορα για το που ακριβως-ακριβως ειναι εγκατεστημενος ο σταθμος της Καρδιτσας ιδεα δεν εχω!θα σε γελασω!αλλα και το -17 μου φαινεται υπερβολη.
      ασχετα κατα ποσο εριξε στα θεοδωριανα αρτας και σε ολη την ηπειρο,γενικα αυτη η ηπειρος ειναι πρωτοπορα να μαζευει πολυ νερο με χαμηλα απο τα δυτικα.

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  7. Παιδιά, τα ensables ουσιαστικά δηλώνουν ότι υπάρχει σχετικά καλή προγνωσιμότητα για ήπιο θερμοκρασιακά καιρό. Εμπειρικά, αν και δεν είμαι ειδήμων, καλή προγνωσιμότητα δεν έχουμε όταν επίκειται (μακροπρόθεσμα) ψυχρή εισβολή. Τότε, έχουμε έναν αχταρμά και ελπίζουμε μέρα με τη μέρα να πυκνώνουν τα ψυχρά σενάρια. Τώρα, τα ensables είναι σε εντελώς άλλη κατεύθυνση. Βεβαίως, όλα πιθανότητες είναι, απλά όσο πιθανό είναι να κερδίσουμε στη λοταρία του κράτους, άλλο τόσο πιθανό είναι να χιονίσει στο διάστημα του "χειμὠνα" που μας απομένει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό λέω και εγώ. Και μου κάνει εντύπωση τέτοια ομοφωνία των ensembles και μάλιστα και για τις μακρινές ώρες. Aπ΄όσο παρακολουθώ (και το κάνω ανελλιπώς, τουλάχιστον από Οκτώβρη εως Απρίλη), τέτοια εικόνα μετεωγραμμάτων είναι σπάνια.

      Διαγραφή
    2. Όλα τα ensembles εχουν συνωμοτησει εναντίον μας

      Διαγραφή
  8. Δεν ξέρω σε ποιές πολυκατοικίες ζείτε. Για ποιά κεντρική θέρμανση μιλάτε που διαρκώς μένει ανοιχτή. Αν την εξαίρεση την κάνετε κανόνα στην Ελλάδα της κρίσης.
    Γίνεται αληθινός αγώνας στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά να μείνει ζεστό το σπίτι. Πλέον το κόστος θέρμανσης είναι δυσβάσταχτο. Όσο για τα ελαφρά ρούχα που λέτε τι να πώ ... Εγώ ξέρω ότι πολύς κόσμος φοράει βαριά ρούχα και μέσα στα παγωμένα σπίτια. Και κάποια παιδιά πάνε στα σχολεία με αθλητικά παπούτσια γιατί δεν έχουν άλλα.
    Αν κάποιοι θυσιάζουν ένα μεγάλο μέρος του πολύτιμου εισοδήματος για ζεστό σπίτι καλά κάνουν.
    Σε άλλα βορειότερα κράτη είναι κανόνας το ζεστό και φιλόξενο σπίτι.

    Εκτός αν θέλετε να λέμε ανέκδοτα εδώ μέσα ...
    Σκεφτείτε τι λέτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ένα μεγάλο μέρος των πολυκατοικιών η κεντρική θέρμανση δε λειτουργεί πια λόγω ένδειας. Αυτό είναι αλήθεια ανμφισβήτητη. Αλλά φαίνεται πως υπάρχει ακόμα πολύ "λίπος" σε κάποιες οικογένειες (μαύρο χρήμα; παραοικονομία;), περιπτώσεις όπου κάποιοι βγάζουν την κρίση αλώβητοι, ίσως και κερδισμένοι. Προσωπικά έχω αυτόνομη θέρμαση και την χρησιμοποιώ από καθόλου έως ελάχιστα και μόνο σε επίμονες ψυχρές εισβολές. Και για λόγους οικονομικούς και για λόγους περιβαλλοντικούς. Το ζεστό χειμωνιάτικο ντύσιμο είναι αδιανόητο για αρκετούς "βολεμένους", συμπατριώτες μας, και μέσα και έξω από το σπίτι, θεωρείται ...υποτιμητικό, σημάδι μιζέριας και κακομοιριάς!. Αυτή η νοοτροπία υπάρχει από τις δεκαετίες της ψευτο-ανάπτυξης (με δανεικά και αρπαχτές) και επιβιώνει σε μεγάλο βαθμό και στις μέρες μας, παρά το ζόρισμα και την οικονομική στενότητα ακόμα και κάποιων από τους πρώην βολεμένους και ήδη καταχρεωμένους μεσοαστούς.

      Διαγραφή
    2. Γιατί να πούμε ψέματα; Ξέρω πολυκατοικία, που κάθε βράδυ από τέλη Δεκέμβρη μέχρι αρχές Φλεβάρη δούλευε η κεντρική θέρμανση. Και ήταν μεγάλη σπατάλη για τον ήπιο χειμώνα που έχουμε.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  9. Παίδες, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Κι εγώ ξέρω άλλες 10 πολυκατοικίες όπου δε δουλεύει καθόλου η κεντρική θέρμανανση. Και ξέρω και γείτονες στη γειτονιά μου (που ομολογουμένως θεωρείται ακριβό προάστιο (Κηφισιά) ) όπου ο ένας έχει σόμπες υγραερίου και ο άλλος τίποτα σε σπίτι του 1950. Μ.ο. κοιτάμε, όπως με τα ensables. Πάντα θα υπάρχουν σπάταλοι άνθρωποι, πάτα θα υπάρχουν και τσιγκούνηδες. Και να κοιτάμε και τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού. Εγώ όταν είμαι μόνος δεν ανάβω θέρμανση. Όταν έχω τα παιδιά που είναι σε προσχολική ηλικία, όσο και να τα ντύσεις, πρέπει να είσαι διπλά προσεχτικός. Πάντως, σε γενικές γραμμές, η θέρμανση έχει γίνει δυσβάσταχτο κόστος για πάρα πολλούς ανθρώπους (και για μένα), κάτι που ήταν αδιανόητο 10 χρόνια πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε τράπεζα, όπου καίει φούλ ο κλιματισμός αλα Σαχάρα. Υπάλληλος: "Δεν μπορώ να δουλέψω με πουλόβερ". Θέλει να είναι με το πουκαμισάκι! Δεν μπορεί να δουλέψει λέει με πουλόβερ. Λες και του είπανε να ..σκάψει!

      Μεσόκοπη συνιδιοκτήτρια στην πολυκατοικία που μένω: ΄'Κρυώνω βρε παιδιά, τι να κάνω; Το καίω πολύ το καλοριφέρ" Ερώτηση δική μου: "Γιατί δεν ντύνεσαι πιο ζεστά;" Απάντηση: "Α, δεν μπορώ να είμαι φασκιωμένη (sic) μέσα στο σπίτι μου"...

      Δύο ενδεικτικά παραδείγματα από τα πολλά που γνωρίζω εκ πείρας. Και σπάταλοι και οικολογικά απαράδεκτοι!

      Διαγραφή
    2. Ουδείς αμφισβητεί τις σπατάλες που γίνονται, ιδίως όταν δε σε πονάει στην τσέπη σου (π.χ η τράπεζα που αναφέρεις που δουλεύουν τα συστήματα αέρα πατέρα όλη μέρα). Ουδείς αμφισβητεί, επίσης, ότι υπάρχουν πολλοί κακομαθημένοι άνθρωποι ή και βλαμμένοι άνθρωποι που αδυνατούν να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Αν κάποιος το βράδυ τα φάει στο Ρέμο και το πρωί κλαίγεται για το πως θα ζεσταθεί το πρόβλημα είναι τεράστιο. Αν η κυρία βαριέται να βάλει μια ζακέτα, αλλά δε βαριέται να πατήσει το on στο air condition (με τη ρύθμιση στο 25 από τη μάνα του, γιατί δεν ξέρει κάτι άλλο να πατάει) πάλι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Όμως, σε όλα τα παραδείγματα που αναφέρετε, πάντα υπάρχει ένα αντίστοιχο παράδειγμα από την άλλη όχθη. Αντικειμενικά πάντως, δε νομίζω ότι επιδέχεται αμφισβήτησης ότι για το μέσο Έλληνα η θέρμανση, η ΔΕΗ κλπ αποτελούν θέματα προς επίλυση κάθε μήνα, κάτι που 10 χρόνια πριν, για το μέσο Έλληνα πάντα, δεν ήταν στη μηνιαία του αντζέντα.

      Διαγραφή
  10. Παλαιότερα, που τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ δεν είχαν κλιματισμό, προέκυπτε πρόβλημα όταν η πλειονότητα των επιβατων ήθελαν ανοιχτά παράθυρα και κάποιοι ευαίσθητοι ή άρρωστοι δεν ήθελαν να εκτεθούν στο ρεύμα. Η συνήθης κατάληξη ήταν οι περισσότεροι να ταξιδεύουμε λουσμένοι στον ιδρώτα. Όμως, έτσι έπρεπε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ τώρα, που βέβαια ουδείς θα προθυμοποιηθεί να χαμηλώσει την ψύξη για χάρη ενός άρρωστου η ευαίσθητου επιβάτη, ο τάλας την έχει σίγουρη την ψυξη η και την πνευμονία, έτσι όπως τα δουλεύουν στο φουλ οι σωφεράντζες τα αιρ κοντίσιον το καλοκαίρι. ΔΕν υπάρχει τίποτα πιο ανθυγειινό και πιό ηλίθιο από τους "μοντέρνους", αεροστεγείς εργασιακούς χώρους, οχήματα κλπ, όπου δεν υπάρχουν παράθυρα, όπου λειτουργεί (αν λειτουργεί) ένας αμφίβολος "εξαερισμός" και όπου τα μικρόβια κάνουν πάρτυ. Χωρίς φυσικό αερισμό των χώρων δεν υπάρχει υγεία, το βροντοφωνάζουν όλοι οι γιατροί! Αλλά η ...μεταμοντέρνα εποχή μας εξακολουθεί να χτίζει κουτιά που η μόνη τους επαφή με το περιβάλλον, τη θερμοκρασία του, τις αλλαγές του καιρού και τις εποχές είναι οι περσίδες των μηχανημάτων αερισμού-κλιματισμού.

      Διαγραφή
    2. Πραγματικά, είναι πολύ ανθυγιεινό που δεν έχουν τα ΚΤΕΛ παράθυρα πια. Και ούτε εξαερισμός λειτουργεί τις περισσότερες φορές. Ευτυχώς σήμερα ο οδηγός είχε ανοίξει τη μία ηλιοροφή λίγο και μπήκε το αναζωογονητικό βορειοανατολικό αεράκι.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή